Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για μωρά και παιδιά

Το δέρμα των μωρών και των παιδιών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι πιο ευαίσθητο και τείνει να υποστεί σοβαρές βλάβες αν δεν προστατευτεί από τον ήλιο. Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να το φροντίσετε; Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.
Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για μωρά και παιδιά

Τελευταία ενημέρωση: 02 Αυγούστου, 2022

Η καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για τα μωρά και τα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Λόγω της ευαίσθητης επιδερμίδας τους, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς πολλές από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους. Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η βλάβη από τον ήλιο;

7 συμβουλές για την καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για μωρά και παιδιά

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μία από τις πιο αναμενόμενες του έτους. Ωστόσο, εξαιτίας της απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας, καλό είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα, ειδικά όσον αφορά την υγεία του δέρματος. Ανακαλύψτε παρακάτω ορισμένες συστάσεις που αποσκοπούν στην προστασία του δέρματος των βρεφών και των παιδιών.

1. Αντηλιακή προστασία

Από την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακό στο πλαίσιο των μέτρων για τον μετριασμό των ηλιακών επιθέσεων. Στα μικρότερα μωρά, η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο και η παραμονή τους στη σκιά είναι το καλύτερο μέτρο για την αποφυγή ενοχλήσεων.

Ιδανικά, τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) ίσο ή μεγαλύτερο από 50. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει ευρύ φάσμα προστασίας, καλύπτοντας τις ακτίνες UVA και UVB.

Επιπλέον, καλό είναι να περιορίζεται ο χρόνος και η ποσότητα έκθεσης στον ήλιο, καθώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι πιο επιβλαβείς.

Τα αντηλιακά για την εξασφάλιση της καλής καλοκαιρινής φροντίδας του δέρματος των βρεφών και των παιδιών διατίθενται σε διάφορες μορφές:

 • Τζελ
 • Κρέμες
 • Αερολύματα
 • Λοσιόν
 • Αλοιφές
 • Βάλσαμα χειλιών
A girl with sun cream.
Η εφαρμογή του αντηλιακού είναι το κλειδί για την πρόληψη των παιδιών από το να υποστούν αλλοιώσεις λόγω της επίδρασης των ακτίνων UV.

Καλό είναι επίσης να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος πριν το εφαρμόσετε. Μόλις ανοιχτεί, διαρκεί μόνο ένα έτος. Θα πρέπει να εφαρμόζεται στα αυτιά, το πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και σε κάθε σημείο του σώματος που δεν καλύπτεται από ρούχα.

Αν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε 2 ώρες. Μάλιστα, το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν με τον ίδιο τρόπο.

Δεν συνιστάται η χρήση λοσιόν που περιέχουν p-αμινοβενζοϊκό οξύ (PABA), καθώς αυτό αποτελεί συχνή αιτία αλλεργιών και προκαλεί μόνιμους λεκέδες στα ρούχα. Το Octylmethoxycinnamate, το προστατευτικό UVB που χρησιμοποιείται για τα παιδιά, δεν προκαλεί αλλεργίες.

2. Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για μωρά και παιδιά: Ρούχα με αντηλιακό

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μία από τις βασικές προφυλάξεις για την προστασία του δέρματος των βρεφών και των παιδιών είναι να τα ντύνετε με ρούχα που καλύπτουν κάθε μέρος του σώματος που μπορεί να εκτεθεί. Λάβετε υπόψη ότι τα ρούχα από μόνα τους δεν εμποδίζουν εντελώς τις υπεριώδεις ακτίνες. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεών τους.

Επίσης, υπάρχουν πλέον εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας που διαθέτουν στην αγορά υφάσματα με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Συνήθως διαθέτουν ετικέτα που αναφέρει την τιμή του συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF) σε μια κλίμακα από 15 έως 50+. Όσο υψηλότερος είναι ο UPF, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, οπότε η πρώτη επιλογή είναι πάντα η αναζήτηση σκιάς. Φυσικά, η προστασία τους θα πρέπει να συμπληρώνεται με φυσικούς φραγμούς, όπως ρούχα και καπέλα.

3. Εντομοαπωθητικά

Η παρουσία των εντόμων δεν πρέπει να παραβλέπεται αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι σκόπιμο να αναμειγνύετε το εντομοαπωθητικό με το αντηλιακό.

Ο σωστός τρόπος είναι να εφαρμόζετε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν από το εντομοαπωθητικό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αρωμάτων, καλλυντικών ή οποιασδήποτε ουσίας που έχει χρωστικές ουσίες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας και ερεθισμούς.

Insect repellent.
Η εφαρμογή του απωθητικού προλαμβάνει τα τσιμπήματα των κουνουπιών και άλλων εντόμων που συνήθως συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

4.Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για μωρά και παιδιά: Χρήση καπέλων

Τα καπέλα αποτελούν καλό συμπλήρωμα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Dermatology, τα καπέλα με φαρδιά γείσα είναι τα καταλληλότερα. Προστατεύουν τα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη, το μέτωπο και το τριχωτό της κεφαλής.

