Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί

Είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν να γυμνάζονται το πρωί; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί. Μάθετε τα πάντα για αυτούς σε αυτό το άρθρο!
Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί πολλοί άνθρωποι γυμνάζονται το πρωί; Όχι μόνο στο σπίτι, σε ένα χαλάκι, αλλά πηγαίνουν για τρέξιμο ή πηγαίνουν στο γυμναστήριο νωρίς το πρωί. Ίσως δεν ξέρουν καν γιατί το κάνουν. Μπορεί απλώς να αισθάνονται καλά με αυτό επειδή σκέφτονται να αξιοποιήσουν καλύτερα αυτήν την ώρα της ημέρας. Εσείς γυμνάζεστε το πρωί;

Από την άλλη, κάποιοι επιλέγουν το απόγευμα ή το βράδυ για να ασκηθούν, αμέσως μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας. Αν και είναι πολύ υγιεινό να κάνουμε χώρο στη ρουτίνα μας για να γυμναζόμαστε, ακόμα κι αν είναι απόγευμα, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν όλοι την ενέργεια και τη δύναμη για να πετύχουν τους στόχους τους.

Σε αντίθεση με το πρωί, το απόγευμα σε καλεί να υιοθετήσεις έναν διαφορετικό ρυθμό. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο το σωματικό, αλλά και το ψυχολογικό αποτέλεσμα.

Λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί

Το πρωί είναι αλήθεια ότι το σώμα είναι κρύο και επομένως λίγο δύσκαμπτο. Ωστόσο, με μια καλή προθέρμανση, είναι δυνατό να το προετοιμάσετε για σωματική δραστηριότητα. Και παρόλο που μπορεί να μην φαίνεται έτσι, αυτή η απλή διαδικασία κάνει ακριβώς αυτό. Σιγά σιγά παίρνουμε ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα.

Εάν προπονείστε ή τουλάχιστον πηγαίνετε μια βόλτα νωρίς το πρωί, σίγουρα έχετε βιώσει τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Όχι μόνο νιώθετε πιο προετοιμασμένοι για την υπόλοιπη ημέρα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, αλλά δεν νιώθετε την ανάγκη να πίνετε αυτά τα 4-6 φλιτζάνια καφέ για να σας ξυπνούν κάθε λίγα λεπτά. Επίσης, δεν αισθάνεστε τόσο έντονα την επίθεση συναισθηματικής έντασης στους ώμους και το λαιμό σας. Και ναι, στο τέλος της ημέρας, μπορείτε να ξεκουραστείτε καλύτερα.

Εάν ο χρόνος άσκησής σας είναι αργά το απόγευμα ή το βράδυ, ίσως θελήσετε να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας. Για να σας βοηθήσουμε, εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να δοκιμάσετε το πρωί.

Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί

Λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί: Περισσότερη συνέπεια

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν πάντα να τηρούν τη ρουτίνα μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς και υποχρεώσεων.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάνε το απόγευμα στο γυμναστήριο σε σχέση με αυτούς που αποφάσισαν να πάνε το πρωί.

Αν δώσετε μια ευκαιρία στο πρωί, ίσως σας είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συνεπείς και να πετύχετε τους στόχους σας.

Σας βοηθά να κάψετε περισσότερο λίπος

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ενός καλού πρωινού πριν από την άσκηση το πρωί βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης, της διάθεσης και της όρεξης στις γυναίκες.

Λέγεται ότι οι αθλητές καίνε έως και 20% περισσότερο λίπος εάν προπονούνται πριν το πρωινό, ακόμα κι αν η πρόσληψη θερμίδων τους παραμένει η ίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λέγεται επίσης συχνά ότι το κλειδί είναι η άσκηση με άδειο στομάχι για την εξάλειψη των αποθεμάτων λίπους. Αν φάτε πρωινό και μετά πάτε για τρέξιμο, θα κάψετε το λάτε που μόλις ήπιατε!

Ωστόσο, η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους. Σκεφτείτε τον μεταβολισμό σας και πώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην άσκηση πριν κάνετε αυτή την επιλογή.

Είναι πιο εύκολο να κρατάς πρόγραμμα

Είναι πιο εύκολο να τηρήσετε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα εάν επιλέξετε να προπονηθείτε ή να ασκηθείτε το πρωί παρά το απόγευμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν πηγαίνουμε στη δουλειά, δεν ξέρουμε πάντα πότε θα φύγουμε ή αν θα υπάρξει κάποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα μας κάνει να αργήσουμε στο μάθημα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συχνά εμφανίζονται διάφορες δεσμεύσεις που σας απομακρύνουν από τη ρουτίνα σας. Τότε είναι πιο πιθανό να μπείτε στον πειρασμό να απολαύσετε μια εκδήλωση μετά το γραφείο ή ένα ποτό με τους συναδέλφους σας παρά να ιδρώσετε στο γυμναστήριο. Εν τω μεταξύ, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε μια συνάντηση ή ένα ραντεβού στις επτά το πρωί.

