Είναι καλύτερο να κοιμόμαστε με γεμάτο ή άδειο στομάχι;

Μερικοί άνθρωποι είναι υπέρ αυτού και άλλοι πάλι όχι, που σημαίνει ότι οι απόψεις διίστανται. Είναι καλύτερο να κοιμόμαστε με γεμάτο ή με άδειο στομάχι;
Είναι καλύτερο να κοιμόμαστε με γεμάτο ή άδειο στομάχι;

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2019

Είναι καλύτερο να κοιμόμαστε με γεμάτο ή άδειο στομάχι; Μερικοί άνθρωποι είναι υπέρ αυτού και άλλοι πάλι όχι, που σημαίνει ότι οι απόψεις διίστανται. Είναι καλύτερο να κοιμόμαστε με γεμάτο ή με άδειο στομάχι; Στην πραγματικότητα, καμία από τις δυο συμπεριφορές δεν είναι καλή. Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.

Όταν κοιμάστε με άδειο στομάχι: τι πρέπει αν ξέρετε

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ύπνος με άδειο στομάχι είναι ιδανικός για να χάσουν κιλά αλλά αυτό δεν αληθεύει. Η τροφή είναι απαραίτητη για να κοιμόμαστε σωστά. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα στομάχι που διαμαρτύρεται κατά τα μεσάνυχτα.

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη βασίζεται στην υπόθεση ότι “οτιδήποτε τρώμε για βραδινό, μας παχαίνει” και γι’ αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να κοιμούνται χωρίς να έχουν φάει. Ωστόσο, αυτό το αίσθημα πείνας θα σας αναγκάσει να καταβροχθίσετε οτιδήποτε βρείτε στο ψυγείο το πρωί ή να σηκωθείτε τα μεσάνυχτα για ένα “μεταμεσονύχτιο σνακ”· και αυτό δεν είναι καθόλου καλό γιατί σίγουρα αντί να προτιμήσετε ένα μήλο πιθανότατα θα φάτε περισσεύματα ή κάτι τηγανητό.

άδειο στομάχι

Ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα θα σας δείξει ποιες είναι οι καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να έχετε. Αν ξαπλώσετε πεινασμένοι ή χωρίς να έχετε φάει κάτι, σίγουρα δεν πρόκειται να κλείσετε μάτι όλη νύχτα ή θα κοιμηθείτε ελάχιστα. Την επόμενη μέρα, οι συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες και ιδίως αν το εφαρμόζετε καθημερινά.

Και κάπως έτσι, επαληθεύεται το ρητό “παν μέτρον άριστον”. Σας προτείνουμε να τρώτε και να περιμένετε μερικές ώρες μετά το βραδινό σας γεύμα πριν ξαπλώσετε. Αν είναι ήδη πολύ αργά για να φάτε βραδινό, μην κάνετε το λάθος και δεν φάτε έστω μια μπουκιά. Αντ’ αυτού, μπορείτε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ όπως μια σούπα, γιαούρτι με δημητριακά, τσάι με ψωμί του τοστ. Αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να ξαπλώνετε με άδειο στομάχι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που πρέπει να μεσολαβήσει από το βραδινό γεύμα μέχρι και την ώρα του ύπνου είναι μιάμιση ώρα. Κατά τη διάρκεια αναμονής, μπορείτε να πλύνετε τα πιάτα σας, να διαβάσετε, να μελετήσετε, να παρακολουθήσετε λίγη τηλεόραση (όχι πολύ), να μιλήσετε με το σύντροφό σας, να καθαρίσετε το σπίτι σας, να ετοιμάσετε τα ρούχα σας για την αυριανή μέρα. Το καλύτερο βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε πρωτεΐνες. Να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά επειδή καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης και προκαλούν αέρια και δυσφορία όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

άδειο στομάχι

Αν γυρίσατε αργά στο σπίτι από τη δουλειά ή το σχολείο και αναρωτιέστε αν είναι σωστό να φάτε βραδινό τέτοια ώρα ή αν είναι καλύτερο να το παραλείψετε και να πάτε απευθείας για ύπνο, μην το κάνετε. Φάτε κάτι ελαφρύ αλλά ποτέ μην πηγαίνετε στο κρεβάτι με άδειο στομάχι. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου και προβλήματα στην αποσύνθεση της μυϊκής μάζας το βράδυ. Όταν είστε πεινασμένοι, ο εγκέφαλός σας παραμένει σε εγρήγορση. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο μεταβολισμός σας μειώνεται και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και σας αναγκάζει να ξυπνάτε και να τρώτε περισσότερο, χωρίς να υπολογίζετε πόσο τρώτε ή τι τρώτε.

