Διαδικασίες λεύκανσης δοντιών: Περιγραφή και τύποι

Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες λεύκανσης δοντιών εκεί έξω. Υπάρχουν εμπορικά τζελ, ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές θεραπείες καθώς και εμπορικές λύσεις. Ωστόσο, όλες αυτές πρέπει να επιβλέπονται από επαγγελματία.
Διαδικασίες λεύκανσης δοντιών: Περιγραφή και τύποι

Έχει γραφτεί από Ana María Fuentes Turrión

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την οδοντική αισθητική και όλοι θέλουν να έχουν ένα πιο λευκό και όμορφο χαμόγελο. Έτσι, εξαιτίας αυτού, ζητούν περισσότερες διαδικασίες λεύκανσης δοντιών για να φωτίσουν το χρώμα του σμάλτου τους περίπου δύο ή τέσσερις αποχρώσεις.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λεύκανσης στην αγορά και όλες έχουν διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα εξελίχθηκαν με την πάροδο των ετών ως προς τη συγκέντρωση του προϊόντος, το pH, την τεχνική εφαρμογής κ.λπ..

Το πέρασμα του χρόνου, η κακή υγιεινή, ο καπνός, η κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές ουσίες καθώς και ορισμένα φάρμακα και ποτά (όπως ο καφές ή το κόκκινο κρασί) σκουραίνουν το σμάλτο των δοντιών. Όχι μόνο αυτό, αλλά και τα λεκιάζουν. Ωστόσο, η κύρια ανησυχία των περισσότερων ασθενών είναι η ευαισθησία και η απομετάλλωση των δοντιών.

Διαδικασίες λεύκανσης δοντιών

Τι ακριβώς είναι;

Διαδικασίες λεύκανσης δοντιών: Περιγραφή και τύποι
Ένας οδοντίατρος πρέπει να επιβλέπει αυτές τις τεχνικές προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ευαισθησίας.

Οι περισσότερες διαδικασίες λεύκανσης δοντιών περιλαμβάνουν την εφαρμογή ενός λευκαντικού τζελ υπεροξειδίου του υδρογόνου ή υπεροξειδίου του καρβαμιδίου απευθείας στα δόντια. Αυτό παράγει μια χημική αλλαγή στο σμάλτο και εξαλείφει επίσης τους λεκέδες.

Κάθε φορά που μια νέα μέθοδος λεύκανσης έρχεται στην αγορά, είναι πιθανότατα διαμορφωμένη με διττανθρακικό ή ενεργό άνθρακα. Επίσης, υπάρχουν και άλλες ουσίες που λευκαίνουν τα δόντια, για παράδειγμα, αφαιρώντας το εξωτερικό στρώμα του δοντιού. Αυτές οι μέθοδοι είναι όμως λιγότερο αξιόπιστες. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ευαισθησία αν η διαδικασία δεν επιβλέπεται από επαγγελματία.

Η λεύκανση δοντιών μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως η ευαισθησία των δοντιών ή απορρόφηση των ριζών, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός οδοντιάτρου.

Τι είδους μέθοδοι λεύκανσης δοντιών υπάρχουν;

Ζελ λεύκανσης δοντιών

Διαδικασίες λεύκανσης δοντιών: Περιγραφή και τύποι
Ο οδοντίατρος εφαρμόζει ένα φωτοευαίσθητο τζελ που οδηγεί στη λεύκανση των δοντιών.

Αυτή η μέθοδος διεξάγεται σε οδοντιατρεία με φως LED, ανάλογα με την περίπτωση. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο οδοντίατρος επαληθεύει ότι μπορεί να την κάνει χωρίς κινδύνους.

Απομονώνουν τα δόντια και εφαρμόζουν το τζελ (με ή χωρίς φως). Ο οδοντίατρος είναι ενήμερος για τις αισθήσεις του ασθενούς ανά πάσα στιγμή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ευαισθησία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Διαδικασίες λεύκανσης δοντιών: Περιγραφή και τύποι

Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος συνταγογραφεί το τζελ για χρήση στο σπίτι.

Καθώς ο ασθενής δεν βρίσκεται εδώ υπό επίβλεψη, ο επαγγελματίας συνταγογραφεί ένα λιγότερο ισχυρό τζελ λεύκανσης, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες στα χείλη ή τα ούλα. Ο οδοντίατρος κατασκευάζει εξατομικευμένους νάρθηκες για κάθε ασθενή και εξηγεί τη διαδικασία. Αποτελείται από την εφαρμογή ενός τζελ στην οδοντική επιφάνεια και την τοποθέτηση του νάρθηκα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Λεύκανση δοντιών με εμπορικά προϊόντα

βούρτσισμα δοντιών
Τα εμπορικά προϊόντα ενέχουν αυξημένο κίνδυνο ερεθισμού και ευαισθησίας των δοντιών λόγω έλλειψης εποπτείας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, η επαγγελματική επίβλεψη είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για τη λεύκανση δοντιών. Η αλόγιστη χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία και ερεθισμό των νεύρων και των ούλων. Μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Εν συντομία

ασπρα δόντια
Συμβουλευτείτε έναν αξιόπιστο επαγγελματία οδοντιατρικής υγείας εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες.

Η λεύκανση δοντιών μπορεί να σας προσφέρει ένα πιο όμορφο χαμόγελο, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν παρενέργειες. Ως εκ τούτου, πρέπει να την κάνετε υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία. Εκείνος θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία για κάθε άτομο από όλες τις διαθέσιμες.

Λάβετε υπόψη σας ότι η λεύκανση με οικιακά προϊόντα δεν θα σας δώσει ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που θα έχετε σε μια οδοντιατρική κλινική. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το στόμα και τα δόντια μας είναι από τα πιο πολύτιμα όργανα του σώματός μας και πρέπει να φροντίζουμε την υγεία των δοντιών μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.