Γκούα, ο χιμπατζής που μεγάλωσε σαν ανθρώπινο μωρό

Έχετε ακούσει για τον Γκούα τον χιμπατζή; Ανατράφηκε σαν να ήταν ανθρώπινο μωρό. Ας μάθουμε για την περίπτωση της Γκούα και τις ηθικές της συνέπειες.
Γκούα, ο χιμπατζής που μεγάλωσε σαν ανθρώπινο μωρό
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Πολλοί επιστημονικοί κλάδοι έχουν ασχοληθεί με τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων. Η ψυχολογία είναι ένας από αυτούς. Η Γκούα, ο χιμπατζής που μεγάλωσε σαν ανθρώπινο μωρό, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.

Στο όνομα της γνώσης και της προόδου της επιστήμης, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμα πειράματα σε ζώα και ανθρώπους. Οι σκύλοι του Παβλόφ, τα περιστέρια του Σκίνερ και η περίπτωση της Γκούα εντάσσονται σε αυτή τη γραμμή υποθέσεων.

Γκούα: Ο χιμπατζής που μεγάλωσε ως ανθρώπινο μωρό

Γκούα. Αυτό ήταν το όνομα του χιμπατζή που ανατράφηκε μαζί με τον ανθρώπινο αδελφό της Ντόναλντ. Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για ένα πείραμα που διεξήγαγε ο ψυχολόγος Γουίλ Κέλογκ ο οποίος ενδιαφερόταν να εμβαθύνει την έρευνα για τη μάθηση και τη συμπεριφορά.

Η Γκούα ήταν 7 μηνών και ο Ντόναλντ 10 μηνών. Σύμφωνα με το πείραμα του Κέλογκ και της συζύγου του Λουέλα, και οι δύο θα λάμβαναν την ίδια προσοχή, στοργή και αγάπη.

Μεταξύ των στόχων ήταν να καταλάβουν πώς μάθαινε ο χιμπατζής και την επίδραση του περιβάλλοντος. Έτσι, παρέχοντας παρόμοια φροντίδα, ο Κέλογκ επεδίωξε να διαπιστώσει τη σχετική βαρύτητα μιας κλασικής διχοτόμησης: κληρονομικότητα έναντι περιβάλλοντος.

Κάθε μέρα, το ζευγάρι μετρούσε και εξέταζε τον Ντόναλντ και την Γκούα. Υπήρχε μεγάλη λεπτομέρεια και επιστημονική αυστηρότητα στις αξιολογήσεις για τη μέτρηση της οπτικής και κινητικής αντίληψης, της μετατόπισης, της μνήμης, της επίλυσης εργασιών, μεταξύ άλλων πτυχών.

Γκούα, ο χιμπατζής που μεγάλωσε σαν ανθρώπινο μωρό
Η ανατροφή είναι ένα θέμα συζήτησης στην επιστήμη. Πώς επηρεάζει το περιβάλλον ως προς το τι μαθαίνει ο άνθρωπος;

Ορισμένα αμφισβητήσιμα σημεία σχετικά με το πείραμα με την Γκούα

Το πείραμα δεν απέδωσε τους καρπούς που περίμεναν οι σχεδιαστές του. Η συμπεριφορά του Ντόναλντ έδειξε μαθησιακή καθυστέρηση σε σύγκριση με τους συνομήλικούς του. Για παράδειγμα, το παιδί είχε πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο. Ήταν σε θέση να προφέρει μόνο 3, ενώ άλλοι συνομήλικοί του μπορούσαν ήδη να αναγνωρίσουν 50 λέξεις.

Είχε επίσης αποκτήσει συμπεριφορές και συνήθειες που αναμενόταν από την Γκούα, όπως το γρύλισμα κατά την επικοινωνία ή την κίνηση στα τέσσερα. Ωστόσο, η Γκούα είχε αναπτύξει πιο σύνθετες συμπεριφορές, όπως το να χαιρετά, να φιλά και να κάνει μπάνιο τον εαυτό της. Με άλλα λόγια, ενώ ο Ντόναλντ έμοιαζε περισσότερο με πρωτεύον θηλαστικό, η Γκούα έμοιαζε περισσότερο με άνθρωπο. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμενε ο Κέλογκ.

