Τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση;

Στα περισσότερα σπίτια, η τηλεόραση βρίσκεται στην τραπεζαρία μπροστά στο τραπέζι όπου όλη η οικογένεια τρώει. Είναι επίσης αρκετά σύνηθες για τους ενήλικες να τρώνε μεσημεριανό μπροστά στον υπολογιστή τους έτσι ώστε να μην χάνουν χρόνο και να συνεχίζουν τη δουλειά τους.
Τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση;

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση; Στα περισσότερα σπίτια, η τηλεόραση βρίσκεται στην τραπεζαρία μπροστά στο τραπέζι όπου όλη η οικογένεια τρώει. Είναι επίσης αρκετά σύνηθες για τους ενήλικες να τρώνε μεσημεριανό μπροστά στον υπολογιστή τους έτσι ώστε να μην χάνουν χρόνο και να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Αυτές οι δυο συνήθειες που έχουν ριζώσει βαθιά στην εποχή μας έχουν πολύ κακές συνέπειες. Μάθετε στο παρακάτω άρθρο τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση.

Τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση για τα παιδιά;

Από αυτή την κοινή συνήθεια της οικογένειας κινδυνεύουν κυρίως τα παιδιά. Αρχικά, προκαλεί παχυσαρκία, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νεαρά άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή στην κατανάλωση λιπαρών και σακχάρων και κατά συνέπεια θερμίδων. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν πότε αισθάνονται χορτάτα καθώς δίνουν την αμέριστη προσοχή τους στο “χαζοκούτι”, όπως συνηθίζεται να λέγεται η τηλεόραση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η ενέργεια συμβάλλει στις διαταραχές βάρους και στην αλλαγή της συμπεριφοράς στο σπίτι.

παιδι μπροστά στην τηλεόραση

Κατά μέσο όρο τα παιδιά κάθονται καθημερινά δυο ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια αυτών των δυο ωρών περνούν το χρόνο τους τρώγοντας πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή απλά απολαμβάνοντας κάποιο σνακ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνηθίζουν να τρώνε περισσότερα πατατάκια, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά και γρήγορο φαγητό. Αυτό σίγουρα οδηγεί στην παχυσαρκία και σε άλλες ασθένειες όπως υψηλή χοληστερόλη ή ακόμη και διαβήτη.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Leann Birch, σε μια από τις μελέτες της στην Πολιτεία της Πενσυλβάνιας, κατέληξε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην παρακολούθηση της τηλεόρασης αλλά περισσότερο στο γεγονός ότι τα παιδιά (ή οι ενήλικες κάθε ηλικίας) τρώνε χωρίς να προσέχουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, τη γεύση.

Αντί της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού, είναι καλύτερο να καταναλώνετε μήλα, καρότα, σέλινο, ποκ κορν χωρίς βούτυρο, φυσικούς χυμούς. Και αντί να κάθεστε όλη μέρα μπροστά στην τηλεόραση, δοκιμάστε να ασκείστε καθημερινά και όσο γίνεται έξω από το σπίτι.

μπροστά στην τηλεόραση

Οι παρενέργειες του φαγητού μπροστά στην τηλεόραση για όλες τις ηλικίες

Πιθανότατα απολαμβάνετε την αγαπημένη σας εκπομπή στην τηλεόραση τρώγοντας κάποιο σνακ ή το βραδινό σας γεύμα. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Σύμφωνα με τους γιατρούς αυτές οι δυο δραστηριότητες δεν συμβαδίζουν. Εκτός από αυτά που αναφέραμε για την περίπτωση των παιδιών και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης μπλοκάρει το αίσθημα κορεσμού επειδή ο εγκέφαλος επικεντρώνεται σε άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα στην εκπομπή που παρακολουθείτε.

Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, χαλαρώνετε και αποκόπτετε τον εαυτό σας από τη ρουτίνα και τα προβλήματά σας, έστω και για λίγο, (αν δεν παρακολουθείτε τις ειδήσεις) και βυθίζεστε σε αυτό το φανταστικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που τρώτε περισσότερο χωρίς να το καταλαβαίνετε. Επίσης, η τηλεόραση συνοδεύεται από την κατανάλωση σνακ, η πλειοψηφία των οποίων περιλαμβάνει πολλά λιπαρά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι βάζετε πράγματα στο στόμα σας μηχανικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκτός από παχυσαρκία, πόνους στο στομάχι και “επιδρομές στο ψυγείο”. Όλη αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται όταν παρακολουθείτε διαφημιστικά σποτ με τρόφιμα καθώς σας ενθαρρύνουν να τρώτε όλο και περισσότερο (το οποίο δεν είναι καθόλου υγιεινό). Οι άνθρωποι που παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση συνήθως έχουν χειρότερη διατροφή, ακολουθούν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται.

Αλλάξτε τις συνήθειές σας προσπαθώντας να μην παίρνετε τίποτα μαζί σας στον καναπέ όταν ανοίγετε την τηλεόραση. Αν είναι εφικτό, περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση. Φροντίστε να τρώτε στην κουζίνα ή σταματήστε να έχετε για συντροφιά σας στο βραδινό γεύμα την τηλεόραση. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια οικογένεια που συζητά για το πώς πέρασε την ημέρα της, να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, κτλ.

Τι κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στον υπολογιστή;

Ό,τι ακριβώς συμβαίνει όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση έτσι και ο υπολογιστής είναι εχθρός της υγείας σας λόγω διαφόρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει, όπως καθιστική ζωή ή ακόμη και προβλήματα όρασης. Αυτά τα προβλήματα ποικίλουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκούς σπασμούς, κακή στάση του σώματος ή ακόμη και σε κακή διατροφή. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η συνήθεια ή η ρουτίνα του φαγητού μπροστά στον υπολογιστή προκαλεί βασικές λοιμώξεις, αλλεργίες και ασθένειες όπως επίσης και μια μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων σχετικών διαταραχών (όπως χοληστερόλη).

Είναι σύνηθες φαινόμενο να μην μετακινείστε κατά την ώρα του μεσημεριανού σας γεύματος προκειμένου να μπορέσετε να τελειώσετε νωρίτερα τη δουλειά σας ή όταν έξω κάνει κρύο. Βάζετε το πιάτο με το φαγητό (συνήθως γρήγορο φαγητό) δίπλα από το πληκτρολόγιο και ενώ απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή ετοιμάζετε εκθέσεις, τρώτε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο χώρος εργασίας σας να έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα μπάνιο. Παρόλα αυτά υπάρχει και συνέχεια· το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του υπολογιστή καταστρέφει τη μοριακή δομή της τροφής και του νερού και τα καθιστά ανθυγιεινά. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν τις ιδιότητές τους και τα θρεπτικά συστατικά τους και κατά συνέπεια οδηγούν σε διάφορες ασθένειες και διαταραχές, όπως Νόσος του Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

λαχανικα μπροστά στην τηλεόραση

Και αν αυτά πιστεύετε ότι δεν σας αρκούν, όταν τρώτε μπροστά στον υπολογιστή αντιμετωπίζετε τους ίδιους κινδύνους με αυτούς του φαγητού μπροστά στην τηλεόραση. Η παχυσαρκία είναι η πιο σημαντική. Κατά δεύτερον, όταν τρώτε χωρίς να δίνετε προσοχή στο φαγητό σας καταλήγετε να τρώτε περισσότερο. Το τρίτο πιο σημαντικό είναι ο βρώμικος χώρος εργασίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κρυολογήματα, ασθένειες, αλλεργίες, κτλ. Για να τα αποφύγετε όλα αυτά, δοκιμάστε να κάνετε ένα μεσημεριανό διάλειμμα. Αν έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας τότε καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα για μισή ώρα και προσπαθήστε να μην τρώτε μπροστά στην οθόνη σας. Το σώμα σας, θα σας ευχαριστεί για αυτό.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.