Συγγενής καρδιοπάθεια στα παιδιά: Αιτίες και διάγνωση

Η συγγενής καρδιοπάθεια στα παιδιά είναι μια σοβαρή κατάσταση. Επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια για όλη τη ζωή του παιδιού. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Συγγενής καρδιοπάθεια στα παιδιά: Αιτίες και διάγνωση

Τελευταία ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου, 2021

Η συγγενής καρδιοπάθεια στα παιδιά εμφανίζεται όταν υπάρχει αλλαγή στην καρδιά του παιδιού από την εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, το παιδί γεννιέται με αυτό το τροποποιημένο όργανο. Οι γιατροί μπορούν ήδη να παρατηρήσουν αυτό το ζήτημα ενώ είναι ακόμα στη μήτρα.

Η συχνότητά της είναι σχετικά υψηλή αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και 1% των παιδιών γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια. Δεδομένης της υψηλής συχνότητας, αυτή η ασθένεια είναι πολύ σημαντική στις παιδιατρικές υπηρεσίες.

Όταν μια οικογένεια λαμβάνει τα νέα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την ίδια την ασθένεια. Οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις και υπάρχει μια μακρά διαδικασία προσαρμογής.

Η προγεννητική διάγνωση αυτών των δυσπλασιών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν και να λύσουν ορισμένες ασθένειες. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό βελτιώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης του παιδιού.

Αιτίες συγγενών καρδιακών παθήσεων στα παιδιά

Για να εμφανιστούν καρδιοπάθειες στα παιδιά, πρέπει να συνδυαστούν ορισμένοι παράγοντες. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, αλλά μερικές είναι πιο συχνές και αναγνωρίσιμες από άλλες.

Εδώ είναι μερικές από αυτές:

  • Γενετική: Όταν υπάρχει συγγενής καρδιοπάθεια στην οικογένεια, μπορεί να επαναληφθεί με άλλο άτομο. Η γενετική διπλασιάζει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με καρδιακό ελάττωμα. Επιπλέον, υπάρχουν χρωμοσωμικές ασθένειες που σχετίζονται με συγκεκριμένες διαταραχές των δομών της καρδιάς, όπως το σύνδρομο Down ή το σύνδρομο Turner.
  • Διατροφή: Εάν η μητέρα υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια ή πριν από την εγκυμοσύνη, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις για το έμβρυο. Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή της μητέρας σχετίζεται με συγγενείς καρδιοπάθειες και ανεξέλεγκτο διαβήτη επίσης. Αυτό οφείλεται στις σταθερές υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα.
  • Τοξίνες: Μερικές φορές, οι μητέρες εκτίθενται ακούσια σε τοξικές ουσίες. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα και ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασίες. Επίσης, ορισμένες συνήθειες όπως το αλκοόλ και ο καπνός είναι πιθανές αιτίες.
  • Μολυσματικές ασθένειες: Η ερυθρά είναι ένα κλασικό παράδειγμα μητρικής μόλυνσης που μπορεί να επηρεάσει τον σχηματισμό του εμβρύου.

Προγεννητική διάγνωση και συγγενής καρδιοπάθεια

Η πρόοδος σε συμπληρωματικές μεθόδους έχει βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση συγγενών καρδιακών παθήσεων. Οι γιατροί κάνουν υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που είναι όλο και πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, ο εξοπλισμός είναι καλύτερος.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις υπέρηχοι που κάνουν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο. Τους χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν τις επιπλοκές και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Σε κάθε εξέταση, είναι δυνατό να εντοπιστεί μια δυσπλασία, ώστε να μπορούν να την αντιμετωπίσουν σωστά. Ωστόσο, δεν μπορεί να τις αποτρέψει.

Το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου μπορεί να εκτιμήσει κυρίως υποψίες χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down. Η παρουσία τους υποδηλώνει καρδιακή δυσπλασία.

Επιπλέον, το υπερηχογράφημα μπορεί να παρατηρήσει την κίνηση των καρδιακών δομών και την αντιπαράθεσή τους σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, έτσι μπορούν να εντοπίσουν νωρίς τις ανεπάρκειες των βαλβίδων.

Συγγενής καρδιοπάθεια: Πώς την αντιμετωπίζουν οι γονείς

ένα μωρό κλαίει

Θα πρέπει να σημειώσετε ότι η γονική υποστήριξη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για διάγνωση συγγενών καρδιακών παθήσεων στα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να είστε βέβαιοι ότι θα αναζητήσετε υποστήριξη από τους γύρω σας καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Όταν ο γιατρός εξηγεί το σχέδιο περίθαλψης, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αμφιβολίες ή ερωτήσεις. Μπορεί να μην καταλαβαίνετε τι χειρουργική επέμβαση θα γίνει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συμβαίνει.

Και, δυστυχώς, δεν τελειώνει μετά τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού σας. Συχνά, το παιδί σας θα πρέπει να υποβληθεί σε περισσότερες επεμβάσεις. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας κρυώσει ή έχει γρίπη, μπορεί να διαταράξει ολόκληρη την οικογενειακή ρουτίνα.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσετε τον οικονομικό αντίκτυπο. Οι χειρουργικές προσεγγίσεις δεν είναι φθηνές. Επίσης, εάν χρειάζονται φάρμακα, είναι για μακροχρόνιες θεραπείες. Μερικές φορές, θα χρειαστεί να πάρουν 3 ή 4 φάρμακα που δεν θα σταματήσουν να παίρνουν εκτός εάν ο γιατρός πει διαφορετικά.

Συμπέρασμα

Αν και μπορεί να το ακούτε συνέχεια για άλλες ασθένειες, πράγματι, οι συγγενείς καρδιοπάθειες δεν έχουν την ίδια πρόγνωση με αυτήν πριν από 30 χρόνια. Έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών με αυτήν την κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να εμπιστεύονται τους γιατρούς και να αισθάνονται καλά για τη φροντίδα που λαμβάνει το παιδί τους. Η διάγνωση των συγγενών καρδιακών παθήσεων στα παιδιά θα υπάρχει πάντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mendoza, DY Copado, AJ Martínez García, and S. Acevedo Gallegos. “Importancia del diagnóstico prenatal de las cardiopatías congénitas.” Perinatología y Reproducción Humana 32.3 (2018): 127-130.
  • Ruz-Montes, Miguel A., et al. “Cardiopatías congénitas más frecuentes en niños con síndrome de Down.” Revista Colombiana de Cardiología 24.1 (2017): 66-70.
  • Cárdenas, Susan Pumacayo, Antonio Skrabonja Crespo, and Edgar Quea Pinto. “Hipertensión pulmonar en niños.” Revista Colombiana de Cardiología 26.4 (2019): 228-235.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.