6 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Γνωρίζατε ότι αυξάνοντας την καθημερινή κατανάλωση νερού και μειώνοντας την πρόσληψη άλατος, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση της εμφάνισης των σακουλών κάτω από τα μάτια;
6 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια εμφανίζονται συνήθως όσο γερνάει το δέρμα σας. Δημιουργούνται εξαιτίας της εξασθένισης των ιστών και των μυών γύρω από τα μάτια. Αυτό τα κάνει να φαίνονται σακουλιασμένα και φουσκωμένα.

Εμφανίζονται και σε νεότερους ανθρώπους, εξαιτίας ορμονικής ανισορροπίας, κατακράτησης υγρών ή προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το κυκλοφορικό.

Αν και θεωρούνται ένα απλό πρόβλημα ομορφιάς, η πλειοψηφία προτιμά να τις αποτρέπει και να τις αντιμετωπίζει, ώστε να μη φαίνεται κουρασμένο το δέρμα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλές γνωστές συνήθειες και θεραπείες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να τις μειώσετε, χωρίς να χρειαστείτε αισθητικές επεμβάσεις.

Θέλουμε ν’ αρπάξουμε την ευκαιρία για να δούμε ορισμένες από τις αιτίες που σχετίζονται μ’ αυτές και ορισμένες φυσικές μεθόδους για να μειώσετε την εμφάνισή τους.

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Αιτίες

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της βιολογικής διαδικασίας γήρανσης του δέρματος. Οι ιστοί και οι μύες που σχηματίζουν τα βλέφαρά μας αποδυναμώνονται και το δέρμα τείνει να σακουλιάζει.

Η περιοχή αυτή μπορεί να επηρεαστεί επίσης από παράγοντες όπως:

 • Κατακράτηση υγρών
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Ανεπαρκής ύπνος
 • Αλλεργίες και δερματίτιδα
 • Οικογενειακό ιστορικό

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Συμπτώματα

6 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, συμπτώματα

Το κύριο σημάδι των σακουλών κάτω από τα μάτια είναι το εμφανές πρήξιμο της περιοχής. Όμως, ορισμένες φορές, αυτό το πρήξιμο συνοδεύεται από:

 • Σακουλιασμένο δέρμα
 • Μαύρους κύκλους
 • Κουρασμένα και ερεθισμένα μάτια

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές μάσκες και λοσιόν που θρέφουν το δέρμα και μειώνουν την εμφάνιση σακουλών κάτω από τα μάτια.

Ωστόσο, γενικά, είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι και άλλες μέθοδοι μπορούν να σας βοηθήσουν να συνοδεύσετε τη δράση τους.

1. Περιορίστε την κατανάλωση άλατος

6 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση άλατος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλεί τον σχηματισμό σακουλών κάτω από τα μάτια.

Είναι σημαντικό ν’ αποφεύγετε την προσθήκη του στα φαγητά που μαγειρεύετε στο σπίτι και να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν όπως:

 • Λουκάνικα
 • Τυριά
 • Κονσερβοποιημένες τροφές
 • Αρτοσκευάσματα
 • Τηγανιτά και επεξεργασμένα φαγητά

2. Να κοιμάστε καλά

Ο καλής ποιότητας ύπνος μπορεί να μειώσει την κουρασμένη εμφάνιση που δίνουν οι σακούλες κάτω από τα μάτια.

 • Να κοιμάστε από 7 έως 8 ώρες, χωρίς διακοπές, την ημέρα. Έτσι, εξασφαλίζετε την καλή οξυγόνωση του δέρματος, κάτι που σας δίνει φρεσκάδα και νεότητα.
 • Μια καλή ιδέα είναι να κοιμάστε με το κεφάλι σας ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα σας, αυτό επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία και έτσι τα υγρά δε συσσωρεύονται σ’ αυτή την περιοχή.

3. Αυξήστε την κατανάλωση νερού

6 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, νερό

Η ελλιπής πρόσληψη νερού μειώνει την ικανότητα του σώματος ν’ αποβάλλει τα περιττά υγρά και επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του δέρματος.

 • Είναι σημαντικό να πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό ή υγιεινών ροφημάτων την ημέρα.

4. Να πλένεστε με κρύο νερό

Το πλύσιμο του προσώπου σας με κρύο νερό είναι μια καταπληκτική θεραπεία για την εκ νέου ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια.

Αυτή η απλή μέθοδος μειώνει την εμφάνιση σακουλών και μαύρων κύκλων και αφήνει ενυδατωμένο και φρέσκο, για περισσότερη ώρα, το δέρμα.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καυτό νερό μειώνει τα φυσικά έλαια του δέρματος, κάτι το οποίο αυξάνει την εξασθένιση και το σακούλιασμά του.

5. Βάλτε φλούδες πατάτας

6 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, πατάτες

Οι πατάτες περιέχουν αντιφλεγμονώδη συμπλέγματα τα οποία βοηθούν τη μείωση του μεγέθους των σακουλών κάτω από τα μάτια. Η απευθείας εφαρμογή τους αναζωογονεί το δέρμα και έχουν μια ηρεμιστική δράση,  η οποία μειώνει το αίσθημα κούρασης.

 • Βάλτε στο ψυγείο μερικές ωμές φλούδες πατάτας και, εφόσον έχουν κρυώσει, βάλτε τες πάνω από τα κλειστά σας μάτια για 5 με 10 λεπτά.

6. Τρίψτε με ένα κουτάλι

Ένα απλό κουτάλι μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο για να δώσετε στα μάτια σας μια φρέσκια και ανανεωμένη εμφάνιση.

Κάνοντας μασάζ στην περιοχή, ενεργοποιείτε την κυκλοφορία του αίματος και σφίγγετε το δέρμα ώστε να μη σακουλιάζει.

 • Βάλτε λίγα κουτάλια στην κατάψυξη και, εφόσον έχουν παγώσει, βάλτε τα πάνω στα κλειστά σας μάτια.
 • Κάντε μασάζ στην περιοχή που έχετε σακούλες, μέχρι να μην είναι πλέον κρύο το κουτάλι.
 • Δοκιμάστε αυτή τη θεραπεία για 5 με 10 λεπτά ώστε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια σας κάνουν να φαίνεστε κουρασμένοι; Να θυμάστε αυτές τις συμβουλές και μειώστε το πρήξιμο ώστε να φαίνεται φρέσκο και αναζωογονημένο το δέρμα σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.