Πώς να δημιουργήσεις ένα φιλόξενο και άνετο σπίτι

Σήμερα, θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές ιδέες για ένα άνετο και φιλόξενο σπίτι. Απλά πρέπει να κάνετε μικρές αλλαγές για να το επιτύχετε. Ρίξτε μια ματιά!
Πώς να δημιουργήσεις ένα φιλόξενο και άνετο σπίτι

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Θέλετε ένα φιλόξενο και άνετο σπίτι; Αν ναι συνεχίστε!

Πρόκειται να σας δείξουμε μερικές εύκολες, φθηνές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε αυτό που πάντα ονειρευόσασταν.

Ιδέες για ένα φιλόξενο και άνετο σπίτι

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πάρα πολλά χρήματα για να έχετε ένα άνετο σπίτι. Αντίθετα, η άνεση που θα αποκτήσει το σπίτι βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στο πόσο δημιουργικοί μπορεί να είστε.

Εδώ είναι μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να δημιουργήσετε μια πιο ευχάριστη και φιλική αίσθηση για εσάς και για όσους σας επισκέπτονται.

1. Επιλέξτε έναν χαλαρωτικό φωτισμό

Φωτισμός σαλονιού για άνετο σπίτι
Ο φωτισμός κάνει ένα δωμάτιο ζεστό και άνετο.

Η επιλογή του φωτισμού είναι απαραίτητη για να αισθάνεστε ζεστά και άνετα.

Απλώς σκεφτείτε: Πώς νιώθετε όταν μπαίνετε σε ένα σκοτεινό και θλιβερό δωμάτιο; Σίγουρα, τα συναισθήματα που προκαλεί ένα τέτοιο μέρος σε εσάς είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που αισθάνεστε όταν βρίσκεστε σε έναν φωτεινό χώρο. Έτσι, εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως ή χρησιμοποιήστε λαμπτήρες που μπορούν να προσθέσουν μια ζεστή αίσθηση στα δωμάτιά σας.

Τα φώτα στο σπίτι σας λένε πολλά για εσάς. Επιλέξτε θερμούς (και ιδανικά φιλικούς προς το περιβάλλον) λαμπτήρες. Ομοίως, ίσως θέλετε να τοποθετήσετε ένα φως ανάγνωσης δίπλα στη πολυθρόνα στη γωνία. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε λάμπες σε συγκεκριμένες περιοχές που θέλετε να τονίσετε (όπως σε έναν πίνακα, για παράδειγμα).

Επίσης, σκεφτείτε να συνδέσετε τα dimmers στα φώτα σας, καθώς σας επιτρέπουν να επιλέξετε την επιθυμητή ένταση και να αλλάξετε τη διάθεση στο δωμάτιό σας. Υπάρχουν dimmers για τα φώτα στην οροφή και επίσης για φωτιστικά δαπέδου. Ομοίως, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τους δικούς σας λαμπτήρες χρησιμοποιώντας βάζα.

2. Τα προσωπικά στοιχεία κάνουν ένα άνετο σπίτι

Αν δεν προσλάβετε έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, τότε οτιδήποτε κάνετε για να διακοσμήσετε το σπίτι σας είναι προσωπικό. Αναδείξτε αντικείμενα που θέλετε να βλέπετε, που σας κάνουν ευτυχισμένους και που σας θυμίζουν καλές στιγμές.

Για παράδειγμα, αυτό το χαλί που αγοράσατε στην Ινδία ή οι φωτογραφίες που τραβήξατε στο σαφάρι που πήγατε πέρυσι, είναι ιδανικές για την εξατομίκευση του σπιτιού σας. Θα είναι ένα εξαιρετικό σημείο που θα τραβάει το μάτι.

3. Διακοσμήστε με φυτά

Φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το σπίτι σας ζεστό και φιλόξενο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσθέτουν χρώμα στο σπίτι σας και φωτίζουν κάθε δωμάτιο. Υπάρχουν πολλά να διαλέξετε εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών που δεν χρειάζονται υπερβολική φροντίδα και πότισμα και είναι ιδανικά αν είστε πεπεισμένοι ότι δεν τα πάτε καλά με τα φυτά.

Τοποθετήστε φυτά σε τοποθεσίες που θέλετε να φωτίσετε, όπως μια σκοτεινή γωνία ή ένα ψηλό ράφι. Εάν έχετε ένα ντους με ένα ηλιόλουστο παράθυρο, τότε σκεφτείτε να προσθέσετε μερικά τροπικά φυτά εκεί, καθώς θα λατρέψουν τον ατμό.

