11 μωβ λουλούδια για έναν εντυπωσιακό κήπο

Γιατί το μωβ χρώμα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τον κήπο σας; Πιθανότατα συμφωνείτε ότι, εκτός από ελκυστικά και πολύ εντυπωσιακά, τα μωβ λουλούδια εμπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.
11 μωβ λουλούδια για έναν εντυπωσιακό κήπο

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2024

Γιατί το μωβ χρώμα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από τον κήπο σας; Πιθανότατα συμφωνείτε ότι, εκτός από ελκυστικά και πολύ εντυπωσιακά, τα μωβ λουλούδια δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Γι’ αυτό όσοι αγαπούν την κηπουρική επιλέγουν πάντα μια ποικιλία από αυτά τα φυτά για να εναρμονίσουν τους κήπους τους. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων, τα χρώματα αυτά έχουν να κάνουν με τον σεβασμό, την επιτυχία και τη νοσταλγία.

Όλα αυτά είναι θετικοί συνειρμοί που συμβάλλουν σε έναν ισορροπημένο και πολύχρωμο κήπο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα 11 μωβ λουλούδια που πρέπει να γνωρίζετε για να ομορφύνετε τους εξωτερικούς σας χώρους.

1. Λεβάντα

Ξεκινάμε με ένα κλασικό λουλούδι που είναι πολύ γνωστό. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη λεβάντας, το πιο συνηθισμένο είναι η Lavandula officinalis. Το άρωμά της είναι μοναδικό και είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αρωματικά φυτά για την παρασκευή αποσταγμάτων, ελαίων σώματος και αρωμάτων, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο Phytochemistry Reviews.

Γιατί είναι τόσο γνωστή; Επειδή είναι εύκολη στην καλλιέργειά της και καλύπτει τον χώρο πολύ γρήγορα, χωρίς την ανάγκη επανασποράς και επαναφύτευσης. Της αρέσει να βρίσκεται στην ύπαιθρο και αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Μπορείτε να τη φυτέψετε σε χώμα ή σε γλάστρες.
λεβάντα μωβ λουλούδια
Η λεβάντα είναι πολύ εύκολη στην καλλιέργεια και καλύπτει τον χώρο πολύ γρήγορα.

2. Μωβ λουλούδια: Πετούνιες

Η πετούνια έχει σχήμα τρομπέτας. Όταν ανοίγει, μας δίνει μερικά πολύχρωμα πέταλα στα οποία φαίνεται το μωβ χρώμα της στο εσωτερικό τους. Όπως και η λεβάντα, έχει καλή αναπαραγωγική ικανότητα και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια.

Το ύψος της φτάνει τα 30 εκατοστά και αναπτύσσεται τέλεια σε γλάστρες, ενώ αντέχει και το κρύο. Αν και το λουλούδι καθεαυτό δεν έχει άρωμα, το φυτό αναδίδει ένα υπέροχο άρωμα. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ οικονομικό και ευέλικτο είδος, το οποίο δεν απαιτεί πολύ μεγάλη φροντίδα.

μωβ λουλούδια πετούνιες
Αυτό το λουλούδι μας χαρίζει μερικά πολύχρωμα πέταλα στα οποία διακρίνεται το μωβ χρώμα του στο εσωτερικό τους.

3. Σαφράν

Η επιστημονική του ονομασία είναι Crocus sativus και είναι ένα ογκώδες φυτό που συνήθως σπέρνεται το φθινόπωρο για να δώσει τα πρώτα του λουλούδια την άνοιξη. Τα άνθη ανοίγουν μόνο για δύο έως τρεις ημέρες και έχουν μέγεθος 7 εκατοστά.

Από το φυτό αυτό λαμβάνεται το μπαχαρικό σαφράν, το οποίο είναι πολύ ακριβό. Αυτό εξάγεται από τα στίγματα του άνθους, τα οποία είναι κόκκινα και πολύ έντονα.

Για να καταλάβετε γιατί η αξία του είναι τόσο υψηλή, ένα κιλό κρόκου λαμβάνεται από μισό εκατομμύριο άνθη

Το είδος αυτό απολαμβάνει τόσο τον ήλιο όσο και τη σκιά και τους εσωτερικούς χώρους. Είναι διακοσμητικό, καθιστώντας το ένα από τα αγαπημένα μωβ λουλούδια όλων.

κρόκος
Από το φυτό αυτό λαμβάνεται το μπαχαρικό σαφράν, το οποίο είναι πολύ ακριβό.

4. Καμπανούλα

Πρόκειται για ένα μάλλον άγριο φυτό, που σχηματίζει συστάδες και αναπτύσσεται σε εύκρατα κλίματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Επίσης, γνωστό ως Digitalis, ο κύκλος ανθοφορίας του είναι διετής, δηλαδή τελειώνει μετά από δύο χρόνια.

Ωστόσο, αξίζει την αναμονή. Όταν ανθίζει, εμφανίζει βιολετί άνθη που κρέμονται σε σχήμα καμπανούλας με λευκές κηλίδες.

Το καλό είναι ότι τα άνθη του διαρκούν περίπου τρεις μήνες. Μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 1 μέτρο, γεγονός που το καθιστά ένα πολύ ιδιαίτερο καλλωπιστικό φυτό.

μωβ λουλούδια
Όταν ανθίζει, εμφανίζει βιολετί άνθη που κρέμονται σε σχήμα καμπανούλας με λευκές κηλίδες.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

5. Μαργαρίτα η διμορφοθήκη

Πρόκειται για ένα φυτό που αναπτύσσει το στέλεχος του εσωτερικά, αναπτύσσεται μερικά εκατοστά και είναι ενδημικό στην Αφρική. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι είναι πολυετές και αφού αφήσει τον σπόρο, πεθαίνει μετά από δύο χρόνια.

Χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του ικανότητα να καλύπτει τα εδάφη και δίνει ως αποτέλεσμα ένα όμορφο μωβ χαλί που τυλίγει ολόκληρο τον κήπο. Επίσης, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και, αν θέλετε να το κρατήσετε υπό έλεγχο, το κλάδεμα είναι απαραίτητο.

Λόγω της ομοιότητάς του με τη μαργαρίτα, ονομάζεται και “βιολετί μαργαρίτα”

6. Κρίνοι

Οι κρίνοι ανθίζουν την άνοιξη και ζουν δύο χρόνια. Τα φύλλα τους μπορούν να φτάσουν σε μήκος 30 εκατοστά και προσαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπό αυτή την έννοια, θα αναπτυχθούν καλά τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι σας.

Το λουλούδι τους είναι γνωστό ότι είναι πολύ ανθεκτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μίσχοι είναι παχείς και αποθηκεύουν μια καλή ποσότητα θρεπτικών ουσιών, από τις οποίες θα αντλήσουν τα λουλούδια για να κρατηθούν όρθια.

Τα άνθη του φαίνεται να σχηματίζουν μια φυσική βεντάλια με βαθιά βιολετί απόχρωση. Το άρωμά τους χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία αρωμάτων.

βιολέτα
Το άρωμα αυτών των λουλουδιών χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία αρωμάτων.

7. Αλστρομέρια

Είναι επίσης γνωστό ως πινέλο του ζωγράφου. Τα άνθη αυτά μπορεί να είναι μπλε ή ροζ.

Συγκεντρώνονται σε ομάδες με τη μορφή αιχμών, χάρη στα στελέχη τους που αναπτύσσονται κάθετα. Το μήκος τους φτάνει λίγο περισσότερο από ένα μέτρο και μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες. Σύμφωνα με βοτανικές μελέτες, είναι ένα φυτό κατάλληλο για κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες.

μωβ λουλούδια
Τα φυτά αυτά φτάνουν σε μήκος λίγο πάνω από ένα μέτρο και μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες.

8. Βουκαμβίλια

Είναι ένα φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί ως αναρριχώμενο φυτό ή ως θάμνος.

Έχει απίστευτη διακοσμητική αξία. Μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 12 μέτρα και να καλύψει τοίχους, φράχτες και συρματοπλέγματα.

Το μωβ χρώμα βρίσκεται στα βράκτια ή τα φύλλα του. Τα άνθη, από την άλλη πλευρά, είναι μικροσκοπικά και κίτρινα και βρίσκονται στο κέντρο των ελκυστικών φύλλων τους.

βουκαμβίλια
Η βουκαμβίλια είναι ένα φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί ως αναρριχώμενο ή ως θάμνος.

Από τα φύλλα της, συγκεκριμένα, λαμβάνονται εκχυλίσματα με ορισμένες φαρμακευτικές δράσεις. Αυτό περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο του Ars Pharmaceutica .

9. Μη με λησμόνει

Πρόκειται για πολυετή φυτά, των οποίων τα μωβ άνθη ομαδοποιούνται και δίνουν ένα πολύ κομψό και φρέσκο οπτικό αποτέλεσμα. Είναι είδος της Νέας Ζηλανδίας και υπάρχουν πάνω από 50 ποικιλίες.

μωβ λουλούδια
Ορισμένες ποικιλίες των μη με λησμόνει έχουν όμορφα μικρά μωβ άνθη.

10. Ορτανσίες, ένα από τα πιο όμορφα μωβ λουλούδια

Οι ορτανσίες θα δώσουν στον κήπο σας προσωπικότητα και πρωτοτυπία. Δίνουν όγκο, χρώμα και ζωή στο χώρο που καταλαμβάνουν.

Επεκτείνονται γρήγορα. Δεν πρέπει να δέχονται άμεσο ηλιακό φως. Αυτό το είδος διατίθεται σε λευκό, λιλά, ροζ και μπλε χρώμα.

ορτανσίες
Οι ορτανσίες προσδίδουν όγκο, χρώμα και ζωή στο χώρο που καταλαμβάνουν.

11. Μωβ λουλούδια: Παχύφυτα

Τα παχύφυτα είναι συχνά ένα από τα αγαπημένα πολλών, επειδή δεν απαιτούν σχεδόν καμία φροντίδα. Χρειάζονται πολύ λίγο πότισμα και τους ταιριάζει κάθε μέρος.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η ποικιλία Aeonium arboreum. Το σκούρο βιολετί χρώμα αυτού του παχύφυτου προκαλεί το ενδιαφέρον σε όποιον περνάει από δίπλα του.

Aeonium arboreum μωβ λουλούδια

Τα μωβ λουλούδια είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον κήπο σας

Όσο και αν τα ενώνει το χρώμα τους, κάθε μωβ λουλούδι είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Ωστόσο, ένας κοινός παρονομαστής φαίνεται να είναι η ανάγκη για καλό φυσικό φως που σχετίζεται με την ένταση των μοβ αποχρώσεών τους.

Αυτή η απόχρωση αποπνέει αρμονία και ηρεμία. Είναι πολύ κομψή και έχει παραλλαγές για να παίξετε με συνδυασμούς στον κήπο. Επιπλέον, είναι σύνηθες αυτά τα μωβ λουλούδια να αποτελούν βασικό μέρος σε ανθοδέσμες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.