Ο ψυχολόγος συνειδητοποίησε πώς επηρέαζε τον γιο του, οπότε αποφάσισε να διακόψει το πείραμα. Μετά από 9 μήνες, η Γκούα επέστρεψε στον ζωολογικό κήπο. Εκεί δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην αλλαγή, αρρώστησε και μέσα σε ένα χρόνο πέθανε.

Ο Ντόναλντ μπόρεσε να αποκτήσει γλωσσικές δεξιότητες και να μάθει νέα πράγματα. Ωστόσο, αν και τα αίτια είναι άγνωστα, έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 43 ετών, αφού είχαν πεθάνει οι γονείς του.

Τι μας διδάσκει η εμπειρία

Τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό το πείραμα; Ότι ο δεσμός που δημιουργήθηκε σε αυτή την οικογενειακή ομάδα δεν λήφθηκε υπόψη.

Δηλαδή, η Γκούα έλαβε προσοχή και φροντίδα, αλλά αυτή εργαλειοποιήθηκε, με αποτέλεσμα, όταν το πείραμα θα έπρεπε να είχε τελειώσει, αποτιμώντας μόνο την κατάσταση του παιδιού, η φροντίδα διακόπηκε. Και οι δύο συμμετέχοντες ανατράφηκαν ως αδέλφια. Επομένως, ήταν αναμενόμενο ότι λόγω της προσκόλλησης που είχαν αναπτύξει με το να περνούν τόσο πολύ χρόνο κάνοντας δραστηριότητες μαζί, ο αποχωρισμός θα τους επηρέαζε.

Από την άλλη πλευρά, το πείραμα περιλάμβανε επίσης δοκιμές που περιλάμβαναν πόνο ή δυσφορία. Αυτό δεν πρέπει να δικαιολογείται από καμία άποψη, ακόμη και αν ο στόχος είναι η προώθηση της γνώσης.

Πολύ περισσότερο επειδή κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του ούτε γνώριζε τι γινόταν ή τις πιθανές συνέπειες. Σήμερα, και τα δύο είναι απαραίτητες και απαιτούμενες προϋποθέσεις για κάθε θεραπεία ή πείραμα.

isolation
Η αυτοκτονία του Ντόναλντ μετά την ηλικία των 40 ετών θα μπορούσε να συνδεθεί με τις εμπειρίες που είχε στην παιδική του ηλικία.

Το όριο θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στα έμβια όντα και τα δικαιώματά τους

Κανείς δεν αμφιβάλλει για το πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη της γνώσης και η πρόοδος που σημαίνει σε όλα τα επίπεδα: υγεία, ποιότητα ζωής, καλύτερη χρήση των πόρων. Φυσικά, η ψυχολογία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εξελίχθηκε χάρη σε πολλά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν.

Ωστόσο, όταν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες και συνειδητοποιούμε ποιες ήταν οι συνθήκες που διευκόλυναν μια συγκεκριμένη ανακάλυψη, ενεργοποιούνται κάποιοι συναγερμοί. Αμέλεια στα πειράματα, απρόβλεπτες συνέπειες, έλλειψη ενσυναίσθησης, για να αναφέρουμε μερικά.

Τα πειράματα πρέπει να διεξάγονται υπό ελεγχόμενες και προσεκτικές συνθήκες, θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους ανθρώπους και τα έμβια όντα. Η ηθική είναι ο πρώτος και ο τελευταίος ορίζοντας- κάτι που με την Γκούα, τον χιμπατζή, δεν εκπληρώθηκε.

Σήμερα, η πολυπλοκότητα των ανθρώπων και της πραγματικότητας μας καλεί να υπερβούμε τις διχοτομικές και απλοϊκές προσεγγίσεις, στις οποίες δίνεται σημασία μόνο σε έναν από τους δύο παράγοντες: κληρονομικότητα ή περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ότι και οι δύο επηρεάζουν την ανάπτυξη, αφού δεν γεννιόμαστε άδειοι, ούτε μεγαλώνουμε σε ένα άσηπτο περιβάλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.