Γραμμικές κουζίνες: Μερικές συμβουλές και χαρακτηριστικά

Οι γραμμικές κουζίνες έχουν αποκτήσει δημοτικότητα μαζί με το μινιμαλιστικό στιλ. Το σημερινό άρθρο περιέχει μερικές συμβουλές για το πώς να προσεγγίσετε αυτόν τον μοναδικό και πρακτικό σχεδιασμό.
Γραμμικές κουζίνες: Μερικές συμβουλές και χαρακτηριστικά

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι γραμμικές κουζίνες ευθυγραμμίζονται με ένα μινιμαλιστικό στιλ διακόσμησης και είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό χώρο. Ο κύριος στόχος εδώ είναι να οργανώσουμε όλα τα κύρια στοιχεία σε ευθεία γραμμή – σε έναν ενιαίο τοίχο.

Πράγματι, η παραπάνω ιδέα φαίνεται λίγο βαρετή στην αρχή, αλλά αυτός ο τύπος κουζίνας έρχεται σε μια μεγάλη ποικιλία στυλ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τύπο κουζίνας, όπως χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, καλύτερη χρήση χώρου, εγγυημένη άνεση και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία και σκεύη.

Τρόποι αξιοποίησης του χώρου της κουζίνας

Το στυλ διακόσμησης είναι μια κοινή σκέψη κατά την αναμόρφωση ενός σπιτιού. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, η κουζίνα είναι το μέρος όπου υπάρχει περισσότερη δράση, ειδικά για όσους απολαμβάνουν το μαγείρεμα.

Οι γραμμικές κουζίνες είναι υπέροχες διότι, σε αντίθεση με άλλες κατόψεις, χρειάζονται μόνο λίγα μέτρα από ένα δωμάτιο. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια σε μόλις 3 με 3,5 μέτρα, το πρότυπο για την ομαδοποίηση των κύριων στοιχείων: ψυγείο, νεροχύτης, φούρνος και πλυντήριο πιάτων.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι η τέλεια επιλογή για διαμερίσματα όπου ο χώρος είναι περιορισμένος ή ανοιχτός. Όποια και αν είναι η αιτία, οι γραμμικές κουζίνες δεν θέτουν ποτέ σε κίνδυνο την άνεση και αποτελούν μια εξαιρετική λύση για λειτουργικότητα και γρήγορη πρόσβαση.

Συμβουλές και ιδέες για γραμμικές κουζίνες

Δεν χρειάζεται να προσλάβετε έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων για να δημιουργήσετε τη δική σας γραμμική κουζίνα. Ευτυχώς, αυτή η εναλλακτική συνδυάζει ένα απλοϊκό και διακριτικό στυλ. Επομένως, πρέπει μόνο να λάβετε υπόψη ορισμένα βασικά πράγματα. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

Διατηρήστε ουδέτερους τόνους

Έχουμε ήδη τονίσει ότι οι γραμμικές κουζίνες ομαδοποιούν όλα τα στοιχεία σε μειωμένο χώρο. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ουδέτερα χρώματα για να αποφύγετε την υπερφόρτωση μιας περιοχής που έχει ήδη φορτωθεί από μόνη της.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χρώματα σε αυτόν τον τύπο κουζινών είναι το λευκό και το γκρι. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πολλοί, χάρη στις τονικές παραλλαγές. Ένα λεπτό ταιριαστό μαύρο είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα επιλογή σε ανοιχτό χώρο.

Δοκιμάστε αξεσουάρ άλλων χρωμάτων αν θέλετε ποικιλία, απλώς κρατήστε τα στο ουδέτερο χρωματικό φάσμα. Για παράδειγμα, τα μαγειρικά σκεύη σε καφέ ή κρεμ είναι ένας καλός τρόπος για να σπάσετε τη μονοτονία του κύριου σχεδιασμού.

ράφια σε κουζίνα
Τα ουδέτερα χρώματα δεν είναι δυνατά ή λαμπερά και είναι ιδανικά για γραμμικές κουζίνες.

