Bleachorexia: Η εμμονή με τη λεύκανση των δοντιών

Η bleachorexia είναι η εμμονή με τη λεύκανση των δοντιών. Γιατί συμβαίνει; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ανακαλύψτε σε αυτό το άρθρο!
Bleachorexia: Η εμμονή με τη λεύκανση των δοντιών

Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγούστου, 2021

Η bleachorexia είναι η εμμονή για λευκά δόντια.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ένα όμορφο χαμόγελο στις μέρες μας. Τα ίσια, λευκά δόντια έχουν γίνει ένα αισθητικό πρόβλημα τον τελευταίο καιρό. Μόδα, μέσα ενημέρωσης, διασημότητες, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλουν το μήνυμα πως πρέπει να είμαστε ελκυστικοί.

Το να είμαστε εμφανίσιμοι δεν είναι πάντα πρόβλημα. Η σωστή φροντίδα και οι θεραπείες, πέραν της ομορφιάς, συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών μας. Ωστόσο, όταν αυτή η ανησυχία για την μέγιστη αισθητική ξεφεύγει, οι συμπεριφορές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.

Στο σημερινό μας άρθρο θα συζητήσουμε για τις αιτίες της bleachorexia και τους κινδύνους αυτής της εμμονής.

Τι είναι η bleachorexia;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για την εμμονή με τα λευκά δόντια. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα έχουν την αίσθηση πως τα δόντια τους έχουν πολλούς λεκέδες και έτσι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν συχνά λεύκανση.

Αυτό είναι ένα ψυχολογικό ζήτημα, και η εμφάνιση των δοντιών είναι υποκειμενική. Η αρνητική αυτοαντίληψη επηρεάζει βαθιά την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Όμως, η ζημιά δεν είναι ψυχολογική μόνο, επηρεάζει και τις δομές τους στόματος. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα έχουν την τάση να κάνουν πολύ συχνά λεύκανση. Καταφεύγουν σε σπιτικές μεθόδους και χρησιμοποιούν υπερβολικά παράγοντες λεύκανσης χωρίς την επίβλεψη οδοντιάτρου.

Γιατί θέλουν λευκά δόντια οι άνθρωποι;

Υπάρχουν ορισμένες ψυχολογικές πτυχές που προδιαθέτουν κάποια άτομα γι’ αυτή τη διαταραχή. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το φαινόμενο και είναι:

 • Η μόδα. Οι διασημότητες επιδεικνύουν συχνά τα λευκά τους δόντια και έτσι οι άνθρωποι θέλουν να τις μιμηθούν. Δε συνειδητοποιούν πως στην προσπάθεια ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτού του φανταστικού κόσμου μπορεί να προκληθεί αυτή η διαταραχή.
 • Διαφήμιση. Υπάρχει ένας “βομβαρδισμός” από προϊόντα που μπορούν να λευκάνουν εύκολα τα δόντια. Μπορούν ν’ αποκτηθούν εύκολα και οι εταιρείες τα διαφημίζουν ως προϊόντα που δεν απαιτούν επίβλεψη από ειδικό.
 • Άγνοια κινδύνων. Υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης προϊόντων λεύκανσης χωρίς συνταγή οδοντιάτρου.
 • Τα λευκά δόντια αυξάνουν την αυτοεκτίμηση. Τα άτομα με λευκό χαμόγελο νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από αυτά που έχουν στραβά δόντια με λεκέδες.
Σύγκριση κίτρινων και λευκών δοντιών
Ορισμένες θεραπείες λεύκανσης δοντιών απαιτούν επίβλεψη από ειδικό.

Γιατί λεκιάζουν τα δόντια;

Το λέκιασμα των δοντιών συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Αυτοί οι εσωτερικοί λεκέδες είναι το αποτέλεσμα της χρήσης ορισμένων αντιβιοτικών, της έκθεσης σε συγκεκριμένες ουσίες, ή προβλημάτων που συμβαίνουν στα δόντια κατά τον σχηματισμό τους. Προκαλούνται επίσης από τραύμα ή μολύνσεις των δοντιών και αφαιρούνται πιο δύσκολα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι λεκέδες δοντιών οφείλονται σε αποχρωματισμούς που προκαλούνται από αυτά που τρώει και πίνει το άτομο. Οι χρωματιστές τροφές και τα ροφήματα μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια, όπως ο καφές, το μάτε, το τσάι, το κρασί, τα μύρτιλα, και η σάλτσα ντομάτας. Επίσης, το κάπνισμα προκαλεί το κιτρίνισμα των δοντιών.

