Πήλινα αντικείμενα: Πώς να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας

Η κεραμική είναι πάντα παρούσα στα σπίτια μας, είτε πρόκειται για πήλινα σκεύη, είτε για μικρά διακοσμητικά, είτε για πιο περίτεχνα σκεύη. Αν αυτό το χειροποίητο στυλ τραβάει την προσοχή σας, τότε σημειώστε μερικά κόλπα για να το συμπεριλάβετε στη διακόσμηση του σπιτιού σας.
Πήλινα αντικείμενα: Πώς να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Τα πήλινα αντικείμενα αποτελούν μέρος του σπιτιού εδώ και αιώνες. Η φύση της πρώτης ύλης είναι το κύριο θέλγητρο για όσους καταφεύγουν στο χρηστικό στυλ του πηλού.

Σε όλες τις παρουσιάσεις του, το υλικό αυτό ξεχωρίζει για τη λειτουργικότητά του στην κατασκευή εργαλείων κουζίνας, εργαλείων κηπουρικής και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων, τα οποία έχουν θέση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη και στα πιο μοντέρνα σπίτια, είναι δυνατόν να βρει κανείς λίγο πηλό, καθώς έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να ενσωματωθεί στον καλλωπισμό των εσωτερικών χώρων. Σας δείχνουμε πώς.

Πήλινα αντικείμενα ως διακοσμητικά στοιχεία

Η πρακτικότητα των αντικειμένων από πηλό συμβαδίζει με τις αισθητικές τους ιδιότητες. Αν και στην καταγωγή του είναι ένα ρουστίκ στοιχείο, η τέχνη της χειροποίητης μοντελοποίησης είναι αυτή που του προσδίδει έναν εκλεπτυσμένο χαρακτήρα.

Αντίθετα με ό,τι τείνουν να πιστεύουν ορισμένοι, το περιοδικό Ideas y Tendencias Interiores μας λέει ότι η χρήση του πηλού από την αρχαιότητα του προσδίδει εκλέπτυνση και κομψότητα που χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες πτυχές:

  • Παράδοση: περνάει από γενιές αγγειοπλαστών και δημιουργών.
  • Καινοτομία: επειδή προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες εποχές και στις απαιτήσεις των χρηστών.
  • Ουσία: δεν είναι εντελώς αποκομμένος από το ιστορικό του πλαίσιο και το εκμεταλλεύεται για να αξιοποιήσει την εμπειρία, τις δεξιότητες και την αριστεία, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευση προς τις κοινότητες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το έργο.
clay objects
Η μορφοποίηση του πηλού και των πήλινων αντικειμένων μας οδηγεί πίσω σε μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά.

Τύποι αντικειμένων

Ο πηλός περνάει από διάφορες μεταμορφώσεις μέχρι να γίνει διακοσμητικό και λειτουργικό έργο. Μιλάμε για κοσκίνισμα, ζύμωμα, μοντελοποίηση και ψήσιμο.

Μια δημοσίευση του Architectural Digest υπογραμμίζει τη νεωτερικότητα του υλικού, επισημαίνοντας την εγγύτητά του μεταξύ των πλαστικών τεχνών και των χειροποίητων και πειραματικών σχεδίων.

Τα χαρακτηριστικά ή η τελική εμφάνιση του πηλού τονίζονται με το ψήσιμο που εφαρμόζεται. Ας δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν όταν πρόκειται για το φινίρισμα ενός προϊόντος:

  • Κεραμική: όπως αναφέρεται από το Graduate School of Arts, Crafts and Trades, εξυπηρετεί την απόκτηση ανθεκτικών και λειτουργικών προϊόντων, ενθαρρύνοντας τη δημιουργική ικανότητα του κεραμέα.
  • Πολυχρωμία: μετά την ανάμιξη και την όπτηση, ο πηλός είναι πολύχρωμος. Είναι δημοφιλής στη δημιουργία γλυπτών με εικόνες βιβλικών σκηνών, κηροπήγια, αγγεία και λαογραφικά κομμάτια.
  • Γυάλινη εμφάνιση: η γυάλινη εμφάνιση είναι αυτή που δίνει σε αυτή την κατηγορία το όνομά της. Περνάει από διπλή φάση καύσης, για να καεί και να στιλβωθεί. Αυτός ο πηλός χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή επιτραπέζιων σκευών.
  • Πέτρα ή ξύλο: παρουσιάζει φωτεινότητα μετά την επεξεργασία του με πέτρα ή ξύλο. Επιτυγχάνει μια αδιάβροχη υφή και ένα εκπληκτικό φινίρισμα. Η Casa de las Artesanías de Tlaxcala προσδιορίζει ως ιδιαιτερότητες του στιλβωμένου πηλού τον κοκκινωπό τόνο και τις χαράξεις που γίνονται με τομές και επιφανειακές γρατζουνιές.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να εισαγάγετε τα πήλινα αντικείμενα στη διακόσμηση του σπιτιού;

