8 φανταστικά οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία

Γνωρίζατε ότι η αλόη βέρα μπορεί να αποτελέσει μια καλή προσθήκη στη ρουτίνα ομορφιάς σας; Οι αντισηπτικοί της παράγοντες βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος και προάγουν την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
8 φανταστικά οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά, χάρη στις πολλαπλές χρήσεις της για την υγεία, την ομορφιά και το σπίτι. Το θρεπτικό της περιεχόμενο είναι εκτεταμένο, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε και βιταμίνες της ομάδας Β, καθώς και φυλλικό οξύ και άλλα μέταλλα. Οι ιδιότητες της αλόης βέρα είναι ποικίλες και προσφέρουν οφέλη που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καταναλώνοντάς την ή εφαρμόζοντάς την εξωτερικά. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε τις ιδιότητές της και μερικά από τα οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία.

Ανάμεσα σε αυτά τα οφέλη, μπορούμε να επισημάνουμε:

 • Καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και αναπλαστικές ιδιότητες, σύμφωνα με στοιχεία από το Cuban Journal of Nursing.
 • Είναι αποσυμφορητική, αποτοξινωτική και μπορεί να ευνοήσει την πέψη.
 • Σύμφωνα με μελέτες του Superior Institute of Military Medicine Dr. Luis Díaz Soto, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιιικό.
 • Περιέχει αμινοξέα όπως γλουταμινικό οξύ, ασπαρτικό οξύ, αλανίτη, αργινίνη ή γλυκίνη, μεταξύ άλλων.
 • Παρέχει ένζυμα, όπως αμυλάση, λιπάση ή φωσφατάση, μεταξύ άλλων.
 • Θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πολυτεχνείου του Μεξικού.

8 οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζετε

The health benefits of aloe vera.

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό με ιδιότητες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πολλών διαφορετικών παθήσεων. Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με οκτώ οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία που πιθανώς δεν γνωρίζατε.

Ωστόσο, είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον έχετε την έγκρισή του, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση στην εξειδικευμένη ιατρική θεραπεία.

1. Η αλόη βέρα για τη διαχείριση του διαβήτη

Μια έρευνα από το νοσοκομείο της Δυτικής Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φυτό αυτό έχει ιδιότητες που ρυθμίζουν τη γλυκόζη του οργανισμού και μπορεί να θεωρηθεί ως αντιδιαβητικό.

Η αλόη βέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν την αλόη βέρα ως φυσική θεραπεία.

Η αλόη βέρα έχει και άλλες θετικές ιδιότητες για τα άτομα που πάσχουν από αυτή την παθολογία. Η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

2. Πεπτικά προβλήματα

Η αλόη βέρα θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο για τη βελτίωση της πέψης και ορισμένων προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα. Μελέτη της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Nuevo Leon στο Μεξικό απέδειξε ότι το φυτό αυτό ευνοεί την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βοηθά στην εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση της εντερικής χλωρίδας και να επιτεθεί στα βακτήρια που προκαλούν έλκος στομάχου. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν πάσχετε από ηπατικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Μέσα σε αυτή την ομάδα πεπτικών παθολογιών, υπάρχουν επίσης ελπιδοφόρα αποτελέσματα σχετικά με την πιθανή χρήση της αλόης βέρα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η πρόσληψή της φαίνεται να παρέχει οφέλη στη μείωση των σχετικών συμπτωμάτων, χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

3. Άσθμα

Η αλόη βέρα μπορεί να λειτουργήσει ως αντιισταμινικό και ως διαστολέας των βρόγχων. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αναπνευστικών προβλημάτων και τη μείωση του άσθματος, σύμφωνα με αυτή την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Revista Cubana de Plantas Medicinales (Κουβανικό περιοδικό φαρμακευτικών φυτών). Ωστόσο, η χρήση της θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό.

4. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλούν τα εγκαύματα και οι ερεθισμοί

Aloe vera gel.

