Ξύλινο πάτωμα: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στο ξύλινο πάτωμα. Όπως γνωρίζετε ήδη, είναι σημαντικό να επιλέξετε το καταλληλότερο λόγω της συντήρησης που ενδεχομένως να χρειάζεται. Έτσι, σήμερα θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του υλικού.
Ξύλινο πάτωμα: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουνίου, 2021

Το ξύλινο πάτωμα έχει τόσο υποστηρικτές, όσο και επικριτές. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν ορισμένα αντεπιχειρήματα που σχετίζονται με την υπερβολική φροντίδα την οποία χρειάζεται. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην καθαριότητα και την ομορφιά που αυτή προσφέρει στον χώρο. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, είναι να σας ενημερώσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του ώστε να καταλήξετε σε μια απόφαση.

Παρακάτω θα θίξουμε θέματα που αφορούν την οικολογία, την αισθητική, την εγκατάσταση, τη συντήρηση, την αντοχή, και την τιμή. Αυτό για να μπορέσετε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα πριν αποφασίσετε τι είδους πάτωμα θέλετε.

Ξύλινο πάτωμα – Πλεονεκτήματα

Το ξύλο είναι ένα υλικό που τραβά τα βλέμματα επειδή ταιριάζει με πολλά είδη επίπλων, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα που το κάνουν να ξεχωρίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε!

1. Θερμομόνωση

Το ξύλο πάτωμα είναι εξαιρετικό για τον κρύο καιρό λόγω της αποτελεσματικής του θερμομόνωσηςΑυτό σημαίνει ότι διατηρεί τη θερμότητα μέσα στο σπίτι, άσχετα από τις εξωτερικές χαμηλές θερμοκρασίες.

2. Ανθεκτικότητα

Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να παραμείνει άθικτο για γενιές και γενιές όταν το αντιμετωπίζουμε σωστά. Επίσης, το πάχος του πατώματος είναι ανάλογο της ανθεκτικότητάς του.

3. Υποαλλεργικό

Το ξύλινο πάτωμα δεν προκαλεί αλλεργίες χάρη στην απόσπασή του από τη σκόνη, τη γύρη, και άλλους παράγοντες που συνήθως οδηγούν σε ρινική συμφόρηση. Με άλλα λόγια, δεν απορροφά βρομιά και διευκολύνει την καθαριότητα.

Γυναίκα φυσά τη μύτη της
Τα ξύλινα πατώματα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ρινικών αλλεργιών που σχετίζονται με τη σκόνη.

4. Καθαρότητα του αέρα

Η ποιότητα του αέρα στα σπίτια με ξύλινο πάτωμα αυξάνεται και έτσι προάγονται οι σωματικές και ψυχολογικές επιδράσεις όταν βρίσκεστε σε κάποιο στάδιο ανάρρωσης.

5. Αισθητική

Αυτό το είδος πατώματος είναι ένας παράγοντας διαφοροποίησης για οποιονδήποτε χώρο καθώς τον ενισχύει και δημιουργεί το κατάλληλο αισθητικό περιβάλλον για τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Επιπλέον, η ποικιλία σχεδίων και φινιρισμάτων το κάνουν εξαιρετικό.

Ξύλινο πάτωμα – Μειονεκτήματα

Θα πρέπει ν’ αναλύσουμε και τα μειονεκτήματα του ξύλινου πατώματος ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε τη βιωσιμότητά του σε οποιοδήποτε σπίτι. Έτσι, σε αυτή την κατηγορία, έχουμε μαζέψει τα κύρια μειονεκτήματα.

1. Τοποθέτηση

Θα πρέπει να προσέχετε κατά την εγκατάστασή του επειδή το παραμικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα αναφορικά με την αντοχή του. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ειδικούς προκειμένου να έχετε σίγουρα τη βέλτιστη τοποθέτηση.

2. Συντήρηση

Αυτό το υλικό απαιτεί μεγαλύτερη συντήρηση από τα περισσότερα υλικά. Ο λόγος είναι οι παράγοντες όπως η υγρασία, η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, και οι γρατζουνιές εξαιτίας της επαφής με άλλα αντικείμενα. Έτσι, η φροντίδα του απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση.

3. Το χρώμα αλλάζει με τον καιρό

Αυτό το είδος πατώματος χάνει το χρώμα του με τα χρόνια, ειδικά αν μία περιοχή εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο από άλλες. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο αποχρωματισμό που σπάει την τελειότητά του.

4. Τιμή

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς όταν επιλέγετε ξύλο καθώς η μέση τιμή ξεπερνά, συνήθως, άλλες επιλογές. Πέραν αυτού, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε, διευρύνοντας το φάσμα του κόστους. Αναμφίβολα, οι ειδικοί το βλέπουν ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

5. Ξύλινο πάτωμα – Θόρυβος

Το ξύλο δεν προσφέρει την καλύτερη ηχομόνωση και ο θόρυβος ταξιδεύει εύκολα πολύ συχνά. Υπάρχει λύση σε αυτό με ένα πρόσθετο επίπεδο μόνωσης, αν και αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα.

Παιδιά παίζουν πάνω σε ξύλινο πάτωμα
Τα παιδιά μπορεί να γδάρουν το ξύλινο πάτωμα, αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή πατώματος.

Ξύλινο πάτωμα – Οικολογικά οφέλη

Παρότι το κόψιμο των δέντρων είναι μια καταστροφική πρακτική, η αλήθεια είναι ότι τα ρυθμιστικά πλαίσια έχουν αναγκάσει τις εταιρείες ν’ αναπληρώνουν έναν μεγάλο αριθμό σε σχέση με αυτόν που εξάγουν από τα δάση. Ταυτόχρονα, το ενεργειακό κόστος της επεξεργασίας του ξύλου είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό άλλων υλικών, όπως του τσιμέντου ή του πλαστικού.

Επίσης, τα ξύλινα πατώματα μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, το οποίο ελαχιστοποιεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τη μείωση της επίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα. Επιπροσθέτως, οποιοδήποτε τμήμα απορριφθεί για τον έναν ή τον άλλο λόγο, μπορεί ν’ ανακυκλωθεί για κάποιον άλλο σκοπό.

Το ξύλινο πάτωμα δεν είναι μια απόφαση που μπορείτε να πάρετε ελαφρά τη καρδία

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν τη θέληση να κάνουν μια επένδυση, να κάνουν τακτική συντήρηση και να πάρουν όλα τα προληπτικά μέτρα για να μην επηρεάζεται από την υγρασία ή την ηλιακή ακτινοβολία το ξύλινο πάτωμα.

Τώρα που γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε μια έρευνα του χώρου στον οποίο θέλετε να τοποθετήσετε το πάτωμα, και να αξιολογήσετε τη σκοπιμότητά του βάσει της χρήσης που σχεδιάζετε να κάνετε.

Εν ολίγοις, μην πάρετε την απόφαση για το πάτωμα του σπιτιού σας ελαφρά τη καρδία, επειδή θα πρέπει να διαρκέσει για μια ζωή. Έτσι, η καλύτερη συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι που θέλετε πριν συνεχίσετε στην υλοποίησή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.