Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν το φόβο του κουρέματος

Ο φόβος του κουρέματος είναι συχνός στα παιδιά, ειδικά τις πρώτες φορές. Μάθετε τεχνικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε αυτό το άρθρο.
Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν το φόβο του κουρέματος
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα για τους γονείς κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων των παιδιών τους είναι να τα πείσουν να ξεπεράσουν το φόβο του κουρέματος. Ο άγνωστος χώρος, ο θόρυβος των μηχανημάτων, τα νέα πρόσωπα και η υποβολή σε μια άγνωστη δραστηριότητα αυξάνουν το άγχος του παιδιού.

Καθώς μεγαλώνουν και κυριαρχούν στο φόβο τους, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται μέσα που καθησυχάζουν το παιδί και διευκολύνουν τη δουλειά του κομμωτή.

Μερικοί γονείς καθυστερούν αυτή τη στιγμή όσο μπορούν. Είναι πιθανό ότι πριν από την ηλικία του ενός έτους, ένα μωρό δεν θα χρειαστεί κούρεμα. Αλλά μετά από αυτό το στάδιο, κάποια περιποίηση θα είναι απαραίτητη. Μέχρι τότε, το παιδί περπατάει και ξέρει τι συμβαίνει γύρω του, οπότε είναι φυσιολογικό να φοβάται έναν ξένο που πλησιάζει με συσκευές και λεπίδες.

Λόγοι για να κουρευτεί ένα παιδί

Για τα κορίτσια, είναι πιο απλό να αποφασίσετε να αφήσετε τα μαλλιά να μεγαλώσουν και να μην πηγαίνετε στο κομμωτήριο κάθε 2 ή 3 μήνες. Με τα αγόρια, ωστόσο, οι γονείς είναι συχνά λίγο πιο ανένδοτοι στο κόψιμο των μαλλιών, τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για λόγους υγιεινής.

Μόλις αρχίσετε να πηγαίνετε το γιο σας στο κομμωτήριο, μιλήστε του για τη σημασία του κουρέματος των μαλλιών του. Αναφέρετε ότι το λούσιμο και το στέγνωμα των μαλλιών είναι πιο απλό με πιο κοντά μαλλιά. Εξηγήστε ότι θα νιώθει λιγότερη θερμότητα και ότι τα πιο κοντά μαλλιά διευκολύνουν τον έλεγχο των ψειρών.

Αν και το κούρεμα δεν αποτρέπει τις ψείρες, διευκολύνει το χτένισμα ή την αφαίρεση των ψειρών με το χέρι. Ο τερματισμός της μόλυνσης περιλαμβάνει θεραπείες με πενικιλοκτόνα και μηχανική αφαίρεση αυτών των παρασίτων, σύμφωνα με την Clínica Universidad de Navarra.

Λόγοι που οδηγούν στο φόβο του κουρέματος;

Ο φόβος είναι μια φυσική αντίδραση στην αίσθηση του κινδύνου. Στην περίπτωση των παιδιών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι φόβοι μέχρι μια ορισμένη ηλικία είναι σχετικά φυσιολογικοί. Αυτό τονίζεται σε δημοσίευση του νοσοκομείου Sant Joan de Déu στη Βαρκελώνη.

Το κούρεμα αποτελεί μια συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία το παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είναι σημαντικό να μην γελοιοποιούμε το φόβο τους και να αναλύουμε τη φυσικότητα της δραστηριότητας μαζί με το παιδί.

Συνολικά, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τα εξής:

  • Το παιδί δικαιολογημένα φοβάται τα εργαλεία που πιστεύει ότι θα το βλάψουν.
  • Τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα επί τόπου θα μπορούσαν να αναστατώσουν το παιδί.
  • Η ακινησία για αρκετή ώρα είναι ενοχλητική για τα παιδιά
  • Όταν είναι λίγο μεγαλύτερα, οι αλλαγές στη ζωή τους τείνουν να είναι σοκαριστικές.

Ο φόβος για ορισμένες περιστάσεις είναι φυσιολογικός στην παιδική ηλικία. Είναι απαραίτητο να συνοδεύσετε τη διαδικασία με ψυχραιμία.

Συστάσεις για τα παιδιά ώστε να ξεπεράσουν το φόβο του κουρέματος

Μπορεί το παιδί σας να ξεπεράσει το παιδί σας το φόβο του κουρέματος με τις παρακάτω συμβουλές.

1. Προβλέψτε τι θα συμβεί

Μην αφήσετε το κούρεμα να το αιφνιδιάσει. Ακόμη και μέρες πριν, προετοιμάστε το για την επίσκεψη στο κομμωτήριο. Πείτε του ότι θα πάτε σε ένα μέρος για να κουρευτείτε και περιγράψτε τη διαδικασία.

Αν έχετε κουρευτικές μηχανές και ψαλίδια στο σπίτι, δείξτε τα στο παιδί για να εξοικειωθεί με αυτά. Απλά μην το αφήσετε να τα χειριστεί άμεσα και κρατήστε τα σε ασφαλές μέρος, κατά προτίμηση εκτός της οπτικής του επαφής.

