Τα 5 πιο όμορφα είδη γλαδιόλων στον κόσμο

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 250 τύποι γλαδιόλων, συμπεριλαμβανομένων αυτοφυών και υβριδικών ειδών
Τα 5 πιο όμορφα είδη γλαδιόλων στον κόσμο

Τελευταία ενημέρωση: 24 Απριλίου, 2024

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 250 τύποι γλαδιόλων, συμπεριλαμβανομένων αυτοφυών και υβριδικών ειδών. Αυτά τα λουλούδια, τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, είναι περιζήτητα για την ομορφιά των χρωμάτων τους. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά και με πολλαπλά χρώματα.

Επειδή πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να τα έχουν στους κήπους τους, θα σας πούμε αναλυτικά ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη γλαδιόλων. Θα μιλήσουμε επίσης για το πώς να τα φροντίζετε ώστε να είναι πάντα όμορφα. Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για αυτά τα πανέμορφα λουλούδια; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε!

Αυτοί είναι οι 5 πιο όμορφοι τύποι γλαδιόλων

Οι γλαδιόλες ανήκουν στο γένος Gladiolus, στο οποίο ανήκουν περισσότερα από 250 είδη, το καθένα με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά με ποικιλία μεταξύ τους. Μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών, διαπιστώνουμε ότι έχουν ακανθώδη ταξιανθία και ότι αναπαράγονται κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τα άνθη, πρέπει να πούμε ότι αλλάζουν ανάλογα με τους τύπους των γλαδιόλων, αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσονται προσαρτημένα σε ένα ανθικό στέλεχος με 12 έως 20 άνθη. Παρακάτω, θα σας πούμε μερικές πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις πιο όμορφες ποικιλίες.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

1. Gladiolus byzantinus ή ανατολική γλαδιόλα

Τα 5 πιο όμορφα είδη γλαδιόλων στον κόσμο
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της Gladiolus byzantinus είναι το έντονο άρωμά της

Η Gladiolus byzantinus κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου και μπορεί να φτάσει σε ύψος περίπου τα 75 μέτρα. Τα άνθη της εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Η κοινή της ονομασία είναι ανατολική γλαδιόλα και μπορεί να αντέξει σε ακραίες θερμοκρασίες, αφού είναι αρκετά ανθεκτική. Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της:

 • Έντονο χρώμα: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της είναι το έντονο χρώμα της. Τα άνθη της έχουν μια σκούρα μοβ απόχρωση, που συχνά περιγράφεται ως βασιλικό μοβ χρώμα.
 • Σχήμα λουλουδιών: Έχουν σχήμα χωνιού με τρία ανώτερα πέταλα που καμπυλώνουν προς τα πάνω και τρία κατώτερα πέταλα που εκτείνονται προς τα κάτω. Αυτό της δίνει μια χαρακτηριστική εμφάνιση παρόμοια με πεταλούδα ή χωνί.
 • Φύλλωμα: Τα φύλλα της είναι στενά, λογχοειδή και σκουροπράσινα. Το φύλλωμα αναπτύσσεται σε σχήμα βεντάλιας και μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική βάση για εντυπωσιακά λουλούδια.

2. Τα πιο όμορφα είδη γλαδιόλων: Gladiolus imbricatus

Τα 5 πιο όμορφα είδη γλαδιόλων στον κόσμο
Κάθε ακίδα αυτής της ποικιλίας μπορεί να φέρει πολλαπλά άνθη που ανοίγουν διαδοχικά, από κάτω προς τα πάνω.Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από αποχρώσεις του απαλό ροζ έως βαθύ μοβ.

