Μάθετε πώς να καθαρίζετε το σπίτι σας με φασκόμηλο

Ο καθαρισμός του σπιτιού σας θα σας επιτρέψει να εξαλείψετε τις υπολειμματικές ενέργειες και άλλα αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν το σπίτι. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να κάνετε ένα τελετουργικό καθαρισμού με φασκόμηλο.
Μάθετε πώς να καθαρίζετε το σπίτι σας με φασκόμηλο
Cesar Paul González

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον βιολόγο Cesar Paul González.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγούστου, 2023

Το φυτό φασκόμηλο λαμβάνει το όνομά του από το λατινικό salvare, που σημαίνει “σώζω”. Ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν για την αναζήτηση σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής ευεξίας από διάφορους πολιτισμούς. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας με φασκόμηλο.

Από την παραδοσιακή φαρμακευτική χρήση μέχρι τις ποικιλίες που προκαλούν παραισθησιογόνα αποτελέσματα, αυτό το φυτό έχει μια πληθώρα μορφών που πρέπει να διακρίνουμε. Αλλά μην ανησυχείτε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας.

Τι είναι το φασκόμηλο;

Το φασκόμηλο είναι ένα θαμνώδες φυτό της οικογένειας της μέντας που προέρχεται από τη νότια Ευρώπη. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία ως αποχρεμπτικό και καθαριστικό των κρυολογημάτων.

Επιπλέον, έχει θεωρηθεί σύμμαχος των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Παραδοσιακά, συνταγογραφούνταν για να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας, δηλαδή του έντονου πόνου κατά τη διάρκεια της κυκλικής αιμορραγίας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα αντιυπερτασικής χρήσης του – δηλαδή την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό δοκιμάστηκε σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Επίσης, έχει και άλλες χρήσεις που δεν είναι φαρμακευτικές. Μπορεί να είναι διακοσμητικό, αρωματικό, καλλυντικό και να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σύμφωνα με ορισμένα ανεπίσημα στοιχεία.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Φενγκ Σούι και αρωματοθεραπεία για να εξισορροπήσετε την ενέργεια του σπιτιού σας

Θυμίαμα φασκόμηλου

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για περισσότερους από τέσσερις αιώνες από διάφορους πολιτισμούς. Η χρήση του γινόταν πάντα με σκοπό τον καθαρισμό του περιβάλλοντος, τη διεύρυνση της σοφίας των ανθρώπων και την αύξηση της άμυνάς τους, απέναντι σε ασθένειες που μπορεί να τους προσβάλλουν.

Από εκεί προέρχεται και η παράδοση να καίμε αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σαν να ήταν ένα είδος θυμιάματος, προκειμένου να καθαρίσουμε τα περιβάλλοντα στα οποία συχνάζουμε και να προσκαλέσουμε τις καλές ενέργειες να γίνουν μέρος της καθημερινής ζωής.

Μάθετε πώς να καθαρίζετε το σπίτι σας με φασκόμηλο
Το φασκόμηλο έχει διάφορες χρήσεις. Ορισμένες έχουν μελετηθεί από την επιστήμη, αλλά άλλες είναι ανεπίσημες.

Τα οφέλη του καθαρισμού του σπιτιού σας με το φασκόμηλο

Σίγουρα θέλετε ήδη να μάθετε για τα οφέλη του καθαρισμού του σπιτιού με φασκόμηλο. Ακολουθούν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά:

 • Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το φασκόμηλο μπορεί να διώξει την κακή ενέργεια: Λένε ότι ο καπνός του φασκόμηλου διώχνει τις αρνητικές ενέργειες και τις χαμηλές δονήσεις.
 • Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πνευματικής σύνδεσης ενός ατόμου: Μια ουσία που συνδέεται με την αυξημένη διαίσθηση και την ενδυνάμωση των αισθήσεων.
 • Βελτιώνει τη διάθεσή σας: Υπάρχει η παράδοση να χρησιμοποιείτε φασκόμηλο για να ηρεμήσετε.
 • Εξαλείφει τις άσχημες μυρωδιές: Όπως κάθε άλλο θυμίαμα, το φασκόμηλο παράγει μια ευχάριστη μυρωδιά που θα εξαλείψει τις οσμές και θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα πιο οικεία.
 • Σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα: Λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων του, το φασκόμηλο θα δημιουργήσει μια κατάσταση ηρεμίας που θα σας επιτρέψει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Αυτό δεν αποδίδεται σε άμεση επίδραση του φυτού στην αϋπνία, αλλά στη σχετική χαλάρωση, όπως έχουν δείξει ορισμένες έρευνες.

