Μύθοι και γεγονότα σχετικά με την κατανάλωση αυγών

Η κατανάλωση αυγών περιβάλλεται από μύθους. Μάθετε τι είναι αλήθεια για την κατανάλωση αυγών και ποιους μύθους και θεωρίες πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε.
Μύθοι και γεγονότα σχετικά με την κατανάλωση αυγών
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά παρά το γεγονός ότι τα αυγά είναι ένα φυσικό, πλήρες και θρεπτικό τρόφιμο, έχουν δημιουργήσει πολλές διαμάχες. Πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει σε σημείο να μην τα τρώνε καν επειδή τα θεωρούν επιβλαβή. Προς το παρόν, η διαμάχη σχετικά με την κατανάλωση αυγών παραμένει ριζωμένη στις πεποιθήσεις των καταναλωτών.

Ορισμένοι λένε ότι αυξάνει σημαντικά τη χοληστερόλη. Άλλοι το αντιμετωπίζουν ως τον βασιλιά της μαγειρικής και του αθλητισμού, φτάνοντας στο σημείο να το καταναλώνουν ωμό, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή τη θρεπτική τροφή.

Μείνετε μαζί μας για να μάθετε τους μύθους και τα γεγονότα που κυκλοφορούν γύρω από αυτή τη σημαντική τροφή, με βάση την επιστήμη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να το εντάξετε με σιγουριά στη διατροφή σας!

Μύθοι σχετικά με την κατανάλωση αυγών: Είναι τα ωμά αυγά πιο θρεπτικά;

Αυτό είναι ψευδές.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι αθλητές, πιστεύουν ότι η κατανάλωση ωμών αυγών θα αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ωστόσο, η κατανάλωση αυγών υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να προκαλέσει τρία σημαντικά προβλήματα υγείας:

  1. Μια γαστρεντερική δηλητηρίαση γνωστή ως σαλμονέλωση. Η ασθένεια αυτή προκαλεί διάρροια, εμετό, κοιλιακές κράμπες και εμετό 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση. Προκαλείται από τα παθογόνα βακτήρια Σαλμονέλα τα οποία μπορούν να βρεθούν στα κόπρανα του κοτόπουλου. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει δώσει μια σειρά από συστάσεις για την αποφυγή αυτής της μόλυνσης. Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και να απολυμαίνονται κατάλληλα. Επίσης, δεν πρέπει να αποθηκεύονται για περισσότερο από 3 εβδομάδες.
  2. Μειώνεται η πεπτικότητα του αυγού. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα ωμά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο δύσπεπτα. Ο λόγος είναι ότι η ωμή πρωτεΐνη είναι συσπειρωμένη και τα αμινοξέα της είναι σφιχτά συνδεδεμένα. Ωστόσο, όταν μαγειρεύονται, η θερμότητα σπάει τους δεσμούς.
  3. Η βιοτίνη που υπάρχει στο αυγό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Η αβιδίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού και η λειτουργία της είναι να παγιδεύει τη βιταμίνη βιοτίνη για να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ωστόσο, θεωρείται αντι-θρεπτικό συστατικό, καθώς παγιδεύοντας τη βιταμίνη, δεν μπορεί να απορροφηθεί. Η θερμότητα αδρανοποιεί την αβιδίνη και απελευθερώνει τη βιοτίνη.
Huevos crudos.
Η κατανάλωση ωμών αυγών είναι επικίνδυνη. Θα είναι πάντα καλύτερο να εφαρμόζετε κάποια μέθοδο μαγειρέματος πριν καταναλώσετε ένα αυγό.

Πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αυγών αν παρατηρήσετε μια κόκκινη ή καφέ κηλίδα;

Αυτό είναι λάθος.