Βοηθά στη βελτίωση των ενδοκρινικών και κιρκάδιων βελτιώσεων

Με την άσκηση πάντα την ίδια στιγμή, το σώμα ρυθμίζεται ως προς το ενδοκρινικό σύστημα και τους κιρκάδιους ρυθμούς. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι βιολογικές ταλαντώσεις ή μεταβλητές που παράγονται σύμφωνα με εξωτερικά ερεθίσματα (ηλιοφάνεια, για παράδειγμα) και τη ρουτίνα σας (ώρα ύπνου ή ώρα φαγητού).

Το σώμα προετοιμάζεται για τη μέρα όχι μόνο όταν χτυπάει το ξυπνητήρι. Επίσης, ετοιμάζεται τις πρώτες στιγμές μετά το ξύπνημα. Οι ορμόνες προετοιμάζονται για να ρυθμίσουν την αρτηριακή σας πίεση και την άντληση αίματος προς την καρδιά. Ως αποτέλεσμα, η πρωινή άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αποτρέψει τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Λόγοι για να ασκηθείτε το πρωί: Πείτε αντίο στο άγχος

Las mejores lecciones de vida implican saber ignorar situaciones ajenas
Είναι σημαντικό να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας χωρίς να ανησυχούμε πολύ για το τι κάνουν οι άλλοι. Πρέπει να μάθουμε τι είναι καλύτερο για εμάς.

Η πρωινή άσκηση, με αρκετό ηλιακό φως, σας βοηθά να νιώθετε πιο έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα και συμβάλλει στη μείωση του στρες και της έντασης σταδιακά.

Σας βοηθά να έχετε περισσότερη ενέργεια

Αυτό το πλεονέκτημα σχετίζεται με το προηγούμενο σημείο. Οι άνθρωποι που τείνουν να είναι πιο δραστήριοι το απόγευμα ή το βράδυ είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «ξεκινήσουν» τη μέρα. Τείνουν να πίνουν περισσότερο καφέ ή να κάνουν κρύο ντους για να ξεκινήσουν και δεν ανταποκρίνονται σε κανένα ερέθισμα μέχρι τις 11 π.μ.

Εάν ασκείστε το πρωί, όμως, το σώμα σας θα ενεργοποιηθεί αμέσως. Στην αρχή θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά μετά από λίγες μέρες, θα νιώσετε μια καλή δυναμωτική αίσθηση.

Λόγοι για να γυμνάζεστε το πρωί: Καλύτερος ύπνος

Πράγματι, το να πηγαίνετε σε ένα μάθημα γυμναστικής αργά το απόγευμα ή το βράδυ θα σας κουράσει τόσο πολύ που θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι και θα κοιμάστε καλά μέχρι το επόμενο πρωί, αλλά αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου.

Αντίθετα, η πρωινή άσκηση θα σας βοηθήσει ώστε να μην νιώσετε την ανάγκη να κοιμηθείτε πάνω από 8 ώρες σιγά σιγά .

Ίσως σας αρέσει: Κιρκαδικοί ρυθμοί: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Σας βοηθά να ελέγξετε την όρεξή σας

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό. Είναι αυτό που σου δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις την ημέρα σου. Ωστόσο, μια καλή ρουτίνα άσκησης το πρωί θα σας βοηθήσει πολύ να μην θέλετε να φάτε ό,τι έχετε μπροστά σας.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brigham Young υποστηρίζει ότι η πρωινή άσκηση μειώνει σημαντικά την πείνα τις επόμενες ώρες.

Συμπέρασμα

Η πρωινή άσκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ευεξία σας. Αξίζει, λοιπόν, να το αξιοποιήσετε στο έπακρο. Επιπλέον, μπορεί να είναι μια σημαντική ώθηση ενέργειας για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Atkinson, G., Jones, H., & Ainslie, P. N. (2010). Circadian variation in the circulatory responses to exercise: relevance to the morning peaks in strokes and cardiac events. European journal of applied physiology, 108(1), 15-29.
  • Galassetti, P., Mann, S., Tate, D., Neill, R. A., Wasserman, D. H., & Davis, S. N. (2001). Effect of morning exercise on counterregulatory responses to subsequent, afternoon exercise. Journal of applied physiology, 91(1), 91-99.
  • Veasey, R., Haskell-Ramsay, C., Kennedy, D., Tiplady, B., & Stevenson, E. (2015). The effect of breakfast prior to morning exercise on cognitive performance, mood and appetite later in the day in habitually active women. Nutrients, 7(7), 5712-5732.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.