Πώς να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι σας

Η πιπεριά είναι ένα φυτό που είναι ευαίσθητο στο κρύο. Μάθετε πώς να φυτέψετε πιπεριές με επιτυχία ώστε να μαζέψετε τους καρπούς της!
Πώς να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλατε ποτέ να φυτέψετε πιπεριές;

Το να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι είναι ένας τρόπος για να είστε σε αρμονία με τη φύση γιατί μπορείτε να το κάνετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά στην καλλιέργειά τους. Θα έχετε καλά αποτελέσματα αρκεί να σέβεστε κάποιες βασικές αρχές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι η σημασία της μείωσης του κινδύνου των παρασίτων. Αυτή θα είναι η κύρια προτεραιότητά σας. Με τον ίδιο τρόπο, μην ξεχνάτε ότι οι πιπεριές χρειάζονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και θερμότητας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Υλικά που χρειάζεστε για να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι

Δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από σπόρους πιπεριάς που διαφέρουν σε μέγεθος, χρωματισμό και γεύση, μπορείτε να αγοράσετε τον τύπο που σας αρέσει περισσότερο και να συνοδεύσετε τα πιάτα σας.

Δείτε τι χρειάζεστε για να τις καλλιεργήσετε στο σπίτι:

 • Σπόροι πιπεριάς της επιλογής σας
 • Υπόστρωμα σπόρου
 • Σπορόφυτα
 • Ένας ηλεκτρικός βλαστός (προαιρετικά)
 • Ένα φτυάρι

Πώς να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι

Οι πιπεριές είναι ένα φυτό που είναι ευαίσθητο στο κρύο και πρέπει να φυτευτεί σε εξωτερικούς χώρους μέχρι την άνοιξη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τον κίνδυνο ψυχρών ανέμων που μπορεί να καταστρέψουν τελικά την καλλιέργειά σας.

κόκκινες πιπεριές
Η καλλιέργεια των δικών σας πιπεριών θα σας επιτρέψει να έχετε ένα ακόμη συστατικό για την κουζίνα.
 1. Πάρτε ένα θερμαινόμενο στρώμα σπόρων

Σε μέρη όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου, συνιστάται να χρησιμοποιείτε θερμαινόμενο στρώμα σπόρων. Θα πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στο σπίτι σας, κοντά σε ένα παράθυρο που δέχεται ήλιο.

Αυτό θα προστατεύσει τους σπόρους από το κρύο και θα μιμηθεί τις συνθήκες που υπάρχουν την άνοιξη. Εάν ζείτε σε μια ζεστή περιοχή, χρησιμοποιήστε απλά ένα συμβατικό στρώμα σπόρων.

 1. Ξεκινήστε τη φύτευση

Ρίξτε το υπόστρωμα ή το γονιμοποιημένο χώμα στον σπόρο και προχωρήστε στην εισαγωγή 3 ή 4 σπόρων σε βάθος 2-3 χιλιοστών ανά σπορόφυτο. Ποτίστε με καθαρό νερό μέχρι να φυτρώσει το φυτό και στη συνέχεια επιλέξτε μόνο τα πιο στιβαρά και μεγαλύτερα βλαστάρια.

Επίσης, αποφύγετε να τοποθετήσετε τους σπόρους πολύ κοντά μεταξύ τους. Διαφορετικά, θα ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ασθενών φυτών που δεν θα ευδοκιμήσουν.

 1. Ο ήλιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος

Μεταξύ 8 και 20 ημερών μετά τη σπορά, θα δείτε ότι τα σπόρια πιπεριάς αρχίζουν να βλασταίνουν. Σε αυτό το σημείο, οι ακτίνες του ήλιου και ο αερισμός είναι επιτακτικά για την απόκτηση καλής ποιότητας φυτών. Το φυτό της πιπεριάς χρειάζεται καθημερινό φωτισμό.

