Τι είναι η συναισθηματική αλλεργία και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κρίση άγχους ή μια κατάσταση μεγάλου στρες μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αλλεργία. Εκδηλώνονται αναπνευστικά ή δερματικά συμπτώματα, όπως ερυθρότητα.
Τι είναι η συναισθηματική αλλεργία και πώς αντιμετωπίζεται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου, 2023

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κρίση άγχους ή μια κατάσταση μεγάλου στρες μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αλλεργία. Εκδηλώνονται αναπνευστικά ή δερματικά συμπτώματα, όπως ερυθρότητα.

Τα σημεία αυτά, καθώς και η θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί, μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που προτείνονται για μια φυσιολογική αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν και άλλες παρεμβάσεις, όπως ψυχολογική θεραπεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τη συναισθηματική αλλεργία.

Αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση υπερευαισθησίας κατά την οποία δημιουργούνται διάφορες αντιδράσεις λόγω της επαφής με ορισμένα στοιχεία, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργιών:

 • Αναπνευστικές αντιδράσεις, που προκαλούνται από την εισπνοή χημικών ουσιών, καθώς και αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης, στα ζώα, στη γύρη ή στα σπόρια μυκήτων.
 • Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται σε ευαίσθητα άτομα από την κατάποση ορισμένων συστατικών (γαλακτοκομικά, οστρακοειδή, σόγια, φιστίκια κ.λπ.).
 • Αντιδράσεις που οφείλονται στην επαφή με αντικείμενα ή ουσίες, προκαλώντας δερματίτιδα. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη σκουριά, το τσιμέντο και τη βενζίνη, μεταξύ άλλων.
 • Δερματικές και άλλες αντιδράσεις που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων και αραχνοειδών.
 • Αλλεργία σε φάρμακα ή ενώσεις που υπάρχουν σε αυτά.

Τώρα, όταν το ευαίσθητο άτομο έρχεται σε επαφή με την ουσία ή το στοιχείο (αλλεργιογόνο), λαμβάνει χώρα μια πολύπλοκη αλληλουχία γεγονότων, η οποία ξεκινά με την ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων και κορυφώνεται με την απελευθέρωση ισταμίνης. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ισταμίνη δεν είναι η μόνη ουσία που εκκρίνεται.

Allergy on skin.
Η κνίδωση είναι μια κοινή δερματική μορφή αλλεργίας.

Αιτίες των αλλεργιών

Οι αλλεργικές αντιδράσεις οφείλονται στη συμβολή της έκθεσης σε αλλεργιογόνο συν την ευαισθησία σε αλλεργιογόνο. Ωστόσο, το ερώτημα είναι γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και άλλοι όχι.

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις γι’ αυτό. Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι υπάρχει γενετικός παράγοντας, καθώς οι αλλεργίες είναι πιο συχνές σε όσους έχουν κάποιο μέλος της οικογένειας με ευαισθησία σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Επίσης, αναφέρεται ότι το άτομο δεν γεννιέται με αλλεργία, αλλά την αναπτύσσει κάποια στιγμή. Σε αυτή τη σειρά ιδεών, υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που, μαζί με τη γενετική προδιάθεση, αυξάνουν τον κίνδυνο. Ανάμεσά τους, οι ακόλουθοι:

 • Περιβαλλοντική μόλυνση
 • Έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
 • Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες
 • Παρουσία σκόνης σε αιώρηση στο περιβάλλον
 • Κλιματικοί παράγοντες (υψηλότερη υγρασία, για παράδειγμα)
 • Διατροφή: κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τεχνητών χρωστικών ουσιών κ.λπ.

Τα συμπτώματα μιας συναισθηματικής αλλεργίας

Σε αυτούς τους προαναφερθέντες παράγοντες πρέπει να προσθέσουμε και τη συναισθηματική πτυχή, που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιμετωπίζει τις συνθήκες και τα προβλήματά του. Έτσι, το άγχος, το στρες και άλλες συναισθηματικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη αλλεργιών, σύμφωνα με έρευνες (στα ισπανικά).

Η συναισθηματική αλλεργία μπορεί να οριστεί ως μια κατάσταση κατά την οποία, μπροστά σε ορισμένα αρνητικά συναισθήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια αντίδραση στο σώμα παρόμοια με εκείνη που θα εμφανιζόταν λόγω της παρουσίας ενός αλλεργιογόνου.

Τα συμπτώματα της συναισθηματικής αλλεργίας εκδηλώνονται κυρίως στο δέρμα, αν και όχι αποκλειστικά. Είναι παρόμοια με την κνίδωση:

 • Κνησμός
 • Εξανθήματα
 • Κόκκινες κηλίδες

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Με τη σειρά τους, θα εξαρτηθούν από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και η ένταση των συναισθημάτων.

Γιατί εμφανίζεται μια συναισθηματική αλλεργία;

Το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύεται ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, αυξάνεται η απελευθέρωση κορτιζόλης, καθώς και η παραγωγή κατεχολαμινών, οι οποίες προκαλούν τη φλεγμονώδη αντίδραση.