Το φυτό αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στον κόσμο των καλλυντικών, της ομορφιάς και της φροντίδας του δέρματος λόγω των θεραπευτικών, ενυδατικών και αναπλαστικών ιδιοτήτων του.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο Ιρανική Εφημερίδα των Ιατρικών Επιστημών

Συγκεκριμένα, μια ανάλυση με τίτλο The efficacy of Aloe vera used for burn wound healing διαπίστωσε ότι η χρήση της θα μπορούσε να συμβάλει στην επούλωση των τραυμάτων που προκαλούνται από εγκαύματα. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες.

5. Θα μπορούσε να ανακουφίσει την ακμή

Οι αντισηπτικοί της παράγοντες βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος και στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ώστε το δέρμα να δείχνει νεότερο και υγιέστερο. Αυτή η δράση μαλακώνει το δέρμα και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, όπως αναφέρεται στο Clinical Pharmacology Advances and Applications.

6. Θα μπορούσε να μειώσει τα σωματικά λίπη

Περιέχει 22 αμινοξέα, 8 από τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Πιστεύεται ότι οι αποσυμφορητικές της ιδιότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του λίπους που συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία του σώματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν αυτό. Το φυτό αυτό έχει επίσης 3 φυτικές στερόλες που θα μπορούσαν να μειώσουν το λίπος στο αίμα και να ενισχύσουν το ρόλο του ως αντιισταμινικό.

7. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κατανάλωση αλόης θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως έχουν δείξει ορισμένες έρευνες, επειδή θα το έκανε πιο ανθεκτικό σε ιούς ή ασθένειες. Το φυτό αυτό έχει πολυσακχαρίτες που μπορούν να διεγείρουν τα μακροφάγα. Αυτές οι ουσίες, που ονομάζονται επίσης λευκά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση των ιών.

8. Φυσικό αντιφλεγμονώδες

Some aloe vera gel.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα περιέχει ιδιότητες που θα μπορούσαν να μειώσουν την οξείδωση του αραχιδονικού οξέος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να καταποθεί άμεσα ή να εφαρμοστεί απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική για την ανακούφιση από μώλωπες, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως παυσίπονο.

9. Οδοντική υγεία

Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η αλόη βέρα προσφέρει αντιβακτηριακές ιδιότητες και θα μπορούσε να αποτελέσει στήριγμα στη θεραπεία ορισμένων οδοντικών και στοματικών παθήσεων. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η υποβλεννογόνια ίνωση του στόματος, ένα στοματικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Με τη μορφή πλύσεων, θα μπορούσε επίσης να είναι αποτελεσματική στη μείωση της οδοντικής πλάκας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αλόη βέρα με ασφάλεια

Η αλόη μπορεί να βρεθεί σε μορφή τζελ και χυμού στα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα. Το τζελ προέρχεται από τα εσωτερικά μέρη του φυτού και έχει πιο παχιά υφή. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά για τοπικές εφαρμογές. Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα περίπου δύο φορές την ημέρα.

Ο χυμός είναι ένα διαυγές, διαφανές υγρό που μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια από το στόμα. Η κατανάλωσή του είναι γενικά ασφαλής όταν τηρούνται οι σωστές δοσολογίες και όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Το λατέξ της αλόης ή το εκχύλισμα ολόκληρων φύλλων που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να έχει παρενέργειες και δεν συνιστάται.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε αλόη βέρα

Όπως συμβαίνει με κάθε φυσική θεραπεία, η κατανάλωση της αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν αρχίσετε να την παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και όταν ακολουθείτε φαρμακολογική αγωγή.

