Τι είναι η οφθαλμική πιλοκαρπίνη και πότε συνιστάται;

Η οφθαλμική πιλοκαρπίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του γλαυκώματος λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Μάθετε τα πάντα γι' αυτό σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι η οφθαλμική πιλοκαρπίνη και πότε συνιστάται;
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Απριλίου, 2022

Ο βολβός του ματιού μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Ευτυχώς, υπάρχουν φάρμακα όπως η οφθαλμική πιλοκαρπίνη που δρουν τοπικά, βοηθώντας στη βελτίωση των επιπτώσεων των οφθαλμικών παθήσεων.

Η οφθαλμική πιλοκαρπίνη είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην ομάδα των άμεσων χολινεργικών αγωνιστών. Η ένωση είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις γλαυκώματος και οφθαλμικής υπέρτασης. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι μερικές σταγόνες του φαρμάκου μπορούν να μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεση έως και κατά ένα χιλιοστό του υδραργύρου (mm Hg).

Η εν λόγω ουσία μπορεί να απορροφηθεί και να κατανεμηθεί καλά στον οργανισμό, οπότε έχει τόσο τοπικές όσο και συστηματικές επιδράσεις.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φάρμακο αυτό; Αν ναι, διαβάστε παρακάτω!

Πώς δρα η οφθαλμική πιλοκαρπίνη;

Η οφθαλμική πιλοκαρπίνη δεσμεύεται σε μια ομάδα υποδοχέων του αυτόνομου νευρικού συστήματος που ονομάζονται μουσκαρινικοί υποδοχείς. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να μιμηθεί τις λειτουργίες ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη και να δημιουργήσει παρασυμπαθητικές επιδράσεις.

Το φάρμακο δεσμεύεται στους Μ3 μουσκαρινικούς υποδοχείς στον βολβό του ματιού. Οι υποδοχείς βρίσκονται στον ακτινωτό μυ και στον συσφιγκτήρα μυ της κόρης. Η πρόσδεση του φαρμάκου στους υποδοχείς αυξάνει τη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου εντός των κυττάρων, γεγονός που θα προκαλέσει μυϊκή σύσπαση.

Η σύσπαση του ακτινωτού μυός θα οδηγήσει στην προσαρμογή του φακού, η οποία διευκολύνει τη ροή ενός υγρού που περιέχεται στο μάτι και ονομάζεται υδατοειδές υγρό. Η αυξημένη ροή και επαναρρόφηση του υδατοειδούς υγρού σταματούν την ενδοφθάλμια πίεση.

Εν τω μεταξύ, οι υποδοχείς Μ3 βρίσκονται επίσης στους σιελογόνους αδένες, οπότε η πιλοκαρπίνη μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή σάλιου.

Πότε συνιστάται;

Η χρήση της οφθαλμικής πιλοκαρπίνης συνιστάται σε όλες εκείνες τις οφθαλμικές παθήσεις που συνεπάγονται αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Μία από τις κύριες ενδείξεις είναι όταν κάποιος έχει γλαύκωμα, είτε πρόκειται για την ανοιχτή είτε για την κλειστή γωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς και της απώλειας της όρασης.

Η οφθαλμική υπέρταση είναι μια άλλη πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή οφθαλμικής πιλοκαρπίνης. Πρόκειται για μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αύξηση της οφθαλμικής πίεσης από άγνωστη προέλευση. Η υψηλή οφθαλμική πίεση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, από την παρατεταμένη χρήση στεροειδών έως τη χειρουργική επέμβαση.

Η οφθαλμική πιλοκαρπίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η σύσπαση της κόρης. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων που επηρεάζουν την όραση ενός ατόμου.

Pilocarpine for glaucoma
Η πιλοκαρπίνη μπορεί να μειώσει την οφθαλμική πίεση, καθιστώντας την χρήσιμη στη θεραπεία και τη διαχείριση του γλαυκώματος.

Πώς χρησιμοποιείται η οφθαλμική πιλοκαρπίνη;

Πριν από την έναρξη της θεραπείας με οφθαλμική πιλοκαρπίνη, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τυχόν ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχετε. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή τρόφιμα για να αποφευχθεί κάθε είδους διασταυρούμενη αντίδραση.

Η ουσία κυκλοφορεί συνήθως σε υγρή μορφή ή σε μορφή γέλης για να εφαρμόζεται απευθείας στον βολβό του ματιού. Πολλαπλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 30 χιλιοστόγραμμα, κατανεμημένα μεταξύ τριών και τεσσάρων εφαρμογών. Ωστόσο, ακολουθείτε πάντα τη δοσολογία που συνιστάται από έναν ειδικό.

