3 γρήγοροι και φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις φλεγμονές

29 Αυγούστου 2019
Στο σημερινό άρθρο, θα ανακαλύψετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις φλεγμονές γρήγορα στο σπίτι σας. Πόσο εύκολα μπορούν να εμφανιστούν οι φλεγμονές;

Στο σημερινό άρθρο, θα ανακαλύψετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις φλεγμονές γρήγορα στο σπίτι σας. Πόσο εύκολα μπορούν να εμφανιστούν οι φλεγμονές; Μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά και να βλάψουν την υγεία σας ή με πιο αργό ρυθμό λόγω κάποιας χρόνιας λοίμωξης ή κακών διατροφικών επιλογών. Ωστόσο, ορισμένες φορές τα μέλη του σώματός μας εμφανίζουν φλεγμονές που προκαλούν ερυθρότητα και πόνο.

Τι είναι οι φλεγμονές;

Τρόποι να μειώσετε τις φλεγμονές - Γυναίκα με φλεγμονή στην πλάτη

Οι φλεγμονές αποτελούν ένα μέσο ανταπόκρισης του σώματός μας σε ένα παθογόνο, ερεθιστικό ή σωματικό πλήγμα. Με άλλα λόγια, οι φλεγμονές είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός μας.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά των φλεγμονών περιλαμβάνουν ερυθρότητα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, πρήξιμο, πόνο, πυρετό και άλλα σχετικά προβλήματα.

Μερικές ιατρικές πηγές αναφέρουν τη φλεγμονή ως αίσθημα «καύσου» ιδίως χάρη στα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, όταν οι φλεγμονές γίνονται χρόνιες, η περιοχή που παρουσιάζει τη φλεγμονή μπορεί να είναι πιο ψυχρή στο άγγιγμα και να μην φαίνεται πλέον τόσο πρησμένη.

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο είδος της φλεγμονής που είναι θερμή στο άγγιγμα και συνοδεύεται από ερυθρότητα, πόνο και πρήξιμο, ώστε να μάθετε πώς να μειώσετε τις φλεγμονές αυτές.

Ρίξτε μια ματιά εδώ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ερυθηματώδη λύκο

Πότε πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε αυτές τις θεραπείες για να μειώσετε τις φλεγμονές;

 • Αμέσως μετά το χτύπημα, όταν δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή πληγή.
 • Σε κάποια περιοχή, η οποία σας βασανίζει με χρόνιο πόνο, κυρίως στην πλάτη ή στις αρθρώσεις.
 • Στο λαιμό, λόγω κάποιας λοίμωξης στο φάρυγγα.
 • Πάνω από την περιοχή του ήπατος (δεξιά πλευρά, κοντά στο θώρακα) όταν πονάτε ή αισθάνεστε συμφόρηση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν σας συνιστούμε να ακολουθήσετε την παγοθεραπεία αλλά μια από τις επόμενες δυο θεραπείες που θα αναλύσουμε παρακάτω.
 • Γύρω από την κοιλιά, αν αισθάνεστε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πρησμένη ή αν πάσχετε από κάποια συγκεκριμένη διαταραχή.

Τρόποι να μειώσετε τις φλεγμονές - Γυναίκες κάνουν τζόκινγκ

Παγοθεραπεία για να μειώσετε τις φλεγμονές

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η θερμότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων φλεγμονών. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε μια από τις πιο παλιές και απλές θεραπείες για να τις αντιμετωπίσετε: τον πάγο.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζετε πάγο απευθείας πάνω στο δέρμα σας· αντ’ αυτού επιλέξτε μια από τις παρακάτω επιλογές:

 • Ένα σακουλάκι κατεψυγμένο αρακά ή κάτι παρόμοιο
 • Μια χούφτα παγάκια τυλιγμένα με ένα πανί
 • Μια σακούλα ειδικά κατασκευασμένη γι’ αυτό το σκοπό

Εφαρμόζετε τη σακούλα στην πληγείσα περιοχή για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Συνήθως, οι χρόνιες φλεγμονές δεν είναι ζεστές στο άγγιγμα και στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ψυχρότερες από το υπόλοιπο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να θερμάνετε την περιοχή (μπουκάλι με νερό, θερμοφόρα, κτλ.) για να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε λίγο.

Μάθετε περισσότερα: 7 οφέλη από την εφαρμογή του πάγου στο δέρμα σας

Άργιλος και κουρκουμάς

Ο άργιλος είναι ακόμη μια παλιά θεραπεία για να μειώσετε τις φλεγμονές καθώς η λάσπη χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες για θεραπείες (ανέξοδες).

Στις μέρες μας, ο πιο ασφαλής τρόπος θεωρείται η καθαρή σκόνη άργιλου που θα βρείτε εύκολα σε βοτανολόγους ή σε καταστήματα πώλησης προϊόντων υγιεινής διατροφής.

Αναμειγνύετε τη σκόνη με λίγο νερό, αρκετή ώστε να σχηματιστεί μια πάστα που θα μπορέσετε να εφαρμόσετε εύκολα αλλά όχι πολύ ρευστή ώστε να στάζει.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε άργιλο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την ανάμειξή του με πλαστικά ή μεταλλικά σκεύη καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να χάσει μερικές από τις ωφέλιμες ιδιότητες που διαθέτει. Αντ’ αυτού μπορείτε να χρησιμοποιείτε γυάλινα, ξύλινα ή κεραμικά σκεύη.

Εφαρμόζετε τον άργιλο στην περιοχή που παρουσιάζει τη φλεγμονή και τον αφήνετε να στεγνώσει.

Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερα την επίδραση του άργιλου ενάντια στις φλεγμονές, σας προτείνουμε να προσθέσετε στο μείγμα και λίγη σκόνη κουρκουμά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κουρκουμάς έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση όπως μας λέει στην έρευνά της εδώ η Δρ. Susan J. Hewlings, αλλά θα σας ανακουφίσει και από τον πόνο.

σκόνη κουρκουμά

Κομπρέσα με λάχανο για να μειώσετε τις φλεγμονές

Ας συνεχίσουμε με άλλη μια ανέξοδη, σπιτική θεραπεία η οποία βασίζεται στο λάχανο. Σε έρευνα που διεξήχθη από τη Δρ. Youjung Lee σε ποντίκια, και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, το λάχανο φαίνεται πως έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι κάθε φορά που καταναλώνετε λάχανο σας βοηθά να μειώσετε τις φλεγμονές. Ωστόσο, μπορείτε να το εφαρμόσετε και πάνω στο δέρμα σας, σαν κομπρέσα για να αποκτήσετε τα ίδια οφέλη.

Θα χρειαστείτε δυο ή τρία εξωτερικά φύλλα από ένα πράσινο λάχανο.

Πώς θα το φτιάξετε;

 • Βράζετε λίγο νερό
 • Εφόσον βράσει, βυθίζετε τα φύλλα στο νερό δυο ή τρεις φορές μέχρι να ζεματιστούν ελαφρώς αλλά όχι να βράσουν. Στη συνέχεια τα λιώνετε με ένα γουδί.
 • Εφαρμόζετε τα λιωμένα φύλλα λάχανου στην περιοχή που παρουσιάζει φλεγμονή και την καλύπτετε με ένα πανί και πλαστική μεμβράνη.
 • Αφήνετε την κομπρέσα για τουλάχιστον μισή ώρα.