Εγκαταστήστε ντουλάπια και ψηλές μονάδες στις γραμμικές κουζίνες

Αυτό το τέχνασμα είναι χρήσιμο εάν ο χώρος σας είναι πολύ μικρός καθώς το αίσθημα του ύψους θα το αντισταθμίσει. Το ύψος θα είναι το σημείο εστίασης και θα κρύψει τους περιορισμούς μεγέθους της περιοχής.

Μπορείτε να το επιτύχετε χρησιμοποιώντας οριζόντιες γραμμές. Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, γι ‘αυτό επιλέξτε έπιπλα και ντουλάπια που περιλαμβάνουν διάφορες επιλογές αποθήκευσης.

Επιλέξτε έναν φουτουριστικό σχεδιασμό σε γραμμικές κουζίνες

Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, αλλά το φουτουριστικό φινίρισμα είναι εδώ για να μείνει. Μπορείτε να επιτύχετε αυτό το ιδιαίτερο στυλ στην κουζίνα με μεταλλικές λεπτομέρειες.

Τα μεταλλικά φινιρίσματα είναι η τελευταία τάση σε όλους τους τύπους κουζινών και μπορείτε να τα βρείτε σε μαγειρικά σκεύη, σκεύη και άλλα στοιχεία. Ωστόσο, μην υπερφορτώνετε το χώρο με μέταλλο.

Δώστε προσοχή στον φωτισμό

Η εγκατάσταση ψηλών ντουλαπιών δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί χώρου στις γραμμικές κουζίνες. Μπορείτε επίσης να το κάνετε μέσω φωτισμού, τόσο φυσικού όσο και τεχνητού.

Το φυσικό φως έχει μεγάλη αξία όταν μαγειρεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά, το τεχνητό έρχεται σε πρακτική μετά τον ήλιο. Δώστε προσοχή στα ακόλουθα:

 • Εγκαταστήστε πάνελ φωτός σε οριζόντιες περιοχές (για να μεταδώσετε την αίσθηση της ευρυχωρίας)
 • Παίξτε με τονικό φάσμα (τα φώτα LED είναι τα καλύτερα για αυτό)
 • Εγκαταστήστε προβολείς κοντά στο πάτωμα για να δημιουργήσετε μια αιωρούμενη εμφάνιση.
 • Συμπεριλάβετε μικρά, απαλά φώτα σε πολυσύχναστους χώρους για να αφαιρέσετε την προσοχή από αυτά

Λάβετε υπόψη ότι το φωτιστικό που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι λειτουργικό για μαγείρεμα εκτός από όμορφο αισθητικά. Αυτό είναι σημαντικό καθώς πολλά έργα αναδιαμόρφωσης χρησιμοποιούν κατά λάθος συστήματα φωτισμού που δεν είναι χρήσιμα κατά το μαγείρεμα.

Ακολουθήστε μια αδιάλειπτη γραμμή σε μια γραμμική κουζίνα

Οι γραμμικές κουζίνες δεν παίρνουν το όνομά τους μόνο και μόνο επειδή καταλαμβάνουν έναν ενιαίο τοίχο κουζίνας. Χαρακτηρίζονται επίσης από τις αδιάλειπτες γραμμές τους όπου κάθε στοιχείο συνδέεται με ένα άλλο. Αυτό δημιουργεί αρμονία και ισορροπία.

Πώς να το κάνετε; Είναι πολύ εύκολο, στην πραγματικότητα, απλώς τακτοποιήστε τα στοιχεία της κουζίνας με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθείτε μια ευθεία γραμμή από την αρχή έως το τέλος. Φυσικά, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί, μόνο να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια γραμμή μήκους τουλάχιστον 1 μέτρου.

Λάβετε υπόψη τις γραμμές των ντουλαπιών, του ψυγείου, του φούρνου μικροκυμάτων και του νεροχύτη. Όλα πρέπει να είναι μέρος ενός συνόλου. Δεν θέλετε να εγκαταστήσετε τα στοιχεία τυχαία.