4. Επιλέξτε τις κατάλληλες κουρτίνες για ένα άνετο σπίτι

Η επιλογή των καταλληλότερων κουρτινών μπορεί να κάνει θαύματα για το σπίτι σας. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αφήνουν λίγο φως να περνάει, τουλάχιστον σε κοινόχρηστα περιβάλλοντα.

Μπορείτε να επιλέξετε φωτεινά χρώματα και έντονα μοτίβα εάν το δωμάτιό σας είναι απλό και δεν έχει πολλά πράγματα. Αντίθετα, οι απλές κουρτίνες σε ουδέτερα χρώματα είναι υπέροχες αν έχετε ένα γεμάτο δωμάτιο. Μπορείτε να συνδυάσετε τις κουρτίνες και να τις ταιριάξετε μέχρι να βρείτε τις κατάλληλες για εσάς.

Επίσης, εάν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα και βαφή υφάσματος, θα μπορούσατε ακόμη και να προσαρμόσετε τις κουρτίνες σας. Επιλέξτε ένα υπέροχο μοτίβο ή απλώς σχεδιάστε ελεύθερα. Λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να καλύψετε ολόκληρο το ύφασμα. Μικρές λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά!

5. Χρησιμοποιήστε κεριά

Κεριά αναμμένα
Τα κεριά προσθέτουν ένα απαλό φως για ένα άνετο και φιλόξενο σπίτι.

Έχουμε ήδη μιλήσει για τη σημασία του φωτισμού και τα κεριά είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για αυτό. Θα προσθέσουν φως σε ένα δωμάτιο με ρομαντικό, οικείο και άνετο τρόπο. Μερικά από αυτά θα προσθέσουν ακόμη και άρωμα!

6. Τα χαλιά είναι ένας εύκολος τρόπος για ένα άνετο σπίτι

Τα χαλιά είναι ακόμα ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια ζεστή πινελιά σε ένα σπίτι. Σε τελική ανάλυση, ποιος δεν λατρεύει το περπάτημα πάνω σε ένα χαλί το χειμώνα;

Δεν χρειάζεται να καλύπτουν κάθε εκατοστό του σπιτιού σας. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά χαλιά σε συγκεκριμένα μέρη. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε μπροστά από την πολυθρόνα, για παράδειγμα.

7. Προσθέστε ξύλινα έπιπλα

Ξύλινα έπιπλα
Το ξύλο προσθέτει μια ρουστίκ πινελιά στο σπίτι σας που το καθιστά άνετο και φιλόξενο.

Κανένα άλλο υλικό δεν δημιουργεί μια ζεστή αίσθηση στο σπίτι όπως το ξύλο. Προχωρήστε και χρησιμοποιήστε το για οποιαδήποτε έπιπλα, ράφια ή άλλα αξεσουάρ του σπιτιού σας. 

8. Οργάνωση

Ένα τακτοποιημένο σπίτι σας κάνει να νιώθετε ισορροπημένοι και σας προσκαλεί να χαλαρώσετε. Αντίθετα, τα βρώμικα σπίτια αυξάνουν τα επίπεδα άγχους σας.

Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε πολλές οργανωτικές συμβουλές στο διαδίκτυο. Απλώς κάντε μια απλή αναζήτηση!

9. Επιλέξτε στρογγυλές καρέκλες και πολυθρόνες

Μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά οι στρογγυλεμένες άκρες προσκαλούν ξεκούραση και χαλάρωση. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη καρέκλες με ευθείες γραμμές, τότε απλώς προσθέστε μερικά μαξιλάρια σε αυτές για να τις κάνετε πιο άνετες.

10. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια και κουβέρτες για ένα άνετο σπίτι

Τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες είναι εξαιρετικοί τρόποι για να δώσετε νέα ζωή σε μια παλιά πολυθρόνα. Για να τις κάνετε ακόμα πιο άνετες, φτιάξτε τις μόνοι σας χρησιμοποιώντας παλιά ρούχα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο να έχετε ένα άνετο σπίτι με ελάχιστες αλλαγές. Ίσως δεν χρειάζεται καν να πάτε για ψώνια – απλώς σηκώστε τα μανίκια σας και γίνετε δημιουργικοί!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).
  • Migoya, P. (2010). El color en el diseño de interiores. Proyecto de Interiores.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.