Καρκίνος του πρωκτού: 5 συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Αν και μπορεί να ντρέπεστε να δείτε κάποιον ειδικό, το να λάβετε μια ιατρική διάγνωση με τα πρώτα σημάδια καρκίνου του πρωκτού είναι θεμελιώδες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο ορθό.
Καρκίνος του πρωκτού: 5 συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουνίου, 2020

Ίσως ο καρκίνος του πρωκτού δεν σας είναι γνώριμος σαν ασθένεια. Πρόκειται για μια σιωπηλή νόσο που δεν έχει τα υψηλά ποσοστά του καρκίνου του πνεύμονα ή του μαστού και την οποία θα πρέπει να έχετε υπόψη σας .

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία κατά του Καρκίνου, ο καρκίνος του πρωκτού αντιστοιχεί στο 1,9% όλων των όγκων του πεπτικού συστήματος.

Αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, πρέπει να έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι τα ποσοστά της συγκεκριμένης νόσου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω παραγόντων κινδύνου όπως:

 • Κάπνισμα.
 • Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
 • Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο καρκίνος του πρωκτού προσβάλλει περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες, όμως είναι πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον καρκίνο του πρωκτού είναι ότι συχνά εξελίσσεται χωρίς φανερά συμπτώματα.

Επιπλέον οι άνθρωποι που έχουν αιμορροΐδες συχνά αποδίδουν λανθασμένα την αιμορραγία και το οίδημα σε αυτές και έτσι δεν αναζητούν ποτέ την ιατρική προσοχή που απαιτεί η κατάσταση.

Η πληροφόρηση είναι λοιπόν το πιο ισχυρό εργαλείο μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κύρια γνωρίσματα αυτής της νόσου.

Καρκίνος του πρωκτού, η σιωπηλή νόσος

Συχνά δεν δίνουμε μεγάλη προσοχή στις σωματικές διεργασίες. Πηγαίνουμε στην τουαλέτα χωρίς να σκεφτούμε να εξετάσουμε τα κόπρανα για ανωμαλίες ή για ίχνη αίματος.

Ο πρωκτός δεν είναι απλώς το σημείο από το οποίο το σώμα αποβάλλει τα κόπρανα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποτελεί μέρος των εντέρων μας, συγκεκριμένα του παχέος εντέρου.

Οι δακτυλιοειδείς μύες του πρωκτού αποτελούνται από πολυάριθμα κύτταρα, στα οποία μπορεί για διάφορους λόγους να προκύψουν γενετικές μεταλλάξεις οδηγώντας σε ανωμαλίες ή καρκίνο.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε. Όμως, όπως γνωρίζετε, με τον καρκίνο δεν εξαρτώνται όλα από τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες τους οποίους μπορεί να παραβλέψουμε, γεγονός το οποίο, για διάφορους λόγους, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα.

1. Αιμορραγία

καρκίνος του πρωκτού, χαρτί υγείας

Πρόκειται για το κύριο σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζετε. Η περιστασιακή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή διάγνωση.

 • Μερικές φορές η αιμορραγία οφείλεται σε αιμορροΐδες, σε μια απλή λοίμωξη ή σε κάποια άλλη νόσο την οποία ένας ειδικός μπορεί να διαγνώσει σωστά.
 • Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το συγκεκριμένο πρόβλημα αμέσως μόλις αυτό εμφανιστεί.

2. Αίσθηση ότι το ορθό είναι γεμάτο

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο του πρωκτού αισθάνονται ότι η περιοχή του ορθού είναι γεμάτη. Πρόκειται για έναν όγκο που μεγαλώνει εσωτερικά και προκαλεί ενόχληση και ακόμα και κνησμό.

 • Μερικές φορές αυτός ο όγκος εμποδίζει την εντερική διάβαση με τέτοιον τρόπο που ένα άτομο μπορεί ακόμα και να χάσει τον έλεγχο των μυών του πρωκτού του.
 • Αρχικά η αίσθηση αυτή είναι ελάχιστα αισθητή. Μάλιστα οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν μέχρι και έξι μήνες πριν τα συμπτώματα να γίνουν περισσότερο έντονα, πριν δουν τον γιατρό τους.

3. Εμφάνιση “κονδυλωμάτων”

καρκίνος του πρωκτού, παχύ λεπτό έντερο

Ο καρκίνος του πρωκτού συχνά συσχετίζεται με την εμφάνιση κονδυλωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα κονδυλώματα μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο ίδιο το έντερο ή εξωτερικά, προκαλώντας ενόχληση.

Πολλοί ασθενείς τα συγχέουν με τα κοινούς δοθιήνες, όμως είναι σημαντικό να τα παρακολουθείτε.

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στον γιατρό σας. Θα σας καθησυχάσει.

4. Αλλαγές στις εντερικές κινήσεις

Όλοι αντιμετωπίζουμε μικρές αλλαγές στην εντερική μας διάβαση πότε-πότε. Όλοι περιστασιακά αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό.

 • Θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν υπάρχει απώλεια του ελέγχου των μυών του πρωκτού και ακράτεια.
 • Καθώς οι όγκοι αναπτύσσονται, ο ασθενής μπορεί να προσέξει εκκρίσεις υγρών στην περιοχή του πρωκτού.

5. Καρκίνος του πρωκτού: Κνησμός

καρκίνος του πρωκτού τουαλέτα

Στα συμπτώματα στο κάτω μισό του σώματος περιλαμβάνονται η κόπωση στη μέση, η πίεση στην κοιλιά και ο κνησμός στην περιοχή του πρωκτού.

 • Ο κνησμός συχνά αποδίδεται σε αιμορροΐδες, έτσι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στις κλασικές κρέμες και μεθόδους αντιμετώπισης που ανακουφίζουν από ένα πρόβλημα υγείας για το οποίο δεν μιλούν συχνά.
 • Και πάλι πρέπει να τονίσουμε τη σημασία του να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας με τα πρώτα από τα παραπάνω σημάδια ή συμπτώματα.

Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπευτικής αντιμετώπισης και της επιβίωσής σας.

Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο καρκίνος του πρωκτού δεν διαγιγνώσκεται παρά σε προχωρημένα στάδια, όταν ο όγκος έχει φτάσει στους λεμφαδένες. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι συχνά πολύ πιο επιθετική.

Καθημερινά σημειώνεται πρόοδος στις ιατρικές γνώσεις και αναπτύσσονται συνεχώς καινούργιες τεχνολογίες και θεραπευτικές αγωγές καθώς και καινούργια φάρμακα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.