Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση ανανά τη νύχτα;

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ανανά τη νύχτα έχει επιπλέον οφέλη. Είναι αλήθεια; Υπάρχουν αποδείξεις; Θα τα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση ανανά τη νύχτα;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Εδώ και αρκετό καιρό έχει διαδοθεί η ιδέα ότι η κατανάλωση ανανά τη νύχτα έχει επιπλέον οφέλη από ό,τι όταν καταναλώνεται άλλες ώρες της ημέρας.

Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η κατανάλωση ανανά αυτή την ώρα ενισχύει την απώλεια βάρους και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, καλό είναι να εξετάσουμε τα σχετικά στοιχεία.

Αν θέλετε να μάθετε όλα τα οφέλη του ανανά, τα θρεπτικά συστατικά του και τι συμβαίνει αν καταναλωθεί τη νύχτα, σας καλούμε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου.

Ο ανανάς, ένα πολύ θρεπτικό τροπικό φρούτο

Ο ανανάς (Ananas comosus) είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, αλλά σήμερα είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο.

Στις αυτόχθονες φυλές αυτής της ηπείρου θεωρούνταν σύμβολο φιλοξενίας. Σήμερα εκτιμάται ακόμη και ως φαρμακευτικό τρόφιμο λόγω των πολυάριθμων ιδιοτήτων του.

Ακόμη και έτσι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι θαυματουργός από μόνος του και ότι τα αποτελέσματά του επιτυγχάνονται όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση και την ευελιξία του, αλλά και για την περιεκτικότητά του σε βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Λόγω της σύνθεσής του, εδώ και χρόνια αποτελεί πηγή πολλαπλών ερευνών, ιδίως για τη σχέση του με την πρόληψη ασθενειών.

Οφέλη από την κατανάλωση ανανά τη νύχτα

Ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση ανανά τη νύχτα έχει περισσότερα οφέλη μπορεί να είναι αμφιλεγόμενος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ώρα κατανάλωσης του φρούτου αυξάνει τις ιδιότητές του. Ακόμα κι έτσι, αν προσπαθείτε να κατευνάσετε τη νυχτερινή λιγούρα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Γιατί;

Ο ανανάς είναι ένα φρούτο χαμηλών θερμίδων που παρέχει βιταμίνες C και Β, μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μικρές δόσεις πρωτεΐνης. Επιπλέον, είναι ζουμερός και έχει γλυκιά γεύση που είναι ευχάριστη στον ουρανίσκο. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια καλή επιλογή για να καταλαγιάσει την πείνα τη νύχτα.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μερίδα θα πρέπει να είναι μέτρια, καθώς η περίσσεια συνεπάγεται πρόσληψη θερμίδων πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εάν οι θερμιδικές ανάγκες έχουν ήδη καλυφθεί για το υπόλοιπο της ημέρας, αυτές οι 100 επιπλέον θερμίδες που παρέχει μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα.

Επομένως, η κατανάλωση ανανά τη νύχτα θα πρέπει να είναι κάτι ακριβές ή τουλάχιστον προγραμματισμένο, έτσι ώστε η πρόσληψη να μη δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε ότι αν καταναλώνετε 100 επιπλέον θερμίδες κάθε βράδυ, θα έχετε καταναλώσει 700 επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

eating pineapple at night
Μια μερίδα ανανά παρέχει 100 θερμίδες, οι οποίες δεν είναι πολλές αν ρυθμίσετε την πρόσληψή σας.

Η κατανάλωση ανανά το βράδυ λοιπόν, σας βοηθάει να χάσετε βάρος;

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής, η κατανάλωση ανανά συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα που καταναλώνεται. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι η χαμηλή ενεργειακή του πρόσληψη, καθώς κάθε φέτα παρέχει μόνο 42 θερμίδες και άφθονο νερό.

Επιπλέον, περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρωμελίνη, η αφομοίωση του οποίου συνδέεται με μεταβολικά οφέλη. Μια μελέτη στο Food Science and Biotechnology , βοήθησε στη ρύθμιση των επιπέδων λεπτίνης και ινσουλίνης στον ορό σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γεγονός που προώθησε την απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικός επίσης για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται με την απώλεια βάρους μέσω της προώθησης του κορεσμού. Παρέχει επίσης μαγγάνιο, ένα μέταλλο που αποτελεί κλειδί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Ο ανανάς σας βοηθάει να αποκοιμηθείτε;

Πέρα από ένα υγιεινό σνακ για τη νύχτα, ο ανανάς μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο Journal of Pineal Research, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης στον οργανισμό, μιας ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ταλάντωσης μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης.