Πέραν από την αιτία των λεκέδων, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα δόντια δεν είναι λευκά στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, η αδαμαντίνη (σμάλτο) που καλύπτει τις κορώνες, είναι διάφανη και ίσα-ίσα που αποκαλύπτει το χρώμα της οδοντίνης που βρίσκεται από κάτω. Οι αποχρώσεις του ιστού της οδοντίνης είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο και ποικίλουν ανάμεσα σε κίτρινες, καφέ, και ελαφρώς γκρι.

Επιπλέον, η ηλικία επηρεάζει επίσης την εμφάνιση των δοντιών. Είναι φυσιολογικό να είναι πιο ανοιχτόχρωμα τα δόντια σε νεαρή ηλικία. Για την ακρίβεια, όσο περνούν τα χρόνια τόσο σκουραίνουν.

Πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την bleachorexia

Τα άτομα με bleachorexia δεν ικανοποιούνται ποτέ από την εμφάνιση των δοντιών τους. Ακόμη, τα εκλαμβάνουν ως λεκιασμένα και σκούρα, και συνήθως δεν ικανοποιούνται από τα αποτελέσματα της λεύκανσης.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, την επαναλαμβάνουν συχνά, ορισμένες φορές σε ειδικούς, αλλά τις περισσότερες φορές στο σπίτι. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν λευκαντικές, όξινες, ή αποξεστικές ουσίες, ξανά και ξανά χωρίς ν’ αντιληφθούν τους κινδύνους.

Η εκτέλεση αυτών των θεραπειών στο σπίτι, είτε με φυσικές θεραπείες, είτε με προϊόντα από το φαρμακείο, απαιτεί αξιολόγηση από ειδικό. Ο λόγος είναι πως η χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια και να περιπλέξει την υγεία του στόματος. Επιπλέον, η έλλειψη ακρίβειας κατά τον χειρισμό αυτών των προϊόντων και η αδυναμία ελέγχου του χρόνου είναι επικίνδυνα.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση όξινων και αποξεστικών ουσιών ή η παραμονή τους στα δόντια για μεγάλα διαστήματα καταστρέφουν τους ιστούς των δοντιών. Παραδείγματος χάρη, η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου, διττανθρακικού νατρίου, λεμονιού, όξινων φρούτων, και ενεργού άνθρακα είναι ορισμένα από τα αντικείμενα του σπιτιού που μπορούν να βλάψουν υπερβολικά το σμάλτο.

Οι ιστοί των δοντιών και του στόματος που υποβάλλονται υπερβολικά στη δράση των λευκαντικών ουσιών μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ερεθισμό των ούλων και ουλίτιδα
 • Υπερευαισθησία των δοντιών
 • Απομετάλλωση της αδαμαντίνης
 • Αλλοιώσεις στη γεύση
 • Νέκρωση πολφού
 • Απώλεια δοντιών

Συμβουλές για ν’ αποφύγετε την bleachorexia

Όταν η bleachorexia είναι ψυχολογική τότε είναι κατάλληλη η επαγγελματική θεραπεία. Επίσης, έχουμε ορισμένες συστάσεις για να μειώσετε τους κινδύνους:

