Μινιμαλιστικό στιλ: Πώς να απλοποιήσετε το σπίτι σας

Ο μινιμαλισμός δεν είναι καθόλου βαρετός. Προσφέρει απλότητα, κομψότητα, λειτουργικότητα, και τάξη. Αυτά τα κόλπα θα σας βοηθήσουν να διακοσμήσετε το σπίτι σας με μινιμαλισμό.
Μινιμαλιστικό στιλ: Πώς να απλοποιήσετε το σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να απλοποιήσετε το σπίτι σας; Τότε, το μινιμαλιστικό στιλ είναι αυτό που χρειάζεστε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το να αποθηκεύουμε πράγματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού επειδή δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε.

Το παραπάνω κάνει δύσκολη τη διατήρηση της οργάνωσης του σπιτιού, και μπορεί να κάνει τα δωμάτια να μοιάζουν χαοτικά. Όμως, ο μινιμαλισμός είναι τέλειος για να βάλετε τάξη στο σπίτι σας.

Το χαρακτηριστικό του μινιμαλισμού που ξεχωρίζει είναι η διακόσμηση με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κάθε διακόσμηση να εξυπηρετεί και έναν σκοπό, αλλά και να δημιουργεί έναν αρμονικό, οργανωμένο χώρο. Επικεντρώνεται στα βασικά και αποφεύγει την υπερβολική διακόσμηση και τα ογκώδη έπιπλα.

Έτσι, το μινιμαλιστικό στιλ δίνει έμφαση στον χώρο και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία πάνω απ’ όλα.

8 τρόποι για να απλοποιήσετε το σπίτι σας με μινιμαλισμό

1. Ξεχωρίστε τα πράγματα που έχετε.

Στόχος εδώ είναι να κρατήσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Έτσι, σας προτείνουμε να καθίσετε κάτω και να ελέγξετε όλα τα πράγματά σας ένα-ένα και να τα ξεχωρίσετε. Θα πρέπει να σκεφτείτε αν το αντικείμενο είναι πραγματικά σκουπίδι, αν μπορείτε να το δώσετε σε κάποιον/α, ή αν είναι κάτι ιδιαίτερο για εσάς και θα πρέπει να το κρατήσετε.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θέλετε να κρατήσετε κάποια αντικείμενα. Με το μινιμαλιστικό στιλ, όλα έχουν και μια λειτουργία.

Ο μινιμαλισμός δεν υποστηρίζει τον υπερβολικό συναισθηματισμό. Όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο.

2. Όταν μπαίνει ένα πράγμα στο σπίτι, ένα άλλο φεύγει.

Μινιμαλιστικό σαλόνι
Το μινιμαλιστικό στιλ δίνει έμφαση στο φυσικό φως και κάνει τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

Ο μόνος τρόπος για να παραμείνει μινιμαλιστικό το στιλ είναι να μη μαζεύετε αχρείαστα αντικείμενα.

Για να το αποφύγετε αυτό, υπάρχει ένα απλός κανόνας τον οποίον μπορείτε να ακολουθήσετε: κάθε φορά που αποκτάτε κάτι νέο, θα πρέπει να ξεφορτώνεστε κάτι παλιό.

Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε ή σας δίνουν κάτι καινούργιο, θα πρέπει να αποφασίσετε πρώτα αν ταιριάζει στο σπίτι σας και στο μινιμαλιστικό στιλ. Αν όχι, τότε είναι προτιμότερο να μην το αγοράσετε ή να μην το κρατήσετε.

3. Μινιμαλιστικό στιλ – Μη βάζετε τίποτα στα τραπέζια.

Ένας άλλος τρόπος να απλοποιήσετε το σπίτι σας και να βάλετε μια τάξη είναι να διατηρείτε όλες τις επιφάνειες καθαρές και άδειες.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βάζα και κεριά για να διακοσμήσουν τα τραπέζια τους. Όμως, με το μινιμαλιστικό στιλ, θα πρέπει να έχετε άδεια τα τραπέζια ώστε να δημιουργήσετε αίσθηση απλότητας, λειτουργικότητας, και οργάνωσης.

4. Χρησιμοποιήστε απλά γεωμετρικά σχήματα για να εκμεταλλευτείτε τον μινιμαλισμό.

