Πώς επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα τα συναισθήματά σας;

Υπάρχουν ορισμένα χρώματα που μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να καταλάβετε λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί η ψυχολογία των χρωμάτων.
Πώς επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα τα συναισθήματά σας;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν ορισμένα χρώματα που μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να καταλάβετε λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί η ψυχολογία των χρωμάτων. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε εργασιακούς και ιδιωτικούς χώρους όπου μπορείτε να ζείτε και να εργάζεστε καλύτερα. Ρίξτε μια ματιά στο πώς τα διάφορα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά σας.

Όλοι έχουν ένα αγαπημένο χρώμα. Αν και δεν γνωρίζουμε πλήρως το γιατί, υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις και τόνοι που μας φτιάχνουν τη διάθεση και μπορούν ακόμη και να μας καθορίσουν.

Θα σας παρουσιάσουμε μια συνοπτική εκδοχή μιας ενδιαφέρουσας μελέτης που διεξήγαγε η ψυχολόγος και κοινωνιολόγος Eva Heller στο βιβλίο της “Psychology of Colour”. Το βιβλίο αυτό αποτελείται από αναφορές σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, οι οποίες πραγματεύονται τη στενή σχέση μεταξύ των χρωμάτων και των συναισθημάτων που μας προκαλούν.

Ως εκ τούτου, σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα παρακάτω. Ίσως, μάλιστα, μάθετε περισσότερα για την προσωπικότητά σας. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά σας, συνεχίστε να διαβάζετε και ίσως αλλάξετε γνώμη.

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Είναι πολύ πιθανό πολλοί από εμάς να δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι τα χρώματα μπορούν να είναι χαρακτηριστικά μοτίβων προσωπικότητας ή ότι μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας.

Για το λόγο αυτό, η ψυχολόγος Eva Heller, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, πραγματοποίησε μια ενδελεχή μελέτη, όπου ανέλυσε τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά 2.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με τη μελέτη, κατάφερε να αναλύσει πώς τα διαφορετικά χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.

Η Heller κατάφερε να δείξει ότι ορισμένοι συνειρμοί δεν γίνονται τυχαία, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθολικές εμπειρίες που έχουν να κάνουν πολύ με τους προγόνους μας, την παιδική μας ηλικία, τη γλώσσα και τις σκέψεις μας. Ως εκ τούτου, τα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά σας, τη διάθεσή σας, ακόμη και την ικανότητά σας να εκτελείτε ορισμένες εργασίες.

Με αυτό κατά νου, θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε ότι οι επιδράσεις που έχουν τα χρώματα πάνω μας είναι έμφυτες. Ας σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Κανείς δεν θα μπορούσε να δουλέψει ή να εργαστεί σε ένα δωμάτιο με τοίχους βαμμένους μαύρους ή κόκκινους.

Από την άλλη πλευρά, αν οι τοίχοι ήταν πράσινοι, λευκοί ή μπλε, το δωμάτιο θα είχε πολύ πιο θετική επίδραση πάνω μας. Θα σας πούμε το γιατί παρακάτω, όπου θα βρείτε επίσης περισσότερες πληροφορίες για κάθε χρώμα.

Yellow house with yellow flowers field cloudy skies colors affect your feelings
Έχει επίσης ειπωθεί ότι το κίτρινο είναι ένα πολύ αισιόδοξο χρώμα, το οποίο ενθαρρύνει την εργασία, το διάβασμα, το γράψιμο και τις δημιουργικές δραστηριότητες.

Πώς επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα τα συναισθήματά σας;

Μπλε

Από τη μελέτη που διεξήγαγε η Dr. Heller σε διάστημα αρκετών ετών, έγινε σαφές ότι το αγαπημένο χρώμα του πληθυσμού είναι το μπλε, ακολουθούμενο από το πράσινο.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν 111 αποχρώσεις του μπλε. Τα γενικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

 • Το μπλε αντιπροσωπεύει τη συμπάθεια, την αρμονία και τις πνευματικές και θεϊκές αρετές.
 • Παρέχει μια ορισμένη αίσθηση απόστασης, αλλά και φαντασίας.
 • Συμβολίζει επίσης την ευφυΐα και είναι εξίσου θηλυκό όσο και αρσενικό.

Πράσινο

 • Το πράσινο είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο αγαπημένα και ενδιαφέροντα χρώματα. Σχετίζεται με την ελπίδα, τη γονιμότητα, τη ζωή και την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πράσινο είναι ένα χρώμα υψηλής δύναμης.
 • Σχετίζεται επίσης με τα νεότερα στάδια της ζωής, επειδή έχει μια πολύ ενεργητική απόχρωση, η οποία φέρνει στο νου την ελευθερία και την πιο έντονη δύναμη.
Blue purple green flowers in forest colors affect your feelings
Το μοβ είναι ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει τη δύναμη καθώς και την αλληλεγγύη και τον σεβασμό.