Αντενδείξεις της χρήσης του φασκόμηλου

Παρά τα οφέλη αυτά, το φυτό έχει ορισμένες αντενδείξεις αν το παρακάνετε με τη χρήση του. Επομένως, να θυμάστε ότι αν πρόκειται να καθαρίσετε το σπίτι σας με φασκόμηλο, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Ομοίως, αν είστε έγκυος, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η χρήση του φασκόμηλου συνδέεται με συσπάσεις της μήτρας και άλλες ορμονικές διαταραχές, λόγω της παρουσίας της ουσίας που είναι γνωστή ως θουγιόνη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 10 αντικείμενα που προσελκύουν την κακή ενέργεια σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Πώς να φτιάξετε θυμίαμα φασκόμηλου για να καθαρίσετε το σπίτι σας

Αν είστε νέοι σε αυτή την πρακτική καθαρισμού των ενεργειών και θέλετε να τη δοκιμάσετε, ακολουθήστε βήμα προς βήμα την παρακάτω διαδικασία:

Απαιτούμενα υλικά

 • Ένα αποξηραμένο μάτσο φασκόμηλο
 • Βαμβάκι ή κλωστή για να δέσετε το μπουκέτο
 • Ένα δοχείο για τη συλλογή της στάχτης
 • Κεριά και σπίρτα
 • Ένα μπολ ή δοχείο με άμμο
 • Ένας ανεμιστήρας, ένα φτερό ή κάποιο εργαλείο που σας επιτρέπει να αερίζετε.

Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να καθαρίσετε το σπίτι σας με φασκόμηλο

 1. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και φροντίστε να ανοίξετε ένα παράθυρο για να μη μαζεύεται ο καπνός στο σπίτι σας, ώστε να επιτρέψετε και στις αρνητικές ενέργειες να φύγουν.
 2. Θυμηθείτε να έχετε χρόνο και χώρο για να εκτελέσετε το τελετουργικό, ώστε να το κάνετε χωρίς να νιώθετε βιασύνη και με πλήρη συγκέντρωση.
 3. Η πρόθεση είναι το κλειδί! Οραματιστείτε αυτό που θέλετε για το σπίτι σας. Αφιερώστε ένα λεπτό πριν ανάψετε τη δέσμη θυμιάματος για να πείτε δυνατά και καθαρά ποιες είναι οι προθέσεις σας και τι θέλετε.
 4. Ανάψτε τη δέσμη φασκόμηλου χρησιμοποιώντας ένα σπίρτο ή ένα κερί. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε το τελετουργικό από την πόρτα του σπιτιού σας και να απλώνετε τον καπνό καθώς εισέρχεστε. Στη συνέχεια, προχωρήστε προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
 5. Αν υπάρχουν σκάλες, ανεβείτε ή κατεβείτε από αυτές και καθαρίστε το χώρο στον οποίο οδηγούν.
 6. Καθαρίστε τα προσωπικά σας αντικείμενα. Φέρτε το φασκόμηλο κοντά στο αντικείμενο και περικυκλώστε το με αυτό, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
 7. Κλείστε το τελετουργικό επαναλαμβάνοντας το μάντρα σας για μια τελευταία φορά. Ολοκληρώστε σβήνοντας τη φλόγα στο μπολ με την άμμο μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καπνός. Είναι σημαντικό να εκτελέσετε αυτό το βήμα σωστά.
Μάθετε πώς να καθαρίζετε το σπίτι σας με φασκόμηλο
Οι τελετουργίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται από προσωπική πεποίθηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τον οδηγό βήμα προς βήμα.

Ο καθαρισμός με φασκόμηλο είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της καλής ενέργειας

Αν και εκτελείτε μια τελετουργία καθαρισμού, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επομένως, μην αφήνετε το φασκόμηλο να καίγεται μόνο του και μην το φέρνετε πολύ κοντά σε επιφάνεια που μπορεί να είναι εύφλεκτη. Να είστε προσεκτικοί με τον καπνό και προσπαθήστε να μην τον εισπνεύσετε άμεσα.

Πρόκειται για μια όμορφη και απλή τεχνική για να καθαρίσετε διάφορους χώρους: ολόκληρο το σπίτι σας, το νέο σας γραφείο, ένα αυτοκίνητο ή ακόμα και σε ειδικές ημερομηνίες, όπως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή τα γενέθλια. Μπορείτε να εκτελείτε το τελετουργικό κάθε χρόνο ή όσο συχνά επιθυμείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hamidpour M, Hamidpour R, Hamidpour S, Shahlari M. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. J Tradit Complement Med. 2014 Apr;4(2):82-8.
 • Kennedy DO, Pace S, Haskell C, Okello EJ, Milne A, Scholey AB. Effects of cholinesterase inhibiting sage (Salvia officinalis) on mood, anxiety and performance on a psychological stressor battery. Neuropsychopharmacology. 2006 Apr;31(4):845-52.
 • Lopresti AL. Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs R D. 2017 Mar;17(1):53-64.
 • Nautiyal CS, Chauhan PS, Nene YL. Medicinal smoke reduces airborne bacteria. J Ethnopharmacol. 2007 Dec 3;114(3):446-51. Sá CM, Ramos AA, Azevedo MF, Lima CF, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans. Int J Mol Sci. 2009 Sep 9;10(9):3937-3950.
 • Sayin, H. U. Psychoactive plants used during religious rituals. In Neuropathology of drug addictions and substance misuse. 2016; 17-28. Academic Press.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.