8 φανταστικά οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία

Γνωρίζατε ότι η αλόη βέρα μπορεί να αποτελέσει μια καλή προσθήκη στη ρουτίνα ομορφιάς σας; Οι αντισηπτικοί της παράγοντες βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος και προάγουν την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
8 φανταστικά οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά, χάρη στις πολλαπλές χρήσεις της για την υγεία, την ομορφιά και το σπίτι. Το θρεπτικό της περιεχόμενο είναι εκτεταμένο, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε και βιταμίνες της ομάδας Β, καθώς και φυλλικό οξύ και άλλα μέταλλα. Οι ιδιότητες της αλόης βέρα είναι ποικίλες και προσφέρουν οφέλη που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καταναλώνοντάς την ή εφαρμόζοντάς την εξωτερικά. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε τις ιδιότητές της και μερικά από τα οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία.

Ανάμεσα σε αυτά τα οφέλη, μπορούμε να επισημάνουμε:

 • Καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και αναπλαστικές ιδιότητες, σύμφωνα με στοιχεία από το Cuban Journal of Nursing.
 • Είναι αποσυμφορητική, αποτοξινωτική και μπορεί να ευνοήσει την πέψη.
 • Σύμφωνα με μελέτες του Superior Institute of Military Medicine Dr. Luis Díaz Soto, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιιικό.
 • Περιέχει αμινοξέα όπως γλουταμινικό οξύ, ασπαρτικό οξύ, αλανίτη, αργινίνη ή γλυκίνη, μεταξύ άλλων.
 • Παρέχει ένζυμα, όπως αμυλάση, λιπάση ή φωσφατάση, μεταξύ άλλων.
 • Θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πολυτεχνείου του Μεξικού.

8 οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζετε

The health benefits of aloe vera.

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό με ιδιότητες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πολλών διαφορετικών παθήσεων. Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με οκτώ οφέλη της αλόης βέρα για την υγεία που πιθανώς δεν γνωρίζατε.

Ωστόσο, είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον έχετε την έγκρισή του, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση στην εξειδικευμένη ιατρική θεραπεία.

1. Η αλόη βέρα για τη διαχείριση του διαβήτη

Μια έρευνα από το νοσοκομείο της Δυτικής Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φυτό αυτό έχει ιδιότητες που ρυθμίζουν τη γλυκόζη του οργανισμού και μπορεί να θεωρηθεί ως αντιδιαβητικό.

Η αλόη βέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν την αλόη βέρα ως φυσική θεραπεία.

Η αλόη βέρα έχει και άλλες θετικές ιδιότητες για τα άτομα που πάσχουν από αυτή την παθολογία. Η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

2. Πεπτικά προβλήματα

Η αλόη βέρα θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο για τη βελτίωση της πέψης και ορισμένων προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα. Μελέτη της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Nuevo Leon στο Μεξικό απέδειξε ότι το φυτό αυτό ευνοεί την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βοηθά στην εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση της εντερικής χλωρίδας και να επιτεθεί στα βακτήρια που προκαλούν έλκος στομάχου. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν πάσχετε από ηπατικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Μέσα σε αυτή την ομάδα πεπτικών παθολογιών, υπάρχουν επίσης ελπιδοφόρα αποτελέσματα σχετικά με την πιθανή χρήση της αλόης βέρα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η πρόσληψή της φαίνεται να παρέχει οφέλη στη μείωση των σχετικών συμπτωμάτων, χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

3. Άσθμα

Η αλόη βέρα μπορεί να λειτουργήσει ως αντιισταμινικό και ως διαστολέας των βρόγχων. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αναπνευστικών προβλημάτων και τη μείωση του άσθματος, σύμφωνα με αυτή την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Revista Cubana de Plantas Medicinales (Κουβανικό περιοδικό φαρμακευτικών φυτών). Ωστόσο, η χρήση της θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό.

4. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλούν τα εγκαύματα και οι ερεθισμοί

Aloe vera gel.