Η γλαδιόλα imbricatus είναι ένα είδος γλαδιόλας που απαντάται στην Ευρώπη και την Ασία. Είναι ένα από τα είδη γλαδιόλων με τα πιο εντυπωσιακά άνθη. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά:

 • Συνήθεια ανάπτυξης: Όντας ποώδες φυτό, μπορεί να φτάσει σε ύψος περίπου 60 έως 100 εκατοστά. Αναπτύσσεται κάθετα και τα φύλλα του είναι λογχοειδή και στενά.
 • Άνθη: είναι μεσαίου μεγέθους και ομαδοποιούνται σε μια επιμήκη και πυκνή αιχμή. Κάθε ακίδα μπορεί να φέρει πολλαπλά άνθη που ανοίγουν διαδοχικά, από κάτω προς τα πάνω. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από αποχρώσεις του απαλό ροζ έως βαθύ μοβ.
 • Σχήμα: τα άνθη έχουν χαρακτηριστικό σχήμα χωνιού και μοιάζουν γενικά με τις αιχμές των γλαδιόλων. Τα πέταλα είναι διατεταγμένα με αγκυλωτό τρόπο.
 • Άνθηση: Αυτό το είδος γλαδιόλας ανθίζει συνήθως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, ανάλογα με την τοποθεσία και το κλίμα. Τα άνθη είναι εφήμερα και μπορεί να διαρκέσουν μόνο λίγες εβδομάδες.

3. Gladiolus colvillei

Τα 5 πιο όμορφα είδη γλαδιόλων στον κόσμο
Το σχήμα του άνθους αυτής της ποικιλίας μοιάζει με χιονονιφάδα ή καμπάνα και συχνά έχει πράσινα ή ανοιχτοκίτρινα σημάδια στο λαιμό του άνθους.

H Gladiolus colvillei είναι μια ιδιαίτερη και γοητευτική ποικιλία γνωστή για τα λευκά, κομψά και ντελικάτα άνθη της. Η κομψότητα και το συμπαγές μέγεθός της την καθιστούν δημοφιλή επιλογή στους κήπους. Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την ποικιλία:

 • Άνθη: Τα άνθη είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποικιλίας. Είναι μικρά και διαθέτουν καθαρά λευκά, απαλά πέταλα. Το σχήμα του λουλουδιού μοιάζει με χιονονιφάδα ή καμπάνα και συχνά έχει πράσινα ή ανοιχτοκίτρινα σημάδια στο λαιμό του λουλουδιού.
 • Μέγεθος: Σε σύγκριση με άλλους τύπους γλαδιόλων, η Gladiolus colvillei τείνει να έχει πιο συμπαγές μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος περίπου 30 έως 50 εκατοστά.
 • Περίοδος ανθοφορίας: Συνήθως εμφανίζεται στα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης, καθιστώντας την μια υπέροχη επιλογή για να φωτίζει τους κήπους στην αρχή της σεζόν.

4. Gladiolus papilio

Gladiolus papilio / CC BY-SA 2.0
Το Gladiolus papilio ανθίζει το καλοκαίρι. Τα μεμονωμένα άνθη μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Η Gladiolus papilio είναι ένα μοναδικό και εντυπωσιακό είδος. Τα ασυνήθιστα, σε σχήμα πεταλούδας άνθη της προσδίδουν μια ξεχωριστή και συναρπαστική πινελιά σε κάθε κήπο. Δείτε πώς αλλιώς να ξεχωρίσετε αυτή την όμορφη ποικιλία.

 • Λουλούδια: Είναι πανέμορφα λόγω του ιδιόμορφου σχήματος πεταλούδας που έχουν. Τα τρία πάνω πέταλα είναι πλατιά και εκτεταμένα, ενώ τα τρία κάτω πέταλα είναι μικρότερα και καμπυλωμένα προς τα πάνω, δημιουργώντας την εντύπωση ανοιχτών φτερών.
 • Χρώμα: τα άνθη αυτού του είδους ποικίλλουν σε χρώμα, αλλά συνήθως είναι αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου ή ροζ, συχνά με ένα πιο σκούρο σχέδιο.
 • Μέγεθος: τα άνθη είναι μικρά, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες γλαδιόλων. Ωστόσο, το ασυνήθιστο σχήμα και τα χρωματικά τους μοτίβα τα καθιστούν πολύ εντυπωσιακά.
 • Περίοδος ανθοφορίας: το φυτό αυτό ανθίζει το καλοκαίρι, συνήθως στα μέσα της περιόδου. Τα μεμονωμένα άνθη μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