Παρόλο που μιλήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που μας προκαλούν δυσφορία, μόνο ένας γιατρός είναι αρμόδιος να διαγνώσει τη νόσο και να καθορίσει την πιο κατάλληλη θεραπεία με βάση τη φυσική κατάσταση του ατόμου και άλλους παράγοντες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Anuradha, A., Patil, B., Asha, V. R. (2017). Evaluations of efficacy of aloe vera in the treatment of oral submucous fibrosis – a clinical study. Journal of Oral Pathology and Medicine, 46(1), 50-55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27314762/
 • Alinejad-Mofrad, S., Foadoddini, M., Saadatjoo, S.A., Shayesteh, M. (2015). Improvement of glucose and lipid profile status with Aloe vera in pre-diabetic subjects: a randomized controlled-trial. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, 14(22). https://link.springer.com/article/10.1186/s40200-015-0137-2
 • Cowan, D. (2013). Oral Aloe vera as a treatment for osteoarthritis: a summary. British Journal of Community Nursing, 15(6). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20679979/
 • Hekmatpou, D., Mehrabi, F., Rahzani, K., Aminiyan, A. (2019). The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran Journal of Medicinal Science, 44(1), 1–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
 • Kurian, I. G., Dileep, P., Ipshita, S., Pradeep, A. R. (2018). Comparative evaluation of subgingivally-delivered 1% metformin and Aloe vera gel in the treatment of intrabony defects in chronic periodontitis patients: A randomized, controlled clinical trial. Journal of Investigative and Clinical Dentistry, 9(3). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jicd.12324
 • Mayo Clinic (2020). Aloe. Consultado el 29 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-aloe/art-20362267
 • Mpiana, P. T., Ngbolua, K.-T.-N., Tshibangu, D. S. T., Kilembe, J. T., Gbolo, B. Z., Mwanangombo, D. T., Inkoto, C. L., Lengbiye, E. M., Mbadiko, C. M., Matondo, A., Bongo, G. N., Tshilanda, D. D. (2020). Aloe vera (L.) Burm. F. as a Potential Anti-COVID-19 Plant: A Mini-review of Its Antiviral Activity. European Journal of Medicinal Plants, 31(8), 86–93. https://journalejmp.com/index.php/EJMP/article/view/891
 • Panahi, Y., Khedmat, H., Valizadegan, G., Mohtashami, R., Sahebkar, A. (2015). Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial.
  Journal of Traditional Chinese Medicine, 35(6), 632-636. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254627215301515
 • Paul, S., Modak, D., Chattaraj, S., Nandi, D., Sarkar, A., Roy, J., Chaudhuri, T. K., Bhattacharjee, S. (2021). Aloe vera gel homogenate shows anti-inflammatory activity through lysosomal membrane stabilization and downregulation of TNF-α and Cox-2 gene expressions in inflammatory arthritic animals. Future Journal of Pharmaceutical Sciences, 7(12). https://link.springer.com/article/10.1186/s43094-020-00163-6
 • Reza Fallahi, H., Hamadzade, H., Mohseni Nezhad, A., Zandian, D., Taghizadeh, M. (2016). Effect of Aloe vera mouthwash on postoperative complications after impacted third molar surgery: A randomized, double-blind clinical trial. Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, Medicine and Pathology, 28(5), 392-396. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212555816300503
 • Rodríguez Rivas, M., Hernández Parets, M.,Arias Gallardo, A. I., López Guerra, R. L., Martínez Chaviano, Y. (2004). Acción antiasmática del Aloe vera en pacientes. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 9(1). https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-394331
 • Sánchez, M., González-Burgos, E., Iglesias, I., Gómez-Serranillos, M. P. (2020). Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules, 25(6), 1324. https://www.mdpi.com/1420-3049/25/6/1324
 • Tanaka, M., Misawa, E., Yamauchi, K., Abe, F., Ishizaki, C. (2015) Effects of plant sterols derived from Aloe vera gel on human dermal fibroblasts in vitro and on skin condition in Japanese women. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 8, 95-104. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CCID.S75441
 • Vázquez-Fernández, P., Garayoa-Roca, A., Añón-Rodríguez, R., Cabezas-Macián, M., Serra-Desfilis, M. A., Mora-Miguel, F. (2013). Aloe vera: no siempre tan beneficioso en pacientes con hepatopatía crónica. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 105(7), .434-435. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082013000700012
 • Wook Hong, S., Chun, J., Park, S., Jung Lee, H., Pil Im, J., Sung Kim, J. (2018). Aloe vera is effective and safe in short-therm treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 24(4), 528-535. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
 • Zhong, H., Li, X., Zhang, W., Shen, X., Lu, Y., Li, H. (2021). Efficacy of a New Non-drug Acne Therapy: Aloe Vera Gel Combined With Ultrasound and Soft Mask for the Treatment of Mild to Severe Facial Acne. Frontiers in Medicine, 8. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.662640/full
 • Drugs and Lactation Database (LactMed®). (2022). Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000889/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.