Shatavari: Το αγιουρβεδικό φυτό για την υγεία των γυναικών

Το Shatavari είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουρβεδική ιατρική, λόγω των πλεονεκτημάτων της για την υγεία των γυναικών. Ποιες είναι οι εφαρμογές του;
Shatavari: Το αγιουρβεδικό φυτό για την υγεία των γυναικών
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου, 2022

Το Shatavari, με την επιστημονική ονομασία Asparagus racemosus, είναι ένα φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κοινό σπαράγγι. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης γνωστό ως “άγριο σπαράγγι” ή “ινδικό σπαράγγι”. Συνήθως αναπτύσσεται στα εδάφη της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και σε μέρη της Αυστραλίας.

Είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται στην αγιουρβεδική ιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων υπογονιμότητας και λέγεται ότι βοηθά στην ορμονική και αναπαραγωγική τους υγεία. Τι πιστεύει η επιστήμη γι’ αυτό; Μάθετε εδώ!

Shatavari: Δραστικές αρχές και φαρμακευτικές ιδιότητες

Το Shatavari είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα ύψος. Σε χώρες όπως η Ινδία, είναι αρκετά δημοφιλές λόγω των εφαρμογών του στην αγιουρβεδική ιατρική, ειδικά για τις χρήσεις του που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Asian Pacific Journal of Tropical Disease, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτοσυστατικά. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 50 δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

 • Ισοφλαβόνες
 • Ανοσοσίδιο (γλυκοσίδιο)
 • Απαραίτητα λιπαρά οξέα
 • Βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και Ε
 • Πολυκυκλικό αλκαλοειδές (ασπαργαμίνη Α)
 • Υδατάνθρακες, πολυσακχαρίτες και βλεννώδεις ουσίες
 • Φλαβονοειδή (καεμφερόλη, κερκετίνη και ρουτίνη)
 • Στεροειδείς σαπωνίνες, επίσης γνωστές ως σατβαρίνες
 • Ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός, κοβάλτιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο.

Φυσικά, λόγω της σύνθεσής του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο θάμνος συνδέεται με μια σειρά φαρμακολογικών ιδιοτήτων. Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, έχει γαλακτογόνο δράση (διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος), δυνατότητα καταπολέμησης του έλκους και προσαρμοστικές επιδράσεις.

Έχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, ανοσοτροποποιητικές και αντικαταθλιπτικές ικανότητες. Όσον αφορά τη γυναικεία υγεία, συνδέεται με την αυξημένη λίμπιντο, τη γονιμότητα, την ορμονική ισορροπία και την προστασία των σεξουαλικών οργάνων. Αυτή τη φορά, εστιάζουμε σε αυτές ακριβώς τις επιδράσεις.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Ποια είναι τα οφέλη του shatavari για τη γυναικεία υγεία;

Είναι σύνηθες να ορίζεται το shatavari και τα συμπληρώματά του ως “γυναικεία τονωτικά”. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδράσεις που προέρχονται από τις ισοφλαβόνες του, οι οποίες δρουν ως φυτοοιστρογόνα.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτές οι φυτικές ουσίες είναι παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, ορμόνες που εμπλέκονται σε πολλές διαφορετικές διαδικασίες στην υγεία των γυναικών.

Αν και η επίδρασή τους είναι ασθενέστερη, δρουν ως ρυθμιστές και μπορούν να βοηθήσουν τόσο σε περιπτώσεις έλλειψης όσο και σε περιπτώσεις περίσσειας αυτών των ορμονών. Ας δούμε κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να είναι χρήσιμες και τι λέει η επιστήμη γι’ αυτές.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Για πολλά χρόνια, οι θεραπείες με βάση το shatavari ήταν βοηθητικές κατά των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι ισοφλαβόνες, τα φλαβονοειδή και ο γλυκοζίτης σαπωνίνης μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτά τα αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη στο NAtion Center of Biotechnology Information αναφέρθηκε ότι μια φαρμακευτική σύνθεση που περιέχει 85 μέρη Asparagus racemosus και 5 μέρη Withania sominifera, Pedalium murex και Tinospora cordifolia είχε θετικά αποτελέσματα κατά των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στις γυναίκες.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν τη λήψη δύο καψουλών του συμπληρώματος, τρεις φορές την ημέρα. Κάθε κάψουλα έχει μισό γραμμάριο της σύνθεσης. Ωστόσο, οι επιδράσεις αυτές βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

A woman in pain.
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να είναι έντονο σε ορισμένες γυναίκες, με κόπωση και ανικανότητα για πόνο.

