Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Ποιοι είναι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι

Η βιταμίνη Α δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα. Ως εκ τούτου, καταπολεμά την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών και της βλάβης των κυττάρων. Κατά συνέπεια, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα προβλήματα.
Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Ποιοι είναι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Αυτή η θρεπτική ουσία περιλαμβάνεται στην κατηγορία των βιταμινών που είναι γνωστές ως λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή διαλύεται σε λίπος και χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα λιπώδους ιστού για να αποθηκευτεί στο σώμα.

Στο ανθρώπινο σώμα, αυτή η βιταμίνη εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες, καθώς παρεμβαίνει στην ανάπτυξη της όρασης και εξασφαλίζει υγιή όραση. Από την άλλη πλευρά, δρα ως αντιοξειδωτικό. Η τακτική πρόσληψη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σύνθετων ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι ένα αρκετά κοινό μικροθρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα, τα κόκκινα και πορτοκαλί τρόφιμα συνήθως την περιέχουν. Για αυτόν τον λόγο, η τακτική κατανάλωση λαχανικών διασφαλίζει ότι θα έχετε αρκετή βιταμίνη στο σώμα σας.

Παρόλα αυτά, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δίαιτες με χαμηλά λιπαρά ή σε άτομα που δεν έχουν ποικίλη διατροφή.

Ποιες είναι οι συνέπειες; Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Η βιταμίνη Α παίζει νευροπροστατευτικό ρόλο. Για το λόγο αυτό, τα χαμηλά επίπεδα έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο επιπολασμό καταστάσεων που σχετίζονται με τους ηλικιωμένους, όπως το Αλτσχάιμερ.

Μια ανεπάρκεια αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού συνδέεται με την υψηλότερη παραγωγή β-αμυλοειδών, ενώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως αποδεικνύεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2017.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Από αυτή την άποψη, η βιταμίνη Α δεν αποτελεί εξαίρεση.

ακτινογραφία εγκεφάλου
Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο. Εξαιτίας αυτού, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Προβλήματα όρασης που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που προειδοποιούν για ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η εμφάνιση οπτικών προβλημάτων. Η πιο κοινή είναι γνωστή ως νυχτερινή τύφλωση και εκδηλώνεται ως δυσκολία προσαρμογής στο σκοτάδι.

Στις πιο επιθετικές περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Α, μπορεί να εμφανίσετε τραυματισμούς στα μάτια. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Είναι πιο χαρακτηριστικό να πάσχετε από γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλούνται από την έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Για παράδειγμα, η διάρροια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα σε άτομα που πάσχουν από αυτό το διατροφικό πρόβλημα.

Επηρεάζει επίσης την υγεία των πνευμόνων

Οι καπνιστές ή τα άτομα με αποφρακτικές πνευμονοπάθειες είναι πιο ευαίσθητα στην ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Σε αυτόν τον τύπο ανθρώπων, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Για αυτόν τον λόγο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων. Παρόλα αυτά, κατά γενικό κανόνα, είναι καλύτερο να πάρετε αυτήν τη βιταμίνη μέσω μιας ποικίλης διατροφής.

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α

Οι κόκκινες και πορτοκαλί τροφές συνήθως παρέχουν β-καροτένιο και βιταμίνη Α. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τις συμπεριλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας.

Επιπλέον, το γάλα, το βούτυρο και το τυρί αποτελούν επίσης πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας. Ακόμα και μερικά χρωματιστά φρούτα όπως το βερίκοκο ή το μάνγκο περιέχουν καλές ποσότητες αυτής της βιταμίνης.

Στην πραγματικότητα, εάν ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή, με άφθονα λαχανικά, είναι σπάνιο να υποφέρετε από ανεπάρκεια αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού.

σαλάτα στο λάδι
Τα πορτοκαλί και κόκκινα τρόφιμα έχουν συνήθως σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α.

Παρακολουθήστε τα επίπεδα της βιταμίνης Α για την πρόληψη ασθενειών

Η διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης Α στο σωστό εύρος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι πρώτες εκδηλώσεις αυτού του ελλείμματος είναι γαστρεντερικές και οπτικές.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συνδεθεί με αλλοιώσεις στην υγεία των νευρώνων και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή πνευμονικής νόσου.

Γενικά, δεν συνιστούμε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές δεν έχουν δείξει ότι έχουν κάποιο όφελος σε υγιείς ασθενείς με υγιεινή διατροφή. Είναι μόνο μια αποτελεσματική θεραπεία σε άτομα που καπνίζουν ή με αποφρακτικές ασθένειες στους πνεύμονες.

Σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε να συμπεριλαμβάνετε συχνά κόκκινα τρόφιμα από τον κόσμο των φυτών για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης πηγή αυτής της βιταμίνης.

Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι, λόγω της αντιοξειδωτικής της ικανότητας, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης και της βλάβης των κυττάρων. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι την έχετε συμπεριλάβει αρκετά στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Timoneda J., Rodríguez Fernández L., Zaragoza R., Marín MP., et al., Vitamin A deficiency and the lung. Nutrients, 2018. 10 (9): 1132.
  • Zeng J., Chen L., Wang Z., Chen Q., et al., Marginal vitamin A deficiency facilitates alzheimer’s pathogenesis. Acta Neuropathol, 2017. 133 (6): 967-982.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.