Ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι το κλειδί για τις ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών. Δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση των βημάτων φυσικής αποκατάστασης, αλλά και την ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων σας.
Ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών: Αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 02 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος, τους φόβους και την ανασφάλεια, εκτός από τα προγράμματα φυσιοθεραπείας που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών, στη διατήρηση της αντοχής και σε άλλους στόχους.

Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστη. Παρόλο που μπορεί να είστε σωματικά έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τον αγώνα της ζωής σας, το μυαλό σας μπορεί να σας παίζει παιχνίδια και όλα τελειώνουν εκεί. Όπως μπορείτε να δείτε, η αθλητική ψυχολογία είναι απαραίτητη σε κάθε προσέγγιση της αποκατάστασης.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών στην ψυχική υγεία

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένας τραυματισμός θα επηρεάσει ένα άτομο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ως εκ τούτου, ορισμένα συναισθήματα είναι φυσικό να εμφανιστούν και δεν πρέπει να είναι ανησυχητικά. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να βιώνετε ανησυχία, αγωνία, ακόμη και φόβο. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν ακόμη και να σας κάνουν ακόμα χειρότερα.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις συναισθηματικές καταστάσεις που παρεμβαίνουν και δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή. Αϋπνία, μόνιμη ατονία, κατάθλιψη, άγχος, μηρυκαστικές, αρνητικές και δραματικές σκέψεις για το γεγονός, για παράδειγμα.

Ανεξάρτητα από το αν συμβαίνει αν γυμνάζεστε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, ένας τραυματισμός δεν σημαίνει μόνο παύση από την αθλητική δραστηριότητα, αλλά προκαλεί επίσης αλλαγές σε προσωπικούς, σχετικούς και εργασιακούς τομείς. Η θλίψη ή ο θυμός για τον τραυματισμό θα εκδηλωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη συμπεριφορά του ατόμου που τον είχε.

πόδι με τραυματισμό
Κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη την ψυχική διαδικασία που ακολουθεί έναν τραυματισμό που σχετίζεται με τον αθλητισμό μαζί με τη σωματική αποκατάσταση.

Νοοτροπία και ανάρρωση

Πρώτον, η αποδοχή του τραυματισμού είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συναισθημάτων και την επίτευξη μετάβασης σε μια πιο θετική κατάσταση, προσανατολισμένη στην αποκατάσταση.

Η συναισθηματική διαχείριση είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. Έτσι, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη και οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο αθλητής.

Η ψυχοεκπαίδευση είναι επίσης το κλειδί για την ανάρρωση και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων ενός τραυματισμού. Για παράδειγμα, παροχή πληροφοριών στον τραυματία σχετικά με τον αντίκτυπο της ψυχικής υγείας στην πρόοδό του. Αυτό γίνεται για να κατανοήσουν τη σημασία της αντιμετώπισής του αντί να το παραμελούν.

Πολλοί ψυχολόγοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, μπορεί να συστήσουν κάποιο βίντεο ή ντοκιμαντέρ για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για να προσελκύσουν τον ασθενή. Κυρίως για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν σε επαφή με την περιοχή ενδιαφέροντός τους. Επιπλέον, είναι επίσης χρήσιμο να τους κάνετε να μιλήσουν με άτομα που κάποτε ξεπέρασαν έναν κακό τραυματισμό.

Η αισιοδοξία και η οπτικοποίηση θετικών σκηνών είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Επομένως, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε εκείνες τις σκέψεις στις οποίες οραματίζεστε τον εαυτό σας σε επιθυμητές καταστάσεις. Θα πρέπει οι ασθενείς να μπορούν να αναγνωρίζουν την καθημερινή πρόοδο χωρίς να νιώθουν συντριβή για αυτό που λείπει.

Συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών

Πρέπει να γνωρίζετε τον ασθενή με τον οποίο εργάζεστε για να προσεγγίσετε την ανάρρωση. Κάντε το πέρα ​​από τον προσδιορισμό του ίδιου του τραυματισμού, της σκανδάλης του ή ακόμα και του υποβάθρου. Ο αθλητής περνούσε επαγγελματική εξουθένωση; Ένιωσαν πίεση;

Η προσωπικότητα και οι συνθήκες ζωής που περιβάλλουν τον αθλητή θα επηρεάσουν σημαντικά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, τους διαθέσιμους πόρους υποστήριξης, τις στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους και το νόημα του αθλητισμού στη ζωή τους, μεταξύ άλλων.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αθλητική ψυχολογία μπορεί να εξατομικεύσει την παρέμβαση και να προσφέρει αυτό που χρειάζεται ο τραυματίας για να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις ενός τραυματισμού. Συνεχίστε να διαβάζετε για κάποιες γενικές συστάσεις.

  1. Εργασία για την αποδοχή

Είναι σημαντικό να εστιάσετε στην αποδοχή του τραυματισμού και είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα και να επικεντρωθείτε στην αποκατάσταση. Η άρνηση λειτουργεί ως άμυνα, αλλά η αδυναμία αναγνώρισης αυτού που συμβαίνει μπορεί να επηρεάσει, όχι μόνο την ανάκαμψη αλλά και τα κίνητρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Συναισθήματα θυμού και θλίψης θα προκύψουν επίσης καθώς αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας θλίψης. Ο τραυματίας πρέπει να περάσει από κάθε ένα από αυτά τα στάδια μέχρι να φτάσει σε ένα στάδιο αποδοχής. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται τις διαφορετικές στρατηγικές που θα ήθελαν να εφαρμόσουν.