Το φυτό αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στον κόσμο των καλλυντικών, της ομορφιάς και της φροντίδας του δέρματος λόγω των θεραπευτικών, ενυδατικών και αναπλαστικών ιδιοτήτων του.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο Ιρανική Εφημερίδα των Ιατρικών Επιστημών

Συγκεκριμένα, μια ανάλυση με τίτλο The efficacy of Aloe vera used for burn wound healing διαπίστωσε ότι η χρήση της θα μπορούσε να συμβάλει στην επούλωση των τραυμάτων που προκαλούνται από εγκαύματα. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες.

5. Θα μπορούσε να ανακουφίσει την ακμή

Οι αντισηπτικοί της παράγοντες βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος και στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ώστε το δέρμα να δείχνει νεότερο και υγιέστερο. Αυτή η δράση μαλακώνει το δέρμα και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, όπως αναφέρεται στο Clinical Pharmacology Advances and Applications.

6. Θα μπορούσε να μειώσει τα σωματικά λίπη

Περιέχει 22 αμινοξέα, 8 από τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Πιστεύεται ότι οι αποσυμφορητικές της ιδιότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του λίπους που συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία του σώματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν αυτό. Το φυτό αυτό έχει επίσης 3 φυτικές στερόλες που θα μπορούσαν να μειώσουν το λίπος στο αίμα και να ενισχύσουν το ρόλο του ως αντιισταμινικό.

7. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κατανάλωση αλόης θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως έχουν δείξει ορισμένες έρευνες, επειδή θα το έκανε πιο ανθεκτικό σε ιούς ή ασθένειες. Το φυτό αυτό έχει πολυσακχαρίτες που μπορούν να διεγείρουν τα μακροφάγα. Αυτές οι ουσίες, που ονομάζονται επίσης λευκά αιμοσφαίρια, είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση των ιών.

8. Φυσικό αντιφλεγμονώδες

Some aloe vera gel.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα περιέχει ιδιότητες που θα μπορούσαν να μειώσουν την οξείδωση του αραχιδονικού οξέος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να καταποθεί άμεσα ή να εφαρμοστεί απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική για την ανακούφιση από μώλωπες, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως παυσίπονο.

9. Οδοντική υγεία

Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η αλόη βέρα προσφέρει αντιβακτηριακές ιδιότητες και θα μπορούσε να αποτελέσει στήριγμα στη θεραπεία ορισμένων οδοντικών και στοματικών παθήσεων. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η υποβλεννογόνια ίνωση του στόματος, ένα στοματικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Με τη μορφή πλύσεων, θα μπορούσε επίσης να είναι αποτελεσματική στη μείωση της οδοντικής πλάκας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αλόη βέρα με ασφάλεια

Η αλόη μπορεί να βρεθεί σε μορφή τζελ και χυμού στα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα. Το τζελ προέρχεται από τα εσωτερικά μέρη του φυτού και έχει πιο παχιά υφή. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά για τοπικές εφαρμογές. Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα περίπου δύο φορές την ημέρα.

Ο χυμός είναι ένα διαυγές, διαφανές υγρό που μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια από το στόμα. Η κατανάλωσή του είναι γενικά ασφαλής όταν τηρούνται οι σωστές δοσολογίες και όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Το λατέξ της αλόης ή το εκχύλισμα ολόκληρων φύλλων που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να έχει παρενέργειες και δεν συνιστάται.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε αλόη βέρα

Όπως συμβαίνει με κάθε φυσική θεραπεία, η κατανάλωση της αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν αρχίσετε να την παίρνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και όταν ακολουθείτε φαρμακολογική αγωγή.

