Η μέθοδος Declutter: Τι είναι και πώς βοηθάει

Δώστε μια νέα ευκαιρία στους χώρους του σπιτιού σας για να ξεφορτωθείτε τα περιττά αντικείμενα και να κερδίσετε χώρο με τη μέθοδο αποσυμφόρησης. Μάθετε πώς εδώ!
Η μέθοδος Declutter: Τι είναι και πώς βοηθάει

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιανουαρίου, 2023

Λίγες καταστάσεις μπορούν να μεταδώσουν τόσο άγχος όσο το να φτάνετε στο σπίτι και να βρίσκετε το χάος. Είναι σαφές ότι αν δεν αφιερώσετε μερικές ώρες την εβδομάδα στην καθαριότητα και την οργάνωση, οι γωνιές του σπιτιού γίνονται ακατάστατες μέσα σε λίγες μέρες. Το να αποκτήσετε τακτοποιημένους χώρους με το να απαλλαγείτε από τα περιττά αντικείμενα είναι εφικτό μέσω της μεθόδου declutter ή αλλιώς αποσυμφόρησης.

Η βασική ιδέα είναι να απαλλαγείτε από ό,τι δεν χρησιμοποιείται, είτε λόγω θραύσης, είτε λόγω γούστου, είτε επειδή είναι ήδη ξεπερασμένο. Σε μια κοινωνία με μεγάλες καταναλωτικές τάσεις, η συσσώρευση αντικειμένων γίνεται πρόβλημα σε πολλά σπίτια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αποδιοργανωμένα περιβάλλοντα, τα οποία μεταδίδουν αυτό το γενικό χάος στο δικό σας κεφάλι, συμβάλλοντας στην αποθάρρυνση και το άγχος.

Τι είναι η μέθοδος declutter;

Τι είναι η μέθοδος declutter;
Η μέθοδος αποσυμφόρησης θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αρμονία στο σπίτι σας.

Το πρόβλημα της αταξίας δεν αφορά μόνο την απώλεια πραγμάτων. Ένα σπίτι σε κατάσταση χάους, όπου τα αντικείμενα είναι διάσπαρτα παντού και σχηματίζονται βουνά από ρούχα, μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της κούρασης και της απογοήτευσης.

Ζώντας σε μια κοινωνία όπου η κατανάλωση αγαθών συνδέεται με την ευτυχία, είναι σύνηθες να αποκτά κανείς αντικείμενα που καταλήγουν να είναι άχρηστα. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, να χρησιμοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα. Για να αρχίσουμε να το αντιστρέφουμε αυτό, υπάρχει μια πρακτική που ονομάζεται “μέθοδος αποσυμφόρησης ή αλλιώς declutter”.

Πρόκειται για μια περίπτωση κατά την οποία η προτεραιότητα είναι η καθαριότητα, η ευταξία και, πάνω απ’ όλα, η αποδέσμευση από ό,τι δεν χρειάζεστε πλέον. Ο όρος declutter σημαίνει στα αγγλικά “καθαρίζω”. Με την αποσυμφόρηση του σπιτιού, θα πετύχετε την οπτική και σωματική γαλήνη σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Φενγκ Σούι και αρωματοθεραπεία για να εξισορροπήσετε την ενέργεια του σπιτιού σας

Οφέλη της μεθόδου “declutter”

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα αντικείμενα αρχίζουν να συσσωρεύονται στις γωνίες του σπιτιού. Δεν είναι απαραίτητο να φτάσετε στο σημείο να είστε ένα ανοργάνωτο άτομο. Μερικές φορές, από φόβο μήπως τα χρειαστούμε ποτέ, από συναισθηματική προσκόλληση ή από οίκτο, καταλήγουμε να κρατάμε αντικείμενα που είναι άχρηστα.

Είναι σύνηθες να τα ξεχνάμε και να τα βρίσκουμε μόνο κατά τη διάρκεια των ημερών αναδιοργάνωσης ή μετακόμισης. Η μέθοδος αποσυμφόρησης προτείνει να απομακρύνετε από το σπίτι σας ό,τι δεν χρησιμοποιείτε. Το ξεκαθάρισμα των χώρων στο σπίτι για να γίνουν πιο χρήσιμοι έχει μια σειρά από πρακτικά και συναισθηματικά οφέλη.

  • Αποτελεσματικότερος καθαρισμός. Σε ένα οργανωμένο σπίτι με τα σωστά πράγματα, οι μέρες καθαρισμού είναι λιγότερες και η δουλειά ευκολότερη.
  • Λιγότερη σκόνη. Με την ίδια έννοια, μειώνεται η συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς στις γωνίες.
  • Το άγχος. Ένα ακατάστατο τοπίο με σωρούς αντικειμένων στις γωνίες μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κούρασης, απογοήτευσης και να συμβάλει στο στρες.
  • Συγκέντρωση. Αντίθετα, ένα οργανωμένο και ακατάστατο δωμάτιο ευνοεί τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι πιθανό όσο ξεκαθαρίζετε το σπίτι, να βρεθούν ξεχασμένα αντικείμενα που μπορεί να ψάχνατε καιρό.

