Υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες

Ορισμένα εγκεφαλικά προέρχονται από κακό τρόπο ζωής, και άλλα από κάποιο τραύμα. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για τις υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες.
Υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαΐου, 2020

Οι υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες αναφέρονται στις αιμορραγίες που συμβαίνουν στην σκληρή και στην αραχνοειδή μήνιγγα. Η σκληρή και η αραχνοειδής μήνιγγα είναι δύο από τις τρεις μήνιγγες των ανθρώπων. Οι μήνιγγες είναι δομές που ευθυγραμμίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Οι μήνιγγες

Το κρανίο και η σπονδυλική στήλη προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα σύστημα προστασίας: οι μήνιγγες. Για την ακρίβεια, αυτές βοηθούν και την ανάπτυξη των νεύρων.

Όπως εξηγεί το Λεξικό για τον Καρκίνο του NIH: “Οι μήνιγγες είναι τρία στρώματα ιστών τα οποία καλύπτουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.” Έχουμε τρία τέτοια επίπεδα τα οποία είναι:

 • Η σκληρή μήνιγγα
 • Η αραχνοειδής μήνιγγα
 • Η χοριοειδής μήνιγγα

Η εξώτατη και παχύτερη, η σκληρή μήνιγγα, διαχωρίζεται από το οστό από τον επιδερμικό χώρο. Στο κρανίο αυτός ο χώρος δεν υπάρχει επειδή η σκληρή μήνιγγα είναι προσκολλημένη στο οστό. Όμως, υπάρχει στον νωτιαίο μυελό όπου βρίσκονται οι φλέβες και το λίπος.

Κάτω από τη σκληρή υπάρχει η αραχνοειδής μήνιγγα, η οποία διαχωρίζεται από τον υποσκληρίδιο χώρο. Αυτός ο χώρος στην ουσία εμφανίζεται μόνο όταν ξεκινήσει η αιμορραγία και το αίμα χωρίζει τις δύο μήνιγγες.

Η αραχνοειδής εκτείνεται μέσω αυτού του χώρου στην χοριοειδή μήνιγγα. Ο υπαραχνοειδής χώρος έχει εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Για την ακρίβεια, μετριάζει τις αλλαγές στην πίεση από ξαφνικά χτυπήματα ή κινήσεις.

Τέλος, η χοριοειδής μήνιγγα κολλά στον νευρικό ιστό, ακόμη και στα αυλάκια του. Επιπλέον, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν αν πηγαίνει ακόμη και μέσα στον ιστό.

Διαβάστε επίσης: Νευρικό σύστημα που καταρρέει; Φυσικά εγχύματα κατά της νευρικότητας

Πλαστικός εγκέφαλος

Υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες

Στις υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες, το πρώτο πράγμα είναι η ροή αίματος έξω από τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα αγγεία βρίσκονται στον χώρο ανάμεσα στις μήνιγγες. Γι’ αυτό προκαλούν βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό.

Όμως, ανάλογα με το είδος της αιμορραγίας, θα υπάρξουν διαφορετικές αντιδράσεις και απαιτούνται διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης.

Υποσκληρίδιες αιμορραγίες

Οι υποσκληρίδιες αιμορραγίες είναι το αίμα που συσσωρεύεται στον χώρο ανάμεσα στη σκληρή και την αραχνοειδή μήνιγγα. Το αίμα έρχεται συνήθως από τις φλέβες μετά το τραύμα. Όμως, υπάρχουν τρεις τύποι αιματώματος ανάλογα με τον χρόνο που χρειάζεται για να φανεί:

 • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα
 • Υποξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα
 • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες – Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Αυτός ο τύπος φαίνεται και πιο γρήγορα. Οφείλεται συνήθως σε σοβαρό τραύμα το οποίο σχίζει τις φλέβες από τον εγκεφαλικό φλοιό στις μήνιγγες.