Υπό ποιες συνθήκες δεν συνιστάται η κατανάλωση ανανά τη νύχτα;

Το αν η κατανάλωση ανανά τη νύχτα είναι καλή ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι ωφελούνται από την κατανάλωση μιας μικρής μερίδας πριν πέσουν για ύπνο, σε άλλους μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επομένως, πριν από την κατανάλωσή του, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

 • Η τακτική κατανάλωση δεν συνιστάται εάν οι θερμιδικές ανάγκες έχουν ήδη καλυφθεί για το υπόλοιπο της ημέρας.
 • Σε περίπτωση παχυσαρκίας ή μεταβολικών διαταραχών, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι ορισμένες μελέτες συσχετίζουν τα νυχτερινά γεύματα με μεγαλύτερη τάση για αύξηση του σωματικού βάρους. Και παρόλο που ο ανανάς παρέχει λίγες θερμίδες, αυτές οι ειδικές περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν επαγγελματία.
 • Εάν υπάρχουν πεπτικά προβλήματα, όπως η νόσος του Crohn ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο ανανάς και άλλα φρούτα θα πρέπει να αποφεύγονται πριν από τον ύπνο. Μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι και, ως εκ τούτου, διακοπές στον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή δυσαπορρόφησης φρουκτόζης.
eating pineapple at night
Το νυχτερινό τσιμπολόγημα συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους που είναι αντιπαραγωγική.

Τι να θυμάστε;

Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ανανά τη νύχτα έχει περισσότερα οφέλη, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η ώρα κατανάλωσης ενισχύει ή μειώνει τις ιδιότητές του. Σε γενικές γραμμές, αυτό το φρούτο περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία και την απώλεια βάρους. Αυτό που ξεχωρίζει όσον αφορά τη νυχτερινή κατανάλωσή του είναι η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται να αποτελεί μια καλή επιλογή ως σνακ.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η περιστασιακή ή μέτρια κατανάλωσή του, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να σημαίνει πλεόνασμα θερμίδων. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δίνεται προσοχή εάν υπάρχουν προϋπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα. Σε αυτές τις καταστάσεις είναι προτιμότερο να συζητάτε με τον γιατρό αν είναι σκόπιμο να τον συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Beattie, J. K., & Quoc, T. N. (2000). Manganese in pineapple juices. Food Chemistry, 68(1), 37–39. https://doi.org/10.1016/s0308-8146(99)00149-1
 • El-Shazly SA, Ahmed MM, Al-Harbi MS, Alkafafy ME, El-Sawy HB, Amer SAM. Physiological and molecular study on the anti-obesity effects of pineapple (Ananas comosus) juice in male Wistar rat. Food Sci Biotechnol. 2018;27(5):1429-1438. Published 2018 Apr 11. doi:10.1007/s10068-018-0378-1
 • Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (pp. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194.
 • Kinsey AW, Ormsbee MJ. The health impact of nighttime eating: old and new perspectives. Nutrients. 2015;7(4):2648-2662. Published 2015 Apr 9. doi:10.3390/nu7042648.
 • Mohd Ali M, Hashim N, Abd Aziz S, Lasekan O. Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products. Food Res Int. 2020 Nov;137:109675. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109675. Epub 2020 Sep 17. PMID: 33233252.
 • Neha K, Haider M, et al. Medicinal prospects of antioxidants: a review. European Journal of Medical Chemistry. Septiembre 2019. 178: 687-704.
 • Reid KJ, Baron KG, Zee PC. Meal timing influences daily caloric intake in healthy adults. Nutr Res. 2014 Nov;34(11):930-5. doi: 10.1016/j.nutres.2014.09.010. Epub 2014 Oct 2. PMID: 25439026; PMCID: PMC4794259.
 • Sae-Teaw M, Johns J, Johns NP, Subongkot S. Serum melatonin levels and antioxidant capacities after consumption of pineapple, orange, or banana by healthy male volunteers. J Pineal Res. 2013 Aug;55(1):58-64. doi: 10.1111/jpi.12025. Epub 2012 Nov 9. PMID: 23137025.
 • Slavin, J., & Green, H. (2007). Dietary fibre and satiety. Nutrition Bulletin, 32(s1), 32–42. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2007.00603.x
 • Zhou B, Su X, Su D, et al. Dietary intake of manganese and the risk of the metabolic syndrome in a Chinese population. Br J Nutr. 2016;116(5):853-863. doi:10.1017/S000711451600258.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.