Σαρκοφάγα φυτά: Χαρακτηριστικά, τύποι και φροντίδα

Τολμάτε να καλλιεργήσετε σαρκοφάγα φυτά; Σας λέμε τι πρέπει να ξέρετε για να τα καλλιεργήσετε υγιή και δυνατά στο σπίτι σας.
Σαρκοφάγα φυτά: Χαρακτηριστικά, τύποι και φροντίδα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου, 2023

Μπορούμε να έχουμε σαρκοφάγα φυτά στο σπίτι χωρίς να κινδυνεύουμε; Ναι! Η πραγματικότητα για αυτά τα φυτά απέχει πολύ από αυτό που παρουσιάζεται στις ταινίες του Χόλιγουντ.

Καταλαβαίνουμε ότι τα σαρκοφάγα φυτά είναι συναρπαστικά επειδή, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, πρόκειται για φυτά που χρειάζονται άλλα έμβια όντα για να ενσωματώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εκτός του ότι φωτοσυνθέτουν όπως κάθε άλλο φυτό, τρέφονται με έντομα, ακόμη και με ποντίκια, πουλιά και ψάρια σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι όμως με ανθρώπους, όπως μας έχουν δείξει οι ταινίες.

Προτιμούν τις τροπικές περιοχές και συναντώνται κυρίως στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Είναι πολύ εντυπωσιακά και η μορφολογία τους είναι σαγηνευτική, καθώς πολλά από αυτά φωσφορίζουν τη νύχτα για να προσελκύσουν το θήραμά τους.

Αν και είναι δυνατόν να έχουμε σαρκοφάγα φυτά στο σπίτι, είναι απαραίτητο να τα γνωρίσουμε σε βάθος γιατί απαιτούν ειδική φροντίδα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των σαρκοφάγων φυτών

Συναρπαστικά και αινιγματικά, τα σαρκοφάγα φυτά διαφέρουν από τα υπόλοιπα με 3 κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Παγιδεύουν και σκοτώνουν τη λεία τους.
  2. Διαθέτουν εσωτερικό σύστημα για την πέψη του.
  3. Αφομοιώνουν τα θρεπτικά συστατικά που αποσπούν από το θήραμα.

Εκτός από μικρά έντομα, κυνηγούν αράχνες, καρκινοειδή και ασπόνδυλα που ζουν στο νερό ή στο έδαφος. Μπορούν ακόμη και να κυνηγήσουν και να φάνε σαύρες!

Υπό αυτή την έννοια, τα φύλλα τους εκπληρώνουν μια βασική λειτουργία: συλλαμβάνουν το θήραμα και μπορούν να το κάνουν με δύο τρόπους. Μέσω μιας γρήγορης κίνησης ή με αργό τρόπο, κατά τον οποίο το θήραμα ακινητοποιείται επειδή παγιδεύεται χάρη σε μια κολλώδη ουσία.

Αιχμαλωτίζουν την προσοχή της τροφής τους με τα χρώματα, το νέκταρ και τα αρώματά τους, ακόμη και με το να λάμπουν στο σκοτάδι.

Μόλις προσελκύσουν και αιχμαλωτίσουν το θήραμα, αρχίζει η διαδικασία της πέψης. Χρησιμοποιούν ένζυμα ή βακτήρια για να αποσυνθέσουν την τροφή. Δεν τη μασάνε. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Είδη και είδη σαρκοφάγων φυτών

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη σαρκοφάγων φυτών. Ανάλογα με την προέλευσή τους, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το αν προέρχονται από τροπικές χώρες ή όχι.

Αν ενδιαφέρεστε να φυτέψετε ή να αγοράσετε μερικά από αυτά τα μοναδικά φυτά, σας συνιστούμε να επιλέξετε αυτά της δεύτερης ομάδας. Θα είναι πολύ πιο εύκολη η φροντίδα τους.

Μυγοπαγίδα Αφροδίτης

Σαρκοφάγα φυτά: Χαρακτηριστικά, τύποι και φροντίδα
Dionaea muscipula ή μυγοπαγίδα της Αφροδίτης.

Αυτό το σαρκοφάγο φυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά και προτιμά να κυνηγάει έντομα. Αυτό το κάνει μέσω μιας μηχανικής κίνησης τύπου “παγίδας”, όπως αναφέρουν διάφορες μελέτες.

Η ποικιλία αυτή πρέπει να βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο γιατί δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται εξαιρετικό φυσικό φως για να επιβιώσει. Θυμηθείτε να επιλέξετε μια μεγάλη γλάστρα, ώστε οι ρίζες της να στερεωθούν σωστά.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Pinguicula

Σαρκοφάγα φυτά: Χαρακτηριστικά, τύποι και φροντίδα
Pinguicula.