 1. Μεταφύτευση

Όταν εμφανίζονται τα δύο πρώτα φύλλα και το κοτσάνι αρχίζει να δυναμώνει, ήρθε η ώρα να εξετάσετε τη μεταφύτευσή του σε μια καλή γλάστρα ή σε ένα οικόπεδο στον κήπο σας, αν έχετε ένα. Πριν από αυτό το βήμα, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα εμπλουτίσετε το χώμα με κομπόστ.

Εάν επιλέξετε έναν λαχανόκηπο ως το νέο σπίτι του φυτού σας, βεβαιωθείτε ότι το νέο χώμα έχει θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου. Διαφορετικά, το δενδρύλλιο της πιπεριάς μπορεί να χαθεί.

 1. Αφήστε χώρο μεταξύ των φυτών σας

Μόλις τα φυτά πιπεριάς σας φτάσουν σε ύψος 15 εκατοστά ή περισσότερο, με 5 ή 6 φύλλα στο στέλεχος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν απόσταση 16 έως 20 εκατοστών. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν αρκετό χώρο για ανάπτυξη. Στην περίπτωση που τα φυτεύετε σε γλάστρα, είναι καλύτερο να φυτέψετε ένα φυτό ανά γλάστρα.

 1. Νερό με μέτρο

Το υπερβολικό νερό που είναι επιβλαβές για πολλά φυτά δεν αποτελεί εξαίρεση για τις πιπεριές. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το ζωτικό υγρό καταλήγει να σαπίζει τη ρίζα προκαλώντας ασφυξία σε συμπιεσμένες περιοχές.

Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας διατηρείται υγρό, είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει καλή αποστράγγιση για να αποφύγετε την συγκέντρωση του νερού.

 1. Περιμένετε

Μόλις ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε να βλαστήσουν οι πιπεριές και να είναι αρκετά μεγάλες και ώριμες για να τις μαζέψετε με το χέρι.

Φυσικοχημικές συνθήκες και συμβουλές για να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε τις δικές σας πιπεριές, λάβετε υπόψη ότι αυτό το φυτό θα απαιτήσει θρεπτικά συστατικά, ήλιο και πότισμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας στο σπίτι.

Χρειάζονται ένα μέρος που παίρνει άπλετο ηλιακό φως

Τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα είναι ιδανικό. Η κατάλληλη θερμοκρασία για καλή βλάστηση, ανθοφορία και επακόλουθη καλλιέργεια είναι μεταξύ 20 και 26 βαθμών Κελσίου.

Σε περίπτωση που η θερμοκρασία ποικίλλει σημαντικά τη νύχτα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια θερμική κουβέρτα που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το φυτό ζεστό τις κρύες ώρες, καθώς και να προστατέψετε το φυτό από τη βροχή και τα πιθανά αρπακτικά. Όταν φτάσει το καλοκαίρι, μπορείτε να το πάρετε σε εξωτερικούς χώρους, είτε σε γλάστρες είτε στον λαχανόκηπό σας.

Πρέπει να ικανοποιήσετε τις διατροφικές απαιτήσεις των φυτών πιπεριού τις πιπεριάς

Οι πιπεριές ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae και αυτά τα φυτά απαιτούν θρεπτικά συστατικά για να αποδώσουν καλούς καρπούς. Το κάλιο είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να λείπει στη γονιμοποίησή τους, οπότε η συμπερίληψη των φύλλων από σύμφυτο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του καλίου.

Επιπλέον, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η απορρόφηση αυτού του ορυκτού θα είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της χρώσης και της ποιότητας των φρούτων, επομένως θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα σταδιακά μέχρι την ανθοφορία.

Με τον ίδιο τρόπο, το άζωτο είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό κατά τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας. Αλλά, σε αντίθεση με το κάλιο, η ποσότητά του πρέπει να μειώνεται μετά τη συγκομιδή των πρώτων καρπών. Λάβετε υπόψη ότι εάν φυτεύετε πιπεριές σε κομπόστ που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για την καλλιέργεια αρακά, είναι καλή ιδέα να προμηθεύσετε το απαραίτητο άζωτο.

