Pimentón de la Vera ή πάπρικα: Ποια είναι τα οφέλη και οι χρήσεις της;

Η πάπρικα είναι ένα προϊόν που έχει πολλαπλές χρήσεις στη γαστρονομία. Θα σας εξηγήσουμε περισσότερα για τα πιθανά οφέλη της και πώς να την χρησιμοποιήσετε στα πιάτα σας εδώ.
Pimentón de la Vera ή πάπρικα: Ποια είναι τα οφέλη και οι χρήσεις της;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η Pimentón de la Vera ή αλλιώς πάπρικα είναι ένα από τα γαστρονομικά συστατικά που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας προέλευσής της και έχει γίνει η κύρια βάση της ασιατικής, μεσογειακής και λατινοαμερικάνικης κουζίνας. Εκτός του ότι προσφέρει ευχάριστη γεύση και χρώμα σε διάφορα πιάτα, είναι επίσης γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, οι οποίες βασίζονται στην αντιοξειδωτική της δράση.

Τι ακριβώς όμως είναι η πάπρικα; Ποια είναι τα οφέλη της; Θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η πάπρικα;

Η πάπρικα είναι το προϊόν σε σκόνη που λαμβάνεται μετά την άλεση μιας κόκκινης πιπεριάς που είναι ώριμη, υγιής και έχει αφυδατωθεί. Η καρποφόρος καλλιέργεια προέρχεται από ένα αγγειόσπερμο φυτό της οικογένειας Solanaceae του γένους Capsicum.

Η ιστορία της μετρά περισσότερα από 12.000 χρόνια, καθώς καλλιεργούνταν από τους ιθαγενείς κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και, από εκεί, μεταφέρθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο στην Ισπανία.

Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι ήταν εκείνοι που της έδωσαν το όνομα πιπεριά. Οι πιο γνωστές ποικιλίες στην Ισπανία είναι αυτές της La Vera ( στο Cáceres) και της Murcia. Μόλις έφτασε στην Ευρώπη, οι κάτοικοι μεταμόρφωσαν τη γεύση και το άρωμα των παρασκευασμάτων τους, αντικαθιστώντας το πιο χρησιμοποιούμενο καρύκευμα εκείνη την εποχή, που ήταν το μαύρο πιπέρι.

Ο καρπός της πιπεριάς προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ειδών, που έχουν πολύ λεπτή φλούδα, λίγο παχιά σάρκα και πολλούς σπόρους στο εσωτερικό τους. Αυτές είναι 5 από τις πιο συνηθισμένες ποικιλίες:

 1. Capsicum chinense
 2. C. frutescens
 3. C. pubescens
 4. C. baccatum
 5. C. annuum L

Η τελευταία καλλιεργείται από την προϊσπανική εποχή και είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη ποικιλία. Χαρακτηρίζεται επίσης επειδή οι καρποί έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχήματα, γεύσεις και χρώματα. Κυμαίνονται από κίτρινα και πράσινα έως κόκκινα και πορτοκαλί.

Ανάλογα με τη συγκέντρωση της καψαϊκίνης που προσδίδει την καυτερότητα στην πιπεριά, μπορεί να είναι γλυκιά, γλυκόξινη ή καυτερή.

Pimentón de la Vera ή πάπρικα: Ποια είναι τα οφέλη και οι χρήσεις της;
Η κόκκινη πιπεριά είναι η προέλευση της πάπρικας, η οποία εμφανίζεται ως αλεσμένη σκόνη αυτού του λαχανικού.

Τι είναι τελικά η πάπρικα;

Πάπρικα ορίζεται ως το προϊόν που λαμβάνεται από την άλεση των κόκκινων καρπών των ποικιλιών της ομάδας Ocaleas (Jaranda, Jariza και Jeromín) και της ποικιλίας Bola, που ανήκουν στα είδη Capsicum longun L. και Capsicum annum L.

Οι καρποί μαζεύονται όταν είναι ώριμοι, υγιείς, καθαροί και με το χαρακτηριστικό χρώμα του κάθε είδους. Στη συνέχεια, αποξηραίνονται με ξύλο δρυός ή πουρνάρι. Επιπλέον, πρέπει να προέρχονται από τους δήμους που αντιστοιχούν στις φυσικές περιοχές La Vera, Campo Arañuelo, Valle del Ambroz και Valle del Alagón.