Αυτό το φυτό συναντάται κυρίως στην Ευρώπη και έχει ιδιαίτερα όμορφη εμφάνιση. Τα φύλλα του είναι πράσινες ροζέτες και τα άνθη του έχουν έντονη βιολετί απόχρωση. Το καλό με αυτά τα φυτά είναι ότι μπορούν να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Drosera rotundifolia

Σαρκοφάγα φυτά: Χαρακτηριστικά, τύποι και φροντίδα
Drosera rotundifolia.

Η δομή αυτού του περίεργου φυτού είναι πολύ ιδιαίτερη χάρη στις κόκκινες τρίχες του, οι οποίες έχουν ένα είδος μικροσκοπικού μπαλονιού στις άκρες τους. Εδώ αποθηκεύεται μια κολλώδης ουσία, η οποία είναι αυτή που παγιδεύει το θήραμα και το ακινητοποιεί.

Τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν πολύ εντυπωσιακό και είναι εξαιρετικό ως διακοσμητικό φυτό. Σε γενικές γραμμές, αντέχει σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 ºC και 30 ºC. Του αρέσει το φυσικό φως, αλλά όχι τα ρεύματα αέρα.

Σαρκοφάγα φυτά: Nepenthes

Nephentes.
Το φυτό Nepenthes.

Αυτό το φυτό είναι πολύ εντυπωσιακό και εύκολο στην καλλιέργεια, αλλά δεν τα πάει καλά με την περίσσεια νερού. Μπορούμε να δούμε μερικές μικρές σακούλες να κρέμονται από αυτό, οι οποίες του δίνουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 8 επικίνδυνα φυτά εσωτερικού χώρου για σκύλους και γάτες, προσέξτε τα κατοικίδιά σας!

Γενικές οδηγίες φροντίδας για τα σαρκοφάγα φυτά

Αν και απαιτούν φροντίδα παρόμοια με αυτή οποιουδήποτε άλλου φυτού, υπάρχουν κάποιες ειδικές συμβουλές που αφορούν κάθε είδος:

  • Γλάστρα: Προσπαθήστε να επιλέξετε μια γλάστρα που δεν είναι κατασκευασμένη από τερακότα ή πηλό, διότι όταν βραχούν, απελευθερώνουν κάποιες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρίζες. Οι πλαστικές λειτουργούν πολύ καλά και πρέπει να διαθέτουν σωστό σύστημα αποστράγγισης.
  • Υποστρώματα: Πρέπει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Το σφάγνο συνιστάται λόγω του όξινου pH του. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του, με χοντρή άμμο ή με περλίτες.
  • Πότισμα: Το ιδανικό είναι να τα ποτίζετε με εμβάπτιση, επειδή χρειάζονται μια καλή ποσότητα νερού για να διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας τους, αλλά δεν χρειάζεται να παραμένει νερό στη γλάστρα. Το καλοκαίρι μπορείτε να τα ποτίζετε κάθε δεύτερη μέρα, ενώ το χειμώνα πρέπει να το κάνετε μόνο δύο φορές το μήνα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε πάντα το μέρος από όπου τα αγοράζετε και ποια είναι η καλύτερη συχνότητα για το είδος.
  • Τροφή: Η τροφή τους πρέπει να είναι πολύ καλή: Δεν θα πρέπει να τα ταΐζετε με έντομα, διότι θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μόνα τους την τροφή τους. Αν δεν έχουν τρόπο να κυνηγήσουν τη λεία τους στο μέρος όπου τα τοποθετείτε, μπορείτε να τα βοηθήσετε με ένα ή δύο έντομα το μήνα.
  • Εγκλιματισμός: Θα πρέπει να υπάρχουν βρύα στη γλάστρα, επειδή είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που έχουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα σαρκοφάγα φυτά που δεν προέρχονται από τροπικές περιοχές μπορούν να περάσουν τους κρύους μήνες σε χειμερία νάρκη.

Τα σαρκοφάγα φυτά είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για το σπίτι

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε σαρκοφάγα φυτά στο σπίτι είναι σε ένα κυκλικό γυάλινο δοχείο, έτσι ώστε να μιμηθείτε τις φυσικές συνθήκες του περιβάλλοντος που αναπτύσσονται. Μπορούν να είναι διακοσμητικά και, αν τους παρέχετε εξαρχής το κατάλληλο χώμα και υπόστρωμα, δεν θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο στη φροντίδα τους.

Ελπίζουμε να σας ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσετε μερικά από τα είδη σαρκοφάγων φυτών που είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Δημιουργήστε μια ωραία γωνιά για αυτά στο σπίτι σας και απολαύστε ένα διαφορετικό είδος εσωτερικού κήπου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.