Αισθητική οδοντική περιγράμμιση: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ένα όμορφο και ελκυστικό χαμόγελο. Θα σας μιλήσουμε για την αισθητική οδοντιατρική περιγράμμιση και τα οφέλη της, διαβάστε παρακάτω!
Αισθητική οδοντική περιγράμμιση: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τέλεια και λαμπερά δόντια. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για την αισθητική οδοντική περιγράμμιση, μια οδοντιατρική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του χαμόγελου ενός ατόμου.

Αν παρατηρήσετε τα στόματα αρκετών διάσημων, θα δείτε πόσο τέλεια φαίνονται. Και δεν είναι μόνο το λαμπερό λευκό χρώμα που εντυπωσιάζει. Η ευθυγράμμιση είναι επίσης άψογη, χωρίς ανωμαλίες ή ανομοιομορφίες μεταξύ των δοντιών. Και η θεραπεία για την οποία θα σας μιλήσουμε σήμερα εστιάζει στο χαμόγελο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εξαλείφει τις ανωμαλίες κάθε δοντιού. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει ότι τα μπροστινά δόντια είναι όμορφα. Ποια άλλα οφέλη παρέχει; Πώς γίνεται; Εδώ θα σας πούμε τα πάντα.

Τι είναι η αισθητική οδοντική περιγράμμιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρές ανωμαλίες στις άκρες των δοντιών τους. Αυτό αποτελεί απλώς μέρος της ανατομίας κάθε δοντιού και είναι μια φυσιολογική κατάσταση που δεν επηρεάζει τις λειτουργίες ή την υγεία του στόματος. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την αισθητική.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πολύ απαιτητικοί όσον αφορά την εμφάνιση των δοντιών τους. Η εξάλειψη αυτών των μικρών ατελειών οδηγεί στη βελτίωση της εμφάνισης της οδοντοστοιχίας και στην επίτευξη του τέλειου χαμόγελου. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί μια οδοντιατρική διαδικασία γνωστή ως “αισθητική οδοντική περιγράμμιση”.

Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για μια διαδικασία που κάνει τα μπροστινά δόντια να φαίνονται ομοιόμορφα, ευθυγραμμισμένα και όλα στο ίδιο επίπεδο. Θεωρείται ελάχιστα επεμβατική, αν και συνεπάγεται μικρή φθορά του σμάλτου.

Ο οδοντίατρος κάνει μικρές προσαρμογές στις άκρες των δοντιών μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή εμφάνιση. Το μήκος, το σχήμα, ακόμη και η επιφάνεια των στοιχείων των δοντιών διαμορφώνεται και τροποποιείται διακριτικά.

Έτσι διορθώνονται μικρές ατέλειες, όπως ανωμαλίες στην κοπτική γραμμή, μυτερά δόντια ή δόντια που είναι πολύ μακριά. Επιπλέον, όλα τα δόντια φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται ομοιόμορφα. Η οδοντική περιγράμμιση είναι μια γρήγορη, απλή και ανώδυνη διαδικασία. Εφαρμόζεται μόνο σε δόντια με ελάχιστες αισθητικές απαιτήσεις.

Συνήθως εκτελείται σε πρόσθια δόντια. Οι κοπτήρες που είναι πολύ μακριοί ή ακανόνιστοι ή οι πολύ μυτεροί κυνόδοντες είναι τα δόντια που διορθώνονται συχνότερα με αυτή την πρακτική.

Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται είναι μόνιμα. Ως εκ τούτου, απαιτούν υψηλή τεχνική ακρίβεια κατά την εκτέλεσή τους. Μετά τη διαδικασία, δεν είναι δυνατή καμία διόρθωση.

A man receiving cosmetic dental contouring.
Η αισθητική οδοντική περιγράμμιση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που βελτιώνει άμεσα την εμφάνιση του χαμόγελου.

Οφέλη

Η αισθητική οδοντική περιγράμμιση σας επιτρέπει να επιτύχετε ένα ευθυγραμμισμένο χαμόγελο με απλό και μη περίπλοκο τρόπο. Ακολουθούν τα κυριότερα πλεονεκτήματά της:

 • Ταχύτητα. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε μία μόνο συνεδρία.
 • Ανώδυνη. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα πόνου ή ευαισθησίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ούτε συνήθως προκαλεί δυσφορία μόλις ολοκληρωθεί.
 • Δεν χρησιμοποιείται αναισθησία. Δεν υπάρχει ανάγκη απευαισθητοποίησης της περιοχής, καθώς λειτουργεί στο πιο επιφανειακό στρώμα των δοντιών.
 • Δεν είναι πολύ επεμβατική. Πραγματοποιείται ελαφρά φθορά της οδοντικής αδαμαντίνης, χωρίς να παρεμβαίνει στην υγεία ή τη λειτουργία του στοιχείου.
 • Δεν απαιτεί ειδική μεταφροντίδα.
 • Βελτιώνει την εμφάνιση του χαμόγελου και κατ’ επέκταση την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του ασθενούς.
 • Διευκολύνει τη στοματική υγιεινή, εξαλείφοντας τις ανωμαλίες που ευνοούν τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας.
 • Έχει χαμηλό κόστος σε σύγκριση με άλλες αισθητικές θεραπείες.
 • Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Πώς γίνεται η αισθητική οδοντική περιγράμμιση;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η διαδικασία της αισθητικής οδοντιατρικής περιγράμμισης είναι γρήγορη, απλή και ανώδυνη. Η εκτέλεσή της μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια.

