Μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ ή μικκυλιακό νερό;

Τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ και το μικκυλιακό νερό είναι πρακτικά για τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Προτείνουμε την πιο ευγενική επιλογή για την υγεία του δέρματος.
Μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ ή μικκυλιακό νερό;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαρτίου, 2023

Ένα ευαίσθητο χόριο όπως αυτό του προσώπου χρειάζεται κάτι περισσότερο από κάλυψη με καλλυντικά. Επομένως, είναι θέμα φροντίδας της υγείας του δέρματος. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται εργαλεία και συστατικά που λειτουργούν αποτελεσματικά και δεν είναι τοξικά. Έτσι, όσον αφορά τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ και τις μικκυλιακές φόρμουλες, ας ρίξουμε μια ματιά στο ποια είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή για τη φροντίδα του δέρματός σας.

Ο μύθος των μαντηλιών αφαίρεσης μακιγιάζ

Τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ είναι κατασκευασμένα από μη υφασμένα υφάσματα, τα οποία έχουν προηγουμένως υγρανθεί με διαλύτες μακιγιάζ και γαλακτωματοποιητές. Επιπλέον, αυτά τα μαντηλάκια αποτελούνται από επιφανειοδραστικές ουσίες που απολυμαίνουν το δέρμα, προσφέροντας μια υποτιθέμενη απόλυτη καθαριότητα.

Ωστόσο, δεν απομακρύνουν πλήρως τη βρωμιά. Το να σκουπίζετε με αυτά τον επιφανειακό μανδύα της επιδερμίδας ναι μεν καθαρίζει το δέρμα αλλά δεν είναι σχολαστική στη συλλογή των ακαθαρσιών.

Άμεση συνέπεια είναι η συσσώρευση υπολειμμάτων, οι φραγμένοι πόροι και η φθορά του δέρματός σας.

Επιπλέον, τα μαντηλάκια αφαιρούν στην πραγματικότητα μέρος του μακιγιάζ χωρίς να προσφέρουν ένα συν στην τελετουργία ομορφιάς σας. Συνεπώς, η πρακτικότητά τους τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς συνεπάγονται ένα επιπλέον βήμα στην υγιεινή του προσώπου: το πλύσιμο του δέρματος μετά τη χρήση τους.

Η αφαίρεση του μακιγιάζ με μαντηλάκια είναι χρήσιμη σε περίπτωση ανάγκης, αλλά η υιοθέτησή τους ως τακτικής συνήθειας είναι αντιπαραγωγική για τους ακόλουθους λόγους:

  • Προάγουν το ξέσπασμα σπυριών: Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ακμή και τα μαύρα στίγματα είναι πιο πιθανό να προσέξουν επιδείνωση, ως συνέπεια του ελλιπούς καθαρισμού.
  • Τα μαντηλάκια μακιγιάζ μπορεί να βλάψουν τις ευαίσθητες περιοχές του δέρματος: Είναι σύνηθες το γεγονός ότι η συσκευασία δίνει οδηγίες να καθαρίσετε όλο το πρόσωπο με το μαντηλάκι, αλλά είναι πιθανό το σκούπισμα να σκίσει το περίγραμμα των ματιών και να τραβήξει τις βλεφαρίδες σας. Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ από την περιοφθαλμική περιοχή, είναι επομένως καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά που δεν περιέχουν οινόπνευμα και έχουν pH συμβατό με την οξύτητα του ματιού, όπως εξηγεί το περιοδικό Offarm.
  • Συχνά διαθέτουν επιθετικά συστατικά: Ορισμένες μάρκες περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, αυξάνοντας το περιθώριο ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Ένα από αυτά τα επακόλουθα είναι η δερματίτιδα. Η Actas Dermo-Sifilográficas αναφέρει το iodopropynyl butylcarbamate ως συντηρητικό που υπάρχει στα μαντηλάκια καθαρισμού και το προσδιορίζει ως κύρια πηγή ερεθισμού.
Discos desmaquillantes caseros.
Οι σπιτικοί δίσκοι αφαίρεσης μακιγιάζ είναι μια ωραία εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά μαντηλάκια. Είναι κατασκευασμένοι από ύφασμα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Γιατί πρέπει να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας με μικκυλιακό νερό;

