Να μάθετε να ζείτε, να περί τίνος πρόκειται

Η ζωή είναι μια συνεχής αλλαγή, επομένως δεν σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε να ζείτε. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αφήνετε τα προβλήματά σας να σας καταβάλουν, επειδή και αυτά σας διδάσκουν.
Να μάθετε να ζείτε, να περί τίνος πρόκειται

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Δεν μαθαίνετε να ζείτε στο σχολείο. Μαθαίνετε να ζείτε με βάση τα παραπατήματα, τα λάθη, τα σφάλματά σας… Ποιος είναι ο στόχος σας; Να είστε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνετε την κάθε μέρα.

Γιατί όμως το να μάθουμε να ζούμε είναι τόσο δύσκολο;

Το να μάθετε να ζείτε σημαίνει να μάθετε να αποδέχεστε

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας θα υπάρχει κάτι που θα βρίσκετε εξαιρετικά δύσκολο: την αποδοχή. Η αποδοχή είναι κάτι που ξεκινάει από τον εαυτό σας και επεκτείνεται στους άλλους.

Όμως, για να αποδεχτείτε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

να ζείτε με πεταλούδες

Αποδοχή του εαυτού σας σημαίνει ότι τον αγαπάτε και τον αποδέχεστε παρά τα λάθη και τα ελαττώματά του. Αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι, ότι είχατε αποτυχίες και ότι αυτές σας βοήθησαν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι -δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεστε γι’αυτές.

Μόλις το πετύχετε αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να αποδέχεστε τους άλλους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο.

Πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή σας με εντελώς δική τους θέληση. Θα σας πουν ψέματα, θα σας απογοητεύσουν και θα προδώσουν την εμπιστοσύνη που τους δείξατε.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ζωής και, για να μάθετε να ζείτε, πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός αυτό. Αν δεν το αποδεχτείτε, θα καταλήξετε να πολεμάτε τα πάντα, κάτι εντελώς ανώφελο.

Τα πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν επειδή υπάρχει κάτι που είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχό σας: το να αλλάξετε τους άλλους ανθρώπους.

Αύριο είναι μια καινούργια μέρα

Θα σας λέγαμε ψέματα αν ισχυριζόμασταν ότι η ζωή θα είναι πάντα φως και χρώμα, επειδή η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξουν πολλές στιγμές απόλυτου σκοταδιού.

Το να μάθετε να ζείτε σημαίνει επίσης ότι σταματάτε να κάνετε τα πάντα τόσο δραματικά, επειδή μερικές φορές ίσως βλέπετε τις καταστάσεις ως περισσότερο προβληματικές από ό,τι πραγματικά είναι.

να ζείτε γυναίκα

Δεν είναι όλα τόσο τρομερά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα συναισθήματα και τα αισθήματά σας μεγεθύνουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο ώστε να τα θεωρείτε όλα ως ένα σημάδι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Χωρίς αμφιβολία έχουν υπάρξει πολλές φορές που κοιτάξατε πίσω σας και σκεφτήκατε, “δεν ήταν και τόσο άσχημα τα πράγματα!”. Όμως εκείνη τη στιγμή τα θεωρούσατε ως πραγματικά τρομερά.

Λόγω όλων των παραπάνω το να μάθετε να ζείτε σημαίνει επίσης ότι δεν υπερβάλλετε αναφορικά με ορισμένες καταστάσεις οι οποίες, ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι φέρνουν το τέλος του κόσμου, στην πραγματικότητα είναι φευγαλέες και αργότερα θα τις θεωρείτε ως απλές εμπειρίες.

Τι συνιστούμε; Να ζείτε το παρόν, είτε είναι θετικό είτε είναι αρνητικό και πάνω απ’όλα να μάθετε να ζείτε με τις δύσκολες στιγμές.

Οι δύσκολες στιγμές είναι επίσης ωφέλιμες και μπορούν να αποτελέσουν ένα σημείο καμπής για να αναλογιστείτε πώς ζείτε τη ζωή σας και πώς θα την αλλάξετε. Δεν είναι το τέλος του κόσμου: είναι το ξεκίνημα ενός νέου μονοπατιού.

Απολαύστε και εκτιμήστε τη στιγμή

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να κάνετε για να μάθετε να ζείτε είναι να απολαμβάνετε τη στιγμή και να εκτιμάτε περισσότερο αυτό που έχετε τώρα.

Ο χρόνος περνάει γρήγορα και εσείς δεν εστιάζετε στο ότι δεν απολαμβάνετε απόλυτα τη ζωή σας. Πρόκειται για μεγάλο λάθος!

να ζείτε

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε στην άκρη τις υποχρεώσεις σας, επειδή βεβαίως είναι αλήθεια ότι πρέπει να εργάζεστε και ότι έχετε ευθύνες -κατά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας είστε “απασχολημένοι”.

Όμως κάθε μέρα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το πόσο λίγος είναι.

Πιστεύετε ότι πραγματικά δεν έχετε χρόνο να το κάνετε επειδή δεν μπορείτε να οργανωθείτε. Είναι εύκολο να βυθιστείτε στην τεμπελιά και στο χάος, που σας κάνουν να σπαταλάτε το χρόνο σας αντί να τον απολαμβάνετε.

Θα αρχίσετε από σήμερα να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας; Να κάνετε κάθε μέρα κάτι που απολαμβάνετε: να περνάτε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας, να πηγαίνετε για έναν περίπατο, να χαίρεστε ένα χόμπι… μην αφήνετε τις μέρες να περνούν η μία μετά την άλλη χωρίς νόημα.

να ζείτε

Όπως βλέπετε, το να μάθετε να ζείτε είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί μια ζωή, επειδή δεν σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε. Επιπλέον υπάρχουν πράγματα που θα ανακαλύψετε καθώς τα χρόνια περνούν μέσα από τις εμπειρίες σας.

Η ζωή είναι ωραία επειδή, αν και υπάρχουν στιγμές σκοταδιού, υπάρχει επίσης πολύ φως.

Να απολαμβάνετε την κάθε μέρα και να συνεχίσετε να μαθαίνετε πράγματα για τη ζωή, η οποία συνεχώς σας διδάσκει.

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μάθατε σήμερα;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.