10 κόλπα για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από την κουζίνα

29 Ιανουαρίου 2019
Για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από την κουζίνα, είναι σημαντικό να δίνετε λίγη περισσότερη προσοχή στην τακτοποίησή της και στην αποφυγή συσσώρευσης τροφίμων, που μπορεί να σαπίσουν και να προξενήσουν δυσοσμία.

Συνήθως, οι δυσάρεστες οσμές της κουζίνας βρίσκουν τρόπο διαφυγής και κατακλύζουν την ατμόσφαιρα ολόκληρου του σπιτιού. Είτε προέρχονται από το φαγητό, το φούρνο, τις σωληνώσεις, το ψυγείο, για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές από την κουζίνα και για να αποκτήσετε ευχάριστο περιβάλλον και αστραφτερή καθαριότητα, χρησιμοποιήστε τα παρακάτω κόλπα.

1. Αφαιρέστε τα υπολείμματα φαγητού από τα σκεύη, πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων

Αυτό δεν είναι απλά ένα κόλπο, αλλά μια συμβουλή που θα εμποδίσει το σωλήνα αποστράγγισης να μπλοκάρει ή να μυρίζει άσχημα.

 • Μετά από κάθε γεύμα, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα φαγητού από τα σκεύη, πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων.
 • Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου πλυσίματος, απομακρύνετε υπολείμματα και λίπη. Έπειτα, ρίξτε τρία φλιτζάνια βραστό νερό με μια κουταλιά μαγειρικής σόδας στην αποστράγγιση, για να καθαρίσετε το σωλήνα.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

2. Καθαρίστε το ψυγείο

Δυσάρεστες οσμές - Γυναίκα καθαρίζει ψυγείο

Αν η πηγή της δυσάρεστης οσμής που αναδύει η κουζίνα σας, είναι το ψυγείο, δεν έχετε παρά να το καθαρίσετε με νερό και ξύδι.

 • Ελέγξτε για σαπισμένα τρόφιμα και αφού τα απομακρύνετε, κόψτε μια φέτα λεμόνι στα τέσσερα και τοποθετήστε τα κομμάτια στα ράφια του ψυγείου σας.
 • Το λεμόνι θα κάνει το ψυγείο σας να μυρίζει όμορφα και θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.

Είναι καλό να καθαρίζετε το ψυγείο σας τακτικά, για να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων.

3. Εξουδετερώστε τις οσμές του λίπους

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, μετά το μαγείρεμα, η μυρωδιά του λίπους να κατακλύζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

 • Για να την εξουδετερώσετε, βάλτε 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετήστε το επάνω στο μάτι της κουζίνας, μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα.
 • Το ξύδι έχει την ικανότητα να δεσμεύει τις οσμές του φαγητού από την ατμόσφαιρα.

Είναι βέβαια βασικό να πλύνετε τα μαγειρικά σας σκεύη, κατσαρόλες και τηγάνια, αμέσως μετά το μαγείρεμα, για να αποτρέψετε την δυσάρεστη οσμή του λίπους να κατακλύσει την κουζίνα σας.

Αν δυσκολεύεστε να απομακρύνετε τα λίπη, βράστε νερό μέσα στα σκεύη σας, μαζί με ξύδι και φλούδες πορτοκαλιού.

Μάθετε και αυτό: 7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας

4. Εξαφανίστε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα χέρια σας

Δυσάρεστες οσμές - Γυναίκα κρατάει σκόρδα

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να αφήσουν πίσω τους, μια δυσάρεστη και επίμονη μυρωδιά στα χέρια μας, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο ή τα ψάρια.

Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, πάρτε μισό λεμόνι και τρίψτε το στα χέρια σας. Το λεμόνι θα απορροφήσει στη στιγμή, την δυσάρεστη μυρωδιά και θα την απομακρύνει. Είναι απλά φανταστικό!

5. Καθαρίστε τα σφουγγάρια σας

Από τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με τα περισσότερα υπολείμματα φαγητού και τα λίπη στα πιάτα μας, τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε μαχαιροπίρουνα και άλλα μαγειρικά σκεύη, αποτελούν πηγή δυσάρεστων οσμών.

Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να τα πλύνετε καλά, αφού τελειώσετε τη δουλειά σας, για να εξαφανίσετε τυχόν υπολείμματα από τα σφουγγάρια σας.

Μετά αφήστε τα να στεγνώσουν, σε μέρος που το λούζει ο ήλιος. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων που κρύβονται ανάμεσα στα σφουγγάρια σας.

6. Καθαρίστε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων

Δυσάρεστες οσμές - Γυναίκα καθαρίζει φούρνο μικροκυμάτων

 • Μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο με ζεστό νερό, βάλτε ένα λεμόνι κομμένο στη μέση.
 • Αφήστε το μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά. Ο ατμός θα βοηθήσει να μαλακώσουν τα ξεραμένα λίπη που βρίσκονται στα τοιχώματα και στην πόρτα, ενώ συγχρόνως θα απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές.
 • Τέλος, σκουπίστε το φούρνο σας με ένα πανί βρεγμένο με ξύδι, για τέλεια καθαριότητα.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 9 απίστευτα κόλπα για τον φούρνο μικροκυμάτων

7. Απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές του κάδου σκουπιδιών

Αν δεν ήρθε η ώρα να πετάξετε τα σκουπίδια σας, λάβετε ορισμένα μέτρα, ώστε οι δυσάρεστες οσμές να μην εισβάλλουν στην κουζίνα σας.

 • Πασπαλίστε μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος της σακούλας σας, ρίχνοντας μαζί και μια φέτα λεμονιού. Ο απλός αυτός συνδυασμός θα ελαχιστοποιήσει τις δυσάρεστες μυρωδιές.

8. Καθαρίστε την πλάκα κοπής

Η πλάκα κοπής είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία προετοιμασίας φαγητού στην κουζίνα. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις παρασκευές, οπότε να την πλένετε καλά.

 • Συνδυάστε μια πρέζα αλάτι με χυμό λεμονιού, ψεκάστε την επιφάνεια κοπής και τρίψτε για μερικά δευτερόλεπτα. Το μείγμα θα δεσμεύσει όλες τις συσσωρευμένες μυρωδιές της πλάκας κοπής.

9. Χαρίστε στην κουζίνα σας ένα ευχάριστο άρωμα

Δυσάρεστες οσμές - Κόκκοι καφέ και καφές αλεσμένος

Εκτός από την εξουδετέρωση των άσχημων οσμών, σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα με ευχάριστο άρωμα στην κουζίνα σας.

 • Βάλτε μερικούς σπόρους καφέ σε ένα πιάτο και τοποθετήστε το στο επάνω μέρος του ψυγείου σας. Το πλούσιο άρωμα του καφέ θα κυριαρχήσει σε ολόκληρη την κουζίνα.
 • Μπορείτε, επίσης, να βρέξετε κομμάτια βαμβάκι σε έγχυμα βανίλιας και να τα αφήσετε σε διάφορες γωνιές της κουζίνας.

10. Καθαρίστε τακτικά την κουζίνα σας

Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές και τα λίπη σε σκεύη και πάγκους εργασίας, πλύνετε διαρκώς ενώ μαγειρεύετε.

Πλύνετε τα μαγειρικά σας εργαλεία μετά τη χρήση τους και, στη συνέχεια, τρίψτε πλακάκια και επιφάνειες με ένα πανί βρεγμένο με ξύδι, για απολύμανση και αποφυγή δημιουργίας λεκέδων και θαμπάδων.

 • Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6
 • Cogan, T. A., Slader, J., Bloomfield, S. F., & Humphrey, T. J. (2002). Achieving hygiene in the domestic kitchen: The effectiveness of commonly used cleaning procedures. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01598.x
 • Rusin, P., Orosz-Coughlin, P., & Gerba, C. (1998). Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00598.x
 • Taché, J., & Carpentier, B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.07.026