Τι είναι ο καλόγερος; 7 κόλπα για να τον ξεφορτωθείτε

Αν βγάζετε συχνά καλόγερους τότε θα πρέπει να προσέχετε πολύ την υγιεινή σας και να δείτε κάποιον δερματολόγο ώστε να προσδιορίζετε τις αιτίες πρόκλησης.
Τι είναι ο καλόγερος; 7 κόλπα για να τον ξεφορτωθείτε
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τι είναι ο καλόγερος; Μπορεί να είναι επώδυνος, άβολος και επικίνδυνος αν δε τον χειριστούμε με φροντίδα. Είναι αρκετά ενοχλητικό να τον έχουμε στο δέρμα και μπορούν να τον αποκτήσουν όλοι. Όμως, υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε την εμφάνισή του. Εδώ σας έχουμε ορισμένα κόλπα για να τον ξεφορτωθείτε.

Ο καλόγερος είναι γνωστός ως απόστημα στο δέρμα το οποίο προκαλείται από μια μόλυνση στους θύλακες των τριχών, που είναι δομές του δέρματος στις οποίες φυτρώνουν τρίχες. Η επηρεαζόμενη περιοχή μολύνεται και σχηματίζεται μια επώδυνη μπάλα γεμάτη πύον και νεκρά κύτταρα.

Καθώς αυξάνεται η ποσότητα από πύον, το σώμα θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να το αποστραγγίσει. Τελικά, ένα λευκό ή κίτρινο κεφάλι θα εμφανιστεί στην περιοχή όπως και στην ακμή.

Αυτοί οι θύλακες το πιο πιθανό είναι πως θα μολυνθούν, ειδικά σε περιοχές με πολλές υγρές τρίχες και σε περιοχές με τριβή, όπως μασχάλες, οπίσθια, γλουτοί, πρόσωπο, λαιμό, και βουβωνική χώρα.

Άλλες περιπτώσεις που προκαλούν δερματικές μολύνσεις είναι:

 • Τσιμπήματα κουνουπιών
 • Πληγές από τριβή ρούχων στο δέρμα ή από τριβή δέρματος σε δέρμα.
 • Μικρά κοψίματα κατά το ξύρισμα
 • Αποτρίχωση

Τι είναι ο καλόγερος; Γιατί σχηματίζεται;

Καλόγερος με κίτρινο κεφάλι

Όλοι είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Αν μια πληγή στο δέρμα εκτεθεί, είναι πιθανό να μολυνθεί από βακτήρια τα οποία ζουν στην επιφάνεια του δέρματός σας. Δεν προκαλούν όλες οι πληγές του δέρματος καλόγερους επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα πρέπει να μπορεί να καταπολεμά τα βακτήρια πριν μολυνθούν αυτές οι περιοχές.

Ένας καλόγερος δεν επηρεάζει μονάχα έναν μολυσμένο θύλακα τρίχας, αλλά και τον ιστό γύρω του.

Αν και μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για ν’ απαλλαγείτε από τον καλόγερο, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που μπορούν να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε τέτοιου είδους μολύνσεις. Ομοίως, ίσως και να αποκτήσετε θυλακίτιδα, που συχνά αναπτύσσεται σε πολλαπλά αποστήματα.

Παρακάτω σας έχουμε ορισμένους λόγους για τους οποίους είναι πιθανό να βγάλετε έναν καλόγερο:

 • Γενετική προδιάθεση
 • Κακή υγιεινή
 • Διαβήτης
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Κίρρωση
 • Χρήση ναρκωτικών
 • HIV
 • Χρόνιες δερματικές παθήσεις
 • Παχυσαρκία
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Η χρήση στενών ρούχων

Γιατί εμφανίζονται συχνά καλόγεροι;

Περιποίηση καλόγερου

Γενικά, οι περιπτώσεις πολλών αποστημάτων είναι αποτέλεσμα των προαναφερθεισών αιτιών, ή επειδή υπήρξε ανεπαρκής αντιμετώπιση μια προηγούμενης μόλυνσης.

Έτσι, ένα κόλπο για να απαλλαγείτε από τους καλόγερους είναι να πλένετε τα ρούχα σας, τα σεντόνια, και τις κουβέρτες με ήπιο σαπούνι επειδή μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Γι’ αυτό, αν τα πλένετε με τέτοιο σαπούνι θα μπορέσετε να προλάβετε κάποια άλλη μόλυνση.

Πηγαίνετε σε έναν δερματολόγο αν η φλεγμονή δε φύγει από μόνη της μετά από 10 μέρες, ή αν αρχίσουν να εμφανίζονται αρκετοί καλόγεροι ή αν έχετε πυρετό. Θα μπορέσει να τον αποστραγγίσει και να σας δώσει μια σωστή θεραπεία.

Τι είναι ο καλόγερος; Επτά κόλπα για ν’ απαλλαγείτε από αυτόν

Μπορείτε ν’ απαλλαγείτε από τους καλόγερους. Θα πρέπει μονάχα να εφαρμόζετε καλές συνήθειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εξουδετερώσετε και ν’ αποτρέψετε την εμφάνιση καλόγερων. Αρχίστε προσέχοντας το δέρμα σας. Κρατήστε σημειώσεις!

 1. Αν έχετε έναν καλόγερο, χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες, τσάι χαμομηλιού ή φύλλα βασιλικού τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή η κομπρέσα και χρησιμοποιείτε καινούργια σε κάθε εφαρμογή.
 2. Ενόσω έχετε έναν καλόγερο, κάνετε καθημερινά μπάνιο με αντισηπτικό σαπούνι.
 3. Οι καλόγεροι συχνά σπάνε ξαφνικά μετά από λίγες μέρες. Αν σας συμβεί αυτό, καθαρίστε την περιοχή με αποστειρωμένη γάζα, σαπούνι, και νερό, για να εξασφαλίσετε πως το πύον δε θα μολύνει άλλες περιοχές του δέρματος.
 4. Διατηρήστε τις περιοχές του δέρματός σας με πολλές τρίχες καθαρές και στεγνές για να προλάβετε τυχόν μολύνσεις.
 5. Αποφύγετε τη χρήση πολύ στενών ρούχων ή ρούχων που προκαλούν τριβή σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε ν’ αποτρέψετε τις πληγές να μετατραπούν σε καλόγερους.
 6. Μη σπάτε τον καλόγερο με τα νύχια σας. Αν το κάνετε, η μόλυνση μπορεί να γίνει χειρότερη. Αφήστε τη να αποστραγγιστεί μόνη της. Αν δε συμβεί αυτό τότε πηγαίνετε σε κάποιο ειδικό γιατρό.
 7. Αν εμφανίζετε συχνά τέτοιου είδους μολύνσεις – ενώ ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές – σας συνιστούμε να κάνετε ένα γενικό τσεκ-απ για να προσδιορίσετε τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματός σας.

Η καλή υγιεινή και η φροντίδα του δέρματός σας είναι καθοριστικοί παράγοντες για ν’ απαλλαγείτε από τους καλόγερους και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους. Η εφαρμογή τους είναι ένας ακόμη τρόπος για να φροντίσετε γενικότερα ολόκληρο το σώμα σας. Γι’ αυτό, προλαμβάνοντας αυτές τις μολύνσεις προστατεύετε το αίμα και τα όργανά σας.

Επιπλέον, θα συνεχίζετε να ζείτε μια πιο άνετη και με λιγότερο πόνο ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.