Παρόλο που μιλήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που μας προκαλούν δυσφορία, μόνο ένας γιατρός είναι αρμόδιος να διαγνώσει τη νόσο και να καθορίσει την πιο κατάλληλη θεραπεία με βάση τη φυσική κατάσταση του ατόμου και άλλους παράγοντες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πώς να φτιάξετε φυσικό σαπούνι με αλόη βέρα και μέλι
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Πώς να φτιάξετε φυσικό σαπούνι με αλόη βέρα και μέλι

Το φυσικό σαπούνι είναι πιο ωφέλιμο για το δέρμα από το σαπούνι που πωλείται στα καταστήματα. Μάθετε πώς να φτιάξετε φυσικό σαπούνι με αλόη • Anuradha A, Patil Bh, et al. Evaluations of efficacy of aloe vera in the treatment of oral submucous fibrosis – a clinical study. Journal of Oral Pathology and Medicine. Enero 2017. 46 (1): 50-55.
 • Arce Villavicencio, R. E., Molina-Ordóñez, J., Morán, F., & Moreno-Lozano, J. (2007). Efecto protector del Aloe vera ( sábila ) en lesiones gástricas inducidas con etanol en ratas. CIMEL Ciencia e Investigación Médica Estudiantil Latinoamericana12(2), 71–75.
 • Cabello Ruíz E, Molina Salinas G. M, et al. Actividad antimicrobiana del extracto proteico de hojas de Aloe vera. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas. Enero – marzo 2015. 46 (1).
 • Castellanos Puertos E, Rodríguez Acosta M, et al. Efecto antiviral del extracto acuoso de aloe barbadenses contra el virus de la hepatitis C. Revista Cubana de Plantas Medicinales. Enero-Abril 2001.
 • Domínguez, I. R., Gutiérrez, O. S., López, O. R., & Naranjo, M. F. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermeria22(3).
 • Domínguez Fernández R. N, Arzate-Vázquez I, et al. El gel de aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. Abril 2012. 11 (1).
 • Hekmatpou D, MEhrabo F, et al. The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran Journal of Medicinal Science. Enero 2019. 44 (1): 1–9.
 • León Sarabia, J. E., Del Pilar Rosales Clares, V., Rosales Clares, R. A., & Hernández, V. P. (1999). Actividad antiinflamatoria y cicatrizante del ungüento rectal de Aloe vera L. (sábila). Revista Cubana de Plantas Medicinales4(3), 106–109.
 • Maenthaisong, Ratree & Chaiyakunapruk, Nathorn & Niruntraporn, Surachet & Kongkaew, Chuenjid. (2007). The efficacy of Aloe vera used for burn wound healing: A systematic review. Burns : journal of the International Society for Burn Injuries. 33. 713-8.
 • Mayo Clinic. Aloe. Noviembre 2020.
 • Mazzarello V, Donadu M. G, et al. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. Clinical Pharmacology. 2018. 10: 175–181.
 • Pothuraju R, Kumar Sharma R, et al. Comparative evaluation of anti-obesity effect of Aloe vera and Gymnema sylvestre supplementation in high-fat diet fed C57BL/6J mice. Journal of Intercultural Ethnopharmacology. 2016 Septiembre -Diciembre 2016. 5 (4): 403–407.
 • Revista Española de Enfermedades Digestivas. Aloe vera: no siempre tan beneficioso en pacientes con hepatopatía crónica. Agosto 2013. 105 (7).
 • Rodríguez Domínguez I, Santana Gutiérrez O, et al. Beneficios del aloe vera I (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería. Julio-Septiembre 2006. 22 (3).
 • Rodríguez Rivas M, Hernández Parets M, et al. Acción antiasmática del Aloe vera en pacientes. Revista Cubana de Plantas Medicinales. Enero-abril 2004. 9 (1).
 • Sujatha G, Senthil Kumar G, et al. Aloe vera in dentistry. Journal of Clinical and Diagnostic Research. Octubre 2014. 8 (10): ZI01-ZI02.
 • Surjushe A, Vasani R, et al. Aloe vera: a short review. Indian Journal of Dermatology. 2008. 53 (4): 163–166.
 • Universidad Peruana de los Andes. Tesis estudio etnofarmacológico del Aloe vera “Sábila” y su actividad antioxidante en relación al perfil fitoquímico.
 • Wook Hong S, Chun J, et al. Aloe vera is effective and safe in short-therm treatment of irritable bowel syndrome : a systematic review and meta-analysis. JNM. Octubre 2018. 24 (4): 528-535.
 • Zhang Y, Liu W, et al. Efficacy of Aloe Vera Supplementation on Prediabetes and Early Non-Treated Diabetic Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. Julio 2016. 8 (7): 388.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.