Θεραπεύστε τον υποθυρεοειδισμό με νερό καρύδας

Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι το νερό καρύδας αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να προωθήσουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς; 
Θεραπεύστε τον υποθυρεοειδισμό με νερό καρύδας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Θεραπεύστε τον υποθυρεοειδισμό με νερό καρύδας! Σίγουρα είναι μια πολύ κοινή πάθηση η οποία συνήθως οδηγεί τους πάσχοντες σε μακροχρόνιες θεραπείες και στη λήψη φαρμακευτικών αγωγών προκειμένου να διορθώσουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα τους. Είναι ένα είδος αυτοάνοσης διαταραχής που σχεδόν πάντα απαιτεί αλλαγές στον τρόπο ζωής εκτός από τη δια βίου δέσμευση σε φαρμακευτικές αγωγές.

Είναι πιθανό να θεραπεύσουμε τον υποθυρεοειδισμό; Μερικοί ασθενείς έχουν καταφέρει όντως να “ξεγελάσουν” το θυρεοειδή τους έτσι ώστε να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη προκειμένου να λειτουργεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, απαιτείται αρκετά μεγάλη προσπάθεια, κίνητρο και η ικανότητα να συνδυάζουν τη συνταγογραφημένη θεραπευτική τους αγωγή με αλλαγές στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι το νερό καρύδας αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να προωθήσουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς; 

Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο σημερινό άρθρο.

Τα πολλαπλά οφέλη του νερού καρύδας για το θυρεοειδή

Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, πιθανότατα αντιμετωπίζετε πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Απόκτηση βάρους
 • Πονοκεφάλους
 • Αϋπνία
 • Τριχόπτωση
 • Ξηροδερμία
 • Ευαισθησία στο κρύο, πάντα έχετε κρύα χέρια και πόδια
 • Σχεδόν συνεχής κόπωση
 • Μυϊκούς πόνους
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Δυσκοιλιότητα

Όλα αυτά τα προβλήματα σχεδόν πάντα συνδέονται με το γεγονός ότι ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη ώστε να ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες που σας επιτρέπουν να έχετε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, για να εξουδετερώσετε αυτές τις επιδράσεις και ο θυρεοειδής σας να επιστρέψει στα φυσιολογικά του επίπεδα και να λειτουργεί κανονικά, θα πρέπει να λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που είναι κατάλληλη για σας, την οποία πιθανότατα σας έχει συνταγογραφήσει ήδη κάποιος γιατρός.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που απογοητεύονται όταν δεν βλέπουν άμεσα αποτελέσματα και για λίγο διάστημα μπορεί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες που αναφέραμε παραπάνω – όπως απόκτηση βάρους και κούραση που τους εμποδίζει να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Τι μπορείτε να κάνετε; Αν δεν μπορείτε με τίποτα να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά όσο και αν ασκείστε και τα συμπληρώματα βιταμινών φαίνεται ότι δεν βοηθούν καθόλου… Τότε τι; Προσπαθήστε να προσθέσετε λίγο νερό καρύδας στη διατροφή σας.

1. Το νερό καρύδας βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή

Μια από τις καλύτερες ιδιότητες του νερού καρύδας, ακόμη και το λάδι καρύδας, είναι ότι σας βοηθά να ρυθμίσετε τη λειτουργία του θυρεοειδή. Τα φυσικά του ένζυμα προωθούν την παραγωγή ενός υπολειτουργικού θυρεοειδή. Σε περίπτωση που ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος, μπορεί και πάλι να τον ρυθμίσει ανάλογα. Ωστόσο, χάρη στην ικανότητά του να συμβάλει στον έλεγχο της απόκτησης βάρους και στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, το νερό καρύδας συνιστάται συνήθως για τους ανθρώπους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

2. Το νερό καρύδας συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

νερό καρύδας

Το νερό καρύδας διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο. Όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε λοιμώξεις στις οποίες μπορεί να υποκύψετε και οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη της θυρεοειδικής ορμόνης. Συμβάλλει επίσης στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας, με την έννοια ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε καλύτερα την κόπωση και να νιώσετε πιο δυνατοί, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας.

