Tα οφέλη του σκόρδου για την υγεία μας

Το σκόρδο περιέχει πραγματικά υπέροχες ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του σώματός σας σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σίγουρα ένα από τα πιο θεραπευτικά τρόφιμα που υπάρχουν
Tα οφέλη του σκόρδου για την υγεία μας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να μάθετε για τα οφέλη του σκόρδου; Ίσως να έχετε συναντήσει  ανθρώπους που τρώνε σκόρδο είτε κατά τη διάρκεια της νηστείας, είτε πολύ πρωινές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να εκπλήσσονται από αυτή την πρακτική και αυτό μπορεί να οφείλεται στην έντονη ή ακόμα και δυσάρεστη σε μερικούς γεύση του προϊόντος αυτού. Πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν το σκόρδο γνωρίζουν καλά τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει οι οποίες συμβάλλουν ευεργετικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού σας.

Το σκόρδο περιέχει πραγματικά υπέροχες ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του σώματός σας σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σίγουρα ένα από τα πιο θεραπευτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του σκόρδου πιο κάτω!


Ιστορία του σκόρδου


Στην αρχαιότητα, το σκόρδο το χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο για τις αντιβιοτικές του ιδιότητες. Τόσο οι Ρωμαίοι όσο και οι Αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες συνήθιζαν να καταναλώνουν μια μέτρια ποσότητα σκόρδου με σκοπό την πρόληψη από όλα τα είδη των ανωμαλιών και το έτρωγαν πριν και μετά από όλες τις μάχες. Ενώ για τους Αιγυπτίους, το σκόρδο χρησίμευε για άλλους σκοπούς, για παράδειγμα, το κατανάλωναν για σκοπούς αφροδισιακούς. Από την άλλη πλευρά, στα Ιμαλάια, χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα καθώς βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ίδια στιγμή στην καλύτερη οξυγόνωση του σώματος.

οφέλη του σκόρδου

Η ιστορία έχει σίγουρα αλλάξει λίγο και σε πολλά μέρη του κόσμου το σκόρδο χρησιμοποιείται για μαγειρικούς σκοπούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λάθος. Αν όμως μάθετε για όλες τις ιδιότητές του, σίγουρα θα αρχίσει να αλλάζει τη γνώμη σας. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μην το συμπεριλάβουν στο καθημερινό μενού τους, λόγω της ισχυρής οσμής που το χαρακτηρίζει, αλλά είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε πολλά από τα οφέλη του, τα οποία θα δείτε να αντικατοπτρίζονται άμεσα στην υγεία σας.

Εμείς πρόκειται να μοιραστούμε μερικές από τις ιδιότητες που περιέχει ώστε να ξεκινήσετε  να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας. Προτείνουμε τουλάχιστον μία σκελίδα σκόρδο την ημέρα.


Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα


οφέλη του σκόρδου

Αυτή η θαυμάσια τροφή βοηθά στη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και την ίδια στιγμή μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει με τον έλεγχο της παραγωγής της χοληστερόλης από το ήπαρ ενώ παράλληλα αυξάνει και το επίπεδο παραγωγής της καλής χοληστερόλης (HDL). Σε σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα, το σκόρδο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει  προβλήματα όπως η αρτηριοσκλήρωση.


Εξουδετερώνει τα παράσιτα, ένα από τα οφέλη του σκόρδου


Το σκόρδο χρησιμοποιείται επίσης για την καταπολέμηση πολλών μικροοργανισμών που δύσκολα μπορούν να εξαλειφθούν με τα κοινά φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες και καταπολεμά μερικά από αυτά, όπως την ταινία ή τους μύκητες, κάνοντας το σώμα σας πολύ πιο καθαρό, δημιουργώντας μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα για όλα αυτά. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Ankri et. al. εδώ.


Φροντίζει το δέρμα

οφέλη του σκόρδου

Ξέρατε ότι το σκόρδο είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, Α, Β1 και Β2; Έτσι, αν το καταναλώνετε συνεχώς, θα σας κάνει να έχετε ένα πιο όμορφο και υγιές δέρμα, θα σας κρατήσει νεότερους και πολύ πιο δυνατούς και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη βελτίωση της όρασής σας και την πρόληψη των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Σίγουρα, πράγματα που όλοι μας θέλουμε να επιτύχουμε.

Ομοίως, το σκόρδο βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης και των φλεγμονών, αλλά προσέξτε! Δεν πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες από αυτό το φαγητό, επειδή μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Έτσι, συνιστάται για σας να το καταναλώνετε σε μέτριες ποσότητες. Μία ή δύο σκελίδες σκόρδο την ημέρα θα είναι ότι πρέπει.


Να θυμάστε …


Τώρα που ξέρετε μερικές από τις πιο ευεργετικές ιδιότητες τις οποίες το σκόρδο θα προσφέρει στην υγεία σας, σας προσκαλούμε να αρχίσετε να καταναλώνετε αυτή την τροφή, είτε με το να το συμπεριλάβετε στα γεύματά σας, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολο να το φάτε, ή αν προτιμάτε να το καταναλώνετε με άδειο στομάχι ώστε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πάρει τα μέγιστα οφέλη από αυτό το φυτό. Θυμηθείτε τη σημασία του και όλα τα οφέλη του σκόρδου!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.