Χρησιμοποιήστε συρτάρια χωρίς λαβές

Για να μεγιστοποιήσετε το μινιμαλιστικό στυλ και να αποκτήσετε ρευστή αισθητική, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε συρτάρια χωρίς λαβές. Αυτό θα διατηρήσει τη γραμμική αίσθηση και θα κάνει την κουζίνα πιο διακριτική από μπροστά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε απλές λαβές εάν πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε. Τα είδη που σας επιτρέπουν να έχετε γρήγορη πρόσβαση στο εσωτερικό του συρταριού αλλά ταυτόχρονα να αποκρύψετε το σύστημά του. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία.

Αλλάξτε το στυλ με τη βοήθεια μιας νησίδας

Η εγκατάσταση μια νησίδας δίπλα στη γραμμική κουζίνα σας είναι σίγουρα φανταστική ιδέα. Σε τελική ανάλυση, το βασικό σημείο αυτού του τύπου κουζίνας είναι να πραγματοποιήσει ολόκληρη τη διαδικασία μαγειρέματος σε έναν μόνο τοίχο.

Ωστόσο, είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε πολύ χώρο για να διαθέσετε. Είναι εντυπωσιακή σε ανοιχτούς χώρους.

Οι νησίδες προσφέρουν μεγάλη βοήθεια και προσθέτουν επιπλέον χώρο εργασίας για μαγείρεμα. Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ορισμένες συνταγές ή μεγάλος αριθμός εστιατορίων απαιτούν περισσότερο χώρο. Προσπαθήστε να το ταιριάξετε με τη γραμμική έννοια.

Λάβετε υπόψη την κατανομή των στοιχείων σε γραμμικές κουζίνες

Δεν πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην αισθητική σε σχέση με τη λειτουργικότητα όσον αφορά την οργάνωση αξεσουάρ κουζίνας. Πρέπει επίσης να ευθυγραμμίζονται με ένα μινιμαλιστικό γραμμικό στυλ, αλλά πρέπει επίσης να είναι λειτουργικές κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και να επιτρέπουν ρευστότητα.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με ορισμένους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, μην τοποθετείτε ποτέ την εστία κοντά στο ψυγείο. Η αντίθεση του ζεστού και του κρύου δεν είναι καλή για καμία συσκευή.

μάτια κουζίνας
Οι γραμμικές κουζίνες με μεταλλικές λεπτομέρειες προσθέτουν ένα φουτουριστικό στυλ που δεν είναι ποτέ εκτός στυλ.

Οι γραμμικές κουζίνες επιλύουν λειτουργικά προβλήματα

Οι παραπάνω συμβουλές είναι βασικές για τη δημιουργία γραμμικής κουζίνας. Τέλος, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα ως συμπλήρωμα σε αυτές:

 • Διατηρήστε μια ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ κάθε μονάδας.
 • Χρησιμοποιήστε μια μικρότερη κουκούλα ή μια κρυφή αν πρόκειται να την εγκαταστήσετε.
 • Διανείμετε τα πράγματα σύμφωνα με τον τρόπο που μαγειρεύετε.
 • Μην περιορίζετε τα έξοδα εάν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη τροποποίηση θα κάνει τη διαφορά.
 • Προσπαθήστε να ταιριάξετε το στυλ της κουζίνας (χρώματα, σχήματα και σχεδιασμό) με άλλα μέρη του σπιτιού.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε ένα πτυσσόμενο τραπέζι ή ένα σκαμνί εύχρηστο για υποστήριξη.

Ορισμένες επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο σας ή τον τύπο υφής πάγκου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Από αυτήν την άποψη, μην φοβηθείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σε γραμμικές κουζίνες που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαινίσετε και να επωφεληθείτε από όσα έχετε ήδη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Felip Guiñón, S. Diseño de interiores. Rediseño y reforma de una cocina. 2018
 • Montes, E., Lloret, I., & López, M. Diseño y gestión de cocinas. Manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la restauración. 2009.
 • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.