1. Διάγνωση

Αρχικά, είναι απαραίτητο να γίνει μια πλήρης μελέτη της στοματικής κατάστασης του ασθενούς. Η υγεία των δοντιών και οι αισθητικές ανάγκες της περίπτωσης μπορούν να εκτιμηθούν με την επιθεώρηση του στόματος και τη λήψη ακτινογραφιών και φωτογραφιών. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι του ασθενούς.

2. Σχεδιασμός

Αφού διαπιστωθεί η ανάγκη και η δυνατότητα εκτέλεσης της περιγράμμισης, ο οδοντίατρος και ο ασθενής σχεδιάζουν το πού θα πραγματοποιηθεί η περιγράμμιση. Σε αυτό το στάδιο, τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν παρουσιάζονται στον ασθενή προκειμένου να ληφθεί η έγκρισή του και να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.

3. Στίλβωση των πιο εμφανών ατελειών και ανωμαλιών

Με περιστροφικά εργαλεία υψηλής ακρίβειας, πραγματοποιείται η προγραμματισμένη λείανση/περιγράμμιση. Το σμάλτο γυαλίζεται λίγο-λίγο για να αποκτήσει το επιθυμητό σχήμα.

Διορθώνονται οι υπερβολικές άκρες, οι προεξέχουσες επιφάνειες και οι ακανόνιστες ή ανομοιόμορφες άκρες. Καθώς λειτουργεί στο πιο επιφανειακό τμήμα των δοντιών, δεν είναι απαραίτητη η χρήση αναισθησίας.

4. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων

Μετά τη διόρθωση των πιο εμφανών ατελειών, τα αποτελέσματα αναλύονται μαζί με τον ασθενή. Καθορίζεται αν χρειάζεται να γίνουν περισσότερες εργασίες ή αν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητοί στόχοι.

5. Τελική στίλβωση

Για τη βελτίωση του φινιρίσματος, τα εξαρτήματα γυαλίζονται με πάστα διαμαντιών με εξαιρετικά λεπτό κόκκο. Αυτό βελτιστοποιεί την εμφάνιση της επιφάνειας του δοντιού και αποκαθιστά τη φυσική του λάμψη.

Μία συνεδρία αρκεί

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Ωστόσο, ο οδοντίατρος συνιστά συνήθως τη χρήση κάποιων ειδικών προϊόντων στο σπίτι για την προστασία του σμάλτου. Οι οδοντόκρεμες για την ευαισθησία ή τα στοματικά διαλύματα με φθόριο θα διατηρήσουν καλύτερα το νέο χαμόγελο.

Ενδείξεις για την αισθητική οδοντική περιγράμμιση

Όπως σας είπαμε, η αισθητική οδοντική περιγράμμιση είναι η ιδανική διαδικασία για να γίνουν τα δόντια ομοιόμορφα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατή η εφαρμογή αυτής της τεχνικής.

Πέρα από την επιθυμία του ασθενούς να επιτύχει ένα όμορφο χαμόγελο, ο οδοντίατρος πρέπει να αξιολογήσει και άλλες πτυχές πριν καταφύγει σε αυτή την τεχνική. Θα πρέπει να υπάρχει άθικτη δομή των δοντιών και επαρκές πάχος σμάλτου.

Τα μεγάλα και υγιή δόντια επιτρέπουν επαρκές περιθώριο εργασίας και αποφεύγουν δυσφορία και αναποδιές μετά τη θεραπεία. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέραμε, η ενδελεχής μελέτη της περίπτωσης και των στοματικών χαρακτηριστικών είναι θεμελιώδους σημασίας.

Τα δεδομένα αυτά θα μας επιτρέψουν να αποφασίσουμε αν η αισθητική οδοντική διαμόρφωση είναι η καλύτερη επιλογή ή αν θα χρειαστούν άλλες αισθητικές διαδικασίες. Από μόνη της, η τεχνική αυτή συνιστάται μόνο εάν οι ανωμαλίες στα δόντια είναι μικρές. Εάν είναι μεγαλύτερες, τότε η ορθοδοντική θεραπεία ή η επένδυση με ρητίνη θα ήταν μια καλύτερη διαδικασία.

Αντενδείξεις για την αισθητική οδοντική περιγράμμιση

Η αισθητική οδοντική περιγράμμιση δεν συνιστάται σε αποδυναμωμένα δόντια, σε δόντια με σφραγίσματα ή αποκαταστάσεις ή εάν πάσχετε από υπερευαισθησία. Επίσης, δεν συνιστάται σε ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη ή οστεοπόρωση.