Όποιο άτομο έχει τέτοιο τύπο αιματώματος, συνήθως, πέφτει άμεσα σε κώμα. Επιπροσθέτως, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου σταματούν να λειτουργούν. Ορισμένα παραδείγματα είναι:

 • Ημιπάρεση: Μερική κινητική δυσκολία. Για την ακρίβεια, αυτή συμβαίνει επειδή το τραύμα συνέβη στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο χειρίζεται τις κινητικές δεξιότητες.
 • Μυδρίαση: Οι κόρες μεγαλώνουν. Αυτό επειδή το τραύμα συνέβη στην περιοχή που ελέγχει τον μυ της ίριδας.

Υποξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Αυτό εμφανίζεται πιο αργά, και συνήθως είναι λιγότερο σοβαρό. Ο λόγος είναι η ύπαρξη μικρότερης ποσότητας αίματος. Επιπλέον, το αίμα αρχίζει να πήζει. Παρόλα αυτά, και αυτό προκαλείται από τραύμα.

Γενικά, το άτομο χάνει τις αισθήσεις του και έπειτα τις ανακτά. Στη συνέχεια, μερικές ημέρες αργότερα, το άτομο θα αισθάνεται ζαλισμένο και θα έχει προβλήματα συγκέντρωσης.

Υπαραχνοειδείς και υποσκληρίδιες αιμορραγίες – Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Αυτή είναι η συνέπεια πολλαπλών τραυμάτων με την πάροδο του χρόνου. Αυτά έχουν μικρές εξαγγειώσεις αίματος από τα αγγεία. Έπειτα, όταν δεν επαναπορροφούνται, καταλήγουν να γίνονται ένα αιμάτωμα. Αυτό είναι πολύ συχνό στους ηλικιωμένους.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ο πονοκέφαλος, έπειτα αλλάζουν η συμπεριφορά και η διάθεση. Αυτό συμβαίνει σιγά-σιγά. Επίσης, τα άτομα με αυτό το είδος αιματώματος αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο, έχουν πρόβλημα σκέψης, και άλλα συμπτώματα.

Υπαραχνοειδείς αιμορραγίες

Οι υπαραχνοειδείς αιμορραγίες βρίσκονται εκεί όπου ρέει το αίμα ανάμεσα στην αραχνοειδή και τη χοριοειδή μήνιγγα. Το αίμα προέρχεται συνήθως από αρτηρίες, και μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια. Το πιο συχνό είναι το σπάσιμο ενός ανευρύσματος. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες.

Τα ανευρύσματα μπορούν να συνοδεύονται από πονοκεφάλους ή ακόμη και από επιληπτικές κρίσεις πριν σπάσουν. Στο 1/3 των περιπτώσεων, αυτό που το πυροδοτεί είναι κάτι παθολογικό με συναισθηματικά στοιχεία. Μπορεί να συμβεί ακόμη και επειδή είστε πολλές ώρες στον ήλιο.

Ανακαλύψτε: Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Τι είναι και πώς να το εμποδίσετε

Γυναίκα με πονοκέφαλο

Μόλις σπάσουν, εκεί είναι που ξεκινά και η αιμορραγία. Συνήθως, αυτά συμβαίνουν μεταξύ των 40 και των 60 ετών, και συνδέονται με τα συμπτώματα που ακολουθούν:

 • Εμετός
 • Θολές σκέψεις
 • Έντονοι πονοκέφαλοι
 • Πόνος ή δυσφορία στο φως

Περίπου 48 ώρες μετά, εμφανίζεται το μηνιγγικό σύνδρομο, καθώς οι μήνιγγες ερεθίζονται και έπειτα σκληραίνει ο λαιμός. Ακόμη, ίσως βιώσετε προβλήματα με τα μάτια, όπως παράλυση στις κινήσεις των ματιών.

Οι υπαραχνοειδείς αιμορραγίες προκαλούν επιπλοκές έως και στο 60% των περιπτώσεων. Επιπλέον, το 40% των επιζώντων θα εξαρτώνται μονίμως από άλλα άτομα με κάποιον τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.