Προτείνονται διάφορες εξηγήσεις γι’ αυτό. Για παράδειγμα, από την άποψη του βιο-νευροσυναισθήματος, πιστεύεται ότι η ασθένεια είναι ένας προσαρμοστικός μηχανισμός που επηρεάζει το άτομο. Η αλλεργία γίνεται τότε αντιληπτή ως μια αντίσταση του σώματος ενάντια σε μια πτυχή της προηγούμενης ζωής που δεν μας αρέσει ή που δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται μάλιστα ότι κάθε αλλεργιογόνο έχει και μια σχετική σημασιολογία:

 • Γάλα: Μητέρα
 • Δημητριακά: Οικογένεια
 • Γύρη: συναισθήματα

Ομοίως, υποστηρίζεται ότι σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο παρελθόν, πιθανότατα συνέβη ένα συναισθηματικό σοκ, κατά τη διάρκεια του οποίου το ασυνείδητο θα είχε ανιχνεύσει κάτι ή κάποιον ως πιθανό επιτιθέμενο, συσχετίζοντάς το με ένα παρόν στοιχείο. Αυτό το στοιχείο γίνεται στη συνέχεια αλλεργιογόνο.

Από την πλευρά της, η φυσιοπαθητική εξηγεί ότι τα αλλεργιογόνα δεν είναι τέτοια, αλλά ότι οι αλλεργίες οφείλονται σε μια ανισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος που προκαλείται από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό κυμαίνεται από την κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων μέχρι την υπερβολική υγιεινή και την έκθεση σε χημικές ουσίες στα προϊόντα καθαρισμού, καθώς και στον τρόπο που ζούμε και δρούμε.

Θεραπεία για τη συναισθηματική αλλεργία

Η θεραπεία της συναισθηματικής αλλεργίας μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνη άλλων τύπων αντιδράσεων. Υπό αυτή την έννοια, συνταγογραφείται η χρήση αντιαλλεργικών (αντιισταμινικά) και τοπικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών για τα δερματικά συμπτώματα.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, εκτός από την επίσκεψη σε δερματολόγο, συνιστάται η παρακολούθηση θεραπείας με ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για το στρες και το άγχος.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρονται ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργία. Σε μια μελέτη, τα φυσικά προϊόντα όπως η κανέλα Κεϋλάνης, η ασερόλα και το Bidens pilosa βρέθηκαν να έχουν αντιαλλεργικές ιδιότητες και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη λοραταδίνη.

Ο βελονισμός έχει επίσης θεωρηθεί ως μια επιλογή. Η σχετική έρευνα δείχνει ότι η τεχνική αυτή είναι αποτελεσματική στη συμπτωματική αντιμετώπιση της επίμονης αλλεργικής ρινίτιδας.

Τόσο αυτές όσο και άλλες φυσικές θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της συναισθηματικής αλλεργίας, εφόσον δεν υποκαθιστούν την ιατρική προσέγγιση.

An emotional allergy.
Το άγχος και οι καταστάσεις στρες μπορούν να εκφραστούν στο σώμα. Για παράδειγμα, με συμπτώματα παρόμοια με την κνίδωση.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Αλλεργία στα εσπεριδοειδή: Συμπτώματα, θεραπεία και συστάσεις

Καθορίστε την αλλεργία πριν από την έναρξη της θεραπείας

Η θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης απαιτεί επαρκή διάγνωση. Στην περίπτωση των συναισθηματικών αλλεργιών, πρέπει να είναι κανείς βέβαιος ότι η ρίζα του προβλήματος είναι μια κατάσταση άγχους ή στρες και όχι ένα αλλεργιογόνο.

Ως εκ τούτου, οι εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες για να καθοριστεί σε ποιες ουσίες μπορεί να είναι ευαίσθητο το άτομο – ή αν, στην πραγματικότητα, ο συναισθηματικός παράγοντας είναι ο κυρίαρχος.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι ένας επαγγελματίας υγείας που κάνει τη διάγνωση και συνταγογραφεί τη θεραπεία. Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε ότι, σε αυτή και σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζουμε οποιαδήποτε συμπτώματα, δεν πρέπει ποτέ να αυτοθεραπευόμαστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Corren J, Lemay M, Lin Y et al. Clinical and biochemical effects of a combination botanical product (ClearGuard™) for allergy: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008; 20 (7). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-20
 • García I, Ponce M, Lozano S. Tipos de alergias y afectación en la población. Revista Sanitaria de Investigación. 2021; 8 (2). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074710
 • Milián G, Velázquez J, Colomer M, et al. Bioneuroemoción y trastorno afectivo bipolar. Geroinfo. 2013;8(1): 1-9.
 • Romero-Tapia S. Prevención de alergia y asma. Salud en Tabasco. 2002; 8(2): 83-86.
 • Rossel M, Araya M. Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(2): 184 – 189,
 • Valenzuela Solano F, Mendoza Castillo J.  La depresión y la ansiedad en las enfermedades alérgicas: el papel de las emociones en la patogénesis de la alergia. Alergia (Méx.). 1989; 36(1): 11-14.
 • Xue C, An X, Cheung  T, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Medical Journal of Australia. 2007; 187: 337-341. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01275.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.