Χαρακτηριστικά

Οι δύο ποικιλίες πιπεριών που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι η Bola και η Ocal, τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι τα εξής:

 • Πιπεριά Bola (Capsicum annum): Έχει λιγοστό πολτό σε σχέση με το βάρος του καρπού. Οι σπόροι γεμίζουν σχεδόν ολόκληρο το εσωτερικό και αυτή η ποικιλία δεν περιέχει καψαϊκίνη, το μόριο που είναι υπεύθυνο για την καυτερή γεύση.
 • Πιπεριά Ocal (Capsicum longun): Αυτή η ποικιλία έχει μεγαλύτερη ποσότητα σάρκας, καθώς και καψαϊκίνη. Επιπλέον, έχει πιο επίμηκες σχήμα και έντονο κόκκινο χρώμα.

Πώς παρασκευάζεται η πάπρικα;

Η διαδικασία παρασκευής αυτού του είδους αφυδατωμένης πάπρικας περνά από διάφορα στάδια:

 1. Φάση ξήρανσης με καπνό. Για την ξήρανση χρησιμοποιούνται ξύλα δρυός για 10 έως 15 ημέρες, από 80% νερό σε 15%. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο καπνός συγχωνεύεται με τη γεύση της πιπεριάς και δεσμεύει τα καροτενοειδή που της δίνουν το έντονο χρώμα της.
 2. Φάση άλεσης. Σε αυτό το στάδιο, η αφυδατωμένη πιπεριά αλέθεται και κοσκινίζεται. Ανάλογα με το διαχωρισμό των σπόρων και των άλλων μερών του καρπού, θα ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες.
 3. Συσκευασία. Αφού αλεσθεί, το τελικό προϊόν συσκευάζεται, κατά προτίμηση σε γυαλί, καθώς αυτό εγγυάται τη διατήρηση του χρώματος και των αρωμάτων του.

Τα οφέλη από την πάπρικα

Η πάπρικα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και ενεργά συστατικά που της προσδίδουν αρκετά οφέλη για την υγεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λένε επιστημονικές μελέτες γι’ αυτήν.

Είναι πηγή μικροθρεπτικών συστατικών

Δεδομένου ότι η πάπρικα είναι ένα αφυδατωμένο προϊόν, τείνει να συγκεντρώνει βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, αποτελεί πηγή καροτενοειδών, μερικά από τα οποία είναι πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, 7 γραμμάρια αυτού του προϊόντος μπορούν να παρέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Θερμίδες: 19
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Λιπαρά: 1 γραμμάριο
 • Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο 3,6 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 2,37 γραμμάρια
 • Βιταμίνη Α: 19% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας
 • Βιταμίνη Β6: 9 % της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας
 • Βιταμίνη Ε: 13 % της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας
 • Σίδηρος: 8 % της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας

Το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες δεν μεταβολίζονται, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών υδατανθράκων του. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη είναι πολύ χαμηλά.

Ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά καταφέρνουν να καλύψουν ένα καλό ποσοστό των συνιστώμενων τιμών. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α και η τοκοφερόλη ή βιταμίνη Ε. Εάν καταναλώνετε δύο μερίδες την ημέρα, είναι προφανές ότι η πρόσληψη αυτή τείνει να αυξηθεί. Η πυριδοξίνη και ο σίδηρος υπάρχουν σε αποδεκτές τιμές.

Παρέχει αντιοξειδωτικά

Άλλα καροτενοειδή στην πάπρικα που παρέχουν έντονο χρώμα θεωρούνται δυνητικά αντιοξειδωτικά. Είναι ικανά να καταπολεμήσουν τις βλάβες που προκαλούνται από αντιδραστικά μόρια, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Αυτό συμβαίνει με την καψαϊκίνη, τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν την προστατευτική δράση αυτών των αντιοξειδωτικών ενάντια στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές, καρκινικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επιπλέον, δρουν και ως ρυθμιστές της ανοσολογικής απόκρισης.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η καψαϊκίνη είναι μια ένωση που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές. Πιστεύεται ότι συνδέεται με τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του TNF-α, μιας προφλεγμονώδους κυτταροκίνης, σε ένα in vitro μοντέλο.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι τοπικές κρέμες που περιέχουν καψαϊκίνη βοηθούν στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας. Σε άλλες έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα καψαϊκίνης προλαμβάνουν τη φλεγμονή και τη βλάβη του στομάχου. Ομοίως, σε πειραματόζωα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα καψαϊκίνης θα μπορούσαν να έχουν ανοσοτροποποιητική δράση.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου

Αν και χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες, ορισμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι η καψαϊκίνη από κόκκινη πιπεριά έχει την ικανότητα να ελέγχει το μεταβολικό σύνδρομο και τις επιπλοκές του, όπως η παχυσαρκία, το αλλοιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ και ο διαβήτης.

Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες με διαβήτη κύησης που έλαβαν 5 χιλιοστόγραμμα συμπληρώματος καψαϊκίνης μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Ωφελεί την υγεία των ματιών σας

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη πιστεύεται ότι προστατεύουν τα μάτια από το επιβλαβές υπεριώδες (UV) φως. Αυτά τα καροτενοειδή φιλτράρουν το μπλε φως, το οποίο δεν εμποδίζεται από τον κερατοειδή και τους φακούς.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι και τα δύο καροτενοειδή σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και καταρράκτη. Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, διαπίστωσε 32% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.

Συνδέεται με χαμηλότερη χοληστερόλη

Μέχρι στιγμής, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα της “καλής” ή HDL χοληστερόλης του οργανισμού μπορεί να αυξηθούν με την πρόσληψη της καψαϊκίνης. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε πειραματόζωα, αυτή η ευεργετική επίδραση διαπιστώθηκε επίσης με την πρόσληψη κόκκινου πιπεριού και καψαϊκίνης για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, απαιτείται εκτενέστερη έρευνα στον ανθρώπινο πληθυσμό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Pimentón de la Vera ή πάπρικα: Ποια είναι τα οφέλη και οι χρήσεις της;
Η ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η διατροφή είναι ένας από αυτούς, αλλά όχι ο μοναδικός.

Η πάπρικα μπορεί να έχει αντικαρκινική επίδραση

Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες ενεργοποιεί τις φλεγμονώδεις οδούς που μετατρέπουν ένα φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό κύτταρο, ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό, τη χημειοαντοχή και την επιβίωση αυτών των κυττάρων. Εξ ου και η σημασία της πρόσληψης αντιοξειδωτικών.

Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα καροτενοειδή που υπάρχουν στην πάπρικα έχουν σημαντικές αντικαρκινικές επιδράσεις, τόσο in vitro όσο και in vivo. Η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο, η ασταξανθίνη, το β-καροτένιο και η καψαϊκίνη έχουν επιδείξει καλή αντικαρκινική δράση σε διάφορους ιστούς.

Οι μελέτες αυτές διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών με υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα είχαν 25-35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Φυσικά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με την άμεση επίδραση της πάπρικας στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.

Χρήσεις

Η πάπρικα χρησιμοποιείται σε δύο γαστρονομικές πτυχές: στην άμεση γαστρονομία και ως χρωστική και σταθεροποιητής ωμών ή παστών προϊόντων κρέατος. Και στις δύο περιπτώσεις, προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη καπνιστή γεύση και άρωμα, που χαρακτηρίζει τα πιάτα στα οποία χρησιμοποιείται.

Επιπλέον, αυτή η πάπρικα είναι ικανή να σταματήσει τις οξειδωτικές διεργασίες του πολυακόρεστου λίπους που αποτελεί μέρος της σύνθεσης των προϊόντων κρέατος, χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών. Η περίσσεια αυτών των οξειδωτικών φαινομένων στο κρέας δημιουργεί απώλεια της θρεπτικής αξίας, της οργανοληπτικής ποιότητας και της διάρκειας ζωής.

Όσον αφορά τη γαστρονομία, η πάπρικα είναι ένα πολύπλευρο μπαχαρικό. Μπορεί να προστεθεί για τη γλυκιά, γλυκόπικρη ή πικάντικη γεύση της.

Η γλυκιά πάπρικα έχει μια καπνιστή νότα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα για κρέατα, πατατοσαλάτες και αυγά. Η πικάντικη μορφή προστίθεται σε μαγειρευτά φαγητά, όπως το ουγγρικό γκούλας και σε σούπες. Χρησιμοποιείται επίσης με πιάτα με ρύζι, φασόλια και φακές.

Πόση ποσότητα συνιστάται;

Η διατροφική αξία της πάπρικας δεν είναι μόνο η χρήση της ως πολύχρωμο, αρωματικό και καπνιστό μπαχαρικό. Πηγαίνει πέρα από τη μαγειρική, καθώς παρέχει επίσης αρκετά οφέλη για την υγεία.