Επίσης, ο φώσφορος, το θείο και το μαγνήσιο πρέπει να αποτελούν μέρος του λιπάσματος. Γενικά, υνιστώνται λιπάσματα με τη μορφή διαλυτών στερεών και υγρών.

σπιτικό κομπόστ
Οι πιπεριές απαιτούν πολλά θρεπτικά συστατικά, οπότε το να έχετε ένα καλό λίπασμα ή ένα καλοφτιαγμένο λίπασμα είναι το κλειδί για τη διαδικασία.

Λάβετε υπόψη το pH του εδάφους

Αν και αυτή η καλλιέργεια μπορεί να αντέξει συνήθως όξινες συνθήκες έως 5,5 και αμμώδη εδάφη με pH κοντά στο 8, είναι σκόπιμο να μετρηθεί το pH του εδάφους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βέλτιστες τιμές πρέπει να είναι μεταξύ 6,5 και 7.

Το ανθρακούχο νερό είναι μια καλή επιλογή όταν θέλετε να φυτέψετε πιπεριές

Βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα είναι καλά στραγγισμένο, αεριζόμενο και αφράτο. Λάβετε υπόψη ότι το έδαφος πρέπει να είναι υγρό στην αφή.

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το φυτό σας χρειάζεται νερό είναι να κοιτάξετε τα φύλλα. Εάν τα φύλλα φαίνονται θαμπά και το χώμα είναι στεγνό, πιθανότατα χρειάζεται νερό.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του νιτρικού οξέος. Παρέχει επίσης στο χώμα της καλλιέργειάς σας την απαραίτητη οξύτητα και, ταυτόχρονα, διευκολύνει τη διαλυτότητα και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα καλοκαίρια με έντονο ήλιο, πρέπει να ποτίζετε το φυτό καθημερινά. Διαφορετικά, κάντε το κάθε 2 ή 3 ημέρες. Το ανθρακούχο νερό μπορεί επίσης να διασταυρωθεί με φυσικό νερό.

Να φυτέψετε πιπεριές στο σπίτι χωρίς χρήση χημικών

Φυτεύοντας τις δικές σας πιπεριές, μπορείτε να πάρετε πιπεριές χωρίς χημικά. Έτσι, εάν αποφασίσετε να φυτέψετε σε γλάστρες, τοποθετήστε πέτρες στη βάση και στη συνέχεια τρίψτε για να ελέγξετε την υγρασία. Με τον ίδιο τρόπο, πριν από τη μεταφύτευση ή τη μεταφορά της γλάστρας στον κήπο, θα πρέπει να εγκλιματίσετε το φυτό, εκθέτοντάς το σταδιακά στο εξωτερικό κλίμα.

Επίσης, η χρήση μπαστουνιών ή ξύλινων στύλων είναι καλή ιδέα για να κρατήσετε το φυτό σας όρθιο. Αυτό, με τη σειρά του, ευνοεί τον αερισμό και το φως.

Μια άλλη πρακτική που μπορεί να βοηθήσει το φυτό σας είναι το κλάδεμα, το οποίο ενισχύει το πάχος του στελέχους, βελτιστοποιεί την κυκλοφορία του αέρα και βελτιώνει την ποιότητα των φυτών. Υπάρχουν πολλά μέσα κλαδέματος που μπορείτε να εφαρμόσετε, αλλά ουσιαστικά πρέπει να αφαιρέσετε τα μέρη του φυτού που δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας.

Οι πιπεριές μπορούν να γειτνιάσουν με το σκόρδο και το λάχανο, καθώς τα πάνε πολύ καλά. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να τις φυτεύετε κοντά σε αγγούρια, ούτε μπορούν να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με το μάραθο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Monge-Pérez, José Eladio. “Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad del pimiento cuadrado (Capsicum annuum L.) cultivado bajo invernadero en Costa Rica.”

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.