Η ένταξη αντικειμένων από πηλό στον εξωραϊσμό του σπιτιού είναι δυνατή με διάφορες χειροτεχνίες. Ομοίως, το στυλ japandi είναι ένας τρόπος για να δώσετε χώρο για πήλινα γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα στο σπίτι. Ανακαλύψτε τις επιλογές!

Γλάστρες

Κατασκευάζονται με τερακότα. Φαίνονται όμορφα στους κήπους, επειδή αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Σε εσωτερικούς χώρους δεν χάνουν την κομψότητά τους και αναδεικνύουν την ομορφιά των φυτών.

Έχουν οπές στη βάση για να αποστραγγίζεται η ενυδάτωση του φυτού. Επιπλέον, μπορείτε να τις βρείτε σε άπειρα μοντέλα και μεγέθη.

Βάζα

Τα βάζα είναι διάσημα και περιζήτητα κομμάτια. Ο σχεδιασμός τους είναι οβάλ, με στενότερο στόμιο και βάση από τη μεσαία περιοχή. Στολίζουν τον χώρο ή χρησιμεύουν για τη διανομή νερού.

Υπάρχουν βάζα που οφείλουν το όνομά τους στις μεγάλες τους διαστάσεις. Υπάρχουν τα βάζα με στόμιο, που εντυπωσιάζουν για το σχήμα του στομίου, αλλά και τα εξατομικευμένα βάζα, σύμφωνα με τα κριτήρια του τεχνίτη ή του πελάτη.

Σκεύη κουζίνας

Η κουζίνα είναι ένας από τους χώρους με άφθονες δυνατότητες για πήλινα σκεύη, τόσο για τη διακόσμηση όσο και για τις εργασίες του χώρου. Τα πήλινα δοχεία είναι εξαιρετικά καζάνια.

Τα σκεύη και οι κατσαρόλες που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό προσφέρουν πρωτοτυπία μέσω των σχημάτων, των σχεδίων και των υφών. Είναι μια καλή ιδέα να έχετε μια κατσαρόλα. Εκτός από την όμορφη εμφάνιση, αυτά τα σκεύη επηρεάζουν το “φαινόμενο botijo“, δηλαδή τη διατήρηση του κρύου νερού.

Όσον αφορά τα φλιτζάνια και τα ποτήρια, αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία στα ράφια, διακοσμημένα με σχέδια ή διατηρώντας τον αρχικό τόνο. Χωρίς να αγνοείται η συνεχής χρήση που δέχονται.

clay objects
Τα πήλινα πιάτα μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο συμπλήρωμα για το σερβίρισμα παραδοσιακών γευμάτων.

Σταχτοδοχεία και σουβέρ

Τόσο κοινά όσο και πρακτικά, προστατεύουν τις επιφάνειες από λεκέδες και υπολείμματα και ενσωματώνονται στη διακόσμηση του σπιτιού.

Λαμπτήρες

Ο συνδυασμός του πηλού με άλλα υλικά είναι ένας τρόπος για να διακοσμήσετε το σπίτι. Συνήθως, με αυτή τη μάζα πλάθουν στρογγυλές, τετράγωνες ή γραφικές βάσεις που απογειώνουν την ομορφιά ενός φωτιστικού και δίνουν μια έξτρα πινελιά στο φωτισμό σε κομοδίνα ή έπιπλα φουαγιέ.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 8 ασφαλείς ιδέες για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με το χρώμα της μουστάρδας

Μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε πήλινα αντικείμενα

Το National Geographic αναφέρει ότι η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων στον κόσμο κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 εκατομμυρίων τόνων. Από την πλευρά της, η Greenpeace προωθεί την κατανάλωση χειροποίητων προϊόντων με παραδοσιακά σχέδια ως μέρος της ευθύνης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία.

Όταν επιλέγετε κομμάτια από πηλό, συμβάλλετε στην υγεία του πλανήτη και τη δική σας, επειδή κατασκευάζονται με μειωμένο αντίκτυπο στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Θα δίνατε μια ευκαιρία σε αυτά τα αντικείμενα;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.