Πώς να φροντίσετε και να καλλιεργήσετε το φυτό αράχνη

Σας λέμε πώς να μεγαλώσετε το φυτό αράχνη σας στο νερό ή στο χώμα. Εσείς αποφασίζετε πώς θα απολαύσετε αυτό το όμορφο φυτό.
Πώς να φροντίσετε και να καλλιεργήσετε το φυτό αράχνη

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου, 2023

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυτό αράχνη για να αποκτήσετε περισσότερα φυτά αράχνη; Η διαδικασία αυτή είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει σε χώμα ή σε νερό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε γιατί θα σας πούμε πώς να φροντίσετε αυτά τα υπέροχα φυτά!

Εργαλεία

Δείτε τι θα χρειαστείτε:

 • Νερό
 • Γλάστρες
 • Υπόστρωμα
 • Ψαλίδι κηπουρικής
 • Μικρά φυτά αράχνης
 • Κύπελλα ή γλάστρες
 • Λίπασμα για τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους

Πώς πολλαπλασιάζεται το φυτό αράχνη στο έδαφος

Propagar la planta de araña en tierra es sencillo, necesitas cortar los brotes que salen de los tallos.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού αράχνη στο έδαφος είναι απλός. Πρέπει να κόψετε τους βλαστούς που βγαίνουν από τα στελέχη.

Ακριβώς αυτοί οι βλαστοί είναι που χρησιμοποιούνται για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός. Έτσι, αν θέλετε να μεγαλώσετε τα νέα σας φυτά αράχνης, τότε, ακολουθήστε τα βήματα που θα μοιραστούμε μαζί σας.

1. Κόψτε τους βλαστούς που θέλετε να χρησιμοποιήσετε

Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να κόψετε τους βλαστούς που πρόκειται να αναπτύξετε. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να τους πάρετε από τα μακριά κλαδιά.

Μόλις τους αναγνωρίσετε, κόψτε τους, φροντίζοντας να κρατήσετε τα εξογκώματα που έχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτή την περιοχή υπάρχουν ρίζες που είτε θα ριζώσουν στο χώμα είτε θα αναπτυχθούν στο νερό, ανάλογα με το τι έχετε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε για την καλλιέργειά τους.

2. Τοποθετήστε το μικρό φυτό αράχνη σε ένα ποτήρι με νερό

Εάν ο βλαστός από το φυτό αράχνη δεν έχουν αναπτύξει καλές ρίζες, θα πρέπει να το τοποθετήσετε σε ένα ποτήρι ή ένα δοχείο με νερό. Επιπλέον, ελέγχετε κάθε μέρα ότι οι ρίζες αναπτύσσονται και συμπληρώνετε το νερό που εξατμίζεται, χωρίς να αφήνετε τα φύλλα να βυθιστούν.

Σημειώστε ότι αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Φροντίστε λοιπόν να βρείτε μια θέση με άμεσο ηλιακό φως. Εάν τα βλαστάρια που κόψατε έχουν ήδη ρίζες, τότε παραλείψτε αυτό το βήμα.

3.Φυτέψτε το φυτό αράχνη στο χώμα

Με τα φυτά αράχνης έτοιμα, ήρθε η ώρα να φυτέψετε. Στη συνέχεια, πρέπει να γεμίσετε τις γλάστρες με ποιοτικό χώμα που διατηρεί καλή υγρασία. Το ιδανικό υπόστρωμα πρέπει να περιέχει φλοιό πεύκου, βερμικουλίτη, τύρφη ή περλίτη.

Ομοίως, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι οι γλάστρες κάνουν καλή αποστράγγιση. Αν αυτές που έχετε δεν έχουν αρκετές τρύπες, τότε φτιάξτε νέες με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού. Επίσης, θυμηθείτε να τοποθετήσετε από κάτω ένα δίσκο για να συγκρατείται το νερό.

Μόλις γεμίσετε τις γλάστρες με χώμα, σκάψτε μια τρύπα στο κέντρο και τοποθετήστε τα μικρά φυτά. Οι ρίζες τους θα πρέπει να είναι καλά καλυμμένες. Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε την τρύπα που κάνατε με χώμα και πιέστε προς τα κάτω για να σταθεροποιήσετε το φυτό.

4. Ποτίστε αμέσως

Ποτίστε τα φυτά αμέσως μετά τη φύτευσή τους. Η ποσότητα του υγρού που πρέπει να ρίξετε πρέπει να είναι αρκετή μέχρι να βγει από τις τρύπες αποστράγγισης.