Πώς επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα τα συναισθήματά σας: Κόκκινο

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε ήδη μια ιδέα για το τι συμβολίζει αυτό το χρώμα για τον γενικό πληθυσμό. Αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει πράγματι το πάθος αλλά και το μίσος.

 • Υπάρχουν 105 αποχρώσεις του κόκκινου. Από την αρχαιότητα, αυτό το χρώμα σχετίζεται με τις ανώτερες τάξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνδέεται με τον πλούτο.
 • Το κόκκινο είναι επίσης ένα δυναμικό χρώμα, το οποίο ενθαρρύνει την πιο έντονη δραστηριότητα.
 • Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με το κόκκινο χρώμα: σύμφωνα με τις μελέτες που διεξήγαγε η Dr. Heller, το κόκκινο είναι το χρώμα που αρέσει λιγότερο στα ζώα.

Πώς επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα τα συναισθήματά σας: Κίτρινο

Η ανάλυση που πραγματοποιείται επί σειρά ετών δείχνει ότι το κίτρινο είναι ένα από τα πιο αντιφατικά χρώματα.

 • Οι άνθρωποι το βλέπουν ως ένα διασκεδαστικό χρώμα, αλλά το συνδέουμε επίσης με την προδοσία.
 • Συμβολίζει επίσης την ωριμότητα και τον αισθησιακό έρωτα.
 • Έχει επίσης ειπωθεί ότι το κίτρινο είναι ένα πολύ αισιόδοξο χρώμα, το οποίο ενθαρρύνει την εργασία, το διάβασμα, το γράψιμο και γενικά τις δημιουργικές δραστηριότητες.

Μοβ

Το μοβ είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χρώματα. Συχνά συνδέεται με τη μαγεία και τον φεμινισμό. Επιπλέον, το μοβ είναι ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει τη δύναμη, καθώς και την αλληλεγγύη και τον σεβασμό.

Colors affect your feelings blue black butterfly with orange and pink flowers
Το πορτοκαλί είναι ένα ιδανικό χρώμα για περιβάλλοντα στα οποία θέλετε να ενθαρρύνετε την επαφή και την κοινωνική κατανόηση.

Πώς επηρεάζουν τα διαφορετικά χρώματα τα συναισθήματά σας: Πορτοκαλί

Παρόλο που το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη βουδιστική κουλτούρα, οι ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας των χρωμάτων τονίζουν ότι είναι λίγο υποτιμημένο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πορτοκαλί είναι ένα ιδανικό χρώμα για περιβάλλοντα στα οποία θέλετε να ενθαρρύνετε την επαφή και την κοινωνική κατανόηση. Επιπλέον, προσελκύει το φως και είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και ενεργητικό.

Ροζ

Μπορούμε λίγο-πολύ να φανταστούμε ότι αυτό το χρώμα σχετίζεται συνήθως με τα λεπτά πράγματα, τα σαγηνευτικά πράγματα, την ευγένεια και την ερωτική τρυφερότητα.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι το ροζ είναι ένα πολύ ταιριαστό χρώμα για να το βάλουμε στο σπίτι μας, βλέποντας ότι είναι χαλαρωτικό και προάγει την ελπίδα και τη δημιουργικότητα. Ο συνδυασμός του ροζ με άλλα χρώματα μας προσφέρει αναμφίβολα υψηλή πρωτοτυπία.

Λευκό

Είναι το χρώμα των καλών προθέσεων, του πνεύματος, των νέων αρχών, της αγνότητας και της αθωότητας.

Μαύρο

 • Οι σχεδιαστές μόδας αγαπούν αυτό το χρώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φοράμε μαύρο για να δώσουμε στο ντύσιμό μας μια πινελιά κομψότητας.
 • Παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα έχουμε αμφιβολίες για το αν πρέπει να θεωρούμε το μαύρο ως χρώμα (καθώς του λείπει το φως, το οποίο έχουν όλα τα χρώματα), το ένστικτό μας συνεχίζει να το αντιλαμβάνεται με ένα ουσιαστικά αρνητικό στοιχείο.
 • Πέρα από τη μόδα, το μαύρο συνδέεται με το τέλος, τον θάνατο και τη βιαιότητα.

Αυτό το θέμα σχετικά με το πώς τα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά σας είναι αναμφίβολα ενδιαφέρον, όπως θα διαπιστώσατε.

Είναι σίγουρα αλήθεια ότι όλοι έχουμε “ένα αγαπημένο χρώμα”. Στην πραγματικότητα, συνήθως έχουμε δύο με τρία αγαπημένα. Μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας και να τα φορέσετε αν σας κάνουν να νιώθετε καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
 • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
 • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
 • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.