Ορμονική ισορροπία

Συνδεδεμένο με την προηγούμενη επίδραση, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα shatavari είναι χρήσιμα για την προώθηση της ορμονικής ισορροπίας στις γυναίκες. Δεν μειώνουν μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, αλλά και ακανόνιστων περιόδων και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Μια ανασκόπηση στο Biomedicine and Pharmacotherapy αποκαλύπτει ότι το shatavari συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Βελτιώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ορμονική ανισορροπία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την υπογονιμότητα.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακές συνθήκες και σε ζώα. Ως εκ τούτου, απαιτούνται εκτενέστερες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν οι εν λόγω επιδράσεις στις γυναίκες και να αξιολογηθεί ο μηχανισμός δράσης.

Θηλασμός

Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις του shatavari έχει να κάνει με τη διέγερση της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Στην πραγματικότητα, οι γαλακτογόνες ιδιότητές του έχουν αξιολογηθεί σε ορισμένες κλινικές μελέτες.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Iranian Journal of Pharmaceutical Research ανέφερε ότι η συμπληρωματική χορήγηση Asparagus racemosus βοήθησε στην αύξηση των επιπέδων προλακτίνης, μιας ορμόνης-κλειδί για τη γαλουχία.

Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα Asparagus racemosus βοηθούν στην αύξηση του όγκου του μητρικού γάλακτος, αλλά η χρήση τους δεν αντικαθιστά άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος.

Εμμηνόπαυση

Η συμπληρωματική χορήγηση Shatavari συνδέεται με μείωση των νυχτερινών εξάψεων, της εφίδρωσης, της κατάθλιψης και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ένα συμπλήρωμα Asparagus racemosus – σε συνδυασμό με άλλα φυτά, όπως Tinospora cardifolia, Withania somnifera και Commiphora mukul – αναφέρθηκε στο   Journal of Herbal Medicine ότι βοήθησε στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων μετά από 12 εβδομάδες χρήσης.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το συμπλήρωμα ανέφεραν σημαντική μείωση των ημερήσιων εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Επιπλέον, μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients συνέδεσε αυτό το φυτικό συμπλήρωμα με βελτιωμένη μυοσκελετική λειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Γονιμότητα και λίμπιντο

Όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, το shatavari συνδέεται με αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και γονιμότητα. Μια δημοσίευση στο Pharmacognosy δείχνει ότι το φυτό είναι χρήσιμο κατά των προβλημάτων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του σχετίζεται με τη μειωμένη υπογονιμότητα, την αύξηση της λίμπιντο, τη μειωμένη φλεγμονή των σεξουαλικών οργάνων και την προετοιμασία της μήτρας για τη σύλληψη. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται συχνά από ανεπίσημα στοιχεία.

Προτείνονται πιο συγκεκριμένες και εκτεταμένες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις του shatavari

Η κατανάλωση του shatavari είναι γενικά ασφαλής για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από τη λήψη αυτού του συμπληρώματος.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα της κοιλιάς, ναυτία και πόνο. Ως εκ τούτου, καλό είναι να τηρείτε τη δοσολογία που προτείνει ο κατασκευαστής.