 • Θα πρέπει να είστε ρεαλιστές, τα λευκά δόντια των διάσημων δεν είναι φυσικά ή υγιή. Η αποδοχή του φυσικού χρώματος των δοντιών σας είναι βασική για να μειωθούν οι εσφαλμένες προσδοκίες αναφορικά με τα αποτελέσματα των θεραπειών λεύκανσης.
 • Κατανοήστε πως οι λεκέδες στα δόντια οφείλονται στην ηλικία και την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων. Δε μπορείτε να ονειρεύεστε ένα λευκό χαμόγελο χωρίς να έχετε τη διάθεση να σταματήσετε το κάπνισμα, να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση ροφημάτων με χρωστικές, ή χωρίς να βουρτσίζετε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους.
 • Προσέχετε τις διαφημίσεις, τα προϊόντα, και τις θεραπείες που υπόσχονται καταπληκτικά αποτελέσματα τα οποία ίσως να μην είναι ασφαλή.
 • Η τοποθέτηση κάποιων ουσιών στο στόμα σας είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα οξέα και τα αποξεστικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σμάλτο και τα ούλα.
 • Να σέβεστε τον χρόνο ανάμεσα στις θεραπείες καθώς τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό είναι επιθετικά προς τους ιστούς του στόματος. Έτσι, η επαναλαμβανόμενη χρήση τους είναι επιβλαβής για τη στοματική κοιλότητα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για τον σωστό χρόνο αναμονής ανάμεσα στις θεραπείες.
 • Να εκτελείτε τις θεραπείες σε έναν πιστοποιημένο οδοντίατρο, εκείνος θα χρησιμοποιήσει μονάχα ασφαλή προϊόντα. Επίσης, θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του στόματός σας και θα διαγνώσει και θεραπεύσει οποιαδήποτε πάθηση μπορεί να έχετε επιλέγοντας την καλύτερη προσέγγιση για εσάς.
Άνδρας κάνει λεύκανση δοντιών σε οδοντίατρο
Οι οδοντίατροι θα πρέπει να ξέρουν την πιο αποτελεσματική προσέγγιση για κάθε περίπτωση.

Συστάσεις για υγιή δόντια

Διαβάσατε ήδη πως ένα υπερβολικά λευκό χαμόγελο δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο της στοματικής υγείας. Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε πως η εμμονή με την εμφάνιση των δοντιών μπορεί να είναι επιζήμια.

Γι’ αυτό, πέραν του χρώματος των δοντιών, είναι σημαντικό να αφοσιωθείτε στη συντήρηση μιας υγιούς στοματικής κοιλότητας εφαρμόζοντας πρακτικές σωστής στοματικής υγιεινής.

Για να το κάνετε αυτό, να βουρτσίζετε όλα τα οδοντικά στοιχεία τρεις φορές την ημέρα με μια μαλακή βούρτσα και με οδοντόκρεμα. Επιπλέον, συμπληρώστε το με τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος.

Επίσης σημαντικές είναι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατροΟ επαγγελματίας θα κάνει διάγνωση και θα θεραπεύσει οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί εγκαίρως. Ακόμη, θα κάνει καθαρισμό των δοντιών και οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή μπορεί να χρειαστείτε για τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων, τη βελτίωση του χαμόγελού σας και την προστασία του στόματός σας.

Μια θρεπτική διατροφή με ποικιλία και μικρή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια καλή στοματική υγεία. Αν δεν καπνίζετε και μειώσετε και την κατανάλωση των προϊόντων που λεκιάζουν τα δόντια, θα βελτιώσετε την εμφάνιση του χαμόγελού σας. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση φαγητού ή ροφημάτων.

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που αναφέραμε, θα μπορέσετε να διατηρήσετε ένα όμορφο χαμόγελο. Επιλέξτε την υγεία παρά την αισθητική αποδεχόμενοι το φυσικό χρώμα των δοντιών σας. Να θυμάστε, αυτό που έχει σημασία είναι να τα διατηρείτε υγιή!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Acosta Mancera, Laura Nataly, et al. “Estrategia informativa sobre efectos adversos del blanqueamiento dental dirigida a pacientes de las Clínicas Integral Del Adulto e Integral Electiva de la Facultad de Odontología, sede Bogota.” (2019).
 • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
 • Zerón, Agustín. “Just to clarify.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.1 (2018): 4-6.
 • Moradas Estrada, Marcos, and Beatriz Álvarez López. “Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes.” Avances en odontoestomatología 34.2 (2018): 59-71.
 • Calapaqui Zapata, Betty Marlene. Blanqueamiento en dientes desvitalizados: consideraciones actuales. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Rita, Pautasso, Recchioni Liliana, and Córdoba Patricia. “Tabaquismo, su relación con la salud bucal en adultos jóvenes de La Rioja, Argentina.” Claves de Odontología 75 (2017): 43-55.
 • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
 • Fernández, Isabel Honrubia, Isabel Bravo Francos, and Raquel Fernández Sevilla. “Hipersensibilidad Dentinaria: Revisión Narrativa.”
 • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.