6 πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη

Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου για τον πόνο στην πλάτη, επομένως είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας στα μέτρα μας!
6 πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Τι μπορείτε να κάνετε για τον πόνο στην πλάτη; Ο πόνος στην πλάτη περιγράφεται ως ένα σύνολο συμπτωμάτων που δημιουργούν δυσφορία με επίκεντρο την σπονδυλική στήλη. Οι αιτίες για τον πόνο στην πλάτη είναι πολλές και το πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά την λειτουργική ικανότητα του ατόμου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει πόνο στην πλάτη. Μάλιστα, περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων υποφέρουν από την πλάτη τους, μία στο τόσο.

Οι αιτίες για τον πόνο στην πλάτη

Οι περισσότερες αιτίες που πυροδοτούν τον πόνο στην πλάτη, οφείλονται στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της δομής της σπονδυλικής στήλης.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει μεταξύ άλλων:

  • συνδέσμους,
  • μυς,
  • μεσοσπονδύλιους δίσκους και
  • σπονδύλους

Συγκεκριμένες αιτίες

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη - Άνδρας με πόνο στην πλάτη

Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες για τον πόνο στην πλάτη, όπως ο τραυματισμός, η κακή στάση του σώματος και η μυϊκή ατροφία. Η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική προσπάθεια και μηχανική υπερφόρτωση των μυών της πλάτης.

Μη συγκεκριμένες αιτίες

Από την άλλη πλευρά, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να μη συνδέεται με καμία από τις παραπάνω αιτίες.

Μιλάμε για τον πόνο που έχει διακυμάνσεις στην ένταση, ανάλογα με τη στάση που λαμβάνει το σώμα μας. Μπορεί επίσης να διαφοροποιείται κατά την εκτέλεση ορισμένων φυσικών δραστηριοτήτων.

Στις περιπτώσεις αυτές, είναι απαραίτητο να μπουν στο μικροσκόπιο διάφορες βιολογικές, κοινωνικές, κατασκευαστικές, ακόμη και ψυχολογικές παράμετροι.

Παράγοντες κινδύνου

1. Στρες και κατάθλιψη

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη - Γυναίκα με τα χέρια στο πρόσωπό της

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τόσο ο χρόνιος πόνος όσο και ο πόνος χαμηλά στη μέση συνδέονται κατά κανόνα με συνθήκες στρες, κατάθλιψης και άγχους.

  • Αν και η αιτία του πόνου είναι σωματική, έχει αποδειχθεί ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν σημαντικά στην εξέλιξη και αντιμετώπιση τέτοιων ενοχλήσεων. Για το λόγο αυτό, σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα διάλειμμα και να χαλαρώσετε.
  • Είναι απαραίτητο να διατηρείτε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου και να συμπεριλάβετε ευχάριστες δραστηριότητες μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

2. Ηλικία

Με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι φυσικό, το σώμα υπόκειται σε φθορά και γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης αλλά και των αρθρώσεων.

Για το λόγο αυτό, ο πόνος στην πλάτη είναι συνηθέστερος στις μεγαλύτερες ηλικίες του πληθυσμού, που πάσχουν από ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα ή σπονδυλική στένωση.

Αντίθετα, οι νέοι άνθρωποι προσβάλλονται από τον πόνο της πλάτης λόγω συγκεκριμένων συνθηκών υγείας. Όπως, για παράδειγμα, αν πάσχουν από δισκοκήλη ή εκφυλιστική νόσο των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

3. Κληρονομικότητα

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη - Γιατρός και DNA

Υπάρχει η πιθανότητα γενετικής προδιάθεσης, ειδικά σε άτομα που, από νεαρή ηλικία, πονούν στην πλάτη και υποφέρουν από νόσους των δίσκων.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το μεταλλαγμένο γονίδιο “υδατανθρακική σουλφοτρανσφεράση 3” (CHST3) φέρεται ως υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αλλοιώσεων των οσφυϊκών δίσκων, κατά 30%.

Οι έρευνες αυτές καταδεικνύουν επίσης ότι αν ένας από τους δύο γονείς είναι φορέας του γονιδίου, υπάρχει πιθανότητα σε ποσοστό 50%, το παιδί τους να νοσήσει.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την έντονη σωματική δραστηριότητα. Στην περίπτωση ύπαρξης του γονιδίου, που αναφέραμε πιο πάνω, τα βάρη πρέπει να αποκλειστούν εντελώς.