Όταν διαλέγετε έπιπλα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, είναι καλύτερο να επιλέγετε απλά σχήματα και ίσιες γραμμές. Αποφύγετε τα πολύπλοκα έπιπλα με πολλές γωνίες ή τα φορτωμένα και φανταχτερά έπιπλα.

5. Διατηρήστε και τους τοίχους με μινιμαλιστικό στιλ.

Καναπές και πίνακες
Οι τοίχοι θα πρέπει να είναι ελάχιστα διακοσμημένοι και με απλά, μικρά αντικείμενα.

Ο μινιμαλισμός δεν επηρεάζει μόνο τα έπιπλα. Σχετίζεται και με τους τοίχους.

Έτσι, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερφόρτωση των τοίχων με φωτογραφίες ή πίνακες, ειδικά πάνω από τα έπιπλα.

Μπορείτε, φυσικά, να τους διακοσμήσετε. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε τη διακόσμηση απλή και σε ισορροπία με το υπόλοιπο στιλ σας.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τη χρήση καθρεφτών για τη διακόσμηση των τοίχων. Δεν είναι μόνο κομψοί και απλοί, αλλά θα σας βοηθήσουν να κάνετε το δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο.

6. Εκμεταλλευτείτε τον φωτισμό στον μινιμαλισμό.

Ο φωτισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της διακόσμησης. Ο μινιμαλισμός αποφεύγει τις σκιές και τα σκοτεινά σημεία. Αντί αυτών, δημιουργήστε περισσότερο φως.

Θα πρέπει να αποφύγετε τις βαριές και σκοτεινές κουρτίνες, ειδικά αν είναι αδιαφανείς. Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσετε περσίδες επειδή διαχέουν το φως χωρίς να το μπλοκάρουν εντελώς.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μελετήσετε τα χαρακτηριστικά του δωματίου πριν επιλέξετε τον τεχνητό φωτισμό γι’ αυτό. Σκοπός είναι να αποφύγετε τον αχρείαστο τεχνητό φωτισμό.

Αν παρατηρήσετε καλά το δωμάτιο, θα μπορέσετε να δείτε ακριβώς πού χρειάζεται ένα φως και έτσι θα αποφύγετε την προσθήκη πολλών πηγών φωτός.

7. Επιλέξτε μινιμαλιστικά έπιπλα.

Αν και στον μινιμαλισμό υπάρχει η τάση για πιο σοβαρά και λιτά έπιπλα, αυτό δε σημαίνει ότι τα έπιπλά σας θα πρέπει να είναι βαρετά. Τα έπιπλά σας θα πρέπει να είναι απλά και να απορρέει κομψότητα από την απλότητά τους.

Καθώς η λειτουργικότητα του μινιμαλισμού εφαρμόζεται και στα έπιπλα, είναι καλύτερο να επιλέξετε έπιπλα τα οποία μπορούν να έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αταξία στο σπίτι.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου τον χώρο που θα καταλαμβάνει το έπιπλο. Καλύτερα να επιλέξετε ένα χαμηλό και πλατύ έπιπλο αντί ένα ψηλό το οποίο θα πιάνει μεγαλύτερο χώρο.

8. Μινιμαλιστικό στιλ – Επιλέξτε μαύρο και άσπρο με μια πινελιά χρώματος.

Μινιμαλιστικό στιλ
Σε χώρους όπου υπάρχει μόνο ένα χρώμα, επιλέξτε έντονα χρώματα που ξεχωρίζουν.

Συνήθως, το μινιμαλιστικό στιλ έχει πολύ μαύρο και άσπρο. Ο λόγος είναι πως το άσπρο μπορεί να κάνει τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος, ενώ το μαύρο κάνει τέλεια αντίθεση με το άσπρο και δημιουργεί έναν κομψό και απλό χώρο.

Όμως, όλοι οι χώροι χρειάζονται και λίγο χρώμα. Δεν είναι δυνατό να είναι όλα ασπρόμαυρα.

Για να προσθέσετε χρώμα στους χώρους σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα αντί επίπλων. Παραδείγματος χάρη, οι τοίχοι και τα έπιπλα μπορούν να είναι άσπρα και μαύρα, και μπορείτε να προσθέσετε ένα φυτό με μεγάλα πράσινα φύλλα ή ανοιχτόχρωμα μαξιλάρια για να δώσετε προσωπικότητα στο δωμάτιο.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.