Πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα δάκρυα και το κλάμα

Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα των οποίων τα δάκρυα αντιστοιχούν σε διάφορα συναισθήματα; Τα δάκρυα των άλλων θηλαστικών δεν έχουν συναισθηματική σημασία.
Πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα δάκρυα και το κλάμα

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα δάκρυα και το κλάμα. Η έκκριση δακρύων είναι μια φυσιολογική διαδικασία για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Όμως για τους ανθρώπους τα δάκρυα έχουν διαφορετική σημασία. Είμαστε τα μόνα όντα που δακρύζουν για να εκφράσουν διαφορετικά συναισθήματα.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά περίεργα στοιχεία για τα δάκρυα και το κλάμα.

Τα δάκρυα και το κλάμα κάνουν καλό στην υγεία σας

Για χρόνια τα δάκρυα θεωρούνταν σημάδι αδυναμίας, ακόμα και θυματοποίησης.

Στην πραγματικότητα, όταν είστε λυπημένοι μπορείτε να εκφραστείτε κλαίγοντας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας εκκρίνει διάφορες χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές δρουν ως ηρεμιστικοί παράγοντες. Με άλλα λόγια, μειώνουν τον πόνο που αισθάνεστε.

Όταν κλαίτε, το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση ηρεμίας. Αυτό συμβαίνει επειδή εκκρίνεται οξυτοκίνη μετά το κλάμα. Αυτή η χημική ουσία δρα ως φυσικό αναισθητικό.

Αν και μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, το κλάμα είναι σημαντικό. Προστατεύει τις βλεννογόνους μεμβράνες των ματιών σας από την αφυδάτωση. Έτσι τα μάτια σας διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ικανότητα του κλάματος να καταπολεμά το κρυολόγημα. Τα δάκρυα μπορούν να σκοτώσουν μερικά βακτήρια χάρη σε ένα υγρό που περιέχουν και ονομάζεται λυσοζύμη D.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το κλάμα είναι μια καλή άσκηση. Σας βοηθάει να διατηρείτε την υγεία σας και τη σωστή λειτουργία του σώματός σας.

Είναι ίδια τα δάκρυα της χαράς και της λύπης;

δάκρυα και το κλάμα

Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες κατατάσσουν τα δάκρυα σε τρεις κατηγορίες:

Βασικά δάκρυα

Αυτά είναι τα δάκρυα που διατηρούν τον κερατοειδή χιτώνα πάντοτε υγρό. Λιπαίνουν τα μάτια σας και τα καθαρίζουν.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, ένα άτομο εκκρίνει το ένα πέμπτο μίας κουταλίτσας του τσαγιού (1,1 γραμμάρια) δάκρυα τη μέρα. Με τον καιρό η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.

Αντανακλαστικά δάκρυα

Είναι αποτέλεσμα κάποιου ερεθισμού. Προκαλούνται από ξένα αντικείμενα ή την παρουσία ερεθιστικών ουσιών.

Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αυτού του είδους τα δάκρυα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι τα κρεμμύδια, τα δακρυγόνα, οι αναθυμιάσεις μπογιάς και οι διαβρωτικές χημικές ουσίες.

Ο σκοπός αυτών των δακρύων είναι να απομακρύνουν τα ξένα αντικείμενα από τα μάτια σας.

Συναισθηματικά δάκρυα

Αυτά είναι τα δάκρυα που βασίζονται σε συναισθήματα. Το συναίσθημα που τα προκαλεί μπορεί να είναι οποιοδήποτε: χαρά, λύπη, θυμός, οργή κ.λπ..

Κλάμα μετά το σεξ

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι θέλουν να κλάψουν μετά τον οργασμό. Δεν επικρατεί συναίνεση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την εξήγηση αυτού του φαινομένου. Όμως κάποιοι πιστεύουν ότι το κλάμα μετά το σεξ συνδέεται άμεσα με τις διακυμάνσεις των ορμονών τις οποίες προκαλεί το σεξ.

Άλλοι τείνουν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ψυχολογική αντίδραση. Λένε ότι μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

  • Στην αίσθηση της αποκορύφωσης.
  • Στην ενοχή, όταν το άτομο απατά κάποιον.
  • Στη λύπη, όταν το άτομο βρίσκεται σε μια κακή σχέση.

Αν έχετε πάντα αυτή την αντίδραση, ίσως θα πρέπει να αναλύσετε τη σχέση σας. Θα πρέπει να δείτε αν η σχέση σας σάς κάνει ευτυχισμένους.

Αν κλαίτε επειδή είστε ευτυχισμένοι, τότε όλα καλά. Αν όμως κλαίτε από δυστυχία, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο να εξετάσετε τη σχέση σας. Σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο να παραμένετε με το συγκεκριμένο άτομο.

Οι άντρες δεν κλαίνε τόσο όσο οι γυναίκες

δάκρυα και το κλάμα

Οι ιστορίες που λένε ότι οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άντρες κυκλοφορούν εδώ και αιώνες. Υπάρχουν επίσης και τα σχετικά αστεία. Έχουν διεξαχθεί ακόμα και μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες κλαίνε τέσσερις φορές πιο συχνά από τους άντρες.

Αυτό οφείλεται στην ορμόνη προλακτίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί να κάνει ένα άτομο να κλάψει. Η ορμόνη αυτή είναι κυρίως παρούσα στο αίμα και στα δάκρυα των γυναικών.

Από την άλλη πλευρά, οι δακρυϊκοί αδένες των γυναικών έχουν διαφορετική δομή από εκείνη των αντρών. Αυτό κάνει τις γυναίκες να κλαίνε πιο εύκολα.

Και τα ζώα κλαίνε

Και τα ζώα έχουν την ικανότητα να κλαίνε. Κανονικά αυτό παρατηρείται λόγω των ήχων που παράγουν. Παρατηρείται επίσης χάρη στις εκφράσεις στο πρόσωπό τους ή στη συμπεριφορά που παρουσιάζουν.

Η έκφραση των συναισθημάτων των ζώων διαφέρει από είδος σε είδος. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική εξέλιξη του μεταιχμιακού συστήματος σε κάθε είδος.

Σε μερικά θηλαστικά και στους ανθρώπους, συνδέεται με το κέντρο ανταμοιβών στον εγκέφαλο. Ωστόσο οι άνθρωποι δακρύζουν με βάση συναισθήματα.

Με άλλα λόγια, είναι αδύνατον για τα ζώα να εκκρίνουν δάκρυα που έχουν μια βαθύτερη συναισθηματική σημασία. Τα δάκρυά τους είναι απλώς αποτέλεσμα μιας λειτουργικής αναγκαιότητας.

Τα δάκρυα και το κλάμα και οι ενδιαφέρουσες ιδιότητές τους

δάκρυα και το κλάμα

Υπάρχουν διάφορες “συναισθηματικές” αιτίες: ανακούφιση από το άγχος, έκφραση ενσυναίσθησης ή συμπόνιας, αίσθηση πόνου, ανάγκη για προσοχή, ακόμα και έκφραση ευτυχίας.

Τα δάκρυα οφείλονται στην ίδια φυσιολογική αντίδραση. Δεν έχει σημασία αν οι επιστήμονες τα ταξινομούν ως οφειλόμενα σε ενόχληση ή όχι.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα δάκρυα και το κλάμα επιτελούν μια σημαντική λειτουργία. Προστατεύουν τα μάτια σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.