  1. Ενθαρρύνετε την υπομονή

Αυτό μπορεί να είναι μόνο μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της ανάκαμψης. Ειδικά όταν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα στον ορίζοντα. Όταν εξαρτάται κυρίως από την εξέλιξη του τραυματισμού.

Η υπομονή συμβαδίζει με την απογοήτευση. Έτσι, θα είναι σημαντικό να ενισχύουμε συνεχώς την ιδέα ότι κάτι γίνεται. Μερικές φορές, η τοποθέτηση της ανάκαμψης ως πρόκλησης είναι κίνητρο.

Επιπλέον, ο ασθενής πρέπει να θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους για να αποδείξει την επίτευξή τους και να μην βλέπει την ανάρρωση ως μακρινή ή αδύνατη.

  1. Αντιμετώπιση αρνητικών πεποιθήσεων σχετικά με τον τραυματισμό

Ήταν λόγω κακών αθλητικών ικανοτήτων; Ήταν κακή τύχη; Στρες; Έφταιγε ο αντίπαλος;

Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τις πεποιθήσεις τους για το τι συνέβη. Να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε μια επισκόπηση των παραγόντων που επηρεάζουν, να εργαστούμε με εκείνους που είναι δυσλειτουργικοί.

Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι στρατηγικές αντιμετώπισής τους. Δεν είναι το ίδιο για ένα άτομο που ανυπομονεί για το μέλλον και γνωρίζει ότι ο τραυματισμός είναι προσωρινός, όπως συμβαίνει για κάποιον που συνειδητοποιεί ότι είναι το τέλος της καριέρας του.

Η γνωστική ψυχολογία έχει πολλά να δώσει σε αυτό το θέμα. Πρόκειται για γνωστική αναδιάρθρωση και αναστολή της σκέψης, μεταξύ άλλων τεχνικών και ασκήσεων.

Επίσης, είναι πάντα θετικό να αντιμετωπίσουμε τον λόγο για την επιλογή του αθλήματος ως μέρος της εργασίας για τις ψυχικές συνέπειες ενός τραυματισμού. Είναι θέμα ανάκτησης του κινήτρου για να συνεχίσουμε, ακόμα κι αν υπάρχει αποθάρρυνση.

άνδρας με πόνο
Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται αυτόν τον θυμό, τη θλίψη και την απογοήτευση όταν δεν μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν μια δραστηριότητα.
  1. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών απαιτούν εξάσκηση στη χαλάρωση

Η χαλάρωση είναι το κλειδί, τόσο για να απαλύνει το άγχος της ανάκαμψης όσο και για τους φόβους όταν το άτομο επιστρέψει στην φυσική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί ως πόρος για την ανακούφιση από το άγχος και επίσης ως μέσο για την πρόληψη των υποτροπών.

Επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα από βιοψυχοκοινωνική σκοπιά

Το κλειδί για την επιστροφή στη φυσική δραστηριότητα είναι η πρόοδος. Πρέπει να θέσετε μικρούς στόχους και να προχωρήσετε σταδιακά. Είναι επίσης σημαντικό να το ισορροπήσετε με τη σωστή ξεκούραση.

Επίσης, μην ασκείτε πίεση στον εαυτό σας, να σέβεστε τους χρόνους ανάρρωσης και καθορίστε την καλύτερη πιθανότητα να συνεχίσετε την προπόνηση. Η εργασία για την καταγραφή του σώματος και του πόνου είναι ένας πόρος που πρέπει να έχετε κατά νου για να κάνετε διαλείμματα όταν είναι απαραίτητο. Φυσικά, το να μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια είναι το κλειδί.

Οι απαιτήσεις έχουν δύο όψεις στο αθλητικό περιβάλλον. Αφενός, τονώνουν την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση. Από την άλλη, είναι επίσης επιβλαβείς και μπορούν να έχουν σωματικές και ψυχικές συνέπειες. Σήμερα, η αξία που δίνεται στον αθλητισμό μπορεί είτε να δημιουργήσει ευχαρίστηση και απόλαυση είτε πίεση και άγχος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν έχει σημασία σε ποιο επίπεδο επαγγελματισμού ασκείται ένα άτομο σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις των τραυματισμών. Έτσι, όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν από μια ολοκληρωμένη οπτική γωνία, ένα βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο που υπερβαίνει το ιατρικό. Σε αυτό το σημείο, η αθλητική ψυχολογία μπορεί να προσφέρει πόρους για καλύτερη εξάσκηση και εμπειρία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Moo Peña, Juan Carlos, & Góngora Coronado, Elías Alfonso (2017). LA LESIÓN DEPORTIVA DESDE UNA PERSPECTIVA PSICOLÓGICA POSITIVA EN YUCATÁN (MÉXICO). Enseñanza e Investigación en Psicología, 22(1),127-134.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161012
  • Palmi, Joan (2014). Psicología y lesión deportiva: Una breve introducción. Revista de Psicología del Deporte, 23(2),389-393.[fecha de Consulta 20 de Abril de 2021]. ISSN: 1132-239X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235131674018

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.