Αποφύγετε αυτά τα 7 λάθη για να ανθίσουν τα φυτά σας την άνοιξη

Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα λάθη που πρέπει να προσέξετε όταν έρχεται η ώρα να φροντίσετε τον κήπο σας την άνοιξη. Μάθετε γι' αυτά εδώ.
Αποφύγετε αυτά τα 7 λάθη για να ανθίσουν τα φυτά σας την άνοιξη

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2023

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε ο κήπος σας να φαίνεται όμορφος την άνοιξη; Ή, καλύτερα: τι πρέπει να αποφύγετε στον κήπο σας; Μερικές φορές, από άγνοια, μπορεί να κάνετε λάθη που επιβαρύνουν τα φυτά σας.

Η άνοιξη είναι πράγματι ελκυστική για τα πουλιά, αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των λουλουδιών και, γενικά, προσφέρει μια ευχάριστη ανάσα μετά το κρύο. Αλλά πολύ περισσότερο, αν δεν φροντίσετε τον κήπο σας όπως του αξίζει, θα μειώσετε την ανοιξιάτικη ομορφιά του.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες συμβουλές για να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής; Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το άρθρο.

Είναι αλήθεια ότι τα φυτά λαχταρούν την άνοιξη;

Ναι, τα φυτά περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξη της άνοιξης. Δεν πρόκειται για μύθο, αλλά για γεγονός που έχει μελετηθεί από την επιστήμη.

Το Phys ORG αναφέρεται σε μια έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, στην οποία διαβεβαιώνουν ότι τα φυτικά είδη αναγνωρίζουν αυτή την εποχή, επειδή “θυμούνται” ότι πέρασαν μια μακρά ψυχρή περίοδο.

Προσδιορίζουν αυτή τη διαδικασία ως εαρινοποίηση και αναφέρεται στην προσπάθεια των φυτών να ανθίσουν μετά από μια ψυχρή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Revista Espejo προσθέτει ότι μόλις τα λουλούδια νιώσουν τη ζέστη, αρχίζουν να βλασταίνουν. Και διευκρινίζουν ότι δεν είναι ότι τα φυτά δεν ζουν το χειμώνα, αλλά ότι σε αυτή τη φάση επωφελούνται και “κοιμούνται”.

Υπάρχουν φυτά που είναι συνηθισμένα σε εύκρατα κλίματα και το κρύο θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Ορισμένα είδη απαιτούν μέτριες θερμοκρασίες. Αυτό εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τους γενετικούς και μοριακούς τους παράγοντες.

Εν ολίγοις, τα φυτά περιμένουν την εποχή της άνοιξης. Όταν αυτή είναι προ των πυλών, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείτε γι’ αυτήν και, κυρίως, να αποφύγετε λάθη που μπορεί να εμποδίσουν την ανθοφορία.

Να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε αυτά τα λάθη ώστε τα φυτά σας να ανθίσουν την άνοιξη

Μόλις περάσει ο παγετός και το έδαφος εγκλιματιστεί, αρχίζει η προετοιμασία του ανοιξιάτικου περιβάλλοντος στον κήπο. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσετε τις συνθήκες του εδάφους για την προετοιμασία της ανθοφορίας.

Καθαρίστε λοιπόν, ξεχορταριάστε και ελέγξτε για εισβολή παρασίτων. Η άνοιξη φέρνει συχνά ψυχρά κύματα, οπότε είναι καλύτερο να έχετε έτοιμες μερικές κουβέρτες για να προστατεύσετε τα φυτά που τις χρειάζονται.

Τώρα, ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που εμποδίζουν την ανθοφορία; Θα τα αποκαλύψουμε παρακάτω.

1. Ξεχνάτε το φως

Ένα άρθρο του Scientific American τονίζει την “παράσταση” που δίνουν τα δέντρα την άνοιξη, καθώς “ξεσπούν με λαμπρό φύλλωμα για να γιορτάσουν το τέλος του χειμώνα”. Αυτό το πρασίνισμα των φύλλων οφείλεται στα μήκη κύματος που απορροφώνται από τα κύτταρά τους και επεξεργάζονται στη φωτοσύνθεση.

Ένα τέτοιο ταξίδι είναι αναπόφευκτο σε κάθε φυτό. Ακόμα κι αν κάποια τα καταφέρνουν καλά στη σκιά ή την ημισκιά, το απόλυτο σκοτάδι δεν είναι επιλογή.

Μάθετε ποια είδη πρέπει να εκτίθενται σε άμεσο ή έμμεσο ηλιακό φως, καθώς και ποια εκτιμούν την τοποθέτηση σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλα τα φυτά χρειάζονται φωτισμό για να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Αποφύγετε αυτά τα 7 λάθη για να ανθίσουν τα φυτά σας την άνοιξη
Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε μια θέση όπου δέχονται αρκετό ηλιακό φως.

2. Πώς να προστατεύσετε τα φυτά σας την άνοιξη: Διώξτε τους επικονιαστές

Μην τρομάζετε τις μέλισσες, τις πεταλούδες και άλλους επικονιαστές! Η άνοιξη είναι η τέλεια αφορμή για να τα προσελκύσετε στον κήπο. Φυτέψτε σπόρους, βολβούς και λαχανικά σε γλάστρες, παρτέρια ή απευθείας στο έδαφος.

