5 συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών σας αυτό το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή κατά την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων των ποδιών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε ορισμένες συμβουλές φροντίδας. Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας; Θα αναφερθούμε λεπτομερώς στο άρθρο.
5 συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών σας αυτό το καλοκαίρι

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του έτους κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό, εκτός από τον καλό καιρό και την άνοδο της θερμοκρασίας, σημαίνει ότι πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες αλλάζουν. Μήπως όμως παραβλέπετε τη φροντίδα των ποδιών σας αυτή την εποχή;

Μερικοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα πόδια είναι εκτεθειμένα σε λοιμώξεις και εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Η αλλαγή παπουτσιών, τα ξυπόλυτα πόδια ή οι πισίνες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες συμβουλές. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Γιατί η φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι είναι σημαντική

Τα πόδια είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματος. Λειτουργούν ως στήριγμα και, αν υποστούν βλάβη με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ικανότητά μας να περπατάμε ή να τρέχουμε. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί άνθρωποι τείνουν να τα παραμελούν.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πόδια εκτίθεται σε περισσότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών μικροοργανισμών. Οι υπαίθριες δραστηριότητες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού ή κάλων.

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να συχνάζουν σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες ή παραλίες, όπου υπάρχει άμεση επαφή με βακτήρια, μύκητες και άλλα στοιχεία που καθιστούν αυτή την περιοχή του σώματος ευάλωτη. Εξαιτίας αυτού, οι λοιμώξεις και οι παθήσεις δεν αργούν να εμφανιστούν. Πώς, λοιπόν, να φροντίζετε τα πόδια σας το καλοκαίρι;

Συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι

Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Family Medicine, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των προβλημάτων στα πόδια. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι πως συχνά πρήζονται λόγω συσσώρευσης υγρών, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο.

Επίσης, η χρήση ανοιχτών υποδημάτων, όπως σανδάλια ή σαγιονάρες, κάνει την περιοχή αυτή πιο εκτεθειμένη σε προβλήματα. Αντίθετα, η χρήση παπουτσιών με καλή στήριξη και καλύμματα καθιστά την πρόσκρουση πιο μαλακή. Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες συστάσεις για τη φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι.

1. Επιλέξτε τα σωστά υποδήματα

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ποια υποδήματα είναι κατάλληλα για κάθε περίσταση. Οι σαγιονάρες δεν είναι κατάλληλες για άσκηση ή για περπάτημα. Ωστόσο, καλό είναι να τις φοράτε για να προστατεύεστε όταν περπατάτε σε υγρές περιοχές.

Ο λόγος είναι ότι, όπως επισημάναμε προηγουμένως, σε περιοχές με υγρασία οι μύκητες πολλαπλασιάζονται ευκολότερα. Επομένως, δεν είναι σκόπιμο να περπατάτε ξυπόλυτοι σε κοινά ντους, πρόσβαση σε πισίνες ή αποδυτήρια.

2. Μην μοιράζεστε αντικείμενα για προσωπική χρήση

Τα υποδήματα, οι πετσέτες και άλλα αντικείμενα προσωπικής χρήσης δεν πρέπει να μοιράζονται. Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και αποτελούν μέρος της καλής υγιεινής. Η χρήση των ίδιων αντικειμένων με άλλα άτομα μπορεί να προκαλέσει πόδι του αθλητή και άλλες μεταδοτικές ασθένειες των ποδιών.

3. Διατηρήστε τη σωστή υγιεινή

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα των ποδιών σας το καλοκαίρι, δεν αρκεί απλώς να τα καθαρίζετε με σαπούνι και νερό. Αν υπάρχει επαφή με νερό, είτε σε ένα ντους, είτε από τη θάλασσα, είτε με την παραμονή σας σε πισίνες, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά. Το στέγνωμα πρέπει να περιλαμβάνει την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και τα νύχια σας.

4. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι επίσης ευαίσθητο στο ηλιακό έγκαυμα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ακόμα και στο πέλμα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Esthetic Dermatology , το αντηλιακό ελαχιστοποιεί τις επιθέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και είναι το κλειδί για την πρόληψη της φωτογήρανσης.

5. Εφαρμόστε ενυδατικά προϊόντα για τη φροντίδα των ποδιών σας

Οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες τείνουν να προκαλούν ξηρότητα και ραγίσματα στα πόδια . Για να το αποφύγετε αυτό, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα αρκετές φορές την ημέρα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας, βαζελίνη και άλλες ουσίες που δίνουν υγρασία.

Άλλες συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών σας

  • Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σανδάλια που είναι σταθερά και στηρίζουν καλά το πόδι. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος πτώσης.
  • Από την άλλη πλευρά, δεν συνιστάται η χρήση μόνιμου βερνικιού νυχιών. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και προκαλούν επίσης μείωση της εφίδρωσης της περιοχής αυτής, καθιστώντας ευκολότερο τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.
  • Για την αφαίρεση των κάλων, οι λίμες δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορούν να προκαλέσουν πληγές που μπορούν εύκολα να μολυνθούν.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό

Σε περίπτωση αποριών ή προβλημάτων, ειδικά αν έχετε ήδη κάποια πάθηση στα πόδια, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Συχνά, η επίσκεψη στο γιατρό μας βοηθά να φροντίζουμε τα πόδια μας με πιο οργανωμένο τρόπο, καθώς εργαζόμαστε για να τα διατηρήσουμε υγιή αυτό το καλοκαίρι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tiivel J. Foot care: a step in the right direction. Perspectives. 1999;23(2):22-25.
  • Steglińska, A., Jachowicz, A., Szulc, J., Adamiak, J., Otlewska, A., Pielech-Przybylska, K., & Gutarowska, B. (2019). Factors influencing microbiological biodiversity of human foot skin. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(18). https://doi.org/10.3390/ijerph16183503
  • McRitchie, M., Branthwaite, H., & Chockalingam, N. (2018). Footwear choices for painful feet – an observational study exploring footwear and foot problems in women. Journal of Foot and Ankle Research, 11(1). https://doi.org/10.1186/s13047-018-0265-2
  • Miikkola, M., Lantta, T., Suhonen, R., & Stolt, M. (2019). Challenges of foot self-care in older people: A qualitative focus-group study. Journal of Foot and Ankle Research, 12(1). https://doi.org/10.1186/s13047-019-0315-4
  • Nardin, R. A., Fogerson, P. M., Nie, R., & Rutkove, S. B. (2010). Foot temperature in healthy individuals: Effects of ambient temperature and age. Journal of the American Podiatric Medical Association, 100(4), 258–264. https://doi.org/10.7547/1000258
  • Liu, F., Allan, G. M., Korownyk, C., Kolber, M., Flook, N., Sternberg, H., & Garrison, S. (2016). Seasonality of ankle swelling: Population symptom reporting using google trends. Annals of Family Medicine, 14(4), 356–358. https://doi.org/10.1370/afm.1953

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.