5. Τα πιο όμορφα είδη γλαδιόλων: Gladiolus tristis

Gladiolus tristis
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας είναι το γλυκό, μεθυστικό άρωμά τους. Το άρωμα αυτό είναι πιο έντονο τη νύχτα.

Η Gladiolus tristis, γνωστή και ως νυχτολούλουδο, είναι γνωστή για το μεθυστικό της άρωμα τα καλοκαιρινά βράδια. Το παρατσούκλι της “tristis” προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει “θλιμμένη” ή “ζοφερη”. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στη σκοτεινή, νυχτερινή εμφάνιση του λουλουδιού.

Ας μάθουμε περισσότερα χαρακτηριστικά αυτού του είδους γλαδιόλας:

 • Λουλούδια: Είναι αρκετά μικρά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ποικιλίες γλαδιόλων, αλλά η γοητεία τους έγκειται στο άρωμα και το χρωματικό τους μοτίβο. Έχουν απαλό κίτρινο χρώμα και ένα απαλό, λεπτό μοτίβο από μοβ σημάδια στο λαιμό του λουλουδιού.
 • Άρωμα: Ένα από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά είναι το γλυκό, μεθυστικό άρωμά τους. Το άρωμα αυτό είναι πιο έντονο τη νύχτα, γεγονός που του χάρισε το παρατσούκλι νυχτολούλουδο.
 • Ανάπτυξη: Αυτός ο τύπος γλαδιόλας αναπτύσσεται κάθετα και φτάνει σε ύψος που κυμαίνεται από 60 έως 90 εκατοστά.
 • Περίοδος ανθοφορίας: ανθίζει το καλοκαίρι, από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο. Τα άνθη του είναι βραχύβια, αλλά το άρωμά τους και η νυχτερινή τους εμφάνιση τα κάνουν αξέχαστα.

Φροντίστε όλους τους τύπους γλαδιόλων σας για να τους διατηρήσετε όμορφους!

Φυσικά, μπορείτε να έχετε όλους αυτούς τους όμορφους τύπους γλαδιόλων στον κήπο σας. Εφόσον τους φροντίζετε με τον σωστό τρόπο, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα υπέροχα λουλούδια τους. Ακολουθούν μερικές από τις συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι φυτεύονται σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος και σε ηλιόλουστη τοποθεσία.
 • Οι βολβοί πρέπει να φυτεύονται σε βάθος μεταξύ 10 και 15 εκατοστών και να απέχουν μεταξύ τους περίπου 10 έως 15 εκατοστά.
 • Το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο, κατά τη διάρκεια της ενεργής καλλιεργητικής περιόδου, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία για να αποφευχθεί η σήψη των βολβών.
 • Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να χρειαστεί να τους παρέχετε στήριξη, καθώς οι ψηλές αιχμές των λουλουδιών τους μπορεί να γίνουν βαριές.
 • Μόλις τα άνθη μαραθούν, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα μαραμένα μέρη για να ενθαρρύνετε τον σχηματισμό νέων βολβών.
 • Μετά την περίοδο ανάπτυξης, είναι καλή ιδέα να ξεθάψετε τους βολβούς, να τους αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος και να τους μεταφυτέψετε την επόμενη ανοιξιάτικη περίοδο.

Συνοψίζοντας, οι γλαδιόλες είναι πολύ εύκολες στη φροντίδα, ανεξάρτητα από το είδος. Ακολουθήστε τις συστάσεις που δίνονται και απολαύστε την πλούσια ομορφιά τους!
.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.