Τα μικκυλιακά διαλύματα αποτελούνται από καθαρό νερό σε συνδυασμό με επιφανειοδραστικά, ενυδατικά, στυπτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία, τα οποία είναι ιδανικά για βαθύ καθαρισμό του προσώπου. Το πρωταγωνιστικό συστατικό βρίσκεται σε μικκύλια με έναν λιπόφιλο και έναν υδατοδιαλυτό υδρόφιλο πόλο. Αυτά τα μόρια συλλέγουν λιπαρά σωματίδια, τα οποία, στην περίπτωση της επιδερμίδας, μεταφράζονται σε συλλογή υπολειμμάτων και άλλων επιφανειακών ρύπων. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης ιόντων μαγνησίου και ασβεστίου, το μικκυλιακό νερό είναι ένα από τα καλλυντικά που συνιστώνται περισσότερο από τους δερματολόγους για την απομάκρυνση των ρύπων από το δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι ήπια, ενυδατικά και αναζωογονητικά.

Δεν ξεπλένονται και έχουν την ιδιαιτερότητα της τόνωσης. Υπάρχουν διαλύματα σχεδιασμένα για διαφορετικούς τύπους δέρματος. Επιπλέον, υπάρχουν επιπλέον λόγοι για να τα προτείνουμε:

  • Είναι ιδανικά για το ευαίσθητο δέρμα: Το Journal of Cosmetic Dermatology προβάλλει μια μελέτη ελέγχου σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του μικκυλιακού νερού σε δέρμα με ροδόχρου ακμή. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν βελτιωμένη κλινική εμφάνιση και μειωμένα συμπτώματα στο ευαίσθητο δέρμα.
  • Το μικκυλιακό νερό προστατεύει από τη ρύπανση: Το Dermatological Therapy υποστηρίζει τον συνδυασμό του μικκυλιακού νερού με προστατευτικές κρέμες και αντιοξειδωτικά ως συστατικά που κρατούν τις δερματικές παθήσεις μακριά από τη σωματιδιακή ρύπανση.
  • Λειτουργεί για όλους τους τύπους μακιγιάζ: Η Κολομβιανή Ένωση Δερματολογίας και Δερματολογικής Χειρουργικής υποστηρίζει την υπεροχή αυτού του προϊόντος για τον καθημερινό καθαρισμό, χάρη στους μαγνήτες που προσελκύουν το σμήγμα και τα υπολείμματα του μακιγιάζ.

Τα μικκυλιακά νερά συμπληρώνουν την ενυδάτωση με ενυδατικές ουσίες, ορούς και βιταμίνες.

Τι να επιλέξετε: Μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ ή μικκυλιακό νερό;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα μικκυλιακό διάλυμα για κάθε τύπο δέρματος, αλλά αξίζει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για τη σύσταση και τα κατάλληλα συστατικά ανάλογα με το δέρμα σας. Σε κάθε περίπτωση, τα μικκυλιακά προϊόντα συνιστώνται πάντα, επειδή δεν αλλοιώνουν την υγεία του δέρματος και είναι πιο αποτελεσματικά από τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Journal of the American Academy of Dermatology τόνισε σε άρθρο του ότι το μικκυλιακό νερό είναι μια συνιστώμενη μορφή καθαρισμού για το ευαίσθητο δέρμα, καθώς δεν ερεθίζει και προάγει την ενυδάτωση.

Υπάρχει επίσης το οικολογικό πλεονέκτημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τα απόβλητα που παράγονται από τα μη βιοδιασπώμενα μαντηλάκια. Η εφαρμογή γίνεται με ενυδάτωση του προσώπου μέσω απαλών μαλάξεων με βαμβακερά επιθέματα, κατά προτίμηση επαναχρησιμοποιήσιμα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτό το άρθρο: Τι είναι ο δερματικός φραγμός και πώς μπορείτε να τον φροντίσετε;

Agua micelar para desmaquillar.
Το μικκυλιακό νερό είναι το προϊόν επιλογής για βαθιά και υγιή αφαίρεση του μακιγιάζ.

Τι πρέπει να θυμάστε για το μικκυλιακό νερό και τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ

Το μικκυλιακό νερό και τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ έχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν σκουπίζετε το πρόσωπό σας με προ-υγροποιημένα χαρτομάντιλα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το σημαντικό είναι να μην το κάνετε συνήθεια.

Τα μικκυλιακά διαλύματα θα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αν αγοράζετε μαντηλάκια για επείγουσες καταστάσεις, φροντίστε να λάβετε υπόψη σας μια προειδοποίηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με την ασφαλή χρήση των καλλυντικών. Διαβάζετε τις ετικέτες για να μάθετε τη σύνθεση. Αυτή υποδεικνύει επίσης αν είναι υποαλλεργικά, καθώς και τον τρόπο χρήσης τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.