Εγκαταστήστε ταΐστρες πουλιών και σιντριβάνια νερού. Αυτές οι συμβουλές μετατρέπουν τους κήπους σε φιλόξενους και συχνούς χώρους για τους επικονιαστές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον κύκλο ενός φυτού.

3. Πρόγραμμα ποτίσματος

Το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μιλάει για την υδατική καταπόνηση που υφίστανται τα φυτά από τις υδαρείς ή υγρές περιοχές. Ως πρόταση, αναφέρουν τη σημασία της προετοιμασίας του εδάφους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται από πολύ νερό ή πολλή ξηρασία. Αυτό ισχύει ακόμη και την άνοιξη.

Ένα άλλο σφάλμα είναι να προσφέρετε ίση άρδευση σε ό,τι φυτεύεται. Μάθετε φυτό προς φυτό αν είναι ικανά να αποθηκεύουν νερό ή αν χρειάζονται τακτικό πότισμα.

Διαφορετικά είτα θα τα ξεράνετε ή θα τα σαπίσετε. Με βάση αυτή την παραδοχή, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ποτίστε ανάλογα με τις απαιτήσεις του είδους.

4. Ανεξέλεγκτο κλάδεμα

Είναι λάθος να κλαδεύετε τα οπωροφόρα δέντρα όταν αρχίζουν να ανθίζουν- κάντε το νωρίτερα για να αυξήσετε τις αποδόσεις. Όσον αφορά το κλάδεμα για τον έλεγχο του γκαζόν και των θάμνων, τα μέσα της άνοιξης είναι μια καλή στιγμή για να το κάνετε.

5. Η κακή τοποθέτηση είναι ένα από τα λάθη που μπορεί να κάνετε

Υπάρχουν φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η αντιστροφή της θέσης θα ήταν αντιπαραγωγική. Στην περίπτωση των διαμερισμάτων, τα μπαλκόνια λειτουργούν ως εκείνος ο εξωτερικός χώρος που υπό άλλες συνθήκες αποτελεί αίθριο.

Το ουσιαστικό όμως, ανεξάρτητα από το είδος του φυτού, είναι να σέβεστε τις απαιτήσεις και τις συνήθειές του. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς συνηθίζουν ένα μέρος και παίρνουν όλα όσα χρειάζονται, η μετακίνησή τους σε διαφορετική θέση μπορεί να τα αρρωστήσει.

Μια συμβουλή για να γνωρίζετε την ιδανική θέση για τα φυτά είναι να μάθετε τα χαρακτηριστικά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνετε αν προτιμούν τον ήλιο ή τη σκιά και αν είναι προτιμότερο να τα καλλιεργείτε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

6. Χρήση υπερβολικού ή λάθος λιπάσματος

Όσο κι αν λαχταράτε μια καταπληκτική ανοιξιάτικη ανθοφορία, η κατάχρηση λιπάσματος δεν θα το κάνει να συμβεί. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος στην κηπουρική.

Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα τονίζει τη σημασία της συνετής χρήσης αυτών των προϊόντων και της τήρησης των οδηγιών που αναγράφονται στην ετικέτα, ώστε να μην βλάπτονται τα φυτά και το περιβάλλον.

Την άνοιξη, πολλά φυτά δεν χρειάζονται τόσο πολύ λίπασμα, επειδή έχουν ακόμα το απόθεμα από την ψυχρή περίοδο. Εάν είναι απαραίτητο, λιπαίνετε στο τέλος της ανθοφορίας και της δοσολογίας του προϊόντος.

Αποφύγετε αυτά τα 7 λάθη για να ανθίσουν τα φυτά σας την άνοιξη
Το λίπασμα έχει ακριβείς ενδείξεις. Η κατάχρηση της ποσότητας και η επιλογή λανθασμένου χρόνου χρήσης μπορεί να χαλάσει την ανθοφορία.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να καλλιεργήσετε έναν κήπο με παχύφυτα

7. Προετοιμαστείτε για την άφιξη της εποχής

Μην περιμένετε την άνοιξη για να προετοιμάσετε τον κήπο. Ο καθαρισμός, η εξάλειψη των μαραμένων λουλουδιών και η αλλαγή γλάστρας είναι θέματα που μπορούν να λυθούν με κάποια πρόβλεψη.

Bonus tip: Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο κηπουρικής για να αποφεύγετε τα λάθη την άνοιξη

Όπως ακριβώς βοηθάει η δημιουργία ενός ημερολογίου κήπου για να ξέρετε τι πρέπει να φυτέψετε πριν από την άφιξη της άνοιξης, έτσι βοηθάει και μια ατζέντα στην οποία οργανώνετε τα είδη των φυτών, τη συχνότητα ποτίσματος και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε είδους.

Ως πρόταση, συνιστούμε να δημιουργήσετε έναν κατάλογο εργασιών που αφορούν τη φροντίδα των λουλουδιών και του εδάφους, καθώς και την αλλαγή γλαστρών, την προσθήκη θρεπτικών ουσιών και τον καθαρισμό. Διαγράψτε τις δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί και μην ξεχνάτε να σημειώνετε στο αρχείο σας εάν παρατηρείτε κάποια ανωμαλία στο φυτό, καθώς αυτό συμβάλλει στην αντιμετώπιση πιθανών ασθενειών που προκαλούνται από παράσιτα και μύκητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.