3 θεραπείες με βάση το σκόρδο για τις κολπικές μυκητιάσεις

Σ' αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε 3 σπιτικές θεραπείες με βάση το σκόρδο. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό, πανίσχυρο αντιμυκητιακό, το οποίο θα μας βοηθήσει να εξαφανίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις μυκητιάσεις.
3 θεραπείες με βάση το σκόρδο για τις κολπικές μυκητιάσεις
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι κολπικές μυκητιάσεις είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για αρκετές γυναίκες και ορισμένες υποφέρουν συχνά από αυτές.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ή κνησμό. Το αποτέλεσμα είναι να παρεμποδίζουν την καθημερινή ρουτίνα της γυναίκας ή τις σχέσεις της. Έτσι, είναι πάντοτε καλή ιδέα να τις αντιμετωπίζετε με φυσικό τρόπο, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε 3 σπιτικές θεραπείες με βάση το σκόρδο. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό, πανίσχυρο αντιμυκητιακό το οποίο θα μας βοηθήσει να εξαφανίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις μυκητιάσεις.

Κολπικές μυκητιάσεις

κολπικές μυκητιάσεις

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν υποφέρει από μυκητιάσεις κάποια στιγμή στη ζωή τους ή και συχνότερα.

Παρότι ο κόλπος μας έχει μια φυσική χλωρίδα μικροοργανισμών, το πρόβλημα δημιουργείται όταν ορισμένοι απ’ αυτούς εξαπλώνονται υπερβολικά εξαιτίας διαφόρων παραγόντων:

 • Ορμονικές αλλαγές (κατά την εμμηνόπαυση, για παράδειγμα)
 • Αντιβιοτικά, στεροειδή και αντισυλληπτικά χάπια
 • Υπερβολική θερμότητα και υγρασία
 • Διαβήτης
 • Παχυσαρκία
 • Συνθετικά εσώρουχα
 • Διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των μυκητιάσεων είναι ο ερεθισμός, ο κνησμός, το πρήξιμο και η έκκριση λευκού υγρού.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει, οι άμυνες του οργανισμού θα αναλάβουν την εκ νέου εξισορρόπηση των μικροοργανισμών.

Candida albicans

Η πιο συχνή κολπική μυκητίαση προκαλείται από την Candida albicans. Πολλές γυναίκες την είχαν έως κάποιον βαθμό. Στην πραγματικότητα, κάποιες ίσως να την είχαν χωρίς να το γνωρίζουν.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό το βακτήριο το έχουν σχεδόν όλες οι γυναίκες στο σώμα τους. Όμως, κανονικά βρίσκεται σε ισορροπία και δεν προκαλεί προβλήματα υγείας.

Μόλις αρχίσετε να παρατηρείτε τα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε τη μόλυνση με αυτές τις φυσικές θεραπείες ή με κάποια άλλη κατάλληλη θεραπεία.

Η γρήγορη αποτροπή ή αντιμετώπιση της καντιντίασης είναι σημαντική, επειδή μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας: στο πεπτικό σύστημα, στο αναπνευστικό σύστημα, κ.λπ.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Μύκητες στα πόδια: Θεραπεία και πρόληψη

Τα οφέλη του σκόρδου στις κολπικές μυκητιάσεις

κολπικές μυκητιάσεις και σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια φαρμακευτική τροφή, η οποία έχει αντιμετωπίσει πολλές ασθένειες εδώ και αιώνες. Είναι γνωστό για τις καταπληκτικές αντιβιοτικές του ιδιότητες, χωρίς παρενέργειες, όπως επίσης για τη δυνατότητά του να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ν’ αποτρέπει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά την κυτταρική γήρανση που προκαλεί τις ελεύθερες ρίζες. Δε χρειάζεται ν’ αναφέρουμε δε τις καθαριστικές του ιδιότητες που βοηθούν το σώμα να εξουδετερώσει τις συσσωρευμένες τοξίνες.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το σκόρδο μια προληπτική θεραπεία, ώστε να μείνετε υγιείς.

Στην περίπτωση των μυκητιάσεων, το σκόρδο είναι ένας πανίσχυρος βοηθός. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αλισίνη, καταπολεμά ένα μεγάλο εύρος βακτηρίων και ιών.

Με αυτό κατά νου, θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι πέραν όλων αυτών των ωφελειών που έχουμε καταναλώνοντάς το, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και τοπικά.

Τρεις σπιτικές θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις

1. Απευθείας εισαγωγή σκόρδου

3 θεραπείες με βάση το σκόρδο για ν' αντιμετωπίσετε τις κολπικές μυκητιάσεις, απευθείας εισαγωγή

Η πιο απλή θεραπεία αποτελείται από το να εισάγετε μισή σκελίδα, από φρέσκο-κομμένο, σκόρδο στον κόλπο σας.

 • Για την εύκολη εξαγωγή του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βελόνα ώστε να ράψετε μια κλωστή στο σκόρδο, για να το απομακρύνετε εύκολα όπως ένα ταμπόν. Έτσι, δε θα διατρέχετε τον κίνδυνο να το χάσετε.

Αφήστε το σκόρδο όλο το βράδυ, αρκεί να μη σας προκαλεί σοβαρή δυσφορία ή ερεθισμό. Πιθανόν να παρατηρήσετε έναν ελαφρύ κνησμό ή αίσθηση καύσου.

Με τη χρήση αυτής της απλής θεραπείας, το σκόρδο θα απελευθερώσει σταδιακά την αλισίνη και θα εξουδετερώσει τη μυκητίαση.

2. Πουγκί σκόρδου

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρώς πιο επεξεργασμένη θεραπεία, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

 • Λιώστε δύο ή τρεις σκελίδες σκόρδου.
 • Τυλίξτε τες σε αποστειρωμένη γάζα σα να κάνετε ένα μικρό πουγκί. Δέστε το πουγκί σφιχτά.
 • Εισάγετε το πουγκί στον κόλπο σας, όπως θα κάνατε με ένα ταμπόν, αφήνοντας έξω τον κόμπο.
 • Αφήστε το για 4 ώρες το πολύ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην το αφήσετε περισσότερο, ώστε ν’ αποτρέψετε τον σοβαρό ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής σας.

3. Λάδι σκόρδου για τις κολπικές μυκητιάσεις

κολπικές μυκητιάσεις

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια πιο άνετη επιλογή, μπορείτε ν’ αγοράσετε κάψουλες με λάδι σκόρδου. Αυτό το συμπλήρωμα πωλείται στα καταστήματα για να διευκολύνει τους ανθρώπους που χρειάζονται συμπλήρωμα σκόρδου στη διατροφή τους. Όμως, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε και για τοπική χρήση.

 • Ανοίξτε μια κάψουλα και αδειάστε το λάδι σ’ ένα σερβιετάκι.
 • Τοποθετήστε το σερβιετάκι στο εσώρουχό σας και επιτρέψτε στη φυσική θερμότητα και την υγρασία να ενεργοποιήσουν τα κύρια συστατικά του.
 • Θα έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόλπο σας, ταξιδεύοντας μέσω της θερμότητας, χωρίς να χρειαστεί να εισάγετε το σκόρδο στον κόλπο σας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.