Συμβουλές για την εφαρμογή της μεθόδου αποσυμφόρησης

Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν τελετουργίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να καθαρίσουν τους χώρους από ό,τι έχει ήδη παλιώσει. Για παράδειγμα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για να ξεκινήσει η χρονιά με ανανεωμένη ενέργεια, σε αρκετά έθνη της Λατινικής Αμερικής στήνονται συνήθως φωτιές όπου καίγονται άχρηστα αντικείμενα.

Η μέθοδος του declutter δεν χρησιμοποιεί αυτές τις τελετουργίες, αλλά προτείνει μια σειρά από συνήθειες που συμβάλλουν στον καθαρισμό του χώρου. Η ταξινόμηση των αντικειμένων, η απόρριψη των παλιών και η δωρεά όσων δεν χρησιμοποιούνται, ακόμη και αν είναι σε καλή κατάσταση, είναι ενέργειες που συνεργάζονται με την εναρμόνιση του σπιτιού.

Κατάσταση πραγμάτων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε τη μέθοδο declutter είναι να αναλύσετε το γενικότερο περιβάλλον, να σχεδιάσετε από πού πρέπει να ξεκινήσετε και να θέσετε προτεραιότητες. Στη συνέχεια, καλό είναι να έχετε τουλάχιστον τρία μεγάλα κουτιά. Ανάμεσά τους, μπορείτε να χωρίσετε τα αντικείμενα που θα πεταχτούν, αυτά που μπορούν να δωριστούν ή να πωληθούν και αυτά που θα αναδιαταχθούν μέσα στο σπίτι.

Δέσμευση στη μέθοδο declutter

Για πολλούς ειδικούς, το πιο δύσκολο κομμάτι της πρακτικής είναι το πρώτο βήμα. Όταν επιτευχθεί, είναι βολικό να καθιερωθεί ένας καθημερινός ή εβδομαδιαίος χρόνος που θα αφιερώνεται στην τάξη. Επίσης, μπορείτε να σκεφτείτε ένα χρονικό όριο που χρησιμεύει για να δεσμευτείτε σοβαρά στο έργο. Κάποιοι συνιστούν να ξεκινήσετε με τον πιο χαοτικό χώρο και να φτιάξετε λίστες με τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε.

Μινιμαλισμός

Ο μινιμαλισμός, στην εσωτερική διακόσμηση, αναφέρεται σε απογυμνωμένους χώρους, όπου υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα στοιχεία. Αν και δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε αυτή την τάση στη μέθοδο αποσυμφόρησης, αξίζει να την έχετε υπόψη σας. Κατά την αναδιοργάνωση, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο μινιμαλιστές, αφήνοντας ελάχιστα αντικείμενα σε κοινή θέα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε τη γρήγορη επιστροφή σε ένα ακατάστατο δωμάτιο.

Ψηφιοποίηση

Όπως κάνουν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις με τα αρχεία τους, η ψηφιοποίηση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος εξοικονόμησης χώρου. Μπορεί να εφαρμοστεί σε φωτογραφικά άλμπουμ, βιβλία, σημειωματάρια, ημερολόγια ή ταινίες. Κάποια φυσικά αντίγραφα μπορεί να δημιουργήσουν συναισθηματική προσκόλληση, αλλά τα υπόλοιπα θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκληρό δίσκο ή στο cloud.

Ρούχα

the declutter method
Εξετάστε τη ντουλάπα σας και επιλέξτε ποια ρούχα θα κρατήσετε και ποια θα δωρίσετε.

Η ντουλάπα είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος για την εφαρμογή της μεθόδου αποσυμφόρησης. Τα ρούχα δεν χρησιμοποιούνται πλέον, είτε επειδή το μέγεθος δεν ταιριάζει πλέον είτε επειδή έχουν κάποιο σημάδι πάνω τους. Μπορεί επίσης να συμβεί να έχουν βγει από τη μόδα ή, απλώς, να έχει αλλάξει το προσωπικό γούστο.

Όλα αυτά τα ρούχα, καλό είναι να τα αναδιοργανώσετε και να δείτε τι χρειάζεστε και τι δεν χρησιμοποιείτε. Στη δεύτερη περίπτωση, αν το ρούχο είναι σε καλή κατάσταση, στείλτε το στο κουτί δωρεάς. Για να αποφύγετε μια νέα συσσώρευση, καλό είναι να διατηρείτε την ντουλάπα τακτοποιημένη, με τα ρούχα ταξινομημένα ανά χρώμα, μέγεθος ή τύπο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 10 αντικείμενα που προσελκύουν την κακή ενέργεια σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Αποφύγετε τις ακρότητες

Για να αποφύγετε να ξαναπέσετε σε γενική αταξία, πρέπει να διατηρήσετε υπό έλεγχο την καταναλωτική παρόρμηση. Μην αγοράζετε περιττά αντικείμενα και επικεντρωθείτε σε αυτά που αναμφίβολα θα σας φανούν χρήσιμα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να απαλλαγείτε από τα πάντα και να μην αισθάνεστε προσκολλημένοι σε κανένα στοιχείο.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο τα δώρα, τα αγαθά που είναι ήδη ετών ή αποτελούν αναμνήσεις από μια εποχή και έναν τόπο να δημιουργούν νοσταλγία. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων και των αναλώσιμων, ώστε να μην επηρεάζεται η ηρεμία και η τάξη του χώρου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.