3. Το νερό καρύδας καταπολεμά την κυτταρική οξείδωση

Όταν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, τα κύτταρά σας οξειδώνονται πιο γρήγορα λόγω της ορμονικής έλλειψης. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το σώμα σας να επεξεργάζεται τις τροφές, το δέρμα σας γίνεται πιο ξηρό και λιγότερο ελαστικό, αρχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συκώτι σας και πολλά άλλα. Συνδυάζοντας τη συνταγογραφημένη φαρμακευτική σας αγωγή με το νερό καρύδας θα αυξήσετε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματός σας, συμβάλλοντας στην προώθηση της σύνθεσης θυρεοειδικών ορμονών με πιο αποδοτικό τρόπο. Αξίζει να το θυμάστε αυτό.

4. Το νερό καρύδας σας διατηρεί ενυδατωμένους

νερό καρύδας

Ξηροδερμία, κόπωση, πονοκέφαλοι… όλα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αλλοιωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας η οποία μπορεί να αναστείλει άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος. Δοκιμάστε να πίνετε κάθε μέρα δυο με τρία ποτήρια νερό καρύδας. Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρετε στο σώμα σας την ενυδάτωση που χρειάζεται.

5. Το νερό καρύδας βοηθά στη θρέψη των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών

Το νερό καρύδας είναι ιδανικό για την επιστροφή των μεταλλικών στοιχείων που έχει χάσει το σώμα μας, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη συνολική υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

6. Το νερό καρύδας βελτιώνει την πέψη

νερό καρύδας

Οι άνθρωποι που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν πιο αργή πέψη και βαρύτερο στομάχι. Συχνά αισθάνονται φουσκωμένοι και πάσχουν από κατακράτηση υγρών ή δυσκοιλιότητα. Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη – προσπαθήστε να πίνετε μερικά ποτήρια νερού καρύδας ώστε να επωφεληθείτε από την περιεκτικότητά του σε βιοενεργά ένζυμα όπως φωσφατάση ή υπεροξειδάση, τα οποία είναι ιδανικά για την πέψη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το νερό καρύδας στο άρθρο των Δρ.  Τhomas et. al..

7. Νερό καρύδας για αδυνάτισμα

Χάρη στα οφέλη που προσφέρει στο πεπτικό σύστημα και στην ικανότητά του να ενεργοποιεί τον αργό μεταβολισμό ενώ παράλληλα καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα, το νερό καρύδας θεωρείται ιδανικό συμπλήρωμα για μια κατάλληλη διατροφή και για θεραπεία αδυνατίσματος. Σίγουρα θα δείτε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πώς πρέπει να καταναλώνετε το νερό καρύδας προκειμένου  να θεραπεύσετε τον υποθυρεοειδισμό;

νερό καρύδας
 • Προσπαθήστε να πίνετε δυο με τρία ποτήρια νερό καρύδας μετά το κύριο γεύμα σας, για 20 μέρες. Ξεκουραστείτε για 10 μέρες κι έπειτα συνεχίστε.
 • Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε αντ’ αυτού το έλαιο καρύδας. Είναι εξίσου ωφέλιμο. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε βιολογικό λάδι καρύδας που παράγεται με φυσικό τρόπο. Θα πρέπει να το διατηρείτε σε δροσερό μέρος και να καταναλώνετε καθημερινά μια κουταλιά της σούπας από αυτό, πρωί κατά προτίμηση. Το λάδι καρύδας, όπως και το νερό καρύδας, επιταχύνει το μεταβολισμό σας και προωθεί την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Είναι φανταστικό.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Campbell-Falck, D., Thomas, T., Falck, T. M., Tutuo, N., & Clem, K. (2000). The intravenous use of coconut water. The American journal of emergency medicine, 18(1), 108-111.
 • Ma, Z., Ge, L., Lee, A. S., Yong, J. W. H., Tan, S. N., & Ong, E. S. (2008). Simultaneous analysis of different classes of phytohormones in coconut (Cocos nucifera L.) water using high-performance liquid chromatography and liquid chromatography–tandem mass spectrometry after solid-phase extraction. Analytica chimica acta, 610(2), 274-281.
 • Yong, J. W., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos nucifera L.) water. Molecules, 14(12), 5144.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.