Ομοίως, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες αντενδείξεις:

 • Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου (συμβουλευτείτε το γιατρό σας)
 • Παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος
 • Ιστορικό αλλεργίας στα σπαράγγια
 • Ευαισθησία στα οιστρογόνα
 • Καρδιακές παθήσεις
Some asparagus.
Καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα σπαράγγια, όσοι είναι αλλεργικοί στο τρόφιμο δεν θα μπορέσουν να καταναλώσουν shatavari.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Μορφές και τρόπος κατανάλωσης του shatavari

Στα καταστήματα βοτάνων, είναι δυνατόν να βρείτε συμπληρώματα shatavari σε μορφή σκόνης και σε μορφή κάψουλας. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται μια δόση 6 γραμμαρίων την ημέρα. Στις θηλάζουσες μητέρες η δόση κυμαίνεται από 3 έως 6 γραμμάρια την ημέρα, ανάλογα με το σωματικό βάρος (60 mg σκόνης/kg σωματικού βάρους).

Το προϊόν λαμβάνεται συνήθως με ή μετά τα γεύματα. Δεν συνιστάται με άδειο στομάχι.

Η σκόνη μπορεί να αραιωθεί σε αγελαδινό γάλα ή φυτικά γάλατα. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί σε νερό.

Η περίοδος κατανάλωσης μπορεί να παραταθεί έως και 3 μήνες. Αυτό μπορεί να καθοριστεί με το γιατρό.

Τι να θυμάστε για αυτό το τονωτικό για τις γυναίκες;

Στην αγιουρβεδική ιατρική, το shatavari είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για διάφορα στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φυτοοιστρογόνα, θεωρείται σύμμαχος κατά των διαταραχών που προκύπτουν από ορμονικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, όπως και άλλα φυτικά συμπληρώματα, η χρήση του θα πρέπει να είναι συνετή και να επιβλέπεται από γιατρό. Αν και ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τις ιδιότητές του, δεν θεωρείται θεραπεία πρώτης επιλογής.

Η κατανάλωσή του δεν αντικαθιστά τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και άλλων ιατρικών θεραπειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alok S, Jain SK, Verma A, Kumar M, Mahor A, Sabharwal M. Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review. Asian Pac J Trop Dis. 2013 Jun;3(3):242–51. doi: 10.1016/S2222-1808(13)60049-3. PMCID: PMC4027291.
 • Negi JS, Singh P, Joshi GP, Rawat MS, Bisht VK. Chemical constituents of Asparagus. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):215-20. doi: 10.4103/0973-7847.70921. PMID: 22228964; PMCID: PMC3249924.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Patent Summary for US-6589569-B1. Retrieved November 8, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/patent/US-6589569-B1.
 • Pandey AK, Gupta A, Tiwari M, Prasad S, Pandey AN, Yadav PK, Sharma A, Sahu K, Asrafuzzaman S, Vengayil DT, Shrivastav TG, Chaube SK. Impact of stress on female reproductive health disorders: Possible beneficial effects of shatavari (Asparagus racemosus). Biomed Pharmacother. 2018 Jul;103:46-49. doi: 10.1016/j.biopha.2018.04.003. Epub 2018 Apr 7. PMID: 29635127.
 • Gupta M, Shaw B. A Double-Blind Randomized Clinical Trial for Evaluation of Galactogogue Activity of Asparagus racemosus Willd. Iran J Pharm Res. 2011 Winter;10(1):167-72. PMID: 24363697; PMCID: PMC3869575.
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Wild Asparagus. [Updated 2022 Sep 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501813/
 • Steels, E., Steele, M., Harold, M., Adams, L., & Coulson, S. (2018). A double-blind, randomized, placebo-controlled trial evaluating safety and efficacy of an ayurvedic botanical formulation in reducing menopausal symptoms in otherwise healthy women. In Journal of Herbal Medicine (Vol. 11, pp. 30–35). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.hermed.2018.01.001
 • O’Leary MF, Jackman SR, Sabou VR, Campbell MI, Tang JCY, Dutton J, Bowtell JL. Shatavari Supplementation in Postmenopausal Women Improves Handgrip Strength and Increases Vastus lateralis Myosin Regulatory Light Chain Phosphorylation but Does Not Alter Markers of Bone Turnover. Nutrients. 2021 Nov 27;13(12):4282. doi: 10.3390/nu13124282. PMID: 34959836; PMCID: PMC8708006.
 • Sharma, Komal & Bhatnagar, Maheep. (2011). Asparagus racemosus (Shatavari): A Versatile Female Tonic. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. 2. 855-863.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.