4. Κίνδυνοι λόγω εργασίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρεί πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις μυοσκελετικές αλλοιώσεις και την σωματική δραστηριότητα εν ώρα δουλειάς.

Σωματικές δραστηριότητες που απαιτούν έντονη προσπάθεια, είναι αυτές που ο εργαζόμενος μεταφέρει βαριά φορτία. Αυτό περιλαμβάνει μετακίνηση, σπρώξιμο, χρήση μηχανημάτων ή εργαλείων.

Ωστόσο, ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να προκληθεί από τον αριθμό των επαναλήψεων και των ωρών που κάποιος συνήθως εκτελεί την συγκεκριμένη εργασία, καθημερινά.

Αν και οι περιστασιακοί τραυματισμοί λόγω υπερβολικής προσπάθειας περιλαμβάνουν οξύ πόνο αλλά σύντομο σε διάρκεια, η επαναλαμβανόμενη έκθεση του ατόμου σε συνθήκες σωματικής πίεσης, έχει ως αποτέλεσμα χρόνιους τραυματισμούς και διαταραχές.

Κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις αυτές, είναι να κρατήσετε το φορτίο κοντά στο σώμα σας και να λυγίσετε τα γόνατα, κρατώντας την πλάτη σας σε ευθεία γραμμή.

Επίσης, συνιστάται να διατηρείτε μέτριους ρυθμούς κατά την εκτέλεση υψηλού κινδύνου δραστηριοτήτων.

5. Ο καθιστικός τρόπος ζωής

Πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πλάτη - Γυναίκα πιάνει τον αυχένα της

Παγκόσμια, η απουσία σωματικής δραστηριότητας θεωρείται υψηλός παράγοντας κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή και όπως είναι φυσικό, επιφέρει βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, διότι οι ενεργοί μυς διατηρούν τη λειτουργική τους ικανότητα, με τένοντες και οστά να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Διαφορετικά, οι βιολογικές δομές του οργανισμού θα αποδυναμωθούν και δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσουν την σπονδυλική στήλη και να προσφέρουν σταθερότητα σε αρθρώσεις και συνδέσμους.

Τέλος, η μυϊκή ατροφία και αδυναμία θα αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου ή ενοχλήσεων που τα συμπτώματά τους επιμένουν και δεν υποχωρούν.

Αναγνωρίζουμε ότι, πράγματι, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να είμαστε ενεργητικοί, ειδικά σε ένα περιβάλλον εργασίας που καθόμαστε. Ωστόσο, η επιλογή της σκάλας αντί του ανελκυστήρα ή μειωμένη χρήση του αυτοκινήτου και το περπάτημα, είναι θαυμάσιες στρατηγικές αύξησης της σωματικής δραστηριότητας.

6. Κακή στάση του σώματος

Η κακή στάση του σώματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους και κοινούς λόγους εμφάνισης του πόνου στην πλάτη, όταν βέβαια δεν υπάρχουν τραυματισμοί στην εν λόγω περιοχή. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή κατανομή του βάρους του κεφαλιού.

Όπως είναι επόμενο, οι μυς της πλάτης τεντώνονται και καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την εξισορρόπηση του σώματος.

Η σωστή στάση σώματος όταν στεκόμαστε, διατηρεί το κεφάλι, τους ώμους, τους γοφούς και τους αστραγάλους σε ευθεία γραμμή.

Στην περίπτωση που κάθεστε, ωστόσο, πρέπει να στηρίζετε τα πόδια σας στο πάτωμα, να διατηρείτε τα γόνατά σας σε σωστή γωνία, η πλάτη σας να ακουμπάει στην πλάτη της καρέκλας και, το κυριότερο, αποφύγετε να καμπουριάζετε, να βουλιάζετε ή να κάθεστε με αδέξιο τρόπο στη θέση σας.

Επίσης, πρέπει όσο περισσότερο μπορείτε να αποφεύγετε τους απότομους ελιγμούς και τα απότομα τραβήγματα της μέσης, μιας και οι κινήσεις αυτές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.