Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: προστατεύστε τα μάτια σας με 7 τρόφιμα

Παρόλο που η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου, μπορείτε να επιβραδύνετε την εμφάνισή της αν τρώτε τρόφιμα των οποίων τα θρεπτικά συστατικά θα προστατεύουν τα μάτια σας από τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: προστατεύστε τα μάτια σας με 7 τρόφιμα
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια από τις παθήσεις των ματιών που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας, ιδιαίτερα στους ενήλικες.

Η συγκεκριμένη είναι μια ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που εμφανίζεται όταν η ωχρά κηλίδα αλλοιώνεται. Πρόκειται για μια ελαφρώς κίτρινη μεμβράνη που βρίσκεται πίσω από τα μάτια σας.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση προβλημάτων σχετικά με την κεντρική ευκρίνεια της όρασης. Αυτή είναι μια οπτική ικανότητα που απαιτείται για εκατοντάδες πράγματα.

Επιπλέον οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτήν έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση, τη συγκέντρωση και την αναγνώριση των προσώπων από μακρινές αποστάσεις.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ανάπτυξή της γίνεται σταδιακά. Σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μέχρι και ολική τύφλωση.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιείς πρακτικές. Εκτός από τη φροντίδα της οφθαλμολογικής σας υγείας, μειώνετε τον κίνδυνο να υποφέρετε από αυτή την ασθένεια.

7 τροφές που προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε 7 τρόφιμα των οποίων οι θρεπτικές ιδιότητες είναι ωφέλιμες για τα μάτια σας.

Μην περιμένετε, ξεκινήστε να τα τρώτε!

1. Αβγά

αυγά, τρόφιμα, Προστατεύστε τα μάτια σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με 7 τρόφιμα

Η κατανάλωση αβγών σε καθημερινή βάση είναι μια καλή συνήθεια. Εάν γίνεται σε τακτική βάση, αυτή η συνήθεια μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας στην καλύτερη κατάσταση.

Αυτό το τρόφιμο είναι γνωστό ότι αποτελεί πηγή υψηλής ποιότητας αμινοξέων. Έχει σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές είναι δύο βασικές ουσίες για την προστασία των ματιών σας από τις επιπτώσεις της γήρανσης.

  • Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, συνιστάται να τα τρώτε με τον κρόκο. Αυτό είναι το μέρος όπου θα βρείτε τις περισσότερες ευεργετικές ουσίες.
  • Ωστόσο, θα πρέπει να τα τρώτε με μέτρο, καθώς έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπη.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο:Γιατί είναι καλό να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

 

2. Κολοκυθόσποροι

Οι σπόροι της κολοκύθας έχουν ψευδάργυρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα, στοιχεία σημαντικά για την πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών.

Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να προστεθούν σε πολλές συνταγές. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης.

  • Προσθέστε τους στα φρούτα και τις σαλάτες σας.
  • Μην ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους, αν τα τρώτε κάθε μέρα. Είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας.

3. Λιπαρά ψάρια

ψάρια, μάτια, Προστατεύστε τα μάτια σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με 7 τρόφιμα

Όλες οι ποικιλίες των λιπαρών ψαριών έχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Περιέ χουν επίσης αντιοξειδωτικές ενώσεις. Όταν αφομοιώνονται αυτές οι ενώσεις, μειώνουν τη φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συμβάλλουν στην εξάλειψη της περίσσειας χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τη ροή αίματος και την αρτηριακή σας πίεση.

Πρέπει να τα τρώτε τακτικά για να φροντίσετε γενικά την υγεία των ματιών σας. Θα πρέπει να τα φάτε ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό οπτικών προβλημάτων.

  • Καταναλώνετε τουλάχιστον δύο με τρεις μερίδες την εβδομάδα.

4. Θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι επίσης μέρος της ομάδας των τροφίμων που βοηθούν στην προστασία των ματιών σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Περιέχουν ψευδάργυρο. Αυτό είναι ένα από τα απαραίτητα μέταλλα για την προστασία των μεμβρανών που καλύπτουν τα μάτια σας.

Σας παρέχουν επίσης αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών.

  • Προσθέστε τα στις συνταγές σαλάτας ή ορεκτικών.

Η μελέτη Rotterdam, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν αισθητά τον γενετικό κίνδυνο που σχετίζεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

5. Πράσινο τσάι

τσάι, τρόφιμα, Προστατεύστε τα μάτια σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με 7 τρόφιμα

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υγιεινά ροφήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδιότητές του σας βοηθούν να χάσετε βάρος και να ρυθμίσετε τη χοληστερόλη σας.

Ξεχωρίζει λόγω του αντιοξειδωτικού περιεχομένου του. Περιέχει ενώσεις που είναι μόρια τα οποία αναστέλλουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες.

Διεγείρουν την κυτταρική αναγέννηση. Επίσης, διατηρούν την ισορροπία στις διαδικασίες φλεγμονής και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

  • Πίνετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

6. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι λαχανικά με υψηλά επίπεδα λυκοπενίου. Αυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις εκφυλιστικές ασθένειες.

Μαζί με την βητα-κερατίνη και τα μέταλλα που περιέχει, δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα έναντι των ελεύθερων ριζών και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση προστατεύει τα μάτια σας. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμολογικών προβλημάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  • Καταναλώστε ωμές ντομάτες σε όλες τις σαλάτες και τα smoothies σας.
  • Φτιάξτε ένα ποτήρι χυμό ντομάτας και πίνετέ το για πρωινό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

7. Σπανάκι

Το σπανάκι και άλλα είδη πράσινων λαχανικών είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Λειτουργούν επίσης ως ένα προστατευτικό φράγμα κατά του οξειδωτικού στρες.

Οι ιδιότητές τους είναι επίσης ιδανικές για τον έλεγχο της φλεγμονής και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν.

  • Προσθέστε το σπανάκι στη διατροφή σας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει βάζοντάς το σε smoothies, σαλάτες, ή σούπες.

Περιλαμβάνετε όλα αυτά τα τρόφιμα στην κανονική διατροφή σας; Εάν δεν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε λίγες μερίδες από αυτά μες την εβδομάδα.

Λάβετε υπόψη ότι εκτός από τη φροντίδα των ματιών σας, και την προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα παραπάνω τρόφιμα είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά που προάγουν τη γενική σας ευεξία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.