Οι κόκκινες ή καφέ κηλίδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια αποκολλημένα κύτταρα ή ένα αιμοφόρο αγγείο που σπάει κατά τη στιγμή της ωοτοκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το αυγό είναι κατεστραμμένο ή γονιμοποιημένο. Επιπλέον, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατανάλωση ενός γόνιμου αυγού, αφού η θρεπτική του αξία και οι ιδιότητές του παραμένουν οι ίδιες. Μια κόκκινη ή καφέ κηλίδα μπορεί απλώς να είναι λίγο δυσάρεστη στην όψη, και αυτό είναι όλο!

Αν βρείτε μια από αυτές τις κηλίδες στο αυγό σας, μπορείτε απλώς να την αφαιρέσετε με την άκρη ενός πιρουνιού. Η παρουσία κηλίδων επηρεάζει την κατάταξη του αυγού στην κατηγορία Α, αλλά όπως επισημαίνουν οι Coutts και Wilson, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάγονται.

Πρέπει να αφαιρέσω τη μεμβράνη του αυγού;

Ξεχάστε το.

Η μεμβράνη είναι μέρος του παχύρρευστου λευκού και η λειτουργία της είναι να διατηρεί τον κρόκο στο κέντρο.

Είναι σαν ένα μέτρο ασφαλείας για το έμβρυο στην περίπτωση των γονιμοποιημένων αυγών. Ωστόσο, δεν συμβαίνει τίποτα αν το καταναλώσουμε.

Πρέπει να πλένω το τσόφλι του αυγού πριν καταναλώσω ένα αυγό για να αποφύγω τη μόλυνση;

Όχι. Πρέπει απλώς να το πετάξετε.

Το τσόφλι του αυγού περιέχει μια προστατευτική μεμβράνη κατά της μόλυνσης από μικροοργανισμούς. Ρυθμίζει επίσης την είσοδο και την έξοδο του αέρα και της υγρασίας από το εξωτερικό στο εσωτερικό και αντίστροφα.

Αυτή η μεμβράνη είναι γνωστή ως επιδερμίδα. Όταν πλένουμε τα αυγά, αποκολλάται από το κέλυφος και μειώνουμε τη διάρκεια ζωής τους. Γι’ αυτό συνιστάται μόνο να τα τρίβουμε απαλά με ένα υγρό πανί για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα τους. Μην τα πλένετε.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

Μύθοι για την κατανάλωση αυγών: Όσο πιο άσπρα τόσο το καλύτερο;

Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος.

Στην πραγματικότητα, όπως ξεκαθαρίζει η προαναφερθείσα μελέτη των Coutts και Wilson, το χρώμα του κελύφους μπορεί να είναι λευκό ή καφέ, καθώς εξαρτάται από την ράτσα της κότας και τη συγκέντρωση των χρωστικών που εναποτίθενται. Ωστόσο, το χρώμα δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τις θρεπτικές ιδιότητες.

Η ένταση και τα διάφορα επίπεδα του χρωματισμού του κελύφους εξαρτώνται από την ατομική κατάσταση των ορνίθων, αλλά όχι από την τροφή ή το σύστημα εκτροφής.

Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και χωρίς αλλαγές θερμοκρασίας;

Αυτό είναι αλήθεια.

Μάλιστα, ο FDA συνιστά να τα αγοράζουμε και να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο στο αρχικό τους κουτί σε θερμοκρασία περίπου 4 βαθμών Κελσίου, αποφεύγοντας τις αλλαγές θερμοκρασίας. Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της φρεσκάδας του αυγού. Θα πρέπει να διατηρούνται μεταξύ 1 και 10 βαθμών Κελσίου, αλλά ποτέ στην κατάψυξη.

Το άλμα από χαμηλές σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να συμπυκνώσει νερό στο κέλυφος και να ευνοήσει την είσοδο βακτηρίων, μούχλας και υγρασίας μέσω των πόρων.

Τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης;

Αυτό δεν ισχύει.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο Μελετών Αυγών της Ισπανίας το επιβεβαιώνει. Μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα, οι υπεύθυνοι υγείας συχνά περιόριζαν την κατανάλωση αυγών σε 3 αυγά την εβδομάδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται ελάχιστα από τη χοληστερόλη που εισέρχεται μέσω αυτής της τροφής.

