Ποια είναι τα μειονεκτήματα της διατροφής με ωμές τροφές;

Θα σας μιλήσουμε για τα κύρια μειονεκτήματα της διατροφής ωμών τροφών, μιας επιλογής που έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι αρκετά περιοριστική. Είναι ασφαλής;
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της διατροφής με ωμές τροφές;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η διατροφή με ωμές τροφές χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι επιτρέπει μόνο την κατανάλωση ωμών τροφών και έχει μια σειρά από μειονεκτήματα για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πολύ περιοριστικό μοτίβο, κάτι που δεν συνιστάται από τους ειδικούς της διατροφής.

Για να διασφαλίσετε ότι καλύπτονται οι διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού σας, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια ποικίλη διατροφή με πολλές διαφορετικές τροφές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τις μόδες στον τομέα της διατροφής. Πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούνται θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό ή ακόμα και εντελώς επικίνδυνες.

Τα μειονεκτήματα

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ωμών τροφών μπορεί να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την ενίσχυση της χρήσης των θρεπτικών τους συστατικών. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, οι φυτικές ίνες των τροφίμων μαλακώνουν, γεγονός που βελτιώνει τη διαθεσιμότητα των υδατανθράκων και πολλών άλλων στοιχείων.

Εξάλλου, οι φυτικές ίνες μπορούν στην πραγματικότητα να λειτουργήσουν ως αντι-θρεπτικό συστατικό στην ωμή τους μορφή. Έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη για την υγεία του εντέρου, αλλά δεν εμφανίζονται όλα από την άψητη πρόσληψή τους.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία μαγειρέματος μειώνει τον κίνδυνο παρουσίας επικίνδυνων μικροβίων. Τα περισσότερα μικρόβια θανατώνονται όταν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, εμποδίζοντάς τα να δημιουργήσουν ασθένειες.

Η κατανάλωση ορισμένων ωμών στοιχείων, όπως τα ωμά αυγά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σαλμονέλωση. Αυτό το βακτήριο προκαλεί σοβαρά πεπτικά συμπτώματα. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health προειδοποιεί γι’ αυτό.

Είναι ακόμη πιθανό ορισμένες τοξίνες να αδρανοποιούνται ή να εξαλείφονται χάρη στους θερμικούς μηχανισμούς. Μπορούμε να επισημάνουμε ενώσεις όπως η καρδόλη ή το ανακαρδικό οξύ. Το ίδιο ισχύει και για τη λιναμαρίνη που υπάρχει στην μανιόκα.

Ακόμη και οι σαπωνίνες σε ορισμένα όσπρια θα μπορούσαν να μειώσουν την επίδρασή τους χάρη στο μαγείρεμα. Τα στοιχεία αυτά δρουν ως προστατευτικά κατά των παθογόνων μικροοργανισμών στα φυτά, αλλά δεν είναι υγιεινά για τον άνθρωπο, όπως τονίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Toxicon.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας με ωμές τροφές;
Τα βακτήρια που προκαλούν σαλμονέλωση βρίσκονται σε ωμά τρόφιμα, όπως τα αυγά. Ο ίδιος κίνδυνος αποδίδεται και σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως το E. coli.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στη διατροφή με ωμές τροφές;

Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο μειονεκτήματα σε αυτήν τη διατροφή. Η διατροφή με ωμές τροφές παρουσιάζει επίσης ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως η μεγαλύτερη παρουσία λαχανικών στις συνήθειες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφεύγονται συνήθως τα κακής ποιότητας έλαια για τις διαδικασίες μαγειρέματος, επιτυγχάνοντας έτσι βελτίωση της κατάστασης της σύστασης του σώματος και χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα των επεξεργασιών.

Η vegan διατροφή με ωμές τροφές και η παμφάγος διατροφή

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι διατροφή: Η vegan διατροφή με ωμές τροφές και η παμφάγος διατροφή με ωμές τροφές.

Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο κύριες προσεγγίσεις στην vegan διατροφή: η μία επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και η άλλη όχι. Δεδομένης της επιλογής, η δεύτερη επιλογή θα ήταν πιο ενδεδειγμένη.

Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος διατροφικού ελλείμματος θα είναι υψηλότερος στην περίπτωση της vegan διατροφής, αλλά η παμφάγος διατροφή έχει υψηλό μικροβιολογικό κίνδυνο. Δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη όταν σκοπός της είναι η διατήρηση μιας καλής κατάστασης υγείας.

Τα ζωικά προϊόντα απαιτούν πάντα θερμικές διεργασίες για να είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Το μαγείρεμα των κρεάτων εξασφαλίζει την ασφάλειά τους και αποτρέπει τη μόλυνση και τις τροφικές δηλητηριάσεις. Επιπλέον, ακόμη και αν δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση παθογόνων βακτηρίων μπορεί να μεταβάλει τη σύνθεση του μικροβιόκοσμου, επηρεάζοντας έτσι και εμποδίζοντας ακόμη και την πέψη των θρεπτικών συστατικών.

Στην περίπτωση της vegan διατροφής, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος διατροφικού ελλείμματος είναι υψηλός. Από τη μία πλευρά, δεν θα είναι εύκολο να συνδυαστούν τρόφιμα ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών. Από την άλλη πλευρά, πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (όπως η βιταμίνη Β12, το DHA και η βιταμίνη D).

Για να αποφευχθούν φυσιολογικές μεταβολές, είναι καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις να επιλέγεται η χορήγηση συμπληρωμάτων, εκτός από την αποτελεσματική ανάπτυξη του διατροφικού προτύπου. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ελλείψεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας με ωμές τροφές;
Τα ωμά κρέατα παρουσιάζουν υψηλό βιολογικό κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση. Φιλοξενούν βακτήρια που μπορούν να δηλητηριάσουν τον οργανισμό.

Η διατροφή με ωμές τροφές δεν είναι η καλύτερη επιλογή

Η διατροφή με ωμές τροφές έχει αρκετά μειονεκτήματα, ακόμη και αν προσεγγίζεται από την άποψη της παμφαγίας. Τελικά, όλα τα διατροφικά σχήματα που είναι περιοριστικά είναι ακατάλληλα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αντ’ αυτού, είναι καλύτερο να επιλέγετε διατροφικά σχέδια που περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων και εξασφαλίζουν διάφορες μεθόδους μαγειρέματος. Έτσι, η χρήση των θρεπτικών συστατικών θα μεγιστοποιηθεί.

Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα των τροφίμων, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη διάφορες εκτιμήσεις. Δεν είναι όλοι οι μηχανισμοί που σέβονται εξίσου τα τρόφιμα.

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις λιγότερο επιθετικές μεθόδους μαγειρέματος και σε εκείνες που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες λίπους. Διαφορετικά, η ημερήσια ενεργειακή πυκνότητα της διατροφής σας θα μπορούσε να αυξηθεί, με αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση της σύνθεσης του σώματός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keerthirathne TP, Ross K, Fallowfield H, Whiley H. Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(3):335. Published 2017 Mar 22. doi:10.3390/ijerph14030335
  • Zaynab M, Sharif Y, Abbas S, et al. Saponin toxicity as key player in plant defense against pathogens. Toxicon. 2021;193:21-27. doi:10.1016/j.toxicon.2021.01.009

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.