Η εφαρμογή του φαρμάκου είναι αρκετά απλή και ο καθένας μπορεί να την κάνει από την άνεση του σπιτιού του. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο πρέπει απλώς να θυμούνται να ακολουθούν τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Πρώτον, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
 • Στη συνέχεια, ξαπλώστε ή τεντώστε το κεφάλι σας προς τα πίσω.
 • Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω με το δείκτη του χεριού σας για να σχηματίσετε ένα είδος θήκης μεταξύ του βλεφάρου και του ματιού.
 • Για τις σταγόνες, φέρτε το σταγονόμετρο κοντά στο μάτι και ψεκάστε όσες σταγόνες χρειάζεστε μέσα στη θήκη. Δεν πρέπει το σταγονόμετρο να αγγίζει την επιφάνεια του ματιού.
 • Στην περίπτωση της γέλης, κρατήστε το άκρο της γέλης κοντά στο μάτι και τοποθετήστε μια λωρίδα στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Όταν τελειώσετε, σκουπίστε το άκρο του σωληναρίου με ένα καθαρό χαρτομάντιλο.

Είναι σημαντικό να κλείνετε απαλά το μάτι για λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή της οφθαλμικής πιλοκαρπίνης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απομακρύνετε την περίσσεια του υγρού που υπάρχει στο πρόσωπο και να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η εφαρμογή της γέλης θα πρέπει να γίνεται πριν κοιμηθείτε, ώστε τυχόν υπολείμματα του φαρμάκου να μπορούν να ξεπλυθούν την επόμενη ημέρα.

Κίνδυνοι και σκέψεις

Οι οφθαλμικές σταγόνες ή η γέλη πιλοκαρπίνης είναι ασφαλή φάρμακα που τείνουν να έχουν λίγες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις τείνουν να είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι κύριες ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Κνησμός, κάψιμο ή τσούξιμο των ματιών
 • Υπερβολική δακρύρροια
 • Ερυθρότητα των ματιών και των βλεφάρων
 • Θολή όραση
 • Πονοκέφαλος ή ζάλη

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες δεν συνιστάται η χρήση της οφθαλμικής πιλοκαρπίνης, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η κυριότερη αντένδειξη είναι η αλλεργία στη δραστική ουσία.

Άλλες καταστάσεις στις οποίες πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χορήγηση του φαρμάκου είναι οι ακόλουθες:

 • Προβλήματα στην ίριδα
 • Ορισμένες περιπτώσεις συγγενούς γλαυκώματος
 • Άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα
 • Καρδιαγγειακή νόσος
Itching eyes
Τα άτομα με ιρίτιδα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σταγόνες ή τη γέλη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις από το γιατρό τους.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα μετά τη χορήγηση οφθαλμικών σταγόνων πιλοκαρπίνης. Τα προειδοποιητικά σημεία που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Δύσπνοια ή αναπνευστική δυσχέρεια
 • Δερματικό εξάνθημα
 • Πρήξιμο της γλώσσας, των χειλιών ή του λαιμού
 • Σοβαρή ζάλη

Η ανάπτυξη συστηματικών συμπτωμάτων από υπερδοσολογία οφθαλμικής πιλοκαρπίνης είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Άφθονη εφίδρωση ή εφίδρωση
 • Εμετός και διάρροια
 • Αναστατωμένο στομάχι
 • Μυϊκό τρέμουλο
 • Αυξημένη σιελόρροια
 • Μυϊκή αδυναμία

Οφθαλμική πιλοκαρπίνη: Μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για το γλαύκωμα

Η οφθαλμική πιλοκαρπίνη είναι ένα από τα φάρμακα πρώτης γραμμής στη θεραπεία του γλαυκώματος. Η ένωση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης μέσω της δέσμευσης στους μουσκαρινικούς υποδοχείς.

Ευτυχώς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς συνταγή γιατρού, καθώς μια υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συστηματικές επιδράσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Skaat A, Rosman MS, Chien JL, Mogil RS et al. Effect of Pilocarpine Hydrochloride on the Schlemm Canal in Healthy Eyes and Eyes With Open-Angle Glaucoma. JAMA Ophthalmol. 2016 Sep 1;134(9):976-81.
 • Panarese V, Moshirfar M. Pilocarpine. [Updated 2021 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 • Jain N, Verma A, Jain N. Formulation and investigation of pilocarpine hydrochloride niosomal gels for the treatment of glaucoma: intraocular pressure measurement in white albino rabbits. Drug Deliv. 2020 Dec;27(1):888-899.
 • Chen HY, Lin CL, Kao CH. Changes in glaucoma medication numbers after cataract and glaucoma surgery: A nationwide population-based study. Medicine (Baltimore). 2019 Jan;98(4):e14128.
 • Ustaoglu M, Masoumpour M, Sanvicente C, Gulati V et al. Comparing the trabecular outflow by the response to topical pilocarpine in patients with and without glaucoma filtering surgery. Jpn J Ophthalmol. 2020 Nov;64(6):591-596.
 • Gupta SK, Agarwal R, Galpalli ND, Srivastava S et al. Comparative efficacy of pilocarpine, timolol and latanoprost in experimental models of glaucoma. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2007 Dec;29(10):665-71.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.