Η αυξημένη χοληστερόλη εξαρτάται περισσότερο από τη γενετική, το σωματικό βάρος και τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και το κάπνισμα. Εν τω μεταξύ, είναι τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν την επιβλαβή χοληστερόλη ή την LDL.

Από την άλλη πλευρά, τα αυγά περιέχουν περισσότερα ακόρεστα λίπη από ό,τι κορεσμένα και ένα αυγό μεσαίου μεγέθους παρέχει μόνο 200 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Το σώμα παράγει 800 έως 1500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα και χρησιμοποιεί το 50% της διαιτητικής χοληστερόλης.

Η λεκιθίνη στον κρόκο παρεμβαίνει στην απορρόφησή της, προκαλώντας μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος. Το Heart Foundation, αφού ανέλυσε διάφορες μελέτες, αύξησε επομένως τη συνιστώμενη κατανάλωση αυγών σε 6 ή 7 μονάδες την εβδομάδα.

Είναι κακό να τρώμε τον κρόκο του αυγού;

Αυτός είναι ένας μύθος.

Ο κρόκος είναι το μέρος του αυγού με τη μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία από ό,τι στο ασπράδι και είναι γεμάτος από αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που του δίνουν το κίτρινο χρώμα, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η βιταμίνη Α, τα πολυακόρεστα λιπαρά και η χοληστερόλη ξεχωρίζουν μεταξύ των θρεπτικών συστατικών του.

Επίσης, ο κρόκος είναι ένας εξαιρετικός φορέας για μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο. Άλλες βιταμίνες που πρέπει να επισημάνουμε στον κρόκο είναι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Β12, η Β6, η Β1, η χολίνη και το φολικό οξύ.

Μύθοι σχετικά με την κατανάλωση αυγών: Παχαίνουν τα αυγά;

Αυτό είναι αδύνατον!

Τα αυγά παρέχουν μόνο 75 θερμίδες ανά μονάδα, αν και αυτό εξαρτάται φυσικά από τον τρόπο μαγειρέματος και τον τρόπο παρασκευής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Λατινοαμερικάνικο Ινστιτούτο Αυγών έχει δημοσιεύσει έρευνα που δείχνει ότι το αυγό προκαλεί κορεσμό. Η υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών σχετίζεται με αυτή τη διαπίστωση. Όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση ενός γλυκού πρωινού, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια του πρωινού. Συνεπώς, το άτομο μπορεί να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Huevos en la dieta para bajar de peso.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα αυγά σε μια δίαιτα για να χάσετε βάρος. Θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας και θα σας παρέχουν ορισμένα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά.

Είναι καλύτερο να τρώτε αυγά το βράδυ;

Μπορείτε να τα τρώτε ανά πάσα στιγμή με σιγουριά

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα για να χάσετε βάρος, συχνά προτείνεται να περιλαμβάνεται αυτό το φαγητό στο τελευταίο γεύμα, λόγω της επίδρασής του στη μείωση της όρεξης.

Φυσικά, θα πρέπει πάντα να προσέχετε τη μέθοδο μαγειρέματος. Για παράδειγμα, συνιστάται να τρώτε αυγά ποσέ ή βραστά το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό έχουν λιγότερες θερμίδες χωρίς να μεταβάλλεται η θρεπτική τους αξία.

Τα αυγά θεωρούνται υπερτροφή;

Αυτό είναι αλήθεια.

Ο κρόκος του αυγού περιέχει ορισμένα ενεργά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που συνδέονται με την καλή υγεία της όρασης. Η ευεργετική αυτή συμβολή ενισχύεται από την παρουσία βιταμίνης Α.

Άλλα συστατικά που του επιτρέπουν να δηλώνεται ως υπερτροφή είναι πεπτίδια και φωσφολιπίδια που δρουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.