Όταν πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να έχετε φάει ή αισθάνεστε πεινασμένοι, θα κοιμάστε λιγότερο και αυτό δεν είναι καλό αν θέλετε να χτίσετε μυς. Όταν το σώμα στερείται θρεπτικά συστατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, διασπά τους μυς για να αποκτήσει ενέργεια. Αν θέλετε να χάσετε κιλά, δεν είναι καλή ιδέα να μην τρώτε τίποτα για βράδυ ή να παραλείπετε γεύματα.

Τα μειονεκτήματα του ύπνου με γεμάτο στομάχι

Από την άλλη πλευρά, σε αντίθεση με όσα εξηγήσαμε παραπάνω, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που παραγεμίζουν το στομάχι τους με φαγητό κατά το βραδινό τους γεύμα και στη συνέχεια ξαπλώνουν στο κρεβάτι και αισθάνονται 10 κιλά βαρύτεροι. Όταν φουσκώνετε το στομάχι σας με φαγητό, αυτό συσσωρεύεται στο στομάχι, ένα όργανο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμων και οξέων για την πέψη. Το αίμα πηγαίνει απευθείας σε αυτή την περιοχή και μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε για λίγο χρονικό διάστημα πριν ξαπλώσετε, βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας.

Όταν τρώτε πολύ και πηγαίνετε απευθείας για ύπνο όχι μόνο σας προσθέτει κιλά αλλά σας προκαλεί και οξύτητα, αυτό το αίσθημα “καύσου” στο στομάχι, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα, έχετε εφιάλτες. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί επειδή το βραδινό γεύμα από μόνο του δεν μπορεί να σας παχύνει. Εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνετε το βράδυ. Οι διατροφολόγοι ενημερώνουν ότι είναι καλύτερο να μην τρώτε υδατάνθρακες για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν ξαπλώσετε και να περιμένετε τουλάχιστον δυο ώρες μετά το βραδινό γεύμα μέχρι να ξαπλώσετε.

Ο μεταβολισμός σας είναι πιο αργός κατά τις βραδινές ώρες. Η χώνεψη διαρκεί πολύ περισσότερο. Αυτό προκαλεί αέρια λόγω αύξησης της ζύμωσης των τροφών στο έντερο. Η ξεκούραση μετά το φαγητό είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ύπνο. Καθίστε άνετα στον καναπέ σας για να μιλήσετε, να διαβάσετε ή να παρακολουθήσετε τηλεόραση πριν κοιμηθείτε.

άδειο στομάχι

Οι ειδικοί μας ενημερώνουν επίσης ότι δεν είναι κακό να κάνετε μπάνιο αφού φάτε, αρκεί να μην είναι πολύ ζεστό και να μην περνάτε πολλή ώρα στο μπάνιο. Αυτό που απαγορεύεται είναι το κολύμπι, επειδή υπάρχει έλλειψη αίματος μεταξύ των μυών του πεπτικού συστήματος και εκείνων των ανώτερων και κατώτερων οργάνων. Αυτός είναι και ο λόγος που εκδηλώνονται οι κράμπες.

Όταν πηγαίνουμε στο κρεβάτι απευθείας μετά το βραδινό, ειδικά αν έχουμε φάει αρκετά ή αν το φαγητό έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά τότε αυξάνετε την πιθανότητα εμφάνισης καούρας. Αυτή η κατάσταση μας δυσκολεύει να κοιμηθούμε και μας προκαλεί προβλήματα ύπνου. Είναι καλύτερο να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά το βράδυ και να αποφεύγετε τη ζάχαρη, τα τηγανητά και το αλεύρι.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.