2. Παίξτε κομμωτήριο

Η προσομοίωση του τι θα συμβεί στο κομμωτήριο βοηθάει πολύ το παιδί να καταλάβει και να αφομοιώσει τι είναι το κούρεμα, τη δουλειά του στυλίστα και πώς θα φαίνεται. Υποδυθείτε το λούσιμο και το ξεμπέρδεμα των μαλλιών. Αν είναι δυνατόν, κόψτε τα μαλλιά μιας κούκλας για να εξασκηθείτε. Μιμηθείτε τους ήχους του μηχανήματος, του πιστολάκι και τον τρόπο χειρισμού του ψαλιδιού.

3. Πηγαίνετε με καλή διάθεση

Αν τα παιδιά ξύπνησαν αποθαρρυμένα ή ευερέθιστα, δεν είναι καλή ιδέα να πάνε στο κομμωτήριο. Επιλέξτε μια ωραία μέρα και βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει κοιμηθεί καλά, φοράει άνετα ρούχα και έχει φάει για να μειωθεί η φασαρία.

4. Επιλέξτε ένα κατάλληλο κομμωτήριο

Δεν χρειάζεται να τα πάτε σε κομμωτήριο ενηλίκων. Υπάρχουν ειδικά κομμωτήρια για παιδιά. Πρόκειται για κέντρα που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να περνούν τα παιδιά καλά. Η διακόσμηση και τα καθίσματα σε σχήμα αυτοκινήτου, αεροπλάνου ή ζώου τα βοηθούν να χαλαρώσουν. Οι χώροι αυτοί διαθέτουν επίσης παιχνίδια, οθόνες και προσωπικό προετοιμασμένο να εξυπηρετεί τα παιδιά.

Το κλειδί είναι να απολαμβάνουν την εμπειρία και να θέλουν να επιστρέψουν.

5. Καθίστε τα στην αγκαλιά σας

Αν το περιβάλλον δεν πείθει αρκετά το παιδί σας, το να το καθίσετε στην αγκαλιά σας θα τα ηρεμήσει. Τραγουδήστε τους, διαβάστε τους και φέρτε τους το αγαπημένο τους παιχνίδι. Βοηθήστε τα να ηρεμήσουν τα νεύρα τους.

6. Μην παραγγείλετε ένα ριζοσπαστικό κούρεμα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα θέλουν να μετράει η γνώμη τους. Ρωτήστε τα πώς θα ήθελαν να κουρευτούν. Μην επιβάλλετε μια ριζική αλλαγή. Αντ’ αυτού, καταλήξτε σε μια συμφωνία μαζί. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αμβλύνετε τους φόβους.

Με τα κορίτσια, λειτουργεί το να τους δώσετε την ιδέα των χρωματιστών αλογοουρών και των κλιπ ή ενός μοντέρνου χτενίσματος. Αυτές οι επιλογές συχνά τα ενθουσιάζουν.

7. Επιβραβεύστε τη γενναιότητά τους

Οι βόλτες στο κομμωτήριο θα είναι λιγότερο τραυματικές αν επικροτήσετε τις μικρές προόδους του παιδιού. Η υπέρβαση του φόβου δεν γίνεται πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Κάθε φορά που φεύγει από το κομμωτήριο χωρίς να κλαίει, επαινέστε τη θαρραλέα συμπεριφορά του. Η ενίσχυση αυτής της συμπεριφοράς ενθαρρύνει τις μελλοντικές επισκέψεις.

Peinados para perder el miedo a cortarse el cabello.
Μπορείτε να πείσετε το παιδί σας να πάει στο κομμωτήριο αν του υποσχεθείτε ότι θα του κάνετε ένα ιδιαίτερο χτένισμα.

8. Δείξτε στο παιδί ότι δεν πονάει

Δείξτε στο παιδί ότι το κόψιμο των μαλλιών δεν πονάει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμη και κόβοντας μια τούφα μαλλιών για να δείξετε πόσο γρήγορο και ανώδυνο είναι.

9. Εντοπίστε το γιατί το παιδί φοβάται το κούρεμα

Είναι πιθανό τα παιδιά να απορρίπτουν ένα συγκεκριμένο σημείο του κουρέματος και κάτι συγκεκριμένο να τα κάνει να νιώθουν άβολα και να ξεσπάει ο φόβος τους. Αν εντοπίσετε τον λόγο, μιλήστε με τον κομμωτή για την αποφυγή του. Για παράδειγμα, το κόψιμο με ψαλίδι και όχι με μηχάνημα ή ο καυτός αέρας από το πιστολάκι είναι συχνά συνήθεις φόβοι.

Τι γίνεται αν κόψω τα μαλλιά του παιδιού μου στο σπίτι;

Τα ουρλιαχτά και τα κλάματα των παιδιών όταν έρχονται αντιμέτωπα με ένα κούρεμα δεν συμβαίνουν μόνο στο κομμωτήριο. Αν αποφασίσετε να το κάνετε στο σπίτι, μπορεί να έχετε τα ίδια προβλήματα. Φροντίστε να περιμένετε να περάσει το ξέσπασμα πριν προχωρήσετε.

Κάποιες επιπλέον συμβουλές είναι να επιλέξετε έναν χώρο όπου νιώθετε και οι δύο άνετα, να παρακολουθήσετε βίντεο για να μην αυτοσχεδιάσετε, να τα κάνετε μπάνιο μόλις τελειώσετε για να μην πειράζουν τα μαλλιά και να τονίσετε πόσο υπέροχα είναι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.