Η ηλικία του ατόμου είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, καθώς η θεραπεία χρησιμοποιείται μόνο σε ενήλικες. Είναι απαραίτητο το άτομο να έχει όλα τα μόνιμα δόντια του και ο οστίτης ιστός να έχει στερεοποιηθεί πλήρως.

Οι γνάθοι πρέπει να είναι πλήρως ανεπτυγμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα σύγκλεισης στο μέλλον.

Εάν ο ασθενής φοράει σιδεράκια, η διαμόρφωση του οδοντικού περιγράμματος θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν διακοπεί η χρήση τους. Αφού διορθωθούν οι δυσμορφίες και τα δομικά προβλήματα του στόματος, θα έρθει η ώρα να γίνουν οι απαραίτητες αισθητικές θεραπείες. Δεν συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Δόντια που είναι πολύ κοντά
 • Δόντια που έχουν χάσει πολύ ιστό λόγω βρουξισμού και άλλων βλαβερών συνηθειών.
 • Οδοντικές δυσμορφίες. Σε αυτή την περίπτωση, η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη.
 • Πολύ λεκιασμένα δόντια.
 • Δόντια με πολύ λεπτό σμάλτο.

Συστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη μετά την αισθητική οδοντική περιγράμμιση

Μόλις πραγματοποιηθεί η αισθητική οδοντική περιγράμμιση, ο ασθενής μπορεί να ζήσει αμέσως μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, οι ειδικοί δίνουν ορισμένες συμβουλές για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί.

 • Μην τρώτε πολύ σκληρές τροφές, καθώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιφάνεια των δοντιών που έχει επεξεργαστεί.
 • Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά που διαβρώνουν τη σκαλισμένη περιοχή.
 • Μην τρώτε τα νύχια σας ή άλλα αντικείμενα.
 • Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα για την ευαισθησία των δοντιών.
 • Διατηρείτε σωστή και σχολαστική στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε σωστά τρεις φορές την ημέρα και συμπληρώστε με οδοντικό νήμα και στοματικές πλύσεις.
 • Κάντε προγραμματισμένες οδοντιατρικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε την εξέλιξη της διαδικασίας και να εντοπίζετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα.
 • Μην καπνίζετε.
A woman brushing her teeth.
Η σωστή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των αισθητικών αποτελεσμάτων αυτής της επέμβασης.

Επίτευξη του τέλειου χαμόγελου

Η αισθητική οδοντιατρική περιγράμμιση καθιστά δυνατή την επίτευξη ενός πιο όμορφου χαμόγελου. Η ανεπαίσθητη φθορά του σμάλτου των μπροστινών δοντιών είναι σε θέση να ομαλοποιήσει και να ενοποιήσει την εμφάνιση αυτών των πιο ορατών δοντιών.

Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες αισθητικές διαδικασίες, όπως ο καθαρισμός ή η λεύκανση. Άλλωστε, το καλύτερο χαμόγελο δεν είναι μόνο αυτό που δείχνει ωραίο, αλλά και αυτό που σας επιτρέπει να εκτελείτε τις λειτουργίες του στόματος χωρίς προβλήματα.

Η συνεπής και υπεύθυνη φροντίδα της στοματικής σας υγείας είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές για να επιτύχετε ελκυστικά και υγιή δόντια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Melo, J. C. P., Atzeri, G., Collares, F. M., & Hirata, R. (2019). Recontorneado cosmético para alcanzar una estética anterior. Quintessence: Publicación internacional de odontología7(6), 444-454.
 • Nuñez Roman, M. (2016). Estética dental y su relación con la autoestima de los estudiantes del IV Ciclo de la Escuela Académico Profesional de Estomatología de la Universidad Alas Peruanas, año 2015.
 • Esthetic, E., Tooth, E., Posterior, E., Orthognathic, E., & Esthetics, E. Esthetic Dentistry.
 • Aguiar, H. C., Rodrigues, C. R. T., Goyatá, F. D. R., Izolani Neto, O., & Landa, F. V. D. (2013). Remodelação estética em dentes anteriores: relato de caso clínico. Clín. int. j. braz. dent, 396-402.
 • Sarver, D. M. (2011). Enameloplasty and Esthetic Finishing in Orthodontics—Identification and Treatment of Microesthetic Features in Orthodontics Part 1. Journal of esthetic and restorative dentistry23(5), 296-302.
 • Pontons-Melo, J. C. (2019). Cosmetic recontouring for achieving anterior esthetics (Doctoral dissertation, Department of Esthetic and Restorative Dentistry, School of Dentistry, Universidad Científica del Sur).
 • Galletti, C. (2013). Patients with extensive esthetic enhancement requests. Some tips for finishing and detailing. Journal of Dentofacial Anomalies and Orthodontics16(2).
 • Machado, A. W. (2014). 10 commandments of smile esthetics. Dental Press Journal of Orthodontics19, 136-157.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.