Προσοχή! Εδώ έρχεται ένα κόλπο που δεν πρέπει να παραβλέψετε: φροντίστε να πετάξετε το νερό που έχει μείνει στο δίσκο.

Αυτή η συμβουλή είναι πολύ σημαντική, διότι, αν και το υπόστρωμα πρέπει να είναι υγρό, μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών και θάνατο του φυτού σας.

Από αυτό το σημείο και μετά, ποτίζετε κάθε δεύτερη μέρα μέχρι να εξισορροπηθεί η ανάπτυξη. Στη συνέχεια, κάθε φορά που παρατηρείτε ότι το υπόστρωμα στεγνώνει, ποτίστε ξανά για να διατηρήσετε την απαραίτητη υγρασία.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Πώς να φτιάξετε σπιτικές κρεμαστές γλάστρες για τα φυτά σας

Αναπτύξτε το φυτό αράχνη σε νερό

La planata de araña también puede propagarse y mantener en agua, luce hermosa.
Το φυτό αράχνη μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί και να διατηρηθεί όμορφα σε ένα ποτήρι ή βάζο με νερό.

Αν δεν θέλετε να πολλαπλασιάσετε το φυτό σας σε χώμα, πολλαπλασιάστε το σε νερό. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για να διακοσμήσετε το σπίτι ή το γραφείο σας.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

 1. Ετοιμάστε ένα ποτήρι ή ένα δοχείο με νερό, όπου θα τοποθετήσετε τα μικρά φυτά σας.
 2. Θα παρατηρήσετε ότι τα φυτά αράχνες μεγαλώνουν πάνω σε βέργες που βγαίνουν από το μητρικό φυτό. Κόψτε τα, αφήνοντας ένα καλό τμήμα αυτού του μίσχου.
 3. Χρησιμοποιήστε το στέλεχος για να τοποθετήσετε το φυτό στο ποτήρι και να μην αγγίζουν τα φύλλα τα μπουμπούκια. Εάν οι βλαστοί έχουν καλές ρίζες, θα πρέπει να ρυθμίσετε το νερό έτσι ώστε να αγγίζει μόλις και μετά βίας τις άκρες των βλαστών. Αν δεν έχουν, ανεβάστε τη στάθμη του υγρού έτσι ώστε να την αγγίζει η βάση του φυτού.
 4. Αλλάζετε το νερό καθημερινά, ώστε να μην εμφανίζονται μύκητες.
 5. Σε περίπου 15 ημέρες, τα φυτά σας θα έχουν ριζώσει.
 6. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να μεταφέρετε τα φυτά σας στο τελικό δοχείο.
 7. Μόλις τα φυτά ριζώσουν, θυμηθείτε να αλλάζετε τακτικά το νερό και απολαύστε τα νέα σας φυτά αράχνης.

Συμβουλές φροντίδας

Το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum) είναι ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό που δεν χρειάζεται πολύ φροντίδα. Είναι φιλικό προς τα κατοικίδια ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα κατοικίδιά σας το δαγκώσουν (αν και δεν είναι ιδανικό).

Αν και η φροντίδα του είναι βασική, είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή στις ανάγκες του, ώστε να μεγαλώνει όμορφο και υγιές:

 • Είδος φωτός: Η αράχνη θέλει να δέχεται ηλιακό φως, αλλά όχι άμεσα, γιατί μπορεί να χαλάσει τα όμορφα φύλλα της. Εκτιμά επίσης τους σκιερούς και ημισκιερούς χώρους.
 • Θερμοκρασία: Το φυτό αυτό υποστηρίζει μέγιστες θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου και ελάχιστες θερμοκρασίες -2.
 • Πότισμα: Το καλοκαίρι, το πότισμα πρέπει να είναι συχνό (2 έως 3 φορές την εβδομάδα), ενώ το χειμώνα πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα.
 • Λίπανση: Λίπανση κάθε 15 ημέρες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Το λίπασμα μπαίνει στο νερό άρδευσης και εφαρμόζεται την ίδια περίοδο.

Να πόσο εύκολο είναι να πολλαπλασιάσετε και να φροντίσετε το φυτό αράχνη. Με αυτές τις μεθόδους, μπορείτε να αναπαράγετε το δικό σας για να έχετε περισσότερα στο σπίτι ή για να το κάνετε δώρο σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε έναν φίλο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Poole, R. T., & Zimmer, K. (2019). Chlorophytum Comosum. In CRC Handbook of Flowering (pp. 236-237). CRC Press.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.