Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άσκηση

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων βελτιώνει την ποιότητα του μικροβιώματος και μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται για περιόδους χαμηλής σωματικής δραστηριότητας.
Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άσκηση
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και η σωματική δραστηριότητα συμβαδίζουν. Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις για την πρόσληψη προϊόντων χωρίς λιπαρά ή αποβουτυρωμένα δεν ισχύουν πλέον. Αντίθετα, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά καθώς δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά.

Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να αποκτήσετε αυτό το ορυκτό μέσω λαχανικών. Κυρίως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα ζυμωμένα, περιέχουν το είδος μικροβίων που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να πάρετε αυτούς τους μικροοργανισμούς από άλλους τύπους ζωικών ή φυτικών προϊόντων. Έτσι, πρέπει να καταναλώνετε ζυμωμένα τρόφιμα με βάση το γάλα για να διασφαλίσετε την παρουσία τους στο σώμα σας.

Η σημασία των γαλακτοκομικών και των προβιοτικών σε περιόδους χαμηλής σωματικής δραστηριότητας

Η εντερική μικροβίωση θεωρείται στις μέρες μας ανεξάρτητο όργανο. Αυτό συμβαίνει επειδή συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου, του μεταβολισμού, ακόμη και του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cellular and Molecular Life Sciences συνδέει τις αλλαγές σε αυτά τα βακτήρια με μεγαλύτερη προδιάθεση για παχυσαρκία.

Η κατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει πολλούς δείκτες που σχετίζονται με την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείται σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής σωματικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, αν δεν το κάνετε αυτό θα αυξήσει την εντερική διαπερατότητα και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας μεσοπρόθεσμα.

Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες ζυμωμένα γαλακτοκομικά την ημέρα, προκειμένου να προάγετε την καλή υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Ακόμα και η συμπλήρωση με ένα προβιοτικό στέλεχος μπορεί να είναι καλή, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research.

Μια γυναίκα που κάνει μια καρδιά με τα χέρια της.
Η συμπλήρωση της δίαιτας με ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μικροβίωσης του εντέρου.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σχέση τους με την κατάθλιψη λόγω χαμηλής σωματικής δραστηριότητας

Είναι φυσιολογικό οι αλλαγές στη διάθεση να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής σωματικής δραστηριότητας. Έτσι, πρέπει να λάβετε κάποια διαιτητικά μέτρα για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Ένα από αυτά είναι η συμπλήρωση μελατονίνης καθώς η πρόσληψη 5 mg αυτής της ουσίας, 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο, οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία. Μια άλλη στρατηγική είναι η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μια βασική αρχή για να γίνει αυτό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τη διαπερατότητα του εντέρου με τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση είναι καλό για την υγεία σας.

Καταναλώστε πλήρη, χωρίς ζάχαρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τις ελλείψεις ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών, ιδιαίτερα ενισχυμένων εκδόσεων. Επομένως, η εξάλειψη αυτών των προϊόντων συνεπάγεται απώλεια σημαντικού μέρους της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν είναι καλό να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος προϊόντος είναι επιβλαβής. Στην περίπτωση των γυναικών που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, για παράδειγμα.

Υπάρχει πραγματικά μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος χαμηλών λιπαρών και της αλλαγής της παραγωγής τεστοστερόνης που μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές σε γυναίκες με αυτήν την κατάσταση. Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Preventive Medicine περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρακολουθείτε την επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από αυτά, ειδικά τα γιαούρτια, περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η τακτική πρόσληψη υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό κίνδυνο σχετίζεται με επιδείνωση των μεταβολικών δεικτών που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Έτσι, είναι απαραίτητο να μειωθεί η πρόσληψη απλών σακχάρων σε περιόδους χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της εν λόγω αδράνειας.

Τρία δοχεία γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να φτιάξετε τρία νόστιμα σμούθι παπάγια

Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και σωματική δραστηριότητα

Όπως διαβάσατε παραπάνω, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαβάσετε όλες τις ετικέτες προϊόντων για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε προϊόντα ποιότητας.

Μερικές μερίδες ημερησίως γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς πρόσθετα σάκχαρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μετριάζουν μερικές από τις επιπτώσεις μιας καθιστικής ζωής.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε τη σημασία μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Πράγματι, πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση υδατανθράκων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή σας έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ενεργειακές και διατροφικές σας ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gerard P., Gut microbiota and obesity. Cell Mol Life Sci, 2016. 73 (1): 147-62.
  • Pirbaglou M., Katz J., Souza RJ., Stearns JC., et al., Probiotic supplementation can positively affect anxiety and depressive symptoms: a systematic review of randomized controlled trials. Nutr Res, 2016. 36: 889-898.
  • Cheung SG, Goldenthal AR, Uhlemann AC, Mann JJ, Miller JM, Sublette ME. Systematic Review of Gut Microbiota and Major Depression. Front Psychiatry. 2019;10:34. Published 2019 Feb 11. doi:10.3389/fpsyt.2019.00034
  • Rajaeieh G, Marasi M, Shahshahan Z, Hassanbeigi F, Safavi SM. The Relationship between Intake of Dairy Products and Polycystic Ovary Syndrome in Women Who Referred to Isfahan University of Medical Science Clinics in 2013. Int J Prev Med. 2014;5(6):687‐694.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.