Μόλις δύο κουταλιές της σούπας πάπρικα την ημέρα είναι αρκετές για να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, και βιταμίνης Ε, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Με αυτόν τον τρόπο, εκμεταλλεύεστε επίσης τα συστατικά που, σύμφωνα με την επιστήμη, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν την υγεία της όρασης και το σάκχαρο στο αίμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Departamento de Agricultura de los EEUU. Species, Paprika. Diponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171329/nutrients
 • María Elena Carranco Jáuregui, Ma. de la Concepción Calvo Carrillo, Fernando Pérez-Gil Romo. Carotenoides y su función antioxidante: Revisión. ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICIÓN. Vol. 61 Nº 3, 2011. Disponible en: http://ve.scielo.org/pdf/alan/v61n3/art01.pdf
 • Vergara N Diana, Lozada-Requena Iván, Aguilar O José. Efecto de la capsaicina sobre la producción de TNF-α en células mononucleares: estudio piloto. Rev. perú. med. exp. salud publica  [Internet]. 2006  Ene [citado  2022  Sep  23] ;  23( 1 ): 52-55. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342006000100008&lng=es.
 • Basith, S., Cui, M., Hong, S., & Choi, S. (2016). Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules (Basel, Switzerland)21(8), 966. https://doi.org/10.3390/molecules21080966
 • Gyula Mozsik. Capsaicin as new orally applicable gastroprotective and therapeutic drug alone or in combination with nonsteroidal anti-inflammatory drugs in healthy human subjects and in patients. Prog Drug Res. 2014;68:209-58. doi: 10.1007/978-3-0348-0828-6_9. Diponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24941671/
 • Motte, J., Ambrosius, B., Grüter, T., Bachir, H., Sgodzai, M., Pedreiturria, X., Pitarokoili, K., & Gold, R. (2018). Capsaicin-enriched diet ameliorates autoimmune neuritis in rats. Journal of neuroinflammation15(1), 122. https://doi.org/10.1186/s12974-018-1165-x
 • 81 Congreso Nacional de la Sociedad Española de Oftalmología. La nutrición en la salud ocular. 2005. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/236029114_Nutricion_y_salud_ocular_Luteina_y_zeaxantina_como_nutrientes_especificos_de_la_retina
 • Suzen M Moeller  1 , Rick Voland, Lesley Tinker, Barbara A Blodi, Michael L Klein, Karen M Gehrs, Elizabeth J Johnson, D Max Snodderly, Robert B Wallace, Richard J Chappell, Niyati Parekh, Cheryl Ritenbaugh, Julie A Mares. Associations between age-related nuclear cataract and lutein and zeaxanthin in the diet and serum in the Carotenoids in the Age-Related Eye Disease Study, an Ancillary Study of the Women’s Health Initiative. Arch Ophthalmol. 2008 Mar;126(3):354-64. doi: 10.1001/archopht.126.3.354.
 • Sanati, S., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2018). A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iranian journal of basic medical sciences21(5), 439–448. https://doi.org/10.22038/IJBMS.2018.25200.6238
 • Yuan, Li-Jia & Qin, Yu & Wang, Lin & Zeng, Yuan & Chang, Hui & Wang, Jian & Wang, Bin & Wan, Jing & Chen, Shi-Hui & Zhang, Qian-Yong & Zhu, Jun-Dong & Mi, Man. (2015). Capsaicin-containing chili improved postprandial hyperglycemia, hyperinsulinemia, and fasting lipid disorders in women with gestational diabetes mellitus and lowered the incidence of large-for-gestational-age newborns. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 35. 10.1016/j.clnu.2015.02.011.
 • Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients10(4), 426. https://doi.org/10.3390/nu10040426
 • Aizawa, K., & Inakuma, T. (2009). Dietary capsanthin, the main carotenoid in paprika (Capsicum annuum), alters plasma high-density lipoprotein-cholesterol levels and hepatic gene expression in rats. British Journal of Nutrition, 102, 1760 – 1766.
 • Tanaka, T., Shnimizu, M., & Moriwaki, H. (2012). Cancer chemoprevention by carotenoids. Molecules (Basel, Switzerland)17(3), 3202–3242. https://doi.org/10.3390/molecules17033202
 • Reuter, S., Gupta, S. C., Chaturvedi, M. M., & Aggarwal, B. B. (2010). Oxidative stress, inflammation, and cancer: how are they linked?. Free radical biology & medicine49(11), 1603–1616. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2010.09.006
 • Aguirrezabal, M.M., Mateo, J., Domínguez, M.C., & Zumalacárregui, J.M. (2000). The effect of paprika, garlic and salt on rancidity in dry sausages. Meat science, 54 1, 77-81 .Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/The-effect-of-paprika%2C-garlic-and-salt-on-rancidity-Aguirrezabal-Mateo/76e52b8d9661ecf9f625e3651809a01e29bc5370

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.