Αυτές οι περιοχές είναι ευαίσθητες σε βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία, αν και μερικές φορές παραβλέπονται. Έτσι, η χρήση τους συμβάλλει στην κάλυψη περισσότερων περιοχών του σώματος και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, μειώνει τον κίνδυνο πιθανής θερμοπληξίας.

5. Μπάνια και υγιεινή

Η υγιεινή είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί υγιής ο δερματικός φραγμός των παιδιών. Τα μπάνια δεν πρέπει να είναι μακρά, ούτε να γίνονται με χλιαρό νερό, ώστε να μην προκαλέσουν αφυδάτωση του δέρματος ή επιδείνωση του εκζέματος και της ατοπικής δερματίτιδας, συχνές παθήσεις στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Jornal de Pediatría συνιστά τα ειδικά τζελ και σαμπουάν για την αποφυγή ερεθισμών. Μετά από κάθε μπάνιο, πρέπει να εφαρμόζεται μια λοσιόν ή κρέμα, καθώς τότε το δέρμα απορροφά περισσότερο από το προϊόν.

Το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να ξεπλένετε το δέρμα των παιδιών μετά τη μετάβαση στην παραλία ή την πισίνα, για να αποφύγετε την ξήρανση του από το χλώριο και το αλάτι. Επιπλέον, καλό είναι να τα στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα, ειδικά στις πτυχές των χεριών και των γονάτων, όπου συγκρατείται υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερύθημα.

6. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε καλά το δέρμα του παιδιού σας

Η έκθεση στον ήλιο και η πολύωρη παραμονή στο νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επηρεάζουν συχνά την ενυδάτωση του δέρματος των μωρών και των παιδιών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε το δέρμα των παιδιών μας με μια ενυδατική κρέμα, ειδικά αν είναι υποαλλεργική.

Στα βρέφη, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περιοχή της πάνας. Συνιστάται η χρήση μιας κρέμας που αποφεύγει την αφυδάτωση, απομονώνει το τρίψιμο και τις ερεθιστικές ουσίες και προάγει την αναζωογόνηση του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται συνήθως η προβιταμίνη Β5 και η πανθενόλη.

7.Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για μωρά και παιδιά: Επιλέξτε άνετες πάνες

Ο καλοκαιρινός ιδρώτας και η υγρασία αποτελούν συχνό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών δερματίτιδας και δερματικών λοιμώξεων. Στα παιδιά, η βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα και οι γλουτοί είναι οι πιο ευαίσθητες περιοχές λόγω της χρήσης της πάνας.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάνες που αναπνέουν και να τις αλλάζετε συχνά. Επιπλέον, το να αφήνουμε τα μικρά μας κάθε τόσο χωρίς πάνες είναι επίσης ευεργετικό.

Ειδική φροντίδα για τα νεογέννητα το καλοκαίρι

Γενικά, τα νεογέννητα μωρά έχουν πιο ευαίσθητο, λεπτό και εύθραυστο δέρμα από ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά. Έχουν ανώριμα συστήματα άμυνας του δέρματος και δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν πολύ καλά τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Από αυτή την άποψη, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα των νεογέννητων είναι ο ήλιος και η ζέστη. Ορισμένες συμβουλές για την αποφυγή των ηλιακών εγκαυμάτων και της αφυδάτωσης είναι οι ακόλουθες:

 • Αποφύγετε την έκθεση του νεογέννητου μωρού στο άμεσο ηλιακό φως
 • Χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα και, αν είναι δυνατόν, κρατήστε το μωρό στη σκιά
 • Χρησιμοποιήστε ελαφριά λινά ή βαμβακερά ρούχα για να τα ντύσετε
 • Διατηρείτε το μωρό σε αεριζόμενο και δροσερό περιβάλλον
 • Να θηλάζετε συχνά ή να δίνετε νερό σε μωρά ηλικίας άνω των 6 μηνών

Τα αντηλιακά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων. Σε περίπτωση κολύμβησης στην παραλία ή στην πισίνα, θα πρέπει να κάνουμε πολύ καλό μπάνιο το νεογέννητο με καθαρό, φιλτραρισμένο νερό για να απομακρύνουμε τυχόν άμμο ή χλώριο.

Η προστασία του δέρματος των μωρών και των παιδιών το καλοκαίρι είναι σημαντική

Η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν συμβαίνει σε μωρά και παιδιά. Καλό είναι να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων και συναφών επιπλοκών. Επιπλέον, στο μέλλον, οι ηλιακές επιθέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(12):1133-1140.
 • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998;3(1):50-53.
 • Volkmer B, Greinert R. UV and children’s skin. Prog Biophys Mol Biol. 2011
 • Paller AS, Hawk JL, Honig P, et al. New insights about infant and toddler skin: implications for sun protection. Pediatrics. 2011;128(1):92-102.
 • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016
 • Kiely AD, Hourihane J. Sun exposure and sun protection practices of children and their parents. Ir Med J. 2009;102(5):139-143.
 • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044.
 • Phillips D, Adams G. Child care